Αποστολέας Θέμα: Περα απο τη φαντασια  (Αναγνώστηκε 4833 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Thailander

  • ***
  • Μηνύματα: 503
  • Φύλο: Άντρας
  • "Ride slower than your guardian angel can fly"
Περα απο τη φαντασια
« στις: Αύγουστος 12, 2008, 03:30:27 πμ »
Αρκει να προφερεις τη λεξη <<Ταιλανδη>> και η φαντασια ταξιδευει ανεμελη σε τοπους εξωτικους, μαγικους και ονειρεμενους. Οταν τη γνωρισεις απο κοντα διαπιστωνεις οτι η πραγματικοτητα μπορει να υπερβαινει τη φαντασια και <<τσιμπιεσαι>> για να βεβαιωθεις οτι δεν ονειρευεσαι.

Επισκεφθηκα την Ταιλανδη μολις λιγους μηνες μετα την τεραστια καταστροφη. Για να ειμαι ειλικρινης, περιμενα να αντικρισω <<κρανιου τοπο>>, ομως η πραγματικοτητα ηταν τελειως διαφορετικη. Ελαχιστες εικονες θυμιζαν το περασμα του τσουναμι. Αυτο που ειδα ηταν ενα μικρο θαυμα, που οφειλοταν σε μεγαλο βαθμο στον υπεροχο λαο της. Οι Ταιλανδοι, γνησιοι εκφραστες μιας διαφορετικης νοοτροπιας, δεν ξεχνουν, τιμουν τα θυματα, αλλα ταυτοχρονα δεν κοιτουν πισω και εργαζονται σκληρα, με αξιοζηλευτο πνευμα συλλογικοτητας και ενα ζεστο χαμογελο μονιμα ζωγραφισμενο στο προσωπο τους, με το οποιο εξεφραζαν σε ολους τους τονους την ευγνωμοσυνη τους για τη βοηθεια της διεθνους κοινοτητας, που, παρεμπιπτοντως, διοχετευσαν σε φτωχοτερους γειτονες τους.
    Η πρωτη επαφη μαζι τους εκαμψε τις οποιες αντιρρησεις η επιφυλαξεις ειχα πριν απο το ταξιδι. Ημουν κι εγω απο τους πολλους που ειχαν ενοχληθει αφανταστα απο την κυνικη εικονα των τουριστων που λιαζονταν στις παραλιες του Phuket ενω διπλα τους εργαζονταν πυρετωδως τα συνεργεια διασωσης και παραδιπλα γινοταν καταμετρηση νεκρων. Συνειδητοποιησα ομως οτι, για να επουλωθουν πραγματικα οι πληγες της Ταιλανδης σε βαθος χρονου, αυτο που ζητουσαν οι κατοικοι της ηταν η επιστροφη στους προ τσουναμι ρυθμους. Ενα σημαντικο βημα ειναι η ολικη επαναφορα του τουρισμου, που αποτελει βασικο πυλωνα της ταιλανδικης οικονομιας.
    Οσο ακατανοητο μου φαινοταν πριν απο την επισκεψη μου το γεγονος οτι καποιοι επιμενουν να επιστρεφουν καθε χρονο στην Ταιλανδη για τις διακοπες τους, τοσο δικαιολογημενο μου αποδειχθηκε μετα την επιστροφη μου στην Ελλαδα. Σιγουρα, τα μαγευτικα τοπια, οι ειδυλλιακες παραλιες και η τροπικη βλαστηση παιζουν το ρολο τους, αλλα τετοιες ομορφιες μπορεις ισως να βρεις σε πολλα μηκη και πλατη του πανεμορφου πλανητη μας. Το μυστικο βρισκεται αλλου. Στη φιλοξενια, την εξυπηρετηση και την αγαπη με την οποια περιβαλλουν οι Ταιλανδοι τους <<μουσαφιρηδες>>. Καθε επισκεπτης, απο τα πρωτα καλωσορισματα, τα πρωτα <<sawaat-dii>>, με τα χερια σε θεση προσευχης και τις ελαφρες υποκλισεις, νιωθει βασιλιας.
    Εχεις την εντυπωση οτι αυτοι οι συμπαθεις Ασιατες ειναι πανταχου παροντες και ταυτοχρονα απολυτως διακριτικοι, σχεδον αορατοι. Οταν χρειαστεις οτιδηποτε σπευδουν να σου λυσουν το προβλημα με τοση ζεση, που πολυ <<αξεστοι>> δυτικοι εκλαμβανουν λανθασμενα ως δουλικοτητα και προσπαθουν να την εκμεταλλευτουν βγαζοντας στην επιφανεια καθε ιδιοτροπια που κρατουν καλα κρυμμενη οταν βρισκονται στην πατριδα τους. Στην πραγματικοτητα, ειναι ανθρωποι υπερηφανοι που απλα θελουν να μεινει στο φιλοξενουμενο τους η καλυτερη δυνατη αναμνηση. Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι εχουμε να κανουμε με εναν πολιτισμο πολυ διαφορετικο απο το δικο μας, που δεν πρεπει να κρινουμε με βαση τα δικα μας μετρα. Μια εικονα, που, προσωπικα μου εκανε κακη εντυπωση, αυτη μιας κοπελας που σερβιριζε γονατιστη τα ποτα σε πολυτελες resort του Krabi, γι' αυτους δεν ειναι παρα η τηρηση του παραδοσιακου <<πρωτοκολου>>. Κανεις δεν μπορει να συναγωνιστει τους Ταιλανδους σε θεματα φιλοξενιας και εξυπηρετησης.


ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω

Αποσυνδεδεμένος Thailander

  • ***
  • Μηνύματα: 503
  • Φύλο: Άντρας
  • "Ride slower than your guardian angel can fly"
Απ: Περα απο τη φαντασια
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 13, 2008, 03:35:49 πμ »
Ο πρωτος σταθμος ηταν το Krabi. Για να φτασεις εκει οδικως πρεπει να περασεις τη γεφυρα που ενωνει το Phuket με τον κεντρικο κορμο της Ταιλανδης και την περιφερεια Phang Nga, οπου βρισκεται και το περιφημο θερετρο Kao Lak. Απο κει προερχονταν οι περισσοτερες συγκλονιστικες εικονες που καθηλωσαν δισεκατομμυρια τηλεθεατες σε ολο τον κοσμο τις μερες που ακολουθησαν τη μεγαλη καταστροφη. Ενα απο τα αξιοθεατα της περιοχης ειναι το Wat Tham Suwnkhuha, ενα σπηλαιο-ναος με δυο κυριες <<αιθουσες>>, δεκαδες αγαλματα του Βουδα, μεταξυ αυτων και ενα μηκους 15μ. που τον παρουσιαζει ξαπλωμενο. Μπροστα σε αυτο το αγαλμα ενας υπεργηρος μοναχος σας προσφερει τις ευλογιες του και σας περνα στο χερι ενα φυλαχτο για καλη τυχη. Στην εισοδο του σπηλαιου δεκαδες πανεξυπνα αλλα και επιθετικα πιθηκακια περιμενουν να τα ταισετε με μπανανες που πουλουν παρακειμενοι μικροπωλητες.
    Αυτο που δεν πρεπει να χασετε ειναι το Εθνικο Παρκο, που καλυπτει εκταση 400τ.χλμ. και περιλαμβανει 40 νησια με μοναδικη τροπικη βλαστηση, με πιο διασημο το Ko Phing Kan η <<James Bond Island>>, οπως το ξερουν οι τουριστες λογω των γυρισματων ενος επεισοδιου της γνωστης κινηματογραφικης σειρας με ηρωα τον υπερπρακτορα του Φλεμινγκ που εγιναν εκει. Πελωριοι βραχοι με παραξενα γεωμετρικα σχηματα ξεπροβαλλουν σε καθε σημειο του κολπου και μετατρεπουν τη βολτα με τα μακροστενα καικια σε μια μαγευτικη εμπειρια.
    Η περιπλανηση στις υδατινες λεωφορους του Εθνικου Παρκου της Phang Nga θα σας οδηγησει σε καποιο απο τα χωρια των μουσουλμανων που ζουν κυριολεκτικα πανω απο το νερο, σε πασσαλοπηκτα σπιτια. Το πιο γνωστο απο αυτα, το Ko Panii, ιδρυθηκε πριν απο 200 περιπου χρονια απο δυο οικογενειες που προερχονταν απο την Ιαβα. Πισω απο τη βιτρινα των εστιατοριων, που περιμενουν τους επισκεπτες ακριβως διπλα στην προβλητα, βρισκεται ο <<κεντρικος>> δρομος, πλατους 2μ., και η μικρη αγορα του χωριου. Η εικονα των γυναικων με τις μαντιλες ειναι αρκετα ασυνηθιστη για την Ταιλανδη και ξενιζει αρχικα τον επισκεπτη. Πανεμορφα παιδακια με μελαγχολικο βλεμμα σε πλησιαζουν για να σου πουλησουν ευτελη αντικειμενα η να σε ξεναγησουν στο χωριο. Οι ανδρες της κοινοτητας, οταν δεν λειπουν για ψαρεμα, συγκεντρωνονται μπροστα στις λιγοστες τηλεορασεις του νησιου για να παρακολουθησουν αγωνες Thai box (η Muay Thai) η ποδοσφαιρου. Ετσι εξηγειται και η γνωση βασικων ελληνικων λεξεων οπως <<Ζαγορακης>> η <<Χαριστεας>>. Οι δυο μεγαλες αγαπες των Ταιλανδων ειναι το Thai Boxing και το ποδοσφαιρο. Οι ανθρωποι γενικα ειναι πολυ φιλικοι, αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι βρισκομαστε σε μια μουσουλμανικη κοινωνια και η συμπεριφορα μας, ειδικα απεναντι στις γυναικες, πρεπει να ειναι προσεκτικη, ενω η αναζητηση αλκοολ η χοιρινου κρεατος αποδεικνυεται ματαιη.
    Εξισου διασημο με το Phuket, το Krabi προσφερεται για εντελως διαφορετικο ειδος διακοπων. Εδω δεν θα βρειτε την εξαλλη νυχτερινη ζωη της Patong αλλα πολυτελη, τεραστια resort που φιλοδοξουν να σας κρατησουν μεσα στους χωρους τους για να σας χαρισουν στιγμες απολυτης χαλαρωσης. Απευθυνονται κυριως σε οικογενειες και ερωτευμενα ζευγαρια που η αγαπημενη ασχολια τους κατα τη διαρκεια των διακοπων ειναι η ραθυμια και η απραξια. Τα περισσοτερα ξενοδοχεια διαθετουν πανεμορφες ιδιωτικες παραλιες, ομως το μεγαλο τους πλεονεκτημα ειναι τα περιφημα ινστιτουτα Thai massage που διαθετουν. Το να αφεθει κανεις στα χερια ενος εμπειρου μασερ αποτελει μια απο τις πιο αναζωογονητικες εμπειριες της ζωης του. Επιλεξτε ενα ελαφρυ η μεσαιο προγραμμα, γιατι το σκληρο Thai massage μαλλον προοριζεται για παλαιστες.
    Μια αλλη <<συνομοταξια>> ταξιδιωτων που προτιμουν το Krabi ειναι οι εραστες των extreme sports. Εξερευνητες σπηλαιων και δυτες βρισκουν εδω μια <<παιδικη χαρα>> στα μετρα τους. Αυτοι ομως που αποκτουν ρυτιδες εκφρασης γυρω απο το στομα δεν ειναι αλλοι απο τους αναρριχητες που βρισκουν εδω πιστες αναρριχησης ολων των βαθμων δυσκολιας.
    Στην ευρυτερη περιοχη μπορειτε να επισκεφθειτε την κωμοπολη Ao Nang, που διαθετει μια απο της πιο ομορφες παραλιες της χωρας. Η θαλασσια προσβαση στα περιφημα νησακια Phi-Phi, οπου γυριστηκε η πασιγνωστη ταινια <<Η Παραλια>>, ειναι πανευκολη και συνισταται ανεπιφυλακτα.
    Αξιο προσοχης ειναι και το νεκροταφειο οστρακων Su-San Hoi, <<ηλικιας>> 75 εκατομμυριων ετων.
    Η Bangkok ειναι μια τυπικη ασιατικη μεγαλουπολη, χαοτικη και απλωμενη, με πολλα μικρα κεντρα, τοσο μπερδεμενη που πολλες φορες ουτε οι ταξιτζηδες δεν μπορουν να σας οδηγησουν εκει οπου θελετε να πατε. Οι <<σφηνες>> με ενα κλασικο τρικυκλο τουκ-τουκ, που βρισκεται στα χερια ενος επιδοξου ταιλανδου <<Σουμαχερ>>, χαριζουν συγκινησεις εφαμιλλες αυτων στα τρενακια του τρομου. Η ελλειψη ενος κλασικου μετρο προκαλει απωλεια προσανατολισμου στον επισκεπτη, που ειναι συνηθισμενος σε αλλου τυπου μητροπολεις. Το υπερσυγχρονο εναεριο τρενο προσφερει αρκετες λυσεις, ενω η προσθηκη του υπο κατασκευη μετρο αναμενεται να προσφερει ακομη περισσοτερες σε μια πολη οπου η σημαντικοτερη λεωφορος ειναι ο ποταμος Chao Praya, που τη διασχιζει απ' ακρη σ' ακρη. Ωστοσο, αν ερθετε εδω για ψωνια, την <<ακρη>> θα τη βρητε. Στα πολυκαταστηματα και τα εμπορικα κεντρα κοντα στην πλατεια Siam θα βρειτε ηλεκτρονικα ειδη, ρουχα και υφασματα σε πολυ καλες τιμες. Αγοραστε κοσμηματα και πολυτιμους λιθους απο τις κρατικα αναγνωρισμενες υπεραγορες και εξασκηθειτε στην παναρχαια ανατολιτικη τεχνη του παζαριου στην Τσαιναταουν και την ινδικη συνοικια της πολης.
    Στα καναλια του Damnoen Saduak, περιπου 70χλμ. εξω απο την πρωτευουσα, θα δειτε αναμεσα σε αυτους που πουλουν παραδοσιακα χειροτεχνηματα και <<γνησιες>> ταιλανδικες απομιμησεις γνωστων brands (<<μαιμουδες>>) και το χασαπη η το μαναβη της γειτονιας. Το παζαρι επιβαλλεται οχι μονο για το καλο της τσεπης σας αλλα και γιατι το αποζητουν με χαρα οι ντοπιοι. Συνηθως, μπορειτε να αγορασετε οτιδηποτε στο μισο της αρχικης τιμης, αρκει να ξερετε να διαπραγματευτειτε με ευγενεια, υπομονη και χαμογελο. Ενας απαιτητικος και φωνακλας επιδοξος αγοραστης μπορει να μετατρεψει το προσωπο και του πιο χαμογελαστου Ταιλανδου σε μια παγωμενη, ακινητη μασκα. Μη βιαστειτε παντως να πανηγυρισετε για τις διαπραγματευτικες ικανοτητες σας, σας το λεω εκ πειρας. Ενω επιδεικνυα περηφανος κατι που αγορασα υστερα απο πολλα παζαρια στο μισο της τιμης που μου προτεινε ο πωλητης στην εισοδο της αγορας, πλησιαζοντας στην εξοδο της το βρηκα σε αρχικη τιμη χαμηλοτερη αυτης που ειχα επιτυχει!
    Ειναι κριμα να παρασυρθειτε απο τους καταναλωτικους πειρασμους και να μην ερθετε σε επαφη με τον πλουσιο πολιτισμο και την ιστορια αυτης της υπεροχης χωρας, εστω κι αν δεν μπορεσετε να επισκεφθειτε το βορειο και πιο αυθεντικο τμημα της.
    Χιλιαδες νεοι ενδυονται το βαθυ πορτοκαλι ρασο, εστω και για λιγες εβδομαδες, και περπατουν μακαριοι σε μια, κατα τα αλλα πολυβουη, αεικινητη πολη. Δεκαδες ειναι τα εντυπωσιακα μνημεια που περιμενουν να τα επισκεφθειτε στην καρδια της Bangkok. Ο ναος Wat Arun, καλυμμενος οπως ειναι με πορσελανη, εκπεμπει ενα εκτυφλωτικο φως. Στο Wat Pho, το μεγαλυτερο και παλαιοτερο ναο της πολης, με τις δεκαδες παγοδες, θα δειτε τον τεραστιο <<ξαπλωμενο Βουδα>> και τη μεγαλυτερη συλλογη εικονων του Βουδα σε ολοκληρη την Ταιλανδη. Θα ριξετε ενα-ενα τα κερματα που θα σας δωσουν σε μια σειρα απο μεταλλικα δοχεια, αλλοι λενε για καλη τυχη και αλλοι για την αναπαυση των αγαπημενων νεκρων. Στο τεραστιο συγκροτημα που αποτελειται απο το επιβλητικο Grand Palace (πρωην κατοικια της βασιλικης οικογενειας) και το ναο Wat Phra Kaew θα μεινετε αφωνοι με τις τεραστιες επιχρυσωμενες επιφανειες και θα θαυμασετε το περιφημο αγαλαμα του <<σμαραγδενιου Βουδα>>, οι περιπετειες του οποιου θα μπορουσαν να αποτελεσουν υλικο για ενα επομενο επεισοδιο του Indiana Jones. Τα περισσοτερα απο τα αξιοθεατα αποκτουν αλλη διασταση αν τα δειτε τη νυχτα απο το καταστρωμα ενος απο τα ποταμοπλοια που διασχιζουν τον ποταμο Chao Praya. Θα συνδυασετε το τερπνον μετα του οφελιμου, καθως αυτη η κρουαζιερα περιλαμβανει ενα ρομαντικο δειπνο υπο το φως των κεριων, συνοδεια πολυ καλης <<ζωντανης>> jazz και latin μουσικης. Δυστυχως, αν ο ιδιοκτητης εχει την ατυχη εμπνευση να παραστησει τον ταιλανδο Richie Valens τραγουδωντας το <<La Bamba>>, θα γνωρισετε το μοναδικο ελαττωμα που μπορει κανεις να προσαψει σε αυτο τον υπεροχο λαο, που δεν ειναι αλλο απο το μιμητισμο και τον υπερμετρο θαυμασμο που τρεφουν προς καθετι αμερικανικο. Ειχε, βλεπετε, και ο πολεμος του Vietnam τις παραπλευρες απωλειες του.

Πηγη: Icons
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω