thai.gr

ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ => ΒΙΡΜΑΝΙΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Oytopikos στις Ιούλιος 31, 2008, 20:49:20 μμ

Τίτλος: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούλιος 31, 2008, 20:49:20 μμ
Το Σαββατο και την Κυριακή θα προβληθει απο το CNN ενδιαφέρον ντοκυμαντερ για την Βιρμανία

(http://i.cdn.turner.com/cnn/CNN/Programs/siu/images/2008/siu.banner.buddhas.warriors.jpg)

Πληροφορίες για τις ώρες προβολής εδώ

http://www.cnn.com/CNN/Programs/siu/
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 16, 2008, 23:18:38 μμ
Συνομιλίες ΟΗΕ - Μιναμάρ
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Μιάνμαρ φθάνει στο Ρανγκούν αύριο για πενθήμερη επίσκεψη κι επαφές με τη στρατιωτική χούντα.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι αναμένεται αύριο στη Μιάνμαρ για μία πενθήμερη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του στρατιωτικού καθεστώτος, προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων για την πολιτική μετάβαση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μιάνμαρ.

«Θα φθάσει αύριο και θα παραμείνει περίπου πέντε ημέρες. Την επομένη θα συναντηθεί με τον υπουργό Πληροφόρησης στο Ρανγκούν», τόνισε η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν ο Γκαμπάρι θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κι.

Αρχικά, η επίσκεψη του Γκαμπάρι στη Μιάνμαρ είχε προγραμματισθεί για τον Μάιο, όμως είχε αναβληθεί τότε λόγω του κυκλώνα Ναργκίς που είχε ισοπεδώσει τη χώρα, κοστίζοντας τη ζωή σε 138.000 ανθρώπους, κι αφήνοντας 2,5 εκατ. στην εξαθλίωση.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 22, 2008, 19:30:58 μμ
Σχεδόν 66.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2007 και Ιουλίου 2008 στην ανατολική Μιανμάρ, εξαιτίας των συστηματικών καταχρήσεων του βιρμανικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα ανθρωπιστική οργάνωση.

Σε μια νέα έκθεση, η οργάνωση αρωγής Κοινοπραξία Μεθορίου Ταϊλάνδης Μπούρμα (TBBC) επισήμανε ότι οι ενέργειες των βιρμανών στρατιωτικών στα κρατίδια Κάρεν και Σαν μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο και η Διεθνής Αμνηστία.

"Η έκταση των διώξεων και των δεινών των πολιτών στις μεθοριακές περιοχές περνούσε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο Τζακ Ντάνφορντ, διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης που εδρεύει στην Ταϊλάνδη και παρέχει βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ.

"Αυτός ο ίδιος βίαιος στρατός συνέτριψε διαδηλώσεις στους δρόμους των πόλεων τον Σεπτέμβριο του 2007, λεηλάτησε την ύπαιθρο χωρίς καμιά τιμωρία, σπέρνοντας το φόβο και διαταράσσοντας την καθημερινή ζωή των χωρικών", πρόσθεσε καταγγέλλοντας κυρίως τις αυθαίρετες συλλήψεις, την καταναγκαστική εργασία και τις κατασχέσεις γης.

Εθνικές ομάδες συνεχίζουν ένοπλο αγώνα κατά των στρατιωτικών στα κρατίδια Κάρεν και Σαν.

Το TBBC εκτιμά σε "σχεδόν 66.000" τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μεταξύ Ιουλίου 2007 και Ιουνίου 2008 "λόγω της ένοπλης σύγκρουσης και των καταχρήσεων στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η ανθρωπιστική οργάνωση εκτιμά επίσης ότι σε μισό εκατομμύριο ανέρχεται ο αριθμός των Βιρμανών που βρίσκονται σήμερα εκτοπισμένοι στην ανατολική Μιανμάρ.

Υπάρχουν επίσης 120.000 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους της εθνότητας Κάρεν, σε καταυλισμούς της Ταϊλάνδης κατά μήκος των βιρμανικών συνόρων.

πηγή ΑΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 16, 2008, 11:58:06 πμ
(http://external.ak.fbcdn.net/safe_image.php?d=745465922eb28d7348c7597406c224a8&url=http%3A%2F%2Fwww.burma-network.com%2Fimages%2Fstories%2Fnewbganimages%2Fsign_up.jpg) (http://www.burma-network.com/)
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 21, 2009, 01:47:18 πμ
Μιανμάρ: Στην απελευθέρωση 6.000 κρατουμένων προέβη η κυβέρνηση

Στην απελευθέρωση περισσότερων από 6.000 κρατούμενων, που έδειξαν «καλή διαγωγή και πειθαρχία» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από το Σάββατο η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, χωρίς να διευκρινίσει αν ανάμεσα τους θα βρίσκονται και «πολιτικοί κρατούμενοι».

Η ανακοίνωση ήλθε μετά από την πενθήμερη επίσκεψη στην χώρα του παρατηρητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, Τόμας Οζέα Κιντάνα, ο οποίος συνάντησε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους στην φυλακή Ινσέιν -βρίσκεται στην πόλη Γιανγκόν.

«Δεν πιστεύω ότι θα απελευθερωθούν αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι. Στην προηγούμενη αμνηστία που δόθηκε, στο τέλος του 2008, απελευθερώθηκαν συνολικά 9.000 κρατούμενοι, εκ των οποίων όμως μόνο οι δώδεκα ήταν πολιτικοί κρατούμενοι» δήλωσε ο Γιου Νίαν Γουίν, ο εκπρόσωπος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης «Εθνικός Σύνδεσμος για την Δημοκρατία (NLD)».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Μιανμάρ: Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 14, 2009, 07:46:01 πμ
                                     
Πηγή: ΑΠΕ  14/05/09-02:32

 Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι θα αντιμετωπίσει κατηγορίες σε σχέση με την επίσκεψη ενός Αμερικανού στην κατοικία της, στη Γιανγκόν, όπου έχει τεθεί σε περιορισμό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματός της.
Ο Νιάν Γουίν, εκπρόσωπος της Εθνικής Λίγκας για τη Δημοκρατία, επικαλούμενος τον δικηγόρο της, ο οποίος την επισκέφτηκε, δήλωσε ότι η Σούου Κίι, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπελ Ειρήνης, θα μεταφερθεί σε φυλακή της Γιανγκόν, αργότερα σήμερα.
Τίτλος: Απ: Διαφορα Διεθνη Νεα.
Αποστολή από: Doctortilac στις Μάιος 14, 2009, 11:12:11 πμ
Μεταφέρθηκε στη φυλακή
Σε δίκη παραπέμφθηκε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην Μιανμάρ.

(http://img19.imageshack.us/img19/6921/1013540b.jpg) (http://img19.imageshack.us/my.php?image=1013540b.jpg)

ΑΠΕ
Η Σούου Κίι βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό από το 2003
Ρανγκούν
   
Σοβαρή η κατάσταση της υγείας της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ  

Με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους της κατ' οίκον κράτησής της θα δικαστεί στις 18 Μαΐου η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σούου Κίι.

Η 63χρονη Σούου Κίι, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης για την Δημοκρατία, βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό από το 2003.

Η Σούου Κίι οδηγήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη στη διαβόητη φυλακή Ινσέιν στα περίχωρα την Γιανγκόν κατηγορούμενη για το ότι ένας Αμερικανός εισήλθε και παρέμεινε επί δύο ημέρες στην κατοικία της.

«Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και δύο εργαζόμενων στο σπίτι της, σύμφωνα με το άρθρο 22» του νόμου για την προστασία του κράτους από τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν ανατρεπτικά στοιχεία, διευκρίνισε ο δικηγόρος Χλα Μίο Μιίντ.

Οι αρχές της χώρας απήγγειλαν επίσης κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί μετανάστευσης στον Αμερικανό Τζον Γιετάου, 53 ετών, ο οποίος επίσης κρατείται στην φυλακή Ινσέιν. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της δίκης του.

Ο Γιετάου πέρασε κολυμπώντας τη λίμνη που περιβάλλει την κατοικία της Σούου Κίι και παρέμεινε σε αυτήν επί δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα. Συνελήφθη από την αστυνομία της Μιανμάρ διότι μετέβη χωρίς άδεια στο σπίτι της πολιτικού.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 19 ετών απομονωμένη, σχεδόν πλήρως, στο σπίτι της, μετά την άρνηση της χούντας να αναγνωρίσει τη σαρωτική νίκη του κόμματός της στις τελευταίες εκλογές που είχαν διεξαχθεί στη χώρα, το 1990.

Το κόμμα της ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η υγεία της δεν είναι καλεί και ζήτησε να της παρασχεθεί επειγόντως ιατρική βοήθεια.


 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Christos Pan στις Μάιος 14, 2009, 14:59:49 μμ
Η Βιρμανια βρισκεται σε πολιτικες ανωμαλιες εδω και χρονια...
Ο λαος της ωστοσο ξεχνα τη φτωχεια του και σου χαμογελαει...(http://img90.imageshack.us/img90/1978/tropicaleasyweb387mail.jpg)
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Christos Pan στις Μάιος 14, 2009, 15:05:13 μμ
Η πιο κατω φωτογραφια τραβηχθηκε τον περασμενο χρονο στην νοτιοδυτικη Βιρμανια και συγκεκριμενα στην πολη  Kawthaung που συνορευει με την Ταιλανδη.
Θα βρισκομαι ξανα εκει την αλλη εβδομαδα, οποτε αν υπαρχει ενδιαφερον θα σας στειλω φρεσκο υλικο...(http://img90.imageshack.us/img90/1472/tropicaleasyweb606mail.jpg)
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 15, 2009, 12:16:29 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  15/05/09-11:11

 Οι ασιατικές χώρες "πρέπει να ασκήσουν πιέσεις" στη Ρανγκούν για να επιτύχουν την απελευθέρωση της φυλακισμένης βιρμανής αντικαθεστωτικής Αούνγκ Σαν Σου Κι, κατόχου βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υφυπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ράμα Γιαντέ.
"Εστειλα επιστολή χθες σε αντιπροσώπους των ασιατικών χωρών, κυρίως της Κίνας, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, ζητώντας τους να ασκήσουν πιέσεις γιατί το κλειδί βρίσκεται εκεί", τόνισε η Γιαντέ σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.
"Σε δέκα ημέρες θα επισκεφθώ τη νοτιοανατολική Ασία και θα κάνω τα πάντα για να συναντηθώ με όσο το δυνατόν περισσότερους αξιωματούχους στην Ασία για να τους πω ότι πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στη βιρμανική χούντα", υπογράμμισε.
Η Γιαντέ θα συμμετάσχει σε σύνοδο των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαΐου στο Ανόι.
"Η κυρία της Ρανγκούν πεθαίνει και εάν πεθάνει, θα το έχει βάρος στη συνείδησή του ο κόσμος.
Πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερη, αυτό ζητούμε εδώ και πολλά χρόνια", πρόσθεσε η Γιαντέ καταδικάζοντας τη στάση της χούντας, η οποία "δεν ακούει τίποτα και κανέναν". "Η ΕΕ έκανε αυτό που είχε να κάνει.
Εχει επιβάλει κυρώσεις εδώ και δέκα χρόνια", υπενθύμισε η Γιαντέ.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Doctortilac στις Μάιος 18, 2009, 17:31:08 μμ
Κεκλεισμένων των θυρών
Με διαμαρτυρία οπαδών της ξεκίνησε η δίκη της Σου Κι στη Μιανμάρ.

(http://img29.imageshack.us/img29/4056/1014792b.jpg) (http://img29.imageshack.us/my.php?image=1014792b.jpg)
 
Η αστυνομία απέκλεισε με οδοφράγματα την πρόσβαση στο χώρο που διεξάγεται η δίκη
Βρυξέλλες
Αρχισε τη Δευτέρα στη φυλακή, όπου κρατείται, η κεκλεισμένων των θυρών δίκη της Αούνγκ Σαν Σου Κι, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ (Βιρμανία). Δικάζεται με την κατηγορία ότι επέτρεψε σε έναν Αμερικανό να διανυκτερεύσει στην κατοικία της, παραβιάζοντας έτσι τους όρους της κατ' οίκον κράτησής της.

Δεκάδες οπαδοί της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη φυλακή, παρά την παρουσία ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίες έχουν υψώσει φράγματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, για να αποκλείσουν όλες τις προσβάσεις. Ένας νεαρός συνελήφθη, σύμφωνα με τον πολιτικό σχηματισμό της Σου Κι, τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία.

«Η δίκη άρχισε» δήλωσε αξιωματούχος της στρατιωτικής χούντας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η σημερινή συνεδρίαση διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, προσέθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι πρεσβευτές τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) που είναι διαπιστευμένοι στην Ρανγκούν μετέβησαν στη φυλακή, «όμως δεν τους επέτρεψαν να μπουν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν», δήλωσε διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι «σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές διαδικασίες είναι δημόσιες».

Στις Βρυξέλλες, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Κόχουτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν, ενισχύοντας τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος της Μιανμάρ.

Ωστόσο, αργότερα η Ευρωπαία επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ δήλωσε πως αντιτίθεται σε μια τέτοια επιλογή και ζήτησε μάλλον την ενίσχυση του διαλόγου με τις γειτονικές χώρες της Μιανμάρ, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία.

Την περασμένη Πέμπτη η 63χρονη Σου Κι μεταφέρθηκε στη φυλακή του Ινσέιν, όπου της απαγγέλθηκε κατηγορία σχετικά με την παράξενη εισβολή του Αμερικανού μορμόνου Τζον Γέτοου στην κατοικία της, στη Ρανγκούν, όπου κρατείται από το 2003 σχεδόν σε απομόνωση.

Εκτός από τη δίκη της Σου Κι τη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσουν και οι δίκες των δύο κυριών που την συντροφεύουν, της Χιν Χιν Ουίν και της Ουίν Μα Μα, καθώς και του Γέτοου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 22, 2009, 13:08:39 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  22/05/09-11:19

 Η χούντα της Μιανμάρ κατηγορεί εχθρικές δυνάμεις ότι ενορχήστρωσαν την επίσκεψη του Αμερικανού στην κατοικία της Αούνγκ Σαν Σου Κι , με σκοπό "να αυξήσουν τη διεθνή πίεση" στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας σήμερα, πέμπτη ημέρα της δίκης της ηγέτιδας της βιρμανικής αντιπολίτευσης.
Η εφημερίδα New Light of Myanmar, που ελέγχεται από το στρατιωτικό καθεστώς, αναφέρει ότι ο βιρμανός υπουργός Εξωτερικών Νιάν Γουΐν διατύπωσε την κατηγορία αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον ιάπωνα ομόλογό του Χιροφούμι Νακασόνε στις 18 Μαΐου, πρώτη ημέρα της δίκης της Αούνγκ Σαν Σου Κι σε φυλακή της Ρανγκούν.
Η Αούνγκ, 63 ετών, δικάζεται για παραβίαση, σύμφωνα με τις αρχές, των όρων του κατ΄οίκον περιορισμού της φιλοξενώντας επί διήμερο τον Τζον Γετάου, έναν αμερικανό μορμόνο, 53 ετών, ο οποίος κατόρθωσε να κολυμπήσει μέχρι το σπίτι της που βρίσκεται στις όχθες λίμνης.
Ο βιρμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το περιστατικό προκλήθηκε από την αντιπολίτευση και όχι από την κυβέρνηση, τη στιγμή που η Βιρμανία "προσπαθεί να βελτιώσει τις διεθνείς της σχέσεις, τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, όσο και με την Ευρώπη".
Ο Νιάν Γουΐν θεωρεί ότι είναι "πιθανόν το περιστατικό να ενορχηστρώθηκε από εσωτερικά και εξωτερικά αντικυβερνητικά στοιχεία για να αυξηθεί η διεθνής πίεση επί της Βιρμανίας", αναφέρεται στο δημοσίευμα της New Light of Myanmar.
Οταν η χούντα της Μιανμάρ κάνει λόγο για εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, αναφέρεται στην Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Κι και στις εξόριστες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στη Ρανγκούν, οι κατηγορίες που διατυπώνονται από το βιρμανικό καθεστώς δείχνουν ότι επικρατεί "κάποια σύγχυση" εκ μέρους της χούντας, η οποία μοιάζει "να πλέει χωρίς πυξίδα", έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η σύλληψη της Αούνγκ σαν Σου Κι.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σήμερα μπροστά από τη φυλακή Ινσέιν, όπου μετήχθη την περασμένη εβδομάδα η Αούνγκ Σαν Σου Κι.
Από χθες η δίκη της διεξάγεται και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από τη συνεδρίαση της Τετάρτης που πραγματοποιήθηκε κατ΄εξαίρεσιν παρουσία δημοσιογράφων και διπλωματών.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Christos Pan στις Μάιος 27, 2009, 04:06:36 πμ
Ο Αμερικανος προεδρος Μπαρακ Ομπαμα συνεχιζει να «πιεζει» τη στρατιωτικη κυβερνηση της Βιρμανιας αυτη τη φορα με αυστηρη γραπτη δηλωση που εξεδωσε  χθες και με την οποια καλει τους Βιρμανους στρατιωτικους να απελευθερωσουν την  Aung San Suu Kyi, αμεσως και χωρις ορους.

Η δηλωση Ομπαμα ακολουθησε τη δηλωση που εξεδωσε η Βιρμανικη  κυβερνηση για συνεχιση του κατ οικου περιορισμου της νομπελιστριας για την ειρηνη Aung, για αλλο μισο χρονο....
Η δικη ωστοσο της 63χρονης Βιρμανης συνεχιζεται και αν καταδικαστει κινδυνευει με 5 χρονια φυλακιση.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8069397.stm

Οι κυβερνησεις των γειτονικων  Ασιατικων χωρων επισης καταδικαζουν τα δρωμενα στη Ραγκουν αλλα με το μαλακο.... αφου υπαρχουν  μεγαλα συμφεροντα σχετικα με τις πρωτες υλες που εξαγει η Βιρμανια...
Αναμεσα τους και η Ταιλανδη.
(http://img219.imageshack.us/img219/1633/aungsansuukyi.jpg)
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 31, 2009, 16:49:02 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  31/05/09-09:44

Ιστορική παγόδα, που είχε υποστεί ζημιές από τον κυκλώνα Ναργκίς πριν ένα χρόνο, κατέρρευσε στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Η παγόδα Ντανόκ, που βρίσκεται στην περιοχή Ντάλα στις όχθες του ποταμού Γιανγκόν κατέρρευσε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η παγόδα είχε ύψος 35 μέτρα και μετά το δυστύχημα είναι μόλις δέκα μέτρα, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.
Το κτίριο είχε επισκευαστεί μετά το πέρασμα του κυκλώνα και άρχισε να λειτουργεί και πάλι στις 7 Μαΐου.
Η κατάρρευση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οφείλεται στην κακή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών.
Πολλοί από τους πολίτες της Μιανμάρ είναι ιδιαίτερα προληπτικοί και ερμηνεύουν το δυστύχημα ως κακό οιωνό για τον αρχηγό του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας Ταν Σουέ, η σύζυγος του οποίου παραβρέθηκε στην τελετή για την επαναλειτουργία της παγόδας.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 04, 2009, 18:42:12 μμ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 08, 2009, 20:54:03 μμ
Η βρετανικη κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παραμείνει σιωπηλΟι για την νέα στρατιωτική επίθεση στη Karen State,στη Βιρμανία, η οποία έχει αναγκάσει περίπου 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο βιρμανικός στρατός πυροδοτεί 50 βόμβες διασποράς 81mm ημερησίως στο έδαφος που ελέγχεται από τη Karen National Liberation Army, το οπλισμένο φτερό της Karen National Union, μια οργάνωση υπέρ-δημοκρατίας που αντιστέκεται στον κανόνα της δικτατορίας. Μερικές βόμβες διασποράς έχουν προσγειωθεί επίσης στα σύνορα στην Ταϊλάνδη.

Οι αυτόπτες μάρτυρες που έχουν δραπετεύσει από το έδαφος που καταλαμβάνεται από το βιρμανικό στρατό και το DKBA ανέφεραν ότι  200 χωρικοι εργάζονται σαν σκλάβοι από το DKBA. Αναγκάζονται να φέρουν το στρατιωτικό εξοπλισμό και σε μερικούς δεν έχουν δοθεί τρόφιμα για πέντε ημέρες και αναγκάζονται να κοιμούνται στην υπαιθρο υπό βροχή.

http://www.burmacampaign.org.uk/index.php/burma/news/mortar-bombs-hit-ler-per-her-idp-camp-up-to-200-used-as-slave-labour

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 13, 2009, 16:47:12 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  13/06/09-09:19

Η δικαιοσύνη στη Μιάνμαρ ώρισε για τη 17η Ιουνίου την εξέταση της έφεσης που έχει καταθέσει η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης 'Αουνγκ Σαν Σούου Κί που προσβάλλει την άρνηση του πρωτόδικου δικαστηρίου, που αρνήθηκε να δεχθεί να καταθέσουν δύο μάρτυρες υπεράσπισης στην υπόθεση για την παραβίαση των κανονισμών στην κατ’ οίκον κράτησή της, ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους συνηγόρους της.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, αυτήν την ημερομηνία.
Εμείς οφείλουμε εκείνην την ημέρα να εκθέσουμε τα επιχειρήματά μας για να γίνει δεκτή η έφεσή μας», τόνισε ο Νιάν Ουΐν, ένας από τους τρεις συνηγόρους της 63χρονης, τιμημένης με Νόμπελ ειρήνης, ηγέτιδας της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (LND).
Οι συνήγοροι της Σούου Κι εξανέστησαν όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να καταθέσουν δύο μάρτυρες υπεράσπισης: του πρώην δημοσιογράφου Ουΐν Τιν, ο οποίος έως την απελευθέρωσή του, τον Σεπτέμβριο του 2008, ήταν ο παλαιώτερος πολιτικός κρατούμενος στη χώρα, και του δεύτερου στην ιεραρχία του LND Τιν Όο, ο οποίος εξακολουθεί και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η Σούου Κι, η οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 5 ετών σε περίπτωση που καταδικασθεί στη δίκη, η οποία έχει ξεσηκώσει παγκόσμια αγανάκτηση, κατηγορείται πως παραβίασε τους κανονισμούς του κατ’ οίκον περιορισμού της, υποδεχόμενη στην κατοικία της έναν Αμερικανό.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 14, 2009, 18:43:30 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  14/06/09-07:55

Το ΥΠΕΞ της Μιάνμαρ ξιφούλκησε σήμερα κατά της ΕΕ., κατηγορώντας της για άγνοια των «πραγματικών γεγονότων» αναφορικά με την διένεξη με την εθνότητα των Κάρεν, που έχει εξαναγκάσει χιλιάδες χωρικούς Κάρεν να καταφύγουν τον τελευταίο μήνα στην Ταϊλάνδη.
Η απάντηση του υπουργείου, που αναπαράγουν σήμερα όλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ακολούθησε τη δήλωση της προεδρίας της ΕΕ, που στις 11 Ιουλίου εξέφρασε την ανησυχία της για την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά της Εθνικής Ένωσης Κάρεν (ΚΝU), που εξανάγκασε περίπου 3.000 χωρικούς Κάρεν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
«Ο τόνος και το ύφος της δήλωσης αντανακλά σαφώς την πλήρη άγνοια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για τα πραγματικά γεγονότα και τους κύριους λόγους των συγκρούσεων ανάμεσα σε δύο τμήματα ενόπλων ομάδων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Το ΥΠΕΞ επιρρίπτει την ευθύνη για την σοβούσα κρίση με τους Κάρεν, μία μειονοτική εθνότητα που μάχεται για την ανεξαρτησία της στα ανατολικά της Μιάνμαρ τις τελευταίες έξι δεκαετίες, στις τακτικές του «διαίρει και βασίλευε» των Βρετανών αποικιοκρατών, που κυβέρνησαν τη χώρα πριν την ανεξαρτησία της το 1948.
Το υπουργείο τονίζει πως από το 1989 η στρατιωτική χούντα έχει υπογράψει ειρηνευτικά σύμφωνα με 17 από τις 18 ανταρτικές ομάδες που δρουν στη Μιάνμαρ, με μόνη την ΚΝU να αρνείται να ασπασθεί τη νομιμότητα.
Μάλιστα, αποδίδει τις πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή των Κάρεν στην αντιπαλότητα ανάμεσα στην ΚΝU και τη φιλοκυβερνητική Δημοκρατική Ένωση Κάρεν Βουδιστών (DKBA).
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 18, 2009, 16:07:10 μμ
Η έξοδος των Κάρεν

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούλιος 06, 2009, 20:24:27 μμ
Μια ευχάριστη έκπληξη μας ανέμενε όταν συναντήσαμε την Καναδή συγγραφέα Κάρεν Κόνελι: η Κάρεν μιλάει πολύ καλά ελληνικά, καθώς, εδώ και είκοσι χρόνια επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι ένας άνθρωπος πρόσχαρος, με χιούμορ, φωτεινός. Ωστόσο, το μυθιστόρημά της, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας από τις εκδόσεις «Πόλις», δεν είναι και τόσο φωτεινό. Πώς θα μπορούσε άλλωστε: διαδραματίζεται στη Βιρμανία, μια χώρα στην οποία κυριαρχεί ένα σκληρό ολοκληρωτικό καθεστώς, που την έχει μετονομάσει σε Μιανμάρ.

Η Κάρεν έζησε δύο χρόνια στα σύνορα Βιρμανίας - Ταϊλάνδης και η εμπειρία της την οδήγησε να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα, το «Κλουβί της σαύρας»: η ιστορία ενός φυλακισμένου, η σχέση του με ένα παιδί που μεγαλώνει στις φυλακές, καθώς και με τους δεσμοφύλακές του. Την ίδια στιγμή, ο αναγνώστης καταβυθίζεται στα όνειρά του, στις μνήμες του, στον εσωτερικό του κόσμο, με τα διλήμματα και τις θρησκευτικές του ανησυχίες.

Είναι ένα σκοτεινό βιβλίο που φανερώνει την αφηγηματική άνεση της Κόνελι, με όλη αυτή την απελευθερωτική, λυτρωτική δύναμη που έχουν κάποτε οι λέξεις.

– Για τη Βιρμανία ξέρουμε ελάχιστα πράγματα. Εσάς τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το δράμα αυτής της χώρας;

– Στον Καναδά εργαζόμουν στο Pen Canada, μια οργάνωση σαν τη Διεθνή Αμνηστία. Εκεί ανακάλυψα τι γίνεται στη Βιρμανία. Επισκέφθηκα τη χώρα αλλά έπειτα από τρία ταξίδια, δεν μου έδιναν πια βίζα. Μετά πήγα κι έμεινα στα σύνορα της χώρας με την Ταϊλάνδη. Εζησα δύο χρόνια εκεί. Μίλησα με πολύ κόσμο, πήρα συνεντεύξεις από αντάρτες και αντιστασιακούς, περιπλανήθηκα από χωριό σε χωριό.

– Αυτή η εμπειρία σας ενέπνευσε το «Κλουβί της σαύρας», δεν φαντάζομαι όμως ότι το γράψατε εκεί το βιβλίο.

– Οχι, δεν το έγραψα στη Βιρμανία. Είχα μπει τόσο μέσα σε αυτή την κουλτούρα, ήταν αδύνατον. Επειτα, ερωτεύτηκα έναν από τους αντάρτες. Σκεφτόμασταν να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά. Αν έμενα εκεί δεν θα έγραφα πια. Αποφάσισα ότι ήθελα να είμαι συγγραφέας κι έφυγα. Χρειάστηκε να έρθω να μείνω για λίγο στην Ελλάδα για να ηρεμήσω. Το κάνω συχνά αυτό: η Ελλάδα με ηρεμεί. Μήνες μετά, κατάλαβα ότι με περίμενε αυτό το μυθιστόρημα, οι ήρωές του. Ηταν μαζί μου αλλά δεν έβγαιναν στην επιφάνεια όσο έμενα εκεί.

– Πόσο χρόνο σας πήρε να γράψετε το βιβλίο;

– Κάπου δέκα χρόνια. Δύο στην Ταϊλάνδη και άλλα οκτώ για να δω τι θα κάνω με όλο αυτό το τεράστιο υλικό που είχα συγκεντρώσει. Είχα και κάποια διλήμματα: είχα το δικαίωμα να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο; Ο Καναδάς είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία ως προς το αν ένας λευκός δικαιούται να γράψει για ανθρώπους άλλων φυλών. Επικρατεί μια πολιτική ορθότητα ως προς αυτό, δικαίως έως ένα σημείο: παραδοσιακά, οι ισχυροί της Ιστορίας έχουν διαστρεβλώσει την ιστορία άλλων λαών.

– Συνεπώς, γράψατε ένα μη πολιτικώς ορθό βιβλίο.

– Κατά κάποιον τρόπο. Ηταν κάτι που το φοβόμουν αυτό.

– Θα λέγατε ότι το «Κλουβί της σαύρας» είναι πολιτικό μυθιστόρημα;

– Δεν είμαι σίγουρη. Σαφώς και τα ζητήματα που πραγματεύεται είναι πολιτικά. Δεν παίρνει θέση όμως. Θέλω να πω, δεν μ’ ενδιέφερε να πω ένα μεγάλο «όχι» στη δικτατορία. Φυσικά, το βιβλίο καταδικάζει ένα τέτοιο καθεστώς αλλά έμμεσα, δεν εξαντλείται εκεί. Ηταν πιο σημαντικό για μένα να καταλάβω όλους τους χαρακτήρες, απ’ όλες τις πλευρές. Οι αντιφάσεις, οι αντιθέσεις, πρέπει να είναι εκεί.

– Εχετε γράψει και βιβλία μη μυθοπλαστικά. Ολο αυτό το υλικό που συγκεντρώσατε στη Βιρμανία και στην Ταϊλάνδη, όλες αυτές οι μαρτυρίες και οι συνεντεύξεις, πώς και δεν σας οδήγησαν στο να γράψετε τελικά ένα non-fiction novel;

– Μα ως τέτοιο ξεκίνησε. Στην πορεία όμως, συνειδητοποίησα ότι αν ήθελα να υπερβώ τα όριά μου ως συγγραφέας, έπρεπε να γράψω μυθιστόρημα.

Σημείο αναφοράς

– Πότε σκεφτήκατε ότι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου βιώνει κάτι τόσο ακραίο όσο το να είναι κανείς φυλακισμένος ενός δικτατορικού καθεστώτος;

– Από πολύ νωρίς ήξερα ότι ο ήρωάς μου είναι φυλακισμένος. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στη χώρα αυτή. Ολοι στη Βιρμανία έχουν μια τέτοια ιστορία να σου πούνε. Η φυλακή εκεί είναι σημείο αναφοράς.

«Η Ελλάδα με έχει επηρεάσει πολύ»

– Πιστεύετε ότι ένα μυθιστόρημα έχει τη δύναμη να αλλάξει πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες;

– Δεν είμαι καθόλου βέβαιη γι’ αυτό. Μάλλον όχι. Ομως είναι σημαντικό να βγαίνουν πράγματα προς τα έξω. Στον Καναδά, μέσα από αυτό το βιβλίο, ευαισθητοποιήθηκε κόσμος με όσα συμβαίνουν στη Βιρμανία. Σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε λέσχες ανάγνωσης, όπου με καλούν, πάντα προκαλώ αυτή τη συζήτηση: τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και τι είναι πόνος; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Δεν είναι λίγο αυτό κι ας μην ξέρεις μέχρι πού θα φτάσει.

– Το «Κλουβί της σαύρας» διαδραματίζεται σε μια δικτατορική χώρα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. Τι γίνεται, όμως, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε δυτικές δημοκρατίες, όπως είναι η Αμερική; Βασανιστήρια γίνονται στη Βιρμανία, βασανιστήρια γίνονται και στο Γκουαντάναμο, για παράδειγμα.

– Εννοείται ότι αυτό είναι το χειρότερο. Γι’ αυτό επιμένω ότι όταν ανοίγουν τέτοιες συζητήσεις, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η βαρβαρότητα δεν είναι μόνον στη Βιρμανία. Μερικές φορές νευριάζω που το βιβλίο μου διαδραματίζεται στη Βιρμανία! Διότι το βιβλίο έχει να κάνει και με τη βαρβαρότητα που έχουμε μέσα μας, τη βαρβαρότητα που υπάρχει παντού στον κόσμο. Δεν ξέρω πώς θα γινόμουν αν βρισκόμουν σε μια τέτοια κατάσταση, στη φυλακή. Γιατί δεν γίνονται όλοι οι φυλακισμένοι ζώα; Τι είναι αυτό που σε κάνει όχι απλώς να αντέχεις σωματικά, αλλά να διατηρείς τις αξίες σου ως άνθρωπος; Πάντα με τραβούσε αυτή η κατάσταση: πώς κάποιοι παραμένουν άνθρωποι μέσα στη φυλακή. Πάντα αναρωτιόμουν γι’ αυτό. Πώς νιώθει κανείς όταν είναι εγκλωβισμένος, παγιδευμένος. Και εξωτερικά και εσωτερικά. Πώς η δημόσια ιστορία εισβάλλει στην ιδιωτική και το αντίστροφο. Ολοι βιώνουμε αυτή την εμπειρία στην πατρίδα μας, αλλά και γενικά στον κόσμο.

– Κάποιοι κριτικοί έχουν εντυπωσιαστεί που μια γυναίκα έγραψε ένα βιβλίο με τόσο σκληρό θέμα. Σκοπεύετε να επιστρέψετε ως συγγραφέας σε μια ανάλογη ατμόσφαιρα;

– Είναι πολύ σκληρό θέμα για να επιστρέψω. Πόνεσα γράφοντας αυτό το βιβλίο. Αλλά και το επόμενο βιβλίο θα έχει σκληρό θέμα: θα είναι non-fiction και θα αφορά τη σχέση μου με τον αντάρτη που ερωτεύτηκα. Ακούγεται σαν love story, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια σκληρή ιστορία.

– Μιλάτε πολύ καλά ελληνικά. Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;

– Στην Ελλάδα ήρθα για πρώτη φορά το 1989, στη Σκόπελο. Τρεις εβδομάδες. Είπα, θα επιστρέψω. Και το έκανα. Διατηρώ ένα μικρό σπιτάκι στη Λέσβο και πάω εκεί κάθε τόσο. Οπως είπα και πριν, μετά τα δύο χρόνια στην Ταϊλάνδη ήρθα στην Ελλάδα για να ηρεμήσω. Είχα αλλάξει πια ως άνθρωπος. Ημουν 27 χρονών και το παιδί μέσα μου είχε πεθάνει. Οι φίλοι μου εδώ παραξενεύτηκαν. Οταν άρχισα να επεξεργάζομαι το υλικό συνειδητοποίησα πόσο πολύ με επηρέαζε και η ελληνική Ιστορία. Η Ελλάδα έχει πολλές ιστορίες με πολέμους, φυλακές, αντίσταση, εξορία, βασανιστήρια. Και είναι πολύ πρόσφατες αυτές οι ιστορίες. Κατά κάποιο τρόπο, πέρασε όλο αυτό μέσα στο βιβλίο για τη Βιρμανία. Διάβασα πολλά για την ελληνική Ιστορία και μίλησα με κόσμο, στη μικρή κοινότητα που με ξέρουν, με ανθρώπους που είχαν ζήσει την Κατοχή ή είχαν κάνει φυλακή για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Είχα έναν μπάρμπα στη Λέσβο, έναν τσοπάνη, πέθανε πια, ο οποίος μου μιλούσε για τον πόλεμο, τι έκανε τότε, πώς πεινούσε, για παιδιά που πέθαιναν από την πείνα. Οταν, λοιπόν, επέστρεψα στην Ελλάδα είχα αλλάξει αρκετά. Το θέμα με κυνηγούσε και απλώς ήρθε και με βρήκε.

Ποια είναι

H Κάρεν Κόνελι γεννήθηκε το 1969 στο Κάλγκαρι του Καναδά. Εχει ζήσει στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ταϊλάνδη. Πέρασε δύο χρόνια στη μεθόριο Ταϊλάνδης - Βιρμανίας, ανάμεσα σε Βιρμανούς εξόριστους που αντιστέκονταν στο δικτατορικό καθεστώς της χώρας τους. Σήμερα, διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Γιορκ του Τορόντο. Το μυθιστόρημά της «Το Κλουβί της σαύρας» τιμήθημε με το βραβείο Orange πρώτου μυθιστορήματος (2007). Το βιβλίο της «Touch of the Dragon, A Thai Journal» τιμήθηκε με το σημαντικότερο βραβείο του Καναδά, το βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη. Η ποιητική της συλλογή «The Small World in my Body» τιμήθηκε με το βραβείο Pat Lowther.

Το «Κλουβί της σαύρας» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση της Χρύσας Τσαλικίδου.

Καθημερινή
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούλιος 21, 2009, 16:22:07 μμ
Ανήσυχη για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Μιανμάρ (Βιρμανία) εμφανίστηκε από την Μπανγκόκ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Βιρμανία, πράγμα που παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Θα ήταν κάτι αποσταθεροποιητικό για την περιοχή. Θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τους γείτονες της Βιρμανίας» σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εξέφρασε ακόμη τη «βαθιά ανησυχία» της χώρας της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ και ιδιαίτερα για πληροφορίες περί κακοποίησης νέων γυναικών από στρατιώτες.

Η αμερικανίδα αξιωματούχος έφτασε στην Ταϊλάνδη σήμερα προκειμένου να μετάσχει στο Φόρουμ με θέμα την ασφάλεια στην Ασία που πραγματοποιείται στο Πούκετ από την Ενωση των χωρών της Νότιοανατολικής Ασίας ASEAN με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας, της Κίνας και την Ιαπωνίας.

Ναυτεμπορική
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούλιος 23, 2009, 19:34:52 μμ
Οι αρχές της Μιανμάρ δέχτηκαν την παρουσία δύο ξένων διπλωματών στο τελευταίο μέρος της δίκης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κιι, που αρχίζει αύριο, Παρασκευή. Η Αούνγκ δικάζεται για παραβίαση, σύμφωνα με τις αρχές, των όρων του κατ΄οίκον περιορισμού της, ανακοινώθηκε σήμερα στο 'Οσλο.

Ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στη Ρανγκούν και μια Νορβηγίδα διπλωμάτις στην Μπανγκόκ πήραν το πράσινο φως από το βιρμανικό καθεστώς να παρακολουθήσουν το τελευταίο μέρος της δίκης, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Νορβηγία ζήτησε πολλές φορές την άμεση απελευθέρωση της Σούου Κίι και όλων των άλλων πολιτικών κρατουμένων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Ζητήσαμε εξάλλου να παρακολουθήσουν τη δίκη διεθνείς παρατηρητές. Είναι θετικό που το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε», πρόσθεσε.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1991 Σούου Κίι έχει περάσει 13 από τα 19 τελευταία χρόνια της ζωής σε κατ΄οίκον περιορισμό, από τότε που οι στρατιωτικοί της Μιανμάρ αρνήθηκαν να αποδεχτούν τη νίκη της στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το 1990.

Σήμερα, η 64χρονη πλέον βιρμανή αντικαθεστωτική απειλείται με την επιβολή ποινής πενταετούς φυλάκισης με την κατηγορία ότι φιλοξένησε για ένα διήμερο τον Τζον Γετάου, έναν Αμερικανό μορμόνο, ο οποίος κατόρθωσε να κολυμπήσει μέχρι το σπίτι της που βρίσκεται στις όχθες μιας λίμνης.

Εξαιτίας αυτού, η Σούου Κίι κινδυνεύει να αποκλειστεί από την πολιτική σκηνή, ενώ η στρατιωτική χούντα θέλει να διοργανώσει εκλογές το 2010. www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 04, 2009, 16:16:53 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  04/08/09-11:04

Ο Αμερικανός Τζο Γετάου, ο οποίος κατάφερε τον Μάιο να κολυμπήσει ως την κατοικία της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, νοσηλεύεται ύστερα από κρίση επιληψίας που υπέστη στη φυλακή στην οποία διεξάγεται η δίκη του, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του νοσοκομείου.
Ο Γετάου, 54 ετών, ο οποίος σύμφωνα με το δικηγόρο του πάσχει από επιληψία, διαβήτη και καρδιακά προβλήματα, μεταφέρθηκε χθες το βράδυ από την αστυνομία στο γενικό νοσοκομείο της Ρανγκούν και η κατάστασή του βελτιώνεται, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο Τζον Γετάου δικάζεται από τις 18 Μαΐου στη φυλακή του Ινσέιν μαζί με την Αουνγκ η οποία κατηγορείται για παραβίαση των όρων του κατ΄οίκον περιορισμού της, φιλοξενώντας για ένα διήμερο τον 53χρονο Γετάου.
Ο Γετάου, η Αούνγκ και δυο οικιακές βοηθοί της που επίσης δικάζονται, αντιμετωπίζουν ποινές πενταετούς κάθειρξης.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι πιθανό να εκδοθεί στις 11 Αυγούστου.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 11, 2009, 16:45:45 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  11/08/09-14:46

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κίι, ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή της και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την ασιατική χώρα.
Στην ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας τονίζεται ότι η ΕΕ θα "εντείνει περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα της κατά του καθεστώτος της Βιρμανίας/Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών της συμφερόντων", χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν να επιβληθούν στη χούντα παγκόσμιο οπλικό και οικονομικό εμπάργκο, ενώ η Ιταλία τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Μιανμάρ και η Νορβηγία έκανε λόγο για την ανάγκη "μιας διεθνούς αντίδρασης στην καταδίκη" της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κιι καταδικάσθηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών και καταναγκαστική εργασία για την παραβίαση των όρων του κατ΄οίκον περιορισμού, αλλά ο επικεφαλής της χούντας Ταν Σβε μετέτρεψε την ποινή σε 18 μήνες κατ΄οίκον περιορισμού.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης έχει περάσει σε κατ΄οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της.
Εάν δεν ανακοινωθεί μέχρι το 2010 κάποιο μέτρο χάρης, δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το επόμενο έτος στη χώρα.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 13, 2009, 23:05:51 μμ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε μια διακήρυξη για την Μιανμάρ, στην οποία εκφράζεται «βαθύτατη ανησυχία» μετά από την επέκταση για άλλους 18 μήνες της ποινής σε κατ’ οίκον περιορισμό της Βιρμανής ηγέτιδας της αντιπολίτευσης και τιμημένης με το Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές - που ζήτησαν να μην κατονομαστούν - ανέφεραν ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από διμερείς διαβουλεύσεις.

Από το γραφείο του πρεσβευτή της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζον Σόουερς, ο οποίος το παρόν διάστημα προεδρεύει των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοινώθηκε ότι αργότερα σήμερα θα κοινοποιηθεί η διακήρυξη.

Πρωτοβουλιακά οι ΗΠΑ σε ένα δικό τους κείμενο «καταδικάζουν την απόφαση της Μιανμάρ και εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση αυτή στην κατάσταση στη χώρα». Στο ίδιο αμερικανικό κείμενο ζητείται η άμεση απελευθέρωση της κρατούμενης πολιτικού.

Ωστόσο Ρωσία, Κίνα και Βιετνάμ αντιτάχθηκαν στο κείμενο με το σκεπτικό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να επέμβει στο δικαστικό σύστημα της Μιανμάρ και στις εσωτερικές της υποθέσεις. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου διέκοψαν την συνεδρίασή τους που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για να μελετηθεί και το αμερικανικό κείμενο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 14, 2009, 17:02:39 μμ
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζιμ Γουέμπ, στενά προσκείμενος στο περιβάλλον Ομπάμα, έφθασε στη Μιανμάρ για ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη κατά την οποία θα συναντηθεί με τον δικτάτορα Θαν Σουέ. Η επίσκεψη έρχεται εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για τη νέα καταδίκη της Σούου Κίι.


Ο Τζιμ Γουέμπ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών που γίνεται δεκτός από τον αρχηγό της μακρόβιας στρατιωτικής χούντας, στρατάρχη Θαν Σουέ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Κατά την επίσκεψή του Αμερικανού γερουσιαστή δεν προβλέπεται να επιτραπεί συνάντησή του με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, ούτε και τον Αμερικανό Τζον Γετάου.

Η Νομπελίστρια Ειρήνης κρίθηκε ένοχη την Τετάρτη για παραβίαση των όρων του κατ' οίκον περιορισμού που της έχει επιβληθεί και καταδικάστηκε σε άλλους 18 μήνες.

Το κατηγορητήριο της χούντας βασίστηκε στην επίσκεψη που δέχθηκε η Σούου Κίι από τον 53χρονο Αμερικανό μορμόνο Τζον Γετάου, ο οποίος κατόρθωσε να κολυμπήσει μέχρι το σπίτι της που βρίσκεται στις όχθες λίμνης χωρίς εκείνη να το γνωρίζει.

Ο Γετάου καταδικάστηκε σε επτά χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.

Η νέα καταδίκη της Σούου Κίι ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνει τις κυρώσεις στο καθεστώς της Μιανμάρ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Ο Τζιμ Γουέμπ είναι επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Newsroom ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 15, 2009, 18:03:39 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  15/08/09-08:25

 
Οι επιθέσεις και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών, που πραγματοποιεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο στρατός της Μιάνμαρ στις κεντροανατολικές περιοχές της χώρας, έχουν προκαλέσει την εξαναγκασμένη εκτόπιση άνω των 10.000 αμάχων της εθνότητας Σαν, τονίζει σε σημερινή της έκθεση η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch.
Επικαλούμενη, «αξιόπιστες πληροφορίες», που προέρχονται από οργανώσεις της μειονότητας αυτής, η HRW επισημαίνει την ανάπτυξη από 27ης Ιουλίου έως 1ης Αυγούστου επτά ταγμάτων του στρατού με σκοπό να απομακρυνθεί ο πληθυσμός από τις ζώνες της Λάιχα και τη Μονγκ Κερνγκ, στην επαρχία Σαν.
«Οι στρατιώτες φέρεται να έχουν πυρπολήσει πάνω από 500 κατοικίες κατά τις επιθέσεις τους εναντίον 39 χωριών», τονίζει η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Η HRW εκτιμά πως οι εξαναγκασμένες εκτοπίσεις εντάσσονται στα πλαίσια της εκστρατείας των ανταρτών της εθνότητας Στρατός της Πολιτείας Σαν -Νότος (SSA-S), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της οργάνωσης για την Ασία Μπραντ 'Ανταμς στόχος των επιθέσεων του στρατού είναι να υπενθυμίσουν στη διεθνή κοινότητα πως, εξόν από τις διώξεις κατά της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, και «οι εθνικές μειονότητες στην Βιρμανία συστηματικά περιθωριοποιούνται και κακοποιούνται από την κυβέρνηση και τον στρατό τους».
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 15, 2009, 18:04:04 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  15/08/09-08:40

 
Ο αμερικανός Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζιμ Γουέμπ έγινε σήμερα δεκτός από τον ηγέτη της Μιάνμαρ στρατάρχη Θαν Σουέ το Ναϊπιντάου, διοικητική πρωτεύουσα της, αποτελώντας τον πρώτο αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο που συναντάται με το στρατιωτικό καθεστώς της ασιατικής χώρας, ανακοινώθηκε από τη χούντα της ασιατικής χώρας.
Η επίσκεψη του Γουέμπ, στενά προσκείμενου στο περιβάλλον του Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιείται τη στιγμή που το καθεστώς της Μιάνμαρ δέχεται πυρά από τη διεθνή κοινότητα για την καταδίκη σε επιπλέον 18 μήνες κατ’ οίκον περιορσμό της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, την περασμένη Τρίτη.
Το γραφείο του Γουέμπ ανακοίνωσε χθες πως ο Γερουσιαστής θα γίνει δεκτός από τον Σουέ.
«Ο Τζιμ Γουέμπ ξεκίνησε μόλι τώρα τη συνάντησή του με τον στρατάρχη», τόνισε αξιωματούχος της Μιάνμαρ, που θέλησε να μην κατονομασθεί.
Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε και από ετέρα πηγή του καθεστώτος.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 16, 2009, 09:16:20 πμ
Πηγή: ΑΠΕ  16/08/09-08:45

 
Ο αμερικανός Τζον Γιέτοου, που συνελήφθη και κρατείται στη Μιάνμαρ διότι κολύμπησε έως την κατοικία όπου βρίσκεται υπό περιορισμό η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, παραδόθηκε σήμερα από τις αρχές στους αμερικανούς αντιπροσώπους στη Ρανγκούν, λίγο μετά την απέλασή του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του καθεστώτος.
«Παραδόθηκε στους υπευθύνους της αμερικανικής πρεσβείας», τόνισε εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Έως τις 08.00, ώρα Ελλάδος, ο Γιέτοου βρισκόταν ακόμη στις φυλακές Ινσέιν, έξω από τη Ρανγκούν και επρόκειτο να απομακρυνθεί από το σωφρονιστικό κέντρο για να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο τη στιγμή της αποχώρησης του αμερικανού Γερουσιαστή Τζιμ Γουέμπ, ο οποίος επέτυχε την απελευθέρωσή του.
Το αεροσκάφος του Γουέμπ-στενού συνεργάτη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα-πρόκειται να αναχωρήσει από τη Ρανγκούν νωρίς το απόγευμα, τοπική ώρα, για τη Μπανγκόκ, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 18, 2009, 16:51:35 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  18/08/09-02:03

 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την «χαρά» του για την απελευθέρωση του Τζον Γιέτοου, τον Αμερικανό που απελάθηκε την Κυριακή από τη Μιάνμαρ, καλώντας παράλληλα τη χούντα τηςασιατικής χώρας να απελευθερώσει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και «όλους τους πολιτικούς κρατουμένους», τονίζεται στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.
«Ο αμερικανός πρόεδρος χάρηκε που ο Γερουσιαστής Τζιμ Γουέμπ κατόρθωσε να επιτύχει να αφεθεί ελεύθερος ο αμερικανός πολίτης Τζον Γιέτοου από τις φυλακές στη Μιάνμαρ», προσθέτει το ανακοινωθέν.
«Ο πρόεδρος υπογραμμίζει επίσης πως ο Γερουσιαστής Γουέμπ είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Θαν Σουέ, αλλά επίσης και με την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, γεγονός που αποτελεί την πρώτη συνάντηση αυτού του τύπου μεταξύ εκείνης και ενός αμερικανού αντιπροσώπου για πολλά χρόνια», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.
«Στο πνεύμα αυτό, καλούμε την ηγεσία της Μιάνμαρ να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ αυτών και της Σούου Κίι, είτε βρίσκονται στις φυλακές, είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό», καταλήγει το αμερικανικό ανακοινωθέν.
 
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 26, 2009, 20:32:39 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  26/08/09-18:05

 
Πλησιέστερα βρίσκεται η Κίνα στην παράκαμψη για τις ενεργειακές εισαγωγές της των ευάλωτων, σε στρατηγικό επίπεδο, Στενών της Μαλάκα και των Στενών του Λομπόκ-Μάκασαρ, μετά την απόφαση κονσόρτσιουμ με επικεφαλής την κορεατική Daewoo να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο από τη Μιανμάρ τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών.
Από τα Στενά της Μαλάκα και τα Στενά του Μάκασαρ διέρχεται άνω του 60% των εισαγωγών πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειοβόρα οικονομία του πλανήτη.
Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", το ποσό θα επενδυθεί στην κατασκευή υπεράκτιας πλατφόρμας παραγωγής, αγωγών και χερσαίου τερματικού σταθμού, όπως ανακοίνωσε η Daewoo.
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός θα τροφοδοτήσει με ενέργεια την φτωχή κινεζική επαρχία Γιουνάν απευθείας από τη Μιανμάρ, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην προσπάθεια απομόνωσης του καθεστώτος των στρατηγών, κυρώσεις με πενιχρά προς το παρόν αποτελέσματα.
Μέσω του αγωγού, η κινεζική China National United Oil Corp.
θα προμηθεύεται, από το 2013, συνολικά 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα ή περίπου 3,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το χρόνο.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 5,4 δισ.
δολάρια και η Daewoo International (συμμετέχει σε ποσοστό 51%) ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1,68 δισ.
δολάρια, ενώ η Korea Gas Corp.
(ποσοστό συμμετοχής 8,5%) προτίθεται να επενδύσει 299 εκατ.
δολάρια.
Στο κονσόρτσιουμ συμμετέχει σε ποσοστό 17% η ινδική Oil and Natural Gas Corp., σε ποσοστό 15% η Myanmar Oil & Gas Enterprise και σε ποσοστό 8,5% η επίσης ινδική GAIL.
Η Κίνα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, "διψασμένες" για τους ενεργειακούς πόρους και τον λοιπό ορυκτό πλούτο της Μιανμάρ, έχουν αναπτύξει εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις με τη χώρα.
Επιπλέον, το Πεκίνο επιδιώκει πρόσβαση σε λιμένα στη θάλασσα Ανταμάν.
Ενα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται όσοι στη Δύση αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μιανμάρ, κυρίως ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Βιρτζίνια κ. Τζέιμς Ουέμπ, είναι ότι έχουν σπρώξει στην αγκάλη του Πεκίνου τις αρχές της Μιανμάρ, όπως σημειώνει η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 29, 2009, 16:35:31 μμ
Έκρηξη βόμβας στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου στην Κίνα, όπου αναζητούν καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίστηκαν μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό της Μιανμάρ και αντάρτες, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ σήμερα Σάββατο.

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, που σημειώθηκε την Παρασκευή σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή της νότιας επαρχία Γιουνάν της Κίνας, ανέφερε η εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη αξιωματούχο του Κινεζικού Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η βόμβα ερρίφθη από την πλευρά της Μιανμάρ, στην μεθόριο. Το δημοσίευμα δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της απομονωμένης χούντας της Μιανμάρ και αντάρτικων μειονοτικών οργανώσεων σ' απομακρυσμένες περιοχές της βορειοανατολικής περιφέρειας της χώρας έχει εξωθήσει 30.000 άμαχους να προσφύγουν στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι περίπου 10.000.

Η Κίνα προέβη σε μια σπάνια νουθεσία προς τη γειτονική της χώρα και σύμμαχο, καλώντας την να επιλύσει τη σύγκρουση στην Κοκάνγκ, περιοχή της Μιανμάρ όπου ζουν κυρίως μέλη της κινεζικής μειονότητας.

Οι μάχες ανάμεσα σε αντάρτες της Κοκάνγκ και το στρατό άρχισαντην Πέμπτη, τερματίζοντας την 20ετή εκεχειρία.

Η σύγκρουση ενδέχεται να προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Κίνα και την Μιανμάρ, η στρατιωτική χούντα της οποίας θεωρεί το Πεκίνο ένα από τα ελάχιστα διπλωματικά της στηρίγματα και μια βασική πηγή επενδύσεων.

Ο ηγέτης των δυνάμεων που μάχονται κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων της Μιανμάρ δήλωσε πως οι μαχητές του σκότωσαν περισσότερους από 30 κυβερνητικούς στρατιώτες και συνέλαβαν άνω των 50.

Ο Πενγκ Τζιασένγκ, γνωστός επίσης ως Φόουν Κιάρ Σιν, δήλωσε επίσης στην Global Times στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης, πως είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων μέσα στη Μιανμάρ, αρνήθηκε ωστόσο να πει πού.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 31, 2009, 22:37:58 μμ
Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Μιανμάρ να σταματήσει να επιτίθεται στις εθνικές μειονότητες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «βαθιά τους ανησυχία» για την σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία ανάγκασε τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους να καταφύγουν στην Κίνα.

«Καλούμε τις αρχές της Μιανμάρ να σταματήσουν την επίθεση τους και να οικοδομήσουν ένα πραγματικό διάλογο με τις εθνικές μειονότητες καθώς και με την δημοκρατική αντιπολίτευση της χώρας», δήλωσε ο Ιαν Κέλι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ, από τις συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό της χώρας και την ανταρτική ομάδα των Κοκάνγκ, σε τρεις ημέρες έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, και οκτώ από την πλευρά των ανταρτών στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εκτιμά ότι οι συγκρούσεις υποχρέωσαν έως και 30.000 ανθρώπους να καταφύγουν στην Κίνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Σεπτέμβριος 03, 2009, 17:38:28 μμ
Η ηγέτις της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σουού Κίι, η οποία κατηγορήθηκε για την παραβίαση των όρων του κατ' οίκον περιορισμού που της έχει επιβληθεί, υπέβαλε έφεση κατά της ποινής της, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της.

«Καταθέσαμε την έφεση στο δικαστήριο», δήλωσε ο επικεφαλής των συνηγόρων της, ο Κι Γουΐν, διευκρινίζοντας ότι οι δικαστές έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να εξετάσουν την προσφυγή.

Στις 11 Αυγούστου η Αούνγκ Σαν Σουού Κίι καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και σε καταναγκαστική εργασία. Η ποινή της μετατράπηκε αμέσως από τον επικεφαλής της χούντας που κυβερνά τη Βιρμανία στρατηγό Ταν Σβε σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της. Η Σούου Κίι έχει καταδικασθεί σε άλλους 18 μήνες περιορισμού.

Εάν δεν ανακοινωθεί μέχρι το 2010 κάποιο μέτρο χάρης, δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος στη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Σεπτέμβριος 16, 2009, 17:31:03 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  16/09/09-13:36

 
Η χούντα της Μιανμάρ δεν επιτρέπει στη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία καταδικάσθηκε τον Αύγουστο σε κατ΄οίκον περιορισμό για 18 ακόμα μήνες, να παραστεί την Παρασκευή στην εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει κατά της νέας καταδικαστικής απόφασης, στην οποία θα παρίστανται αντιπρόσωποι των αρχών και των συνηγόρων της.
"Ζητήσαμε από την αστυνομία να είναι παρούσα η Αούνγκ Σαν Σου Κι στην εκδίκαση της έφεσης, αλλά αρνήθηκε", δήλωσε ο Νιάν Γουίν, δικηγόρος της Αούνγκ και εκπρόσωπος του κόμματός της.
Στις 11 Αυγούστου, η τιμημένη με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και σε καταναγκαστική εργασία για παραβίαση των όρων του κατ΄οίκον περιορισμού της.
Η ποινή της μετατράπηκε αμέσως από τον επικεφαλής της χούντας σε 18μηνο κατ΄οίκον περιορισμό.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει περάσει σε κατ΄οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της.
Τίτλος: «Δώρο επετείου» από τη χούντα της Μιανμάρ
Αποστολή από: thailandgr στις Σεπτέμβριος 17, 2009, 20:57:33 μμ
 Στην απελευθέρωση 7.114 κρατουμένων αναμένεται να προβεί το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, στο πλαίσιο της 21ης επετείου από τη στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.


Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες ύστερα από την πολύκροτη εκδίκαση της υπόθεσης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Aung San Suu Kyi, που πρόσφατα τέθηκε εκ νέου υπό κατ' οίκον περιορισμό για ακόμη 18 μήνες.

Δεν έγινε γνωστό από τα τοπικά ΜΜΕ και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εάν η αμνηστία θα ισχύσει και για πολιτικούς κρατούμενους.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1988, ο στρατηγός Saw Maung κατέλαβε την εξουσία και δημιούργησε το Κρατικό Συμβούλιο Αποκατάστασης της Τάξης και του Νόμου, το οποίο κατέστειλε τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι.

Η αιματηρή επέτειος σηματοδοτήθηκε από έξι εκρήξεις βομβών σε προάστια της Yangon χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα η ζημιές.http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=63236&cid=5
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Σεπτέμβριος 24, 2009, 17:17:47 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  24/09/09-15:44

 
Η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ (Βιρμανία) Αούνγκ Σαν Σου Κι ενέκρινε σήμερα την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της βούλησής τους να αρχίσουν διάλογο με τη χούντα της Μιανμάρ χωρίς να εγκαταλείψουν τις κυρώσεις, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της.
"Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είπε ότι ο διάλογος είναι καλό πράγμα", δήλωσε ο Νιάν Ουίν, ένας από τους δικηγόρους της και εκπρόσωπος του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.
"Δέχεται, όμως λέει πως ο διάλογος πρέπει να αφορά και τα δύο μέρη", τη χούντα και την αντιπολίτευση, διευκρίνισε.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ένα διάλογο με τη Μιανμάρ χωρίς να εγκαταλείψουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη χώρα.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Σεπτέμβριος 25, 2009, 17:22:18 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  25/09/09-11:40

 
Η ηγέτις της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι θα υποστηρίξει τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποκατάσταση διαλόγου με το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, αλλά μόνον εάν η αντιπολίτευση συμμετάσχει σε αυτόν, ανακοίνωσε το κόμμα της, η Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία.
Η ανακοίνωση έρχεται σε απάντηση των δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες, η Ουάσινγκτον επιθυμεί την έναρξη διαλόγου με το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας, αλλά δεν θα άρει τις κυρώσεις εναντίον του.
"Η Σου Κι δήλωσε ότι πάντοτε υποστήριζε την ιδέα της προσέγγισης, αλλά αυτή πρέπει να γίνει τόσο με την στρατιωτική κυβέρνηση, όσο και με τις δημοκρατικές δυνάμεις", δήλωσε ο Νιάν Γουΐν, εκπρόσωπος της Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία.
Ο Νιάν Γουΐν συναντήθηκε με την Σου Κι χθες, αφού αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρανγκούν ενημέρωσε την Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία για τα αμερικανικά σχέδια προσέγγισης.
Πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική και για τις δύο πλευρές, αν και είναι ασαφές ως προς σε ποια θέματα οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.
Διατυπώνοντας την πρόταση της Ουάσινγκτον στη Νέα Υόρκη η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, για το ποιος θα τον διεξαγάγει και για τα αιτήματα που θα διατυπωθούν για την άρση των κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Βιρμανία από το 1988 και την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης (3.000 νεκροί).
Η Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη Βιρμανία, εάν το στρατιωτικό καθεστώς οργανώσει ελεύθερες εκλογές και απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σου Κι, που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον αποτελεί θετικό βήμα, το οποίο ενδεχομένως θα οδηγήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μία χώρα που έχει πληγεί από πέντε δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης και κατασταλτικής στρατιωτικής διακυβέρνησης.
"Το καθεστώς επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ για να πείσει τον κόσμο και τον βιρμανικό λαό ότι οι εκλογές τους θα είναι νομιμοποιημένες", δήλωσε ο Γουΐν Μιν, βιρμανός εξόριστος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Παπάπ, στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης.
"Θα είναι μια προοδευτική διαδικασία.
Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά είναι πολύ καλύτερα από την προηγούμενη πολιτική".
Ο πολιτικός αναλυτής Αούνγκ Νάινγκ Ο δήλωσε ότι ο διάλογος θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.
Η αποκατάσταση επαφών μπορεί να σημαίνει μεγάλα οφέλη για τη Βιρμανία, ενώ θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αποκτήσουν ένα έρεισμα σε μία χώρα, παραδοσιακό σύμμαχο της Κίνας.
"Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές.
Γνωρίζουν ότι πρέπει να συνομιλήσουν και γνωρίζουν ότι πρέπει να οικοδομήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη", είπε ο Αούνγκ Νάινγκ Ο. "Αν και είναι μια θετική και πραγματιστική κίνηση, το μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι οι διαπραγματεύσεις.
Για να είναι αποδοτικές, θα χρειασθεί υπομονή, συμβιβασμοί και πραγματική κατανόηση της νοοτροπίας και των δύο πλευρών".
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 03, 2009, 16:38:43 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  03/10/09-09:39

 
Οι δικηγόροι της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι θα υπερασπιστούν τον βιρμανικής καταγωγής αμερικανό υπήκοο που συνελήφθη στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Ρανγκούν, ο οποίος κατηγορείται για ενέργειες εχθρικές προς το καθεστώς.
Ο Κιάου Ζάου Λουίν ή Νι Νι Αούνγκ συνελήφθη στις 3 Σεπτεμβρίου κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ρανγκούν προερχόμενος από τη Μπανγκόκ.
Οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν στις αρχές της Μιανμάρ για την κακομεταχείριση την οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει υποστεί ο Νι Νι Αούνγκ στη διάρκεια της κράτησής του.
"Δεχθήκαμε να υπερασπιστούμε τον Νι Νι Αούνγκ ύστερα από αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας", δήλωσε ο Νιαν Γουίν, ο ένας εκ των δικηγόρων της Αούνγκ.
Ο Νι Νι Αούνγκ κατηγορείται από τη χούντα της Μιανμάρ ότι ήθελε να οργανώσει νέες διαδηλώσεις των βουδιστών μοναχών, δύο χρόνια μετά την "εξέγερση του σαφράν" του 2007 που κατεστάλη βίαια.
Η χούντα τον κατηγορεί επίσης ότι συνδέεται με οργανώσεις που ευθύνονται για μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ των οποίων η έκρηξη επτά βομβών στη Ρανγκούν τον Σεπτέμβριο, κατά τις οποίες δεν προκλήθηκαν θύματα.


Πηγή: ΑΠΕ  03/10/09-10:52

 
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι συναντήθηκε σήμερα με υπουργό της χούντας ο οποίος έχει οριστεί ως σύνδεσμος με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται και ένας από τους δικηγόρους της.
Η συνάντηση με τον εκπρόσωπο της χούντας, ο οποίος είναι υπουργός Εργασίας, διήρκεσε 45 λεπτά.
Το περιεχόμενο της συνομιλίας τους δεν έγινε γνωστό.
Η χούντα απέρριψε χθες την έφεση που άσκησε η τιμημένη με το Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ κατά της καταδίκης της τον Αύγουστο σε 18 επιπλέον μήνες περιορισμό κατ΄οίκον.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ οι ΗΠΑ επανέλαβαν αυτήν την εβδομάδα τις συνομιλίες με τη χούντα της Μιανμάρ, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 09, 2009, 11:16:41 πμ
Με ξένους διπλωμάτες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία συναντήθηκε σήμερα η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφότου έγινε δεκτό το αίτημα της από τις αρχές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις στη Rangoon αφορούσαν στην πρόσφατη μεταστροφή της Δύσης, ως προς τον τρόπο προσέγγισης του θέματος και την προσπάθεια να επέλθει αλλαγή στη χούντα της Μιανμάρ.

Η Suu Kyi, σε πρόσφατη επιστολή της προς ισχυρό άντρα της χώρας, εξηγούσε πως κατά την άποψή της η χώρα θα επωφεληθεί από την άρση των Δυτικών κυρώσεων.

«Εκφράζοντας την ικανοποίησή μας για την ευκαιρία να συναντηθούμε με την Suu Kyi, συνεχίζουμε να ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της, όπως και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Ζούγκλα
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: tas67 στις Οκτώβριος 22, 2009, 16:57:56 μμ
  
           Επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ


Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην πρωτεύουσα, Νέι Πι Τάου, αρχής γενομένης από σήμερα Πέμπτη, τέσσερα χρόνια αφότου μεταφέρθηκαν εκεί η έδρα της κυβέρνησης και του στρατού.

«Τα κινητά (τεχνολογίας) CDMA επιτρέπονται για την επικοινωνία από σήμερα», δήλωσε αξιωματούχος από την Νέι Πι Τάου, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση σημάτων κινητής τηλεφωνίας.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων στην Νέι Πι Τάου, 320 χλμ βόρεια της Γιανγκόν, είχε απαγορευτεί από τότε που η στρατιωτική κυβέρνηση μετέφερε την πρωτεύουσα εκεί από την Γιανγκόν, τον Νοέμβριο του 2005.

Ο λόγος για την απαγόρευση είναι άγνωστος, αλλά εικάζεται ότι αφορά λόγους ασφαλείας.

«Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο σήμερα», είπε δημόσιος υπάλληλος ενός από τα υπουργεία.

«Τώρα η οικογένειά μου στην Γιανγκόν μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω του κινητού όπου κι αν πάω εδώ».

ΑΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 03, 2009, 08:08:11 πμ
Πηγή: ΑΠΕ  03/11/09-06:45

 
Έφτασε στη Μιανμάρ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κερτ Κάμπελ, για τη σημαντικότερη αμερικανική αποστολή των τελευταίων 14 χρόνων στην ασιατική αυτή χώρα, ανακοίνωσε αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας.
Μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων του Κάμπελ, όμως αξιωματούχος της Μιανμάρ δήλωσε την Κυριακή ότι ο αμερικανός υπουργός και ο υφυπουργός Σκοτ Μάρσιελ που τον συνοδεύει θα συναντηθούν με την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και με τον πρωθυπουργό Τεΐν Σέιν.
Όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στην αμερικανή αντιπροσωπεία και τον ισχυρό άντρα της χούντας, στρατηγό Ταν Σουέ.
Η διήμερη αυτή επίσκεψη θεωρείται ως ένας διερευνητικός διάλογος για το κατά πόσο το καθεστώς της Μιανμάρ είναι ειλικρινές όταν κάνει λόγο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Κάμπελ συναντήθηκε τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Επιστημών, Τεχνολογίας και Εργασίας της Μιανμάρ.
Η επίσκεψη του Κάμπελ είναι η πρώτη υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου από το 1995 όταν επί προεδρίας Κλίντον επισκέφτηκε τη χώρα η Μαντλίν Ολμπράιτ.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 05, 2009, 09:14:41 πμ
Πηγή: ΑΠΕ  05/11/09-06:20

 
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ Ουίν Αούνγκ απεβίωσε στη φυλακή Ινσέιν, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών για διαφθορά, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας και φίλοι του θανόντος σήμερα Πέμπτη.
Ο 65χρονος Ουίν Αούνγκ απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης, αφού υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, σύμφωνα με φίλους του.
Ο διοπτροφόρος αξιωματούχος, που μιλούσε άνετα αγγλικά, είχε υπηρετήσει ως ΥΠΕΞ και είχε προσπαθήσει να αποτελέσει το πιο "ανθρώπινο πρόσωπο" του απομονωμένου στρατιωτικού καθεστώτος από το 1998 έως το 2004.
Το 2004, καταδικάστηκε για διαφθορά σε ποινή επτά ετών κάθειρξης, μετά την δίκη του με την κατηγορία ότι πωλούσε αυτοκίνητα που είχαν εισαχθεί αφορολόγητα για το προσωπικό του υπουργείου.
Ο Ουίν Αούνγκ, πρώην αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ήταν στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού του καθεστώτος, του στρατηγού Χιν Νγιαντ, ο οποίος εξέπεσε το 2004, με αποτέλεσμα να διωχθούν όλοι οι προστατευόμενοί του--περιλαμβανομένου και του πρώην ΥΠΕΞ.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 13, 2009, 08:05:35 πμ
Οι συνήγοροι της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κι προσέφυγαν σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της ποινής των 18 μηνών κατ'οίκον περιορισμού που της επιβλήθηκε το καλοκαίρι, ανέφερε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας από αυτούς.

Η ποινή είχε επιβληθεί πρωτόδικα τον Αύγουστο και επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση, στις 2 Οκτωβρίου, προκαλώντας σωρεία επικρίσεων σε βάρος της χούντας που κυβερνάει την χώρα.

«Υποβάλλαμε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και περιμένουμε να μάθουμε εάν θα δεχθεί να την εξετάσει» δήλωσε ένας από τους συνηγόρους της Σούου Κι,64 ετών. Τα τελευταία 20 χρόνια η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχει στερηθεί την ελευθερία της τα 14.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Νοέμβριος 15, 2009, 13:58:28 μμ
(http://img198.imageshack.us/img198/1950/89337479.jpg)

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ποινή της Aung San Suu Kyi

Στο Ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν οι συνήγοροι της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Aung San Suu Kyi, κατά της ποινής των 18 μηνών κατ' οίκον περιορισμού, που της επιβλήθηκε το καλοκαίρι από το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας.

Η ποινή είχε επιβληθεί πρωτόδικα και επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση, στις 2 Οκτωβρίου, προκαλώντας πληθώρα επικρίσεων σε βάρος της χούντας που κυβερνάει τη Μιανμάρ.


Obama: Απελευθερώστε την ηγέτιδα της Μιανμάρ

Την απελευθέρωση της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης της Βιρμανίας, Aung San Suu Kyi, η οποία βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό, ζήτησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama από τον πρωθυπουργό της Χούντας της Μιανμάρ.

Ο Obama διατύπωσε αυτό το αίτημα στη διάρκεια της συνάντησης που είχε σε ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης με τους ηγέτες των δέκα μελών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean).

Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από χθες, στο Τόκιο, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της Μιανμάρ.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Νοέμβριος 17, 2009, 20:17:17 μμ
Σύγκρουση πλοίων στη Myanmar με νεκρούς


Πλοίο με 178 επιβαίνοντες βυθίστηκε, μετά από σύγκρουση με ρυμουλκό, σε ποταμό της Myanmar, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων.

Το μηχανοκίνητο Nay Win Tun, βυθίστηκε στον ποταμό Ngawun μετά την πρόσκρουση, 134 χιλιόμετρα δυτικά της Yangon.
Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί τριάντα ένα πτώματα, ενώ αγνοείται η τύχη 21 επιβατών.

Αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν ότι το δυστύχημα στο Δέλτα Irrawaddy συνέβη γύρω το βράδυ της Κυριακής και οι περισσότεροι επιβάτες ήταν αγρότες.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 14, 2010, 10:33:51 πμ
Έπειτα από επτά χρόνια κατ' οίκον περιορισμού, η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ απελευθέρωσε το Σάββατο τον Τιν Ο, 82 ετών, δεύτερο στην ηγεσία τoυ αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).

Ο Τιν Ο είναι ιδρυτής και αντιπρόεδρος του NLD, το οποίο κέρδισε τις γενικές εκλογές του 1990, τέθηκε όμως εκτός εξουσίας τα τελευταία 20 χρόνια από το στρατιωτικό καθεστώς.

Η ηγέτις του κόμματος Αούνγκ Σαν Σου Κίι βρίσκεται επίσης σε κατ' οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια και τον περασμένο Μάιο καταδικάστηκε σε 18 επί πλέον μήνες, χρονικό διάστημα αρκετό για να περιορίσει τον ρόλο της στις γενικές εκλογές που προγραμματίζονται για το τρέχον έτος.

«Ο κ. Τιν Ο πλήρωσε ακριβά τη θαρραλέα του αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς» δήλωσε ο διευθυντής του ασιατικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Μπραντ Ανταμς.

«Η απελευθέρωσή του θα αποτελέσει σημαντικό πρόκριμα για το εάν οι στρατηγοί της Βιρμανίας θα επιτρέψουν έναν έστω μέτριο πλουραλισμό πριν από τις φετινές εκλογές»  πρόσθεσε.

Στις φυλακές της Μιανμάρ υπολογίζεται ότι βρίσκονται έγκλειστοι τουλάχιστον 2.100 πολιτικοί κρατούμενοι.

Newsroom ΔΟΛ,
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 26, 2010, 10:36:08 πμ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μιανμάρ απέρριψε την Παρασκευή την έφεση της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, προκειμένου να ανατραπεί ο κατ' οίκον περιορισμός της.

Σύμφωνα με το CNN, ένας διπλωμάτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του και που παρευρέθηκε στην ακρόαση, επιβεβαίωσε ότι το αίτημα της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι απορρίφθηκε.

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της. Η Σούου Κίι έχει καταδικασθεί σε άλλους 18 μήνες περιορισμού.

Newsroom ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 27, 2010, 01:39:01 πμ
Πηγή: ΑΠΕ  26/02/10-14:13

 Η Βιρμανία συνέχισε να αγνοεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και επικύρωσε σήμερα την καταδίκη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ σαν Σου Κιι σε κατ΄οίκον περιορισμό 18 μηνών, εν όψει των πρώτων εκλογών στη χώρα εδώ και 20 χρόνια.
Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των συνηγόρων της "Κυρίας της Ρανγκούν", οι οποίοι προέβαλλαν συνταγματικά επιχειρήματα και έχουν ακόμη τη δυνατότητα για μια ύστατη προσφυγή στον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου.
"Αγνοούμε τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η προσφυγή", δήλωσε ο Νιάν Γουίν, ένας από τους συμβούλους της Αούνγκ Σαν Σου Κιι και εκπρόσωπος του κόμματός της, της Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία (LND).
Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι καταδικάσθηκε σε τριετή φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα τον περασμένο Αύγουστο για την ολιγόωρη παροχή στέγης σε έναν Αμερικανό, ο οποίος κατόρθωσε εν αγνοία της να κολυμπήσει μέχρι την κατοικία της στις όχθες μιας λίμνης.
Η ποινή της μετατράπηκε αμέσως σε παράταση της ποινής του κατ΄οίκον περιορισμού και στη συνέχεια απορρίφθηκε η έφεση που υπεβλήθη κατά της ποινής, η οποία αποκλείει ντε φάκτο την 64χρονη Κυρία της Ρανγκούν από την πολιτική σκηνή κατά τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2010.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη, αφού ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μαούνγκ Οο είχε πρόσφατα κάνει λόγο για πιθανή απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Κιι τον Νοέμβριο, όταν θα λήξει η προηγούμενη ποινή κατ΄οίκον περιορισμού.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει ότι ο επικεφαλής της χούντας της Βιρμανίας στρατηγός Ταν Σβε δεν θέλησε να διακινδυνεύσει με την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
"Ο Ταν Σβε είχε ήδη αποφασίσει την ετυμηγορία και κανείς δικαστής δεν θα είχε το θάρρος να την αλλάξει", δήλωσε ο Αούνγκ Ντιν, διευθυντής της αμερικανικής Campaign for Burma.
Η χούντα της Βιρμανίας έχει κάνει κατά το τελευταίο διάστημα πλήθος αντιφατικών κινήσεων.
Παρά την καταδίκη της η Αούνγκ Σαν Σου Κιι ξεκίνησε μια υποτυπώδη πολιτική δραστηριότητα, συναντώντας τον αξιωματούχο που αποτελεί σύνδεσμο ανάμεσα σε εκείνη και τη χούντα, ξένους διπλωμάτες και λαμβάνοντας την άδεια να επισκεφθεί στελέχη του κόμματός της.
Παράλληλα, πολλοί αντικαθεστωτικοί καταδικάζονταν σε βαριές ποινές κάθειρξης, ενώ απελευθερώθηκε ο Τιν Οο, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2003.
Την περασμένη εβδομάδα ένας ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε τη Βιρμανία δεν έλαβε άδεια να συναντήσει την Αούνγκ Σαν Σου Κιι.
Η Ουάσινγκτον, που ξεκίνησε πέρυσι πολιτικό διάλογο με τη χούντα έπειτα από δέκα χρόνια σιωπής, έχει εκφράσει επανειλημμένως τη δυσαρέσκειά της για την απουσία αποτελέσματος στο πολιτικό αυτό άνοιγμα.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κιι έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να διατυπώσει τη θέση της ως προς τη συμμετοχή ή μη του κόμματός της στις εκλογές, για τις οποίες δεν έχει ορισθεί ημερομηνία και η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι δεν θα είναι παρά μια παρωδία με στόχο τη νομιμοποίηση της κυβερνώσας στρατιωτικής χούντας.

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 11, 2010, 08:57:53 πμ
Άκυρα χαρακτήρισε η Χούντα της Μιανμάρ τα εκλογικά αποτελέσματα του 1990, βάση των οποίων η Aung San Suu Kyi θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας.

"Τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται αυτόματα άκυρα διότι δεν είναι πλέον σύμφωνα με το Σύνταγμα", αναφέρει ο Νέος Εκλογικός Νόμος του λεγόμενου Λαϊκού Κοινοβουλίου, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύουν κρατικά ΜΜΕ σήμερα.

Ο οκτασέλιδος νόμος απαγορεύει σε πρόσωπα που εκτίουν ποινές φυλάκισης, όπως η Aung San Suu Kyi, γενική γραμματέας της ΕΕΔ, να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές. Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης εκτίει ποινή κατ' οίκον περιορισμού, διάρκειας 18 μηνών.

Στις φυλακές της Μιανμάρ βρίσκονται ακόμη 2.100 πολιτικοί κρατούμενοι.

ζουγκλα
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 26, 2010, 20:36:24 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  26/03/10-15:18

 Μία μεγαλειώδης παρέλαση αναμένεται να αποτελέσει αύριο το κύκνειο άσμα της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την Μιανμάρ και η οποία ετοιμάζεται να παραδώσει τη εξουσία στους πολιτικούς, αν και φαίνεται να προτίθεται να διατηρήσει τον κυρίαρχο πολιτικό ρόλο και μετά τιος επικείμενες εκλογές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ετήσια Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα πρωτεύουσα της χώρας, την Ναϊπιιτάου, θα δώσει την αφορμή για εθνικιστικές ομιλίες για την οικονομική δυναμική και την δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας, αλλά συγχρόνως θα χρησιμοποιηθεί από τους στρατιωτικούς για να μεταδώσουν το μήνυμα τους.

«Περισσότερο συμβολική θα είναι η προσπάθεια τους να δώσουν σε όλους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το μήνυμα ότι ο στρατός δεν πρέπει να υποτιμηθεί», σχολίασε γνωστός ακαδημαϊκός. Οι στρατηγοί ευελπιστούν ότι μια επίφαση δημοκρατίας ίσως οδηγήσει τις δυτικές δυνάμεις στην χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στην χώρα, αλλά οι επικριτές τους έχουν ήδη απορρίψει τις επερχόμενες εκλογές ως απάτη. Η απομονωμένη χώρα των 48 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι πλούσια σε πρώτες ύλες από φυσικό αέριο έως ξυλεία και πολύτιμους λίθους, είναι στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία και έχει και λιμάνι στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αυτές οι χώρες προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην οικονομία της Μιανμάρ, αλλά με ελάχιστους εξειδικευμένους τεχνοκράτες στη χώρα, η υψηλή διαφθορά, η ρουσφετοκρατία και η αδέξια νομισματική διαχείριση, μάλλον θα διατηρηθούν και μετά τις εκλογές. Μία ματιά στο σύνταγμα που συνέταξε ο στρατός το 2008, δικαιώνει όσους αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια του στρατού καθώς η νέα «δημοκρατική» Μιανμάρ θα παραμένει ουσιαστικά μία στρατιωτική δικτατορία, ακόμη και οι κάλπες είναι όντως ελεύθερες. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων θα είναι πιο σημαντικός από τον εκλεγμένο πρόεδρο της δημοκρατίας, ο στρατός θα έχει τον έλεγχο βασικών υπουργείων και στρατιωτικοί θα καταλαμβάνουν το ? των εδρών της βουλής. Η υπό κράτηση αρχηγός της αντιπολίτευσης και κάτοχος του βραβείου νόμπελ Ειρήνης, Αουνγκ Σαν Σου Κίι, είπε ότι δεν σκέφτεται να πάρει μέρος στις εκλογές, αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχουν τα στελέχη του κόμματος της.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 29, 2010, 13:42:06 μμ
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, εκείνο της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι αποφάσισε να μην λάβει μέρος στις εκλογές, δηλώνοντας ότι οι εκλογικοί νόμοι είναι «άδικοι». Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης είχε προτείνει η ίδια μη συμμετοχή στις εκλογές.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι οι «εκλογικοί νόμοι είναι άδικοι» και ψήφισε υπέρ της μη συμμετοχής στις εκλογές.

Το κόμμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές το 1990, αλλά δεν του επετράπη να κυβερνήσει.

Σήμερα δηλώνει εξοργισμένο από ένα Σύνταγμα, που όπως λέει, δίνει ελάχιστη εξουσία σε όσους έχουν εκλεγεί.

Ωστόσο, εντός του κόμματος είχαν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις: υπήρχαν εκείνοι που αντιτίθεντο στη συμμετοχή στις εκλογές και εκείνοι που θεωρούσαν ότι η μη συμμετοχή θα ήταν μια σπατάλη δυνάμεων εκ μέρους του κόμματος.

Η χούντα δέχθηκε τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας θεσπίζοντας πρόσφατα τους νόμους που προετοιμάζουν τις πρώτες βουλευτικές εκλογές εδώ και 20 χρόνια και υποχρεώνουν το κόμμα να αποπέμψει την Σούου Κίι από τα όργανά του, αν θέλει να καταχωριστεί στους καταλόγους για να συμμετάσχει στις εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 09, 2010, 09:58:19 πμ
 «Δίκαιες και δημοκρατικές» εκλογές στη Μιανμάρ επιθυμεί η Ενωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean), δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Νγκουέν Ταν Ντούνγκ, από το Ανόϊ.

«Ελπίζουμε οι εκλογές να είναι δίκαιες, δημοκρατικές και με την συμμετοχή όλων των κομμάτων», τόνισε ο ίδιος.

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ οργανώνει φέτος τις πρώτες εκλογές στη χώρα μετά 20 χρόνια, όμως ταυτόχρονα έχει προωθήσει μια σειρά νόμων που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Οι νόμοι αυτοί απαγορεύουν σε κόμματα να συμμετέχουν στις εκλογές αν έχουν στις τάξεις τους πολιτικούς κρατούμενους, κάτι που σημαίνει πως αποκλείεται η συμμετοχή της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό. Το κόμμα της, η Εθνική Ενωση για την Δημοκρατία αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Εκτός από το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ, χώρες μέλη του Asean είναι η Ταϊλάνδη, το Λάος, το Μπρουνέϊ, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Καμπότζη.

naftemporiki
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 15, 2010, 14:41:16 μμ
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν από την έκρηξη τριών βομβών σε φεστιβάλ νερού σε πάρκο της Ρανγκούν στη Μιανμάρ, στο πλαίσιο του εορτασμού του βουδιστικού νέου έτους.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, οι εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο γύρω από τη λίμνη Κανταούγκι, ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στο κέντρο της Ρανγκούν, για να γιορτάσουν το νέο έτος.

Πολλές επιθέσεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρανγκούν, πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, ορισμένες από τις οποίες αποδίδονται στους αντάρτες κάρεν που μάχονται εδώ και μισό αιώνα τον στρατό της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 15, 2010, 23:25:36 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  15/04/10-15:00

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση,οι τρεις εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα την πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ(Βιρμανίας) οφείλονται σε βόμβες .Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε φεστιβάλ νερού στο πάρκο της Ρανγκούν,στο πλαίσιο του εορτασμού του βουδιστικού νέου έτους.
Η τηλεόραση δεν ανέφερε ποιος ευθύνεται για τις εκρήξεις.Ομως ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 6 και τραυματίστηκαν 75 άνθρωποι.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 07, 2010, 11:12:31 πμ
Ένα νέο κόμμα αποφάσισαν να ιδρύσουν πρώην στελέχη του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, το οποίο διαλύθηκε μετά την άρνηση της τελευταίας να συμμετέχει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη Μιανμάρ.

«Πήραμε την απόφαση να σχηματίσουμε ένα πολιτικό κόμμα», τόνισε ο Κιν Μαούνγκ Σβε, πρώην μέλος της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής της Εθνικής Ένωσης για την Δημοκρατία (LND).

«Περιμένουμε τις απαντήσεις και άλλων πρώην μελών της LND από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δηλώσουμε την συμμετοχή μας στις εκλογές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η LND ανακοίνωσε στις 29 Μαρτίου ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, τις πρώτες μετά από 20 χρόνια στη Μιανμάρ. Η συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές θα σήμαινε ότι αποκλείεται από τη διαδικασία η ηγέτις του, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Αν ένα κόμμα δεν δηλώσει ότι συμμετέχει στις εκλογές αυτομάτως διαλύεται, σύμφωνα με το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας.

ζουγκλα
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 17, 2010, 10:14:55 πμ
Ρανγκούν, Μιανμάρ
Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο βορειοδυτικό τμήμα της Μιανμάρ, από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι πολυήμερες σφοδρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε κρατικά ΜΜΕ, πρόκειται για τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 30 ετών στην περιοχή.

Λόγω των ισχυρών κατολισθήσεων διαλύθηκαν γέφυρες, δρόμοι αποκλείστηκαν και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην μεθόριο με το Μπαγκλαντές, στην επαρχία Ραχίν.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την Τετάρτη ότι -σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία- στην πόλη Μάουνγκνταου, στα σύνορα με το Μπαγκλαντές, σημειώθηκε βροχόπτωση 34 εκατοστών μόνο μία ημέρα αυτήν την εβδομάδα.

Κατά τις εγχώριες πηγές, τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες κατέρρευσαν σε διάφορες περιοχές. Την κατάσταση επιδεινώνει, σύμφωνα με ειδικούς, η αποψίλωση των δασών και την διάβρωση του εδάφους.

Το 2008, τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από κυκλώνα ο οποίος έπληξε το νότιο τμήμα της Μιανμάρ.

Από τα ίδια φαινόμενα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον 55 άνθρωποι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 19, 2010, 10:24:25 πμ
Η ηγέτις της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι γιορτάζει σήμερα τα 65α της γενέθλια υπό κατ΄οίκον περιορισμό, υπό το καθεστώς, δηλαδή, που έχει περάσει τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της.

Χθες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε «τη βιρμανική κυβέρνηση να απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σου Κι και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, αμέσως και χωρίς όρους, και να τους επιτρέψει να οικοδομήσουν μια Βιρμανία, μεγαλύτερης σταθερότητας και ευημερίας που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της» .

«Με την ευκαιρία των 65ων γενεθλίων της στις 19 Ιουνίου, διαβιβάζω τις σκέψεις μου στην Αούνγκ Σαν Σου Κι, τη μόνη βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης που κρατείται», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χεγκ ζήτησε επίσης χθες από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βιρμανών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: sakis_larisa στις Ιούνιος 19, 2010, 18:15:53 μμ
... Ναι μωρέ τα παιδιά, είναι ανήμπορα μπροστά στην υπερδύναμη που λέγεται Βιρμανία ...
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 19, 2010, 23:23:53 μμ
... Ναι μωρέ τα παιδιά, είναι ανήμπορα μπροστά στην υπερδύναμη που λέγεται Βιρμανία ...

Είναι η Κίνα και η Γαλλία ... από πίσω ... οπότε ....
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 20, 2010, 12:30:51 μμ
http://www.guardian.co.uk/world/gallery/2010/jun/17/aung-san-suu-kyi-photographs

12 αδημοσίευτες φωτογραφίες της Aung San Suu Kyi
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: sakis_larisa στις Ιούνιος 20, 2010, 16:42:42 μμ
... Ναι μωρέ τα παιδιά, είναι ανήμπορα μπροστά στην υπερδύναμη που λέγεται Βιρμανία ...

Είναι η Κίνα και η Γαλλία ... από πίσω ... οπότε ....


... Ναι φίλε μου το ξέρω, νομίζω από δικό σου ποστ κιόλας ...
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 30, 2010, 02:16:42 πμ
Ένας λευκός ελέφαντας εντοπίστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή Maungtaw της πολιτείας Ranhine στη Βιρμανία (Mιανμάρ).

Πρόκειται για μία αξιοπρόσεκτη ανακάλυψη, καθώς είναι ένα σπάνιο παχύδερμο, το οποίο θεωρείται ως ένας καλός οιωνός για την πολιτική ευημερία. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η ηλικία του θηλυκού ελέφαντα είναι 38.

Το χρώμα της οφείλεται στο ότι είναι αλμπίνα, δηλαδή πάσχει από αλφισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του ζώου δεν παράγει μελανίνη, την ουσία που δίνει χρώμα στο τρίχωμα, το δέρμα και τα μάτια. Ο αλφισμός είναι ιδιαίτερα σπάνιος στα άγρια ζώα και προκύπτει μετά από μία σειρά γενετικών μεταλλάξεων, ενώ έχει κατά καιρούς παρατηρηθεί στα πτηνά, τα ερπετά και τα θηλαστικά.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες της Βιρμανίας (παραδοσιακά βουδιστική χώρα) θεωρούν ότι η εμφάνιση ενός λευκού ελέφαντα συμβολίζει την καλή τύχη, την ευημερία, αλλά σηματοδοτεί την πολιτική αλλαγή.


** Και στην Ταϊλάνδη πιστεύουν τα ίδια ...
*** Στην πραγματικότητα το χρώμα τους είναι καφε-κόκκινο , όταν βραχούν φέρνει προς το ροζ.
ζουγκλα

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Ιούλιος 30, 2010, 20:20:19 μμ
Το «τεστ ελευθερίας» της Μιανμάρ

Πέντε νεαρά κορίτσια ονειρεύονται να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους και ταυτόχρονα προκαλούν τα όρια των αυστηρών κανόνων που διέπουν την κοινωνία της Μιανμάρ.

Έφτιαξαν το συγκρότημα «Tiger Girls» και κατά το πρότυπο των ινδαλμάτων τους, των μελών του θρυλικού γυναικείου ποπ βρετανικού συγκροτήματος των «Spice Girls», ευελπιστούν να σπάσουν τα σύνορα της μικρής τους χώρας και να γίνουν παγκόσμια γνωστές στο μουσικό στερέωμα.
Και μόνο η επιθυμία τους αυτή ωστόσο αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό από την κοινωνία της Μιανμάρ, της οποίας τα όρια για το τι θεωρείται αποδεκτό στη νεολαία είναι πολύ στενά.

Εκεί που η «ελευθερία του λόγου» υπάρχει μόνο στα χαρτιά, τα πέντε κορίτσια πρέπει να υπερκεράσουν το εμπόδιο της λογοκρισίας που επιβάλλεται από τις Αρχές στο τι «επιτρέπεται» να τραγουδούν και τι όχι.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Αύγουστος 06, 2010, 21:12:58 μμ
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα σε μια λαϊκή αγορά του Μιαγουάντι, στη νοτιοανατολική Μιανμάρ, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Η έκρηξη έγινε σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη όπου δρουν εδώ και πολλές δεκαετίες οι αντάρτες της Εθνικής Ένωσης Κάρεν (KNU) που μάχονται κατά της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις αυτού του είδους. Η χούντα της Μιανμάρ αποδίδει συνήθως την ευθύνη είτε σε ένοπλες οργανώσεις εξορίστων είτε σε αντάρτες εθνικών μειονοτήτων.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: lostromos στις Αύγουστος 13, 2010, 22:31:37 μμ
Οι βουλευτικές εκλογές στη Βιρμανία, οι οποίες θα διεξαχθούν φέτος για πρώτη φορά σε διάστημα 20 ετών, ορίσθηκαν από τη χούντα που κυβερνά τη χώρα για τις 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Η ημερομηνία επιβεβαιώθηκε από τα βιρμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι η ψηφοφορία αυτή στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, έπειτα από τον αποκλεισμό της ηγέτιδας της βιρμανικής αντιπολίτευσης και βραβευμένης με το Νομπέλ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, το κόμμα της οποίας, η Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία, διαλύθηκε, αφού ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές αυτές.

Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν στη Βιρμανία το 1990. Η Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία, η οποία είχε ιδρυθεί το 1988 έπειτα από λαϊκή εξέγερση κατά της βιρμανικής χούντας, είχε κερδίσει εκείνες τις εκλογές, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναγνωρίσθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας εικοσαετίας στη φυλακή ή σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Μέχρι σήμερα, περί τα 40 κόμματα έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: lostromos στις Σεπτέμβριος 30, 2010, 19:06:17 μμ
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία Αούνγκ Σαν Σου Κίι, που στερείται της ελευθερίας της εδώ και περίπου 20 χρόνια, θα αφεθεί ελεύθερη μερικές ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, δήλωσαν επίσημες πηγές της Βιρμανίας.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κίι καταδικάστηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 2009 σε 18 επιπλέον μήνες κατ' οίκον περιορισμό επειδή φιλοξένησε για δύο ημέρες έναν Αμερικανό που διέσχισε κολυμπώντας τη λίμνη στις όχθες της οποίας βρίσκεται η κατοικία της.

«Η κράτησή της θα ολοκληρωθεί στις 13 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στη Βιρμανία. Θα αφεθεί ελεύθερη σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο Νοέμβριος θα είναι ένας ιδιαίτερα φορτισμένος μήνας για εμάς εξαιτίας των εκλογών και της απελευθέρωσης της Αούνγκ Σαν Σου Κίι. Θα απελευθερωθεί μία εβδομάδα μετά τς εκλογές», επιβεβαίωσε μία άλλη κυβερνητική πηγή.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Οκτώβριος 07, 2010, 16:40:29 μμ
Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά άλλοι αγνοούνται μετά από ατυχημα με ένα σκάφος που μετέφερε δασκάλους και μαθητές και βυθίστηκε στη Μιανμάρ, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Το ατύχημα με ένα υπερφορτωμένο ferry συνέβη σε ένα ποτάμι στη πλημμύρμενες περιοχες του Δέλτα του ποταμού Irrawaddy ς χθες, αξιωματούχος του Μιανμάρ, δήλωσε, αρνούμενος να δώσει το όνομά του:
Περίπου 70 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, επέβαιναν στο σκάφος για ένα διαγωνισμό ποδοσφαίρου.
Οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να ψάχνουν για τους ανθρώπους», είπε.

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε το περιστατικό, αλλά είπε ότι ήταν ασαφές πόσοι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί ή αν ηταν παιδιά μεταξύ των νεκρών.
"Έχουμε λάβει επίσης πληροφορίες ότι περίπου 15 χωριά στο δέλτα είχαν πλημμυρίσει», είπε.

Το Δέλτα  του Irrawaddy ήταν η περιοχή που υπέστη τη χειρότερη καταστροφη όταν ο κυκλώνας Ναργκίς χτύπησε τη νότια Μιανμάρ το Μάιο του 2008.
Η καταστροφική καταιγίδα σκότωσε περίπου 138.000 ανθρώπους και άφησε άστεγους χιλιάδες άλλους.

http://www.zeenews.com/news660000.html
Τίτλος: Απ: Γενικές πληροφορίες
Αποστολή από: phohm phuy στις Οκτώβριος 22, 2010, 08:11:06 πμ
Παράθεση
(http://lh6.ggpht.com/_UzaumgH_95E/TMCGfWB0E0I/AAAAAAAABhw/Fne3M1BpOjA/588px-Flag_of_Myanmar_%282007_proposal%29.svg.jpg)


αυτο  το   αστερι   για  κινεζικο   μου  κανει  ;D  κατι   μου  λεει   οτι  οι   χουντικοι   τους  τα  κανανε  πλακακια  με   τους  κινεζους,  για  να   δουμε  αν  θα   εχουμε  εξελιξεις    σ  αυτη  τη  πανεμορφη   χωρα   μετα  τις   εκλογες
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Οκτώβριος 22, 2010, 16:52:39 μμ
(http://cache.daylife.com/imageserve/08SvbBQ3lffsb/610x.jpg)

Σε αυτή την φωτογραφία τραβηγμενη απο το  Myanmar Radio and Television (MRTV),οι mahouts εκπαιδευουν τον  πέμπτο λευκό ελέφαντα της  Μιανμάρ, δεξια , μαζί με τον τεταρτο λευκό ελέφαντα, αριστερά, κατά τη διάρκεια μιας  πλούσιας τελετής υποδοχής στην ειδικά σχεδιασμένη βασιλική κατοικία για αυτους την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2010 , στη νέα διοικητικη πόλη Naypyitaw της Μιανμάρ.
Οι λευκοι ελέφαντες, στην πραγματικότητα ειναι "albinos" λευκοπαθικα ζωα , και επί αιώνες ήταν σεβαστόι στη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Λάος και άλλες ασιατικές χώρες.
Εκει διατηρούνται συνήθως και μεγαλώνουν παραχαιδεμενοι από τους μονάρχες και θεωρείται σύμβολο της βασιλικής εξουσίας και της ευημερίας.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 25, 2010, 08:54:11 πμ
Πυρκαγιά που ξέσπασε σε πετρελαιοπηγή στη Μιανμάρ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 58, ανακοίνωσε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή κοντά στην πόλη Πακόκου της περιοχή Μαγκουάι.

Τα αίτια της παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά", διευκρίνισε ο αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.


enet
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Οκτώβριος 26, 2010, 18:39:43 μμ
Καταγγελίες για τις εκλογές στη Μιανμάρ

Το κόμμα της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία» (NLD) κατήγγειλε ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στη Μιανμάρ είναι εντελώς άδικες και γίνονται μονάχα για να παραταθεί η στρατιωτική δικτατορία.

«Οι εκλογές αυτές διοργανώνονται για να παρατείνουν τη στρατιωτική δικτατορία και για να επικυρωθεί το Σύνταγμα του 2008», υπογράμμισε επίσης το NLD, το οποίο διέλυσαν οι αρχές επειδή είχε αποφασίσει να μποϋκοτάρει την εκλογική διαδικασία.

Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που γίνονται στη χώρα εδώ και είκοσι χρόνια. Το NLD ήταν ο νικητής των τελευταίων εκλογών που είχαν γίνει το 1990, αλλά δεν του επετράπη ποτέ να κυβερνήσει.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 31, 2010, 07:10:50 πμ
ΟΗΕ: Η Μιανμάρ δεν έχει θέσει σε ισχύ έντιμη εκλογική διαδικασία

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε σήμερα ότι η Μιανμάρ έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να θέσει σε ισχύ «μία έντιμη εκλογική διαδικασία» σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.

«Στις 7 Νοεμβρίου η εκλογική διαδικασία στη Μιανμάρ θα καταλήξει σε μία ψηφοφορία και σε καταμέτρηση των ψήφων σε μεγάλο μέρος της χώρας. Παρόλα αυτά οι συνθήκες για έντιμες εκλογές που σέβονται τους διεθνείς κανόνες δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί», αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση.

Η Πιλάι επανέλαβε την έκκληση του ΟΗΕ προς τη χούντα της Μιανμάρ για την απελευθέρωση περισσότερων από 2.000 πολιτικών κρατούμενων, καθώς και για το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από τη μεριά του εκτίμησε σήμερα ότι δεν είναι πολύ αργά για μία «δημοκρατική και αξιόπιστη μετάβαση» στη Μιανμάρ, όπου στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές εδώ και 20 χρόνια.

kathimerini.gr


Twitter Widgets Facebook Widgets
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 04, 2010, 16:44:56 μμ
Σαρωτική ηλεκτρονική επίθεση άγνωστης προέλευσης μπλοκάρει σχεδόν κάθε σύνδεση της Μιανμάρ με το Διαδίκτυο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες στη χώρα έπειτα από 20 χρόνια.

Οι ελάχιστες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της στρατοκρατούμενης ασιατικής χώρας ανέφεραν στο AFP ότι τα προβλήματα εμφανίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου αλλά κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσαν διαδικτυακό μπλακάουτ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Arbor Networks, ο κρατικός οργανισμός Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «υπέστη μεγάλη, παρατεταμένη επίθεση DDoS που διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος της δικτυακής κίνησης από και προς τη χώρα».

Στις επιθέσεις DDoS (Κατανεμημένη επίθεση Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών), το δίκτυο-στόχος κατακλύζεται από αιτήματα σύνδεσης μέχρι να υποστεί υπερφόρτωση και να πάψει να εξυπηρετεί τους χρήστες.

Σύμφωνα με την Arbor Networks, ο όγκος των εισερχόμενων δεδομένων είναι «αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος» από ό,τι μπορούν να σηκώσουν οι επίγειες και δορυφορικές συνδέσεις της Μιανμάρ, γνωστής παλαιότερα ως Βιρμανία.

Οι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν τη χώρα με 10-15 Gigabit δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, τη στιγμή που οι συνδέσεις της χώρας μπορούν να σηκώσουν μόλις 45 Megabit ανά δευτερόλεπτο.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του AFP, αρκετοί χρήστες υποψιάζονται ότι το τηλεπικοινωνιακό μπλακάουτ είναι έργο της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών, τις οποίες δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσουν ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι.

Αν και τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα, «οι μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με γεωπολιτικά κίνητρα -ειδικά αυτές που βάζουν στο στόχαστρο ολόκληρες χώρες- παραμένουν σπάνιο φαινόμενο» σχολίασε ο Κρεγκ Λάμποβιτζ της εταιρείας.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2007, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι βουδιστές μοναχοί, το Διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση βίντεο από τα επεισόδια και οι Αρχές μπλόκαραν τελικά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η διαδικτυακή κυκλοφορία σχεδόν σταμάτησε και στις 8 Αυγούστου, επέτειο της πολιτικής εξέγερσης του 1998. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Σεπτέμβριο, επιθέσεις DDoS έθεσαν εκτός λειτουργίας τους δικτυακούς τόπους εξόριστων αντιφρονούντων.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η νομοθεσία της Μιανμάρ για το Διαδίκτυο είναι «από τις πλέον "ελευθεροκτόνες" σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ, μόνο ένας στους 255 κατοίκους της Μιανμάρ είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 2009.

Newsroom ΔΟΛ

Twitter Widgets Facebook Widgets

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 05, 2010, 11:36:09 πμ
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ κατηγόρησαν σήμερα το κόμμα της στρατιωτικής χούντας ότι έχει ήδη αρχίσει τη νοθεία, δύο ημέρες πριν από τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Εθνική Δημοκρατική Δύναμη (NDF) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) κατηγορούν τους στρατιωτικούς ότι άρχισαν να συγκεντρώνουν παράνομα ψήφους, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να υπογράψουν δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή.

«Μάθαμε ότι το Κόμμα της Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης της Ένωσης (USDP, φιλο-χουντικό) μαζί με τις Αρχές των εκλογικών περιφερειών προσπαθούν  να αποσπάσουν ψήφους εκ των προτέρων, εξαπατώντας, εξαγοράζοντας και απειλώντας ανθρώπους» αναφέρει μια επιστολή του PDM προς την εκλογική επιτροπή.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι Βιρμανοί που ζουν στο εξωτερικό κάλεσαν σήμερα τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές κάνοντας λόγο για νοθεία. Στην πόλη Γιανγκόν, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND) ανήρτησε αφίσες έξω από τα κεντρικά γραφεία της, καλώντας τον κόσμο να επιδείξει προσοχή στην Αούνγκ Σαν Σούου Κιι, η οποία τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

zouglaTwitter Widgets Facebook Widgets
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 06, 2010, 21:54:47 μμ
http://www.burma2010election.com/
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 07, 2010, 07:09:03 πμ
Μιανμάρ: Εκλογές μετά από 20 χρόνιαΆνοιξαν σήμερα οι κάλπες στην Μιανμάρ για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, τα τελευταία 20 χρόνια, οι οποίες έχουν αποκηρυχθεί από την Δύση ως φάρσα, απούσης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Άουνγκ Σαν Σου Κι και του κόμματός της.


Η στρατιωτική χούντα, η οποία κυβερνά τη χώρα από το 1962 διατείνεται ότι η διαδικασία θα φέρει «πειθαρχημένη και ακμάζουσα δημοκρατία», κατά τον στρατηγό Θαν Σουέ.

Πάνω από 29 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, τις πρώτες στην Ασιατική χώρα από την 27η Μαΐου του 1990.Το κόμμα Εθνική Ένωση για την Δημοκρατία της Άουνγκ, η οποία είχε τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ, απέχει από την διαδικασία. Το 1990, είχε κερδίσει, πάντως αυτή τη φορά το στρατιωτικό καθεστώς έχει λάβει τα μέτρα του, ώστε το δικό του κόμμα, η Ένωση Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, να κερδίσει χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό, αλλά και να ενισχυθούν δυνάμεις φίλιες προς τη χούντα, όπως το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του πρώην επικεφαλής της χούντας Νε Γουίν.

Η Άουνγκ βρίσκεται πάντοτε υπό κατ' οίκον περιορισμό, ωστόσο αναμένεται να απελευθερωθεί την 13η Νοεμβρίου.

zougla.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: giannis στις Νοέμβριος 08, 2010, 11:36:41 πμ
τελευταία ενημέρωση: 09:39 Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010  enet

Ως ανελεύθερες και άδικες χαρακτήρισαν τη διεξαγωγή των πρώτων μέσα σε δύο δεκαετίες εκλογών στην Μιανμάρ πολλές χώρες της Δύσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι εκλογές που κήρυξε η χούντα της Μιανμάρ δεν συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες και κάλεσε το καθεστώς να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι η χθεσινή ψηφοφορία σημαίνει επιστροφή της θηριώδους χούντας στην εξουσία.

Η Γαλλία κάλεσε τις αρχές της χώρας να δεσμευθούν και να ξεκινήσουν συνομιλίες με την αντιπολίτευση και τις μειονότητες στη χώρα.

Σύμφωνα με αναλυτές τα κόμματα που συνδέονται με τη χούντα αναμένεται να κυριαρχήσουν, ενώ δεν συμμετείχε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Εθνική Λίγκα για τη Δημοκρατία. Η ηγέτης του κόμματος και βραβευμένη με Νόμπελ Αουνγκ Σαν Σουου Κίι είναι η φυλακισμένη εδώ και χρόνια από το καθεστώς.

Σύμφωνα με το BBC, αρκετοί ψηφοφόροι καταγγέλλουν ότι η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος που υποστηρίζεται από το στρατιωτικό καθεστώς.

Το καθεστώς είχε απαγορέψει την παρουσία των ξένων ανταποκριτών στα εκλογικά τμήματα, ενώ είχε επιβάλει αυστηρότερους κανόνες λογοκρισίας στα κρατικά μέσα.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η σύνδεση στο Internet παρουσίαζε τεράστια προβλήματα, με πολλούς να κάνουν λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια της χούντας να ελέγξει την μετάδοση πληροφοριών.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

(http://s.enet.gr/resources/2010-11/burma-thumb-medium.jpg)
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 08, 2010, 18:27:49 μμ
Μάχες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις της κυβέρνησης της Μιανμάρ, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ανάγκασαν ήδη 10.000 κατοίκους της χώρας να καταφύγουν στην Ταϊλάνδη. «Το καθεστώς της Μιανμάρ έκλεψε τις εκλογές» λέει ο Ομπάμα, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταγγέλλει ότι η διαδικασία δεν ήταν δημοκρατική.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τα σύνορα και πέρασαν στην Ταϊλάνδη ανέρχεται σε 10.000» δήλωσε ο Σαμάρτ Λοϊφάς, ο κυβερνήτης της ταϊλανδικής επαρχίας Τακ.

«Στη διάρκεια των μαχών οι Βιρμανοί περιμένουν στις όχθες του ποταμού και παίρνουν τα πλοία με προορισμό την Ταϊλάνδη όταν οι μάχες σταματούν» πρόσθεσε ο κυβερνήτης διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν σποραδικά πυρά.

Οι μάχες που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας, μια ημέρα μετά τις εκλογές, στην πόλη Μιαουάντι του κρατιδίου των Καρέν, προκάλεσαν το θάνατο τριών αμάχων και τον τραυματισμό 11 ακόμη ανθρώπων.

Η πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Ταϊλάνδη «δέχτηκε επίθεση» το πρωί με βαρέα όπλα, σύμφωνα με επίσημη πηγή της Μιανμάρ.

Μια ρουκέτα RPG έπληξε την πόλη Μάε Σοτ της Ταϊλάνδης προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων, δήλωσε από την πλευρά του Ταϊλανδός αξιωματούχος.

Οι μάχες μεταξύ του Δημοκρατικού Βουδιστικού Στρατού των Καρέν (DKBA) και των κυβερνητικών στρατευμάτων της Μιανμάρ, δείχνουν την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη στρατιωτική χούντα και τις μειονότητες, οι οποίες φοβούνται μια αναζωπύρωση στις εστίες εμφυλίου πολέμου στα σύνορα της χώρας.

Οι πληθυσμοί που ζουν κατά μήκος του ποταμού από την πλευρά της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και σχεδόν 10.000 κάτοικοι της Μιανμάρ πέρασαν την άλλη πλευρά των συνόρων για να γλιτώσουν από τις μάχες, οι οποίες -σύμφωνα με αξιωματούχο της Ταϊλάνδης- «έληξαν».

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μάχες ενδέχεται να συνεχιστούν τους επόμενους τρεις μήνες, με συνέπεια να υπάρξει νέα ροή προσφύγων στη χώρα του.

«Είναι πιθανό αυτό να συνεχιστεί τους τρεις προσεχείς μήνες, κυρίως κατά την μετάβαση της εξουσίας από τη νυν κυβέρνηση στην εκλεγμένη κυβέρνηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, μια ημέρα μετά τις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στη Μιανμάρ τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης πρόσθεσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει τους πρόσφυγες σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, κυρίως της εθνότητας Καρέν, ζουν ήδη σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ταϊλάνδη.

«Θέλουμε την ειρήνη και την τάξη. Δεν θέλουμε συνεχώς προβλήματα. Θέλουμε να δούμε τη συμφιλίωση» πρόσθεσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Μιανμάρ.

Καταδικάζει ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο από μεριάς της κυβέρνησης της Μιανμάρ να «κλέβει τις εκλογές» και να κρατά τις ελπίδες των πολιτών όμηρο της «απληστίας και της παράνοιας» του καθεστώτος.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε ότι οι ηγέτες χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν ως υποχρέωση να καταδικάσουν αυτή την «καταφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μετά από μία αναμέτρηση σχεδιασμένη να διατηρήσει στην εξουσία το στρατοκρατικό καθεστώς, και άλλες δυτικές χώρες απέρριψαν σαν ανελεύθερες τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Μιανμάρ.

tovima.gr

Twitter Widgets Facebook Widgets

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Νοέμβριος 08, 2010, 18:42:29 μμ
(http://cache.daylife.com/imageserve/0b2Sd2u1d2bJM/610x.jpg)

Σε αυτή την φωτογραφία που κυκλοφορησε από το Πρακτορείο Ειδήσεων της Μιανμάρ , ο πρωθυπουργός Thein Sein ρίχνει την ψήφο του στην  Naypyitaw στις 7 Νοεμβρίου, 2010.

(http://cache.daylife.com/imageserve/04Clalc8OvgGZ/610x.jpg)

Ψηφοφορια

(http://cache.daylife.com/imageserve/03zx2dW6eucte/610x.jpg)

Αυτή η εικόνα δείχνει εναν πρώην KNLA (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Karen ) στρατιώτη τον  Mg Pu, ο οποίος έχασε την όρασή του και τα δύο του χέρια, ενώ εκανε αποναρκοθέτηση σε ένα πεδίο ναρκων, μέσα στο στρατόπεδο προσφύγων Μάε Λα, στα σύνορα Ταϊλάνδης-Μυανμάρ, περίπου 80 χλμ. από την Mae Sot στη βορειοδυτική Ταϊλάνδη.

(http://cache.daylife.com/imageserve/05Gb01g14O9lm/x610.jpg)

Η νέα σημαία της Myanmar οπως φενεται στην κορυφή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο κέντρο της Γιανγκόν 8 του Νοέμβρη 2010.
Η στρατιωτική χουντα με μια απόφαση άλλαξε τη σημαία της χώρας, τον εθνικό ύμνο και το επισημο όνομα στις 21 Οκτωβρίου 2010, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από την πρώτες εκλογες της χώρας μετα απο 20 χρόνια.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 09, 2010, 13:21:21 μμ
Το πολιτικό κόμμα με το οποίο «κατέβηκε» στις εκλογές η στρατιωτική δικτατορία της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι κατήγαγε σαρωτική νίκη, αποσπώντας 80% στην πρώτη κοινοβουλευτική αναμέτρηση που διοργανώθηκε εδώ και 20 χρόνια στη χώρα. Η διεθνής κοινότητα καταγγέλλει τη διαδικασία, αντίθετα η Κίνα χαιρετίζει τις εκλογές ως βήμα προς τη δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 20.000 Βιρμανοί έχουν καταφύγει στην Ταϊλάνδη εξαιτίας της μετεκλογικής βίας.

Το Κόμμα Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης (USDP), που δημιουργήθηκε από τη χούντα για να την εκπροσωπήσει στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, υποστηρίζει ότι εξασφαλίζει περί το 80% των εδρών στη Βουλή.

Εξελέγη επίσης ο στρατηγός Τούρα Σβε Μαν, ο τρίτος στην ιεραρχία της χούντας που αποστρατεύτηκε εδώ και λίγες εβδομάδες για να είναι υποψήφιος.

Πλήθος κατηγορίες για νοθεία διατυπώθηκαν για την ψηφοφορία στη Μιανμάρ εναντίον του Κόμματος της Αλληλεγγύης και την Ανάπτυξης, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Τέιν Σέιν.

Το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας καταδικάσθηκε από τη Δύση και τα Ηνωμένα Εθνη. «Το καθεστώς της Μιανμάρ έκλεψε τις εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατήγγειλε αδιαφάνεια.

Οι εκλογές της Κυριακής στη Μιανμάρ ήταν οι πρώτες μετά την αναμέτρηση του 1990 όταν νικήτρια αναδείχθηκε η Αούνγκ Σαν Σου Κίι, αλλά δεν της επετράπη ποτέ να αναλάβει την εξουσία. Η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης υπό την Σου Κίι, δεν συμμετείχε στην αναμέτρηση.

Οι άλλες δύο σημαντικότερες παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές κατήγγειλαν τον χειρισμό της ψηφοφορίας από τον στρατό, ιδιαίτερα τη συλλογή των ψήφων πριν από τις εκλογές.

Και οι δύο παρατάξεις κατήγγειλαν νοθεία και την απουσία εκπροσώπων τους από τα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίσθηκε από τους πολιτικούς αναλυτές ως παρωδία με μοναδικό στόχο να προσδώσουν εκλογική νομιμοποίηση στο στρατιωτικό καθεστώς, ακόμη και αν οι τοπικές συνελεύσεις παρέχουν, εν δυνάμει και εν καιρώ, ένα βήμα έκφρασης για την αντιπολίτευση.

Το εν τέταρτο των εδρών προορίζεται από το Σύνταγμα για εν ενεργεία στρατιωτικούς, εμποδίζοντας μαθηματικά την επανάληψη του αποτελέσματος των εκλογών του 1990.

Η εκλογική αναμέτρηση πυροδότησε άγριες συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας μεταξύ των ανταρτών Καρέν και των κυβερνητικών δυνάμεων, αναγκάζοντας 20.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περνώντας τα σύνορα με την Ταϊλάνδη για να αναζητήσουν καταφύγιο.

Newsroom ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: lostromos στις Νοέμβριος 11, 2010, 18:48:36 μμ
Η βιρμανική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα την τελευταία προσφυγή της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κιι, κατά της καταδίκης της σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανακοίνωσε εκπρόσωπος στη Μιανμάρ, την ώρα που το στρατιωτικό καθεστώς προετοιμάζεται για την απελευθέρωσή της μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Η ποινή 18 μηνών υπό κατ’ οίκον περιορισμό σε βάρος της τιμηθείσας με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης πολιτικού τυπικά τερματίζεται το Σάββατο 13 του μηνός.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ναϊποϊντάου, της πρωτεύουσας της χώρας από το 2005, «επιβεβαίωσε την καταδίκη» σε 18 μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό που απαγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2009, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η απόρριψη και της τρίτης προσφυγής που οι δικηγόροι της «Κυρίας της Ρανγκούν» είχαν καταθέσει με την ελπίδα να αποδειχτεί η αθωότητά της, δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτε στην απελευθέρωση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης.

Ανεξάρτητα από τη διαδικασία αυτή, επίσημες πηγές στη Μιανμάρ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται «ενεργά» για την απελευθέρωσή της.

«Δεν είναι σημαντικό αν η αθώωσή της συμπέσει με την ημερομηνία της απελευθέρωσής της. Πρέπει να ειπωθεί ότι είναι αθώα», είχε επαναλάβει ο δικηγόρος της και εκπρόσωπος Νιάν Ουίν.

Η 65χρονη Αούνγκ είχε καταθέσει αυτή τη νέα έφεση το Μάιο, ύστερα από ήδη δύο προσφυγές της που απορρίφθηκαν από δικαστήρια της χώρας αυτής, η οποία διοικείται από διαδοχικές χούντες από το 1962 και που η δικαιοσύνη συνεργάζεται πλήρως με την εκτελεστική εξουσία.

Η Αούνγκ, την οποία απεχθάνεται ο ηγέτης της χούντας στη Μιανμάρ αρχιστράτηγος Θαν Σουέ, έχει ζήσει σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς διακοπή από το 2003 και επί τουλάχιστον 15 από τα τελευταία 21 χρόνια. Έχει να κυκλοφορήσει ελεύθερα από το 2003.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 12, 2010, 09:55:58 πμ
Μιανμάρ: Δεδομένη η αποφυλάκιση της Αουνγκ Σαν Σούου Κίι

Είναι σίγουρο ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης θα απελευθερωθεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε αξιωματούχος του στρατιωτικού καθεστώτος.

Αξιωματούχος του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ διαβεβαίωσε σήμερα πως είναι «σίγουρο» ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι θα αφεθεί ελεύθερη μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Οι αρχές θα την απελευθερώσουν, είναι σίγουρο...Απλώς περιμένουμε το χρονοδιάγραμμα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Η ποινή 18μηνου κατ’ οίκον περιορισμού της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι τερματίζεται το Σάββατο περίπου μια εβδομάδα μετά τις πρώτες εκλογές μετά είκοσι χρόνια στη χώρα.

Την Τετάρτη, άλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως οι υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη απελευθέρωσή της την ημερομηνία αυτή, αλλά δεν είχαν λάβει ακόμα οδηγίες.

«Πιστεύουμε πως οι αρχές θα την απελευθερώσουν, αλλά δεν έχουμε λάβει επιβεβαίωση. Δεν μπορούν, σύμφωνα με το νόμο, να παρατείνουν την κράτησή της¨», τόνισε ο συνήγορος της 65χρονης Νιάν Ουίν. «Πρέπει να την απελευθερώσουν για τη χώρα», επισήμανε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Νοέμβριος 13, 2010, 16:45:41 μμ
Απελευθέρωση αντιφρονούντος στη Μιάνμαρ

Η χούντα της Μιάνμαρ εμφανίζεται έτοιμη να προβεί στην απελευθέρωση σήμερα το απόγευμα της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Άουνγκ Σαν Σούου Κι, από τον κατ’οίκο περιορισμό που της είχαν επιβάλλει, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν την παγκόσμια κατακραυγή κατά του καθεστώτος.

«Θα απελευθερωθεί κάποια στιγμή μετά τις 18.00», τόνισε ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας.

Εκατοντάδες υποστηρικτές της Σούου Κι, μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία, και δημοσιογράφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι από χθες έξω από την κατοικία-κρατητήριό της στην Γιανγκόν εν αναμονή της απελευθέρωσής της.

Οπαδοί του κόμματος συγκεντρώθηκαν επίσης και έξω από την έδρα του κόμματος στη Γιανγκόν, όπου αναμένεται να μεταβεί μετά την απελευθέρωσή της η6 65χρονη Σούου Κι.

Υποστηρικτές του κόμματος φορούν μπλουζάκια με το σύνθημα «Συμπαραστεκόμαστε στην Άουνγκ Σαν Σούου Κι» γραμμένο στ’ Αγγλικά.

Η Σούου Κι εκτίει 18μηνο κατ’ οίκον περιορισμό, τον οποίο της επέβαλε στρατοδικείο τον Ιούλιο του 2009 για παραβίαση των συνθηκών κράτησής της, επειδή επέτρεψε την πρόσβαση σε αμερικανό υπήκοο στην τότε παραλίμνιο κατοικία της. Η ποινή εκπνέει σήμερα, διότι είχε ξεκινήσει στις 13 Μαΐου 2009, ημέρα της πρώτης σύλληψής της.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Νοέμβριος 13, 2010, 16:46:00 μμ
Ικανοποίηση διεθνώς από την απελευθέρωση της Σούου Κίι


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση στη Μιανμάρ της αντιφρονούσας Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, την οποία αποκάλεσε "ηρωίδα του", και απαίτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.

"Ενώ το καθεστώς της Μιανμάρ προχώρησε πολύ για να απομονώσει και να καταδικάσει στην σιωπή την Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, εκείνη συνέχισε τον θαρραλέο αγώνα της για τη δημοκρατία και την αλλαγή στη Μιανμάρ", δηλώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο .

"Είναι η ηρωίδα μου και πηγή έμπνευσης για όλους όσους εργάζονται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ και σε όλο τον κόσμο", τονίζει, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πολυαναμενόμενη απελευθέρωσή της".

Ο Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στη Γιοκοχάμα (περιοχή του Τόκιο), για να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού (APEC), κάλεσε εξάλλου τη χούντα της Μιανμάρ να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους.

"Είναι καιρός για το καθεστώς της Μιανμάρ να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, και όχι έναν μόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευελπιστούν πως κάποια μέρα όλα οι πολίτες της Μιανμάρ θα απελευθερωθούν από τον φόβο και τις διώξεις", καταλήγει ο αμερικανός πρόεδρος.


Χαιρετίζει ο ΟΗΕ

Η Νάβι Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χαιρέτισε σήμερα την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, και ζήτησε την απελευθέρωση και των άλλων πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.

"Αυτή είναι μια θετική ένδειξη ότι οι αρχές της Μιανμάρ είναι έτοιμες να προχωρήσουν μπροστά με τη σοβαρή πρόκληση της μετάβασης στην δημοκρατία, και την ανάγκη για εθνική συμφιλίωση", αναφέρει η Πιλάι σε μια γραπτή δήλωσή της.

"Προφανώς, η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, μπορεί να έχει μια σημαντική συμβολή στη διαδικασία αυτή", πρόσθεσε.

Η Πιλάι υπογράμμισε ότι είναι "σημαντικό η απελευθέρωσή της να είναι άνευ όρων, και να τηρηθεί στην πράξη. Η μακρά κράτησή της και η στέρηση των δικαιωμάτων της παραμένουν μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Μιαμάρ", σημείωσε.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη της επειδή η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, δεν αφέθηκε ελεύθερη πριν από τις εκλογές, "όπως το είχε ζητήσει ο γγ του ΟΗΕ", Μπαν Γκι Μουν.

Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις αρχές να απελευθερώσουν 2.200 πολιτικούς κρατούμενους, "ως μια σαφή ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σφυρηλατήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα".

-Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο Ταϊλανδός Σουρίν Πιτσουσουάν δήλωσε ότι είναι "πολύ, πολύ ανακουφισμένος" μετά την απελευθέρωση σήμερα της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι.

"Είμαι πολύ, πολύ ανακουφισμένος και ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλει στην εθνική συμφιλίωση στη Μιανμάρ και η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην εθνική συμφιλίωση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

-Η Ιαπωνία χαιρέτισε την απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, την οποία χαρακτήρισε ως ένα "βήμα μπροστά" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χούντα θα λάβει "και άλλα θετικά μέτρα".

"Η κυβέρνηση θεωρεί αυτήν την απελευθέρωση ως ένα βήμα προς τα εμπρός. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ θα λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα στο μέλλον για να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της δημοκρατίας και της εθνικής συμφιλίωσης", αναφέρει σε δήλωση του ο ιάπωνας ΥΠΕΞ Σέιτζι Μαεχάρα.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 13, 2010, 16:48:17 μμ
AUNG SAN SUU KYI RELEASED


 .

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Νοέμβριος 13, 2010, 16:54:46 μμ
(http://cache.daylife.com/imageserve/0bH4cNk8OB8mM/610x.jpg)

H ατμοσφαιρα εξω απο το σπιτι της Aung San Suu Kyi  λιγο πριν την απελευθερωση

(http://cache.daylife.com/imageserve/02py7dm60U0UQ/439x.jpg)
(http://cache.daylife.com/imageserve/01t14AedwDcE9/610x.jpg)


(http://cache.daylife.com/imageserve/0f3P7eX5DTggz/610x.jpg)

Η ηγετης της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Aung San Suu Kyi   περπατά προς την πύλη του σπιτιού της για να συναντηθεί με τους υποστηρικτές, μετά την απελευθέρωσή της στη Γιανγκόν στις 13 Νοεμβρίου του 2010.
Η Aung San Suu Kyi περπάτησε από το σπίτι δίπλα στη λίμνη που ειναι και η φυλακή της για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών, και  απόλαυσε τα τεράστια πλήθη οπαδών της που την περιμεναν.
Λαμπερη και χαμογελαστή, η μικροκαμωμένη αλλά αδάμαστη κατοχος του  Νόμπελ Ειρήνης εμφανίστηκε έξω από το αρχοντικό όπου ήταν κλειδωμένη από τη στρατιωτική χούντα για 15 από τα τελευταία 21 χρόνια.

(http://cache.daylife.com/imageserve/04VK2zY3TaaUK/610x.jpg)(http://cache.daylife.com/imageserve/0fwZ2TH3Dy1MK/439x.jpg)
(http://cache.daylife.com/imageserve/04cZ8w28Yi5rW/439x.jpg)(http://cache.daylife.com/imageserve/0eT36QG7YG0QL/439x.jpg)

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 15, 2010, 10:14:22 πμ
Μόλις πριν δυο ημέρες αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από επτά χρόνια σε κατ΄ οίκον περιορισμό και σήμερα το πρωί, επέστρεψε στο γραφείο της, στην έδρα του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD), σαν τίποτε να μην είχε αλλάξει.

Ο λόγος για την ηγέτη της βιρμανικής αντιπολίτευσης και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.

Η Σαν Σούου Κίι κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθεί, λέγοντας στους οπαδούς της ότι θα ακούσει πρώτα τους συμπολίτες της πριν αποφασίσει την πολιτική στρατηγική της.

"Θα έρχεται καθημερινά", είπε ο Νιάν Ουίν, ο εκπρόσωπος του κόμματος το οποίο δεν υπάρχει πλέον ως πολιτικό κόμμα μετά την απόφαση του NLD να μποϊκοτάρει τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Η Σούου Κίι δήλωσε μάλιστα την Κυριακή ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον αρχιστράτηγο Θαν Σουέ διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει "καμιά κακία εναντίον αυτών που την είχαν θέσει υπό κράτηση".


protothema.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Νοέμβριος 15, 2010, 20:15:22 μμ

Έχω ένα όνειρο…

Έκκληση για μία «μη βίαιη επανάσταση» απηύθυνε προς τον λαό της Μιανμάρ, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνάει τη χώρα, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, που αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο μετά από επτά χρόνια απομόνωσή της σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σε συνέντευξή της στο BBC η εμβληματική μορφή του αγώνα για την επικράτηση της δημοκρατίας στην Μιανμάρ, δήλωσε έτοιμη, την κατάλληλη στιγμή, να συζητήσει με τη στρατιωτική χούντα που κυβερνά τη χώρα.«Δεν εύχομαι των πτώση των στρατιωτικών. Εύχομαι οι στρατιωτικοί αναρριχηθούν σε ύψη γεμάτα από την αξιοπρέπεια του επαγγελματισμού και του αυθεντικού πατριωτισμού», είπε χαρακτηριστικά από την έδρα του κόμματός της, του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που άνθρωποι ζητούν είναι μια καλύτερη ζωή, βασισμένη στην ασφάλεια και την ελευθερία», ενώ ευχήθηκε για ένα «μη βίαιο» τέλος της χούντας και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι «μια μέρα η Μιανμάρ θα γνωρίσει τη δημοκρατία».

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: lostromos στις Νοέμβριος 17, 2010, 22:59:12 μμ
Η Νορβηγία προσκάλεσε επίσημα την τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης του 1991 Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία βρισκόταν σε κατοίκον περιορισμό από την βιρμανική χούντα, να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει το βραβείο της, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γκαρ Στόερε.

«Η πρεσβευτής μας στην Μπανγκόγκ Κάτια Νόρντγκαρντ, συνάντησε την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι σήμερα στην Ρανγκούν και την προσκάλεσε εκ μέρους μου να επισκεφθεί την Νορβηγία», δήλωσε ο κ. Στόερε.

«Η κ. Σούου Κίι απάντησε ότι η Νορβηγία ήταν η χώρα στην οποία θα ήθελε να πάει πρώτα μόλις θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Βιρμανία», πρόσθεσε ο Νορβηγός υπουργός.

Στο μεταξύ, κανένα μέλος της οικογένειας του Κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό που βρίσκεται στην φυλακή, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κατά την προγραμματισμένη τελετή του επόμενου μήνα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Νόμπελ.

«Η οικογένεια του Λιου Σιαομπό έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ένα από τα μέλη της να είναι σε θέση να φύγει από την Κίνα και να παραβρεθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου», δήλωσε σήμερα στη νορβηγική κρατική τηλεόραση NRK ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκέιρ Λουντεστάντ.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: giannis στις Νοέμβριος 19, 2010, 01:39:11 πμ
Επέστρεψε δυναμικά η «Κυρία της Ρανγκούν»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Λίγες μόνο μετά την απελευθέρωσή της και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και εμβληματική μορφή της προσπάθειας για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ, Άουνγκ Σαν Σου Κίι, άρχισε να εφαρμόζει και πάλι με δυναμισμό τις Αρχές της.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ζήτησαν από κοινού την απελευθέρωση των Βιρμανών πολιτικών κρατουμένων της χούντας.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε σχετικά: «Οι δύο τους υπογράμμισαν την ανάγκη οι βιρμανικές Αρχές να απελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατούμενους με τρόπο που η χώρα να μπορεί να προχωρήσει στα σχέδια της εθνικής συμφιλίωσης και της μετάβασης στην δημοκρατία. Ο Μπαν Κι μουν είπε στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι ότι έχει ενθαρρυνθεί από το κλίμα συμφιλίωσης που προέρχεται από τις δηλώσεις και τις εκκλήσεις της για διάλογο μετά από την απελευθέρωσή της, ενώ επανέλαβε την δέσμευση του ΟΗΕ να συνεχίζει να στηρίζει την υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης, της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και των υπόλοιπων πλευρών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέλλον ενότητας, ειρήνης και δημοκρατίας για την χώρα τους».

ζουγκλα.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 19, 2010, 17:52:55 μμ
Ρανγκούν, Μιανμάρ
Τέλος στην πώληση μελών από νεκρές τίγρεις, τα οποία πωλούνται ως συστατικά παραδοσιακών φαρμάκων και αφροδισιακών στην Ασία, δίνει η συμφωνία ανάμεσα σε περιβαλλοντική οργάνωση και τους εκπροσώπους μιας εθνοτικής μειονότητας στη Μιανμάρ, από την οποία ελέγχεται το απαράδεκτο εμπόριο.

Η περιοχή όπου ζει η μειονότητα Ουά είναι από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου όπου μέλη τίγρεων πωλούνται νόμιμα. Τουλάχιστον 400 αιλουροειδή εκτιμάται ότι διακινήθηκαν την τελευταία δεκαετία στις περιοχές των Ουά, στα σύνορα με την Κίνα και την Ταϊλάνδη.

«Το κλείσιμο αυτών των αγορών θα μειώσει την πίεση για όλους τους πληθυσμούς τίγρεων στη Νοτιοανατολική Ασία» εκτίμησε ο Ουίλιαμ Σέντλα της οργάνωσης Traffic, η οποία πέτυχε τη συμφωνία με τους Ουά (η οργάνωση είναι μια συνεργασία της WWF με την IUCN, τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης).

Η αγορά της Μιανμάρ τροφοδοτείται με τίγρεις από άλλες ασιατικές χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Οι τίγρεις αντιμετωπίζουν σήμερα άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης. Μόλις 3.200 άτομα εκτιμάται ότι σε όλο τον πλανήτη, συγκριτικά με τα 100.000 που υπήρχαν πριν από έναν αιώνα.

Η ανακοίνωση της Traffic έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη λεγόμενη «σύνοδο των τίγρεων» που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη  το τετραήμερο 21-24 Νοεμβρίου.

Η σύνοδος, της οποίας θα προεδρεύσει ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη διεθνής συνάντηση που εστιάζεται σε ένα μεμονωμένο άγριο είδος.

Στόχος είναι η σύνταξη ενός σχεδίου για τον διπλασιασμό των άγριων τίγρεων ως το 2022.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 19, 2010, 19:27:34 μμ
Τη χαρά του και την ικανοποίηση του για την απελευθέρωση της εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, Aung San Suu Kyi.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε το γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες κατανοούμε απολύτως τη σημασία της στέρησης των ελευθεριών, πολύ περισσότερο που η χώρα μας έχει ζήσει στην πρόσφατη ιστορία της ένα δικτατορικό καθεστώς, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την ίδια όσο και την χώρα της.

Η «κυρία της Ρανκούν» ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό αλλά και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για την στήριξη και τη συμπαράστασή του εκφράζοντας τη συγκίνησή της γιατί, όπως εξήγησε, η Ελλάδα είναι για την ίδια, που μεγάλωσε με τους ελληνικούς μύθους, η αγαπημένη της χώρα, και πάντα ήθελε να επισκεφθεί τον Όλυμπο.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι είχαν την επιθυμία να επισκεφθούν τη χώρα μας με τον αποθανόντα σύζυγό της.

Ο Πρωθυπουργός της απηύθυνε, τέλος, πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας και συμφώνησαν να έχουν συνεχή επικοινωνία και επαφές για τις εξελίξεις στην περιοχή

Ζουγκλα
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 19, 2010, 21:01:27 μμ
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι δηλώνει έτοιμη να εργαστεί με τη στρατιωτική χούντα, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει το νέο πολιτικό της σύστημα αν βοηθήσει και το καθεστώς.

Τα σχόλια της 65χρονης βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης έγιναν σε συνέντευξή της στο Reuters, όπου έδειξε την πρόθεση και την επιθυμία της να δεσμεύσει την χούντα να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η Σούου Κίι βλέπει τον εαυτό της σαν πολιτικό όπως δήλωσε με σαφήνεια στη συνέντευξη και τάσσεται υπέρ μίας πολιτικής αλλαγής στη χώρα με τη βοήθεια του στρατού.

«Δεν έχουμε αποκλείσει την συνεργασία με τον στρατό», δήλωσε η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και διευκρινίζει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση σε πολλά στάδια. «Δεν λέμε να βγει ο στρατός από το σκηνικό», σημειώνει και συνεχίζει «μιλάμε για μία σημαντική και όχι μία δραματική αλλαγή».

Προσθέτει ότι είναι έτοιμη να περιοδεύσει εκτός πρωτεύουσας, για πρώτη φορά από το 2003 όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε επαρχιακή πόλη επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή που τη μετέφερε παρακρατικοί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης.

«Πολλοί λένε ότι τώρα που οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν διάλογο με το στρατιωτικό καθεστώς, μας έχουν γυρίσει την πλάτη» δήλωσε η Σούου Κίι, σε άλλη συνέντευξή της στο CNN.

«Δεν βλέπω τα πράγματα έτσι. Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος είναι κάτι καλό» πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τον διάλογο «μέσα από ροζ γυαλιά». «Θέλω να έχω μία ρεαλιστική προσέγγιση» σημείωσε.

Η Σούου Κίι ήταν έγκλειστη κατ’οίκον ή σε φυλακές για 15 από τα τελευταία 21 χρόνια από τη χούντα της Μιανμάρ η οποία κυβερνά τη χώρα από το 1962.

19 Νοε. 2010, 20:28


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 20, 2010, 17:15:13 μμ
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι αποφυλακίστηκε αλλά αντιμετωπίζει τρομερές προκλήσεις από τους στρατηγούς που κυβερνούν την Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), αλλά και από τις έντονες αντιπαραθέσεις που συγκλονίζουν το ίδιο το κόμμα της.

Η ίδια θέλει να μιλήσει, αλλά μπορεί να αναγκάσει τους άνδρες που κυβερνούν τη Μιανμάρ να ακούσουν;

«Το βασικό μήνυμα είναι ο διάλογος», λέει ένας διπλωμάτης ο οποίος την συνάντησε το πρωί της περασμένης Κυριακής. «Θέλει να εκκινήσει έναν ευρύ και περιεκτικό διάλογο στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι με ανοικτό νου. Τείνει ένα τεράστιο κλάδο ελαίας στις αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο είναι ασαφές το αν οι στρατηγοί ενδιαφέρονται. Τήρησαν σιγή ιχθύος κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας και φαίνεται να υπάρχει ελάχιστο κίνητρο για να συναινέσουν. Χειραγώγησαν τις εκλογές για να εκλεγούν οι ευνοούμενοί τους, οι ενοπλες δυνάμεις τους είναι ακόμη πιστές, η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και οι ατίθασες εθνικές μειονότητες βρίσκονται στο περιθώριο. Το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς κοινότητας αναμένει την αλλαγή, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στις πηγές φυσικού πλούτου της Μιανμάρ και τώρα που η κ. Σαν Σου Κι είναι ελεύθερη το επενδυτικό κλίμα μοιάζει πιο πρόσφορο από ό,τι ήταν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο θόρυβος που προκάλεσε το νοθευμένο αποτέλεσμα των εκλογών δεν κόπασε, παρά τα εγκώμια για την απελευθέρωση της κ. Σου Κι. Οι εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας δεν θα πρέπει να καθησυχάσουν τους στρατηγούς. Οι ετήσιες κρίσεις στο στράτευμα εξέθρεψαν αισθήματα εχθρότητας μεταξύ ορισμένων στοιχείων στη δομή της εξουσίας. Εμφανίστηκαν, μεν, ενωμένοι κατά του κοινού εχθρού στις εκλογές, αλλά τώρα που ο κίνδυνος εξέλιπε, δεν θα αργήσει να φανεί το μέγεθος της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

Η ικανότητα της κ. Σου Κι να κινητοποιήσει τη δημοκρατική βάση του λαού μπορεί να πείσει μερίδα της αντιπολίτευσης να στοιχηθεί υπό την ηγεσία της. Στο παρελθόν, η γνώμη της κ. Σου Κι θεωρούταν θέσφατο στο κόμμα της Εθνικής Λίγκας για τη Δημοκρατία, ωστόσο, τα σχόλιά της για ένα διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και η πρόσκληση στους υποστηρικτές της να μη διστάσουν να της δώσουν τις δικές τους απόψεις, υποδηλώνει μια νέα προσέγγιση που μπορεί να είναι ευέλικτη και πιο ελκυστική στην ευρύτερη λαϊκή βάση.

«Ενα χάσμα»
Στο διπλωματικό μέτωπο, οι στρατηγοί αντιμετωπίζουν μια διεθνή κοινότητα που, ενώ ανυπομονεί να εκμεταλλευτεί το φυσικό πλούτο και το φθηνό εργατικό δυναμικό της Μιανμάρ, εμφανίζεται επίσης κυνική σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων. Ο Abhisit Vejjajiva, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, που αποτελεί το βασικό εμπορικό εταίρο της Μιανμάρ λέει: «Συνεχίζει να υφίσταται ένα χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και στο τι μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση της Μιανμάρ. Δεν βγάζει νόημα να σκέφτεται κανείς ότι ένα συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να αποδειχτεί τόσο ισχυρό, ώστε να σηματοδοτήσει κάποιου είδους ριζική αλλαγή».

Οι στρατηγοί επιθυμούν να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και η κ. Σου Κι κρατά ένα ατού, υπό την έννοια ότι έχει την ικανότητα να επηρεάσει την πολιτική των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της χώρας της. «Αν ο λαός θέλει πραγματικά να αρθούν οι κυρώσεις, θα το σκεφτώ», είπε η κ. Σου Κι την Κυριακή.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος τη συνάντησε αμέσως μετά την απελευθέρωσή της από τον επταετή κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί από τη στρατιωτική χούντα, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση στη Μιανμάρ, χωρίς τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, ωστόσο η κ. Σου Κι εμφανίστηκε ανένδοτη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την απελευθέρωσή της σαν δικαιολογία για να υπαναχωρήσει από το αίτημα να απελευθερωθούν και οι 2.200 άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι. Θα μπορούσε, οι στρατηγοί οι οποίοι ανησυχούν για την υπερβολική εξάρτησή τους από την Κίνα, να εμφανιστούν πρόθυμοι να συναινέσουν σε ορισμένα αιτήματα, αν τους επιτραπεί να αποκαταστήσουν τους εαυτούς τους και να προσελκύσουν ένα ευρύ φάσμα ξένων επενδυτών. Ακόμη και ένας Βιρμανός στρατηγός δεν επιθυμεί να αισθάνεται παρίας...

Tim Johnston
imerisia.gr

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 21, 2010, 06:56:08 πμ
Στα χέρια της Ινδίας η ελευθερία της Μιανμάρ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=323577&dt=21/11/2010#ixzz15tE9Fnmk
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: lostromos στις Νοέμβριος 22, 2010, 20:45:35 μμ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μιανμάρ αρνήθηκε να εξετάσει την αγωγή της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι κατά της διάλυσης του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND), του κόμματος με το οποίο πραγματοποίησε όλον τον πολιτικό της αγώνα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Μιανμάρ.

Το κόμμα αυτό διαλύθηκε το Μάιο αφού ανακοίνωσε ότι μποϋκοτάρει τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τις πρώτες εδώ και 20 χρόνια στη χώρα.

Το κόμμα αυτό είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές του 1990, αλλά δεν του επετράπη ποτέ να πάρει την εξουσία.

Την Τρίτη, η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι, η οποία αφέθηκε ελεύθερη στις 13 Νοεμβρίου έπειτα από την παραμονή της για περισσότερα από 7 χρόνια σε κατ'οίκον περιορισμό, υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα προσφυγής που είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο κατά της χούντας για τη διάλυση του κόμματος αυτού.

Το LND είχε συνιδρυθεί από την Σου Κι το 1988, έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση κατά της χούντας.

Η απόφαση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία να μποϋκοτάρει τις τελευταίες εκλογές επικρίθηκε από ορισμένους αναλυτές και διαφωνούντες. Ορισμένα στελέχη αποχώρησαν από το κόμμα για να δημιουργήσουν ένα νέο σχηματισμό και να κατεβάσουν υποψηφίους.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: giannis στις Ιανουάριος 31, 2011, 13:23:25 μμ
Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας
Συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου το κοινοβούλιο στην Μιανμάρ με τη συμμετοχή των βουλευτών που εξελέγησαν και των στρατιωτικών που διορίστηκαν.

Η πρώτη συνεδρίαση της Άνω και της Κάτω Βουλής, στην πρωτεύουσα της χώρας Ναϊπιιντάου, και των 14 περιφερειακών κοινοβουλίων πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ όλα τα μέλη είναι παρόντα.

Τα σώματα θα εκλέξουν τους τρεις υποψήφιους για την προεδρία της χώρας και μια επιτροπή θα επιλέξει τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροεδρους
(http://www.newsbeast.gr/files/temp/25D8737B1CC1F800F5FF4AACD23AC3A6.jpg)
newbeast
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 07, 2011, 07:33:48 πμ
Το κόμμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κίι πρότεινε σήμερα τη διατήρηση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση στη χώρα, επισημαίνοντας ότι αυτές επηρεάζουν το στρατιωτικό καθεστώς και όχι τον λαό.

Ένας αξιωματούχος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD),το κόμμα της Σου Κίι, δήλωσε ότι διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν οι κυρώσεις, την οποία θα δημοσιοποιήσει αργότερα σήμερα.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν μόνο τους ηγέτες του καθεστώτος και τους στενούς εμπορικούς τους συνεργάτες, όχι την πλειοψηφία του λαού», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τιν Οο, αντιπρόεδρος του NLD.

zougla
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 10, 2011, 08:28:58 πμ
Έκρηξη βόμβας στη Μιανμάρ με δύο νεκρούς


Όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχους στην πρωτεύουσα Ρανγκούν, δύο άτομα σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη δύο βομβών στη πόλη Μιαουάντι, στο ανατολικό τμήμα της Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ταϊλάνδη.

Ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ ανέφερε: «Σκοτώθηκαν ένας άνδρας και μία γυναίκα ενώ υπάρχουν και πέντε τραυματίες Οι αρχές ερευνούν την υπόθεση».

Κάτοικοι της μικρής αυτής πόλης του κρατιδίου Κάρεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι οι βόμβες εξερράγησαν όταν πυροδοτήθηκαν κατά λάθος από συνοριακούς φρουρούς.

ΑΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 25, 2011, 03:04:39 πμ
Ένας αυστραλός δημοσιογράφος που είναι συνιδρυτής μίας εφημερίδας της Μιανμάρ και συνελήφθη πριν δύο εβδομάδες με την κατηγορία ότι παραβίασε το νόμο περί μετανάστευσης θα παραμείνει στη φυλακή έπειτα από σημερινή απόφαση των αρχών.

Ο Ρος Ντάνκλεϊ, 55 ετών, αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Myanmar Times διατάχθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου της Ρανγκούν στις 3 Μαρτίου, δήλωσε υπάλληλος της εφημερίδας, που διαθέτει αγγλόφωνη έκδοση καθώς και έκδοση στα Βιρμανικά.

Η επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων ζήτησε από το στρατιωτικό καθεστώς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους κρατά τον Ντάνκλεϊ.

zougla
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 29, 2011, 17:27:43 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  29/03/11-13:13

 Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό να διευκολυνθεί η κατασκευή του μήκους 1.000 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου στη Μιανμάρ καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση EarthRights International, η οποία ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Η οργάνωση κατηγορεί ξένους επενδυτές, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα για συνέργεια σε εκτεταμένες κατασχέσεις γης, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανιστήρια. Η Κίνα έχει παράσχει στη Μιανμάρ δάνειο ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευαστεί ο αγωγός από την πολιτεία του Ρακάιν στις ακτές της χώρας, στην επαρχία Γιουνάν στη Νότια Κίνα.

Όπως αναφέρει στην έκθεση της η οργάνωση, επικαλούμενη τις συνεντεύξεις που πήραν ερευνητές της στις περιοχές που κατασκευάζεται ο αγωγός, οι πλέον συχνές καταχρήσεις εξουσίας είναι οι εκτεταμένες κατασχέσεις γης με πολύ χαμηλές αποζημιώσεις. «Οι άνθρωποι χάνουν τη γη τους και αποζημιώνονται ελάχιστα ή καθόλου και οι περισσότεροι δεν έχουν που να στραφούν», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, σύμφωνα με την έκθεση της οποίας όσοι αντιτίθενται στον αγωγό υπόκεινται σε συλλήψεις και βασανιστήρια. «Με χτυπούσαν ασταμάτητα και με ανέκριναν για 4 ημέρες», είπε κάτοικος που είχε συμμετάσχει σε διαμαρτυρία εναντίον του αγωγού και καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση.
Η οργάνωση προβλέπει ότι θα σημειωθούν περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο το έργο προχωρά σε περιοχές που ελέγχονται από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κασίν και το Στρατό της πολιτείας του Σαν, αντάρτικές οργανώσεις που αντιτίθενται στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ.

«Τα συμβόλαια ανάμεσα στις ξένες εταιρείες και στην κρατική εταιρεία αερίου της Μιανμάρ, MOGE, αναφέρουν ότι ο στρατός θα παράσχει ασφάλεια στο έργο», είπε ο συντάκτης της έκθεσης, Πολ Ντόνοβιτς. Προηγούμενο συνεργασίας των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας με ξένους επενδυτές υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες, όταν η γαλλική πολυεθνική TOTAL και ο αμερικανικός κολοσσός Unocal Corp, τώρα Chevron Corp, αναγκάστηκαν από ξένα δικαστήρια να αποζημιώσουν τα θύματα εκτεταμένων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον στρατό της Μιανμάρ για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου προς Ταϊλάνδη.

«Ελπίζουμε ότι οι κινεζικές, κορεατικές και ινδικές εταιρείες, θα έχουν πάρει το μάθημα τους και θα αναστείλουν τα έργα τους», είπε ο Ντόνοβιτς. Ο μεγαλύτερος επενδυτής στον αγωγό φυσικού είναι η κρατική κινεζική εταιρεία China National Petroleum ενώ συμμετέχουν οι νοτιοκορεατικές Daewoo και Korea Gas, οι ινδικές ONGC Videsh και Gas Authority of India και η MOGE. Η EarthRights είναι ένωση δικηγόρων και ακτιβιστών που έχει στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα που θίγονται από περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει γραφεία στην Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ και συμμετέχει σε πολλά προγράμματα στη Μιανμάρ.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: lostromos στις Μάρτιος 29, 2011, 19:15:39 μμ
Ο νέος πρόεδρος της Μιανμάρ, που ορίστηκε τον Φεβρουάριο, θα ορκιστεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες ανοίγοντας το δρόμο για την επικείμενη μεταβίβαση της εξουσίας από τη στρατιωτική χούντα στους νέους πολιτικούς θεσμούς, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Μιανμάρ.

"Ο πρόεδρος θα ορκιστεί αύριο (Τετάρτη). Αν δεν γίνει αύριο, τότε μεθαύριο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Μετά την ορκωμοσία του το Συμβούλιο του Κράτους για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (επίσημη ονομασία της χούντας) «θα μεταβιβάσει την εξουσία στη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Αυτή η μεταβίβαση εξουσίας θα γίνει «ίσως την 1η Απριλίου», επεσήμανε ένας άλλος αξιωματούχος υπογραμμίζοντας ότι το Συμβούλιο θα «διαλυθεί αυτόματα».

Ο πρωθυπουργός Θέιν Σέιν, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του στρατού, ορίστηκε πρόεδρος το Φεβρουάριο.

Άγνωστα παραμένουν τα μελλοντικά σχέδια του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος, του 77χρονου στρατάρχη Θαν Σουέ, που διοικεί τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1992.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 30, 2011, 10:44:08 πμ
Η χούντα της Μιανμάρ, το Κρατικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (SPDC), διαλύθηκε επισήμως σήμερα, μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος Θέιν Σέιν ορκίστηκε μαζί με την κυβέρνησή του ενώπιον του Κοινοβουλίου σήμερα.

«Από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, το SPDC διαλύεται επισήμως» μετέδωσε η τηλεόραση, επικαλούμενη διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο στρατηγός Θαν Σούε, επικεφαλής της χούντας από το 1992. Τη θέση του Θαν Σούε, ως αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, κατέλαβε ο 54χρονος στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Zougla
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 04, 2011, 07:54:52 πμ
Ο στρατηγός Θαν Σούε, επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ από το 1992 αποστρατεύτηκε, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές, μετά την επίσημη διάλυση της χούντας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Θαν Σούε και ο στρατηγός Μαούνγκ Αγιε, Νο 2 των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκατέλειψαν επίσημα τις τάξεις του στρατού, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Τώρα θα ξεκουραστούν», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Θα συνεχίσουν να συμβουλεύουν την κυβέρνηση για όσο καιρό τους το ζητήσει», υπογράμμισε άλλος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο Θαν Σούε δεν θα αποχωρήσει τελείως από την πολιτική σκηνή.

Το Κρατικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη διαλύθηκε επισήμως την περασμένη Τετάρτη, πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Θέιν Σέιν, απόστρατος στρατηγός και απερχόμενος πρωθυπουργός ορκίστηκε πρόεδρος και ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ορίστηκε νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μιανμάρ.

zougla
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 22, 2011, 07:27:45 πμ
Η Μιανμάρ εξέδωσε νέα ρύθμιση που απαγορεύει τη χρήση δίσκων CD, USB sticks και δισκετών σε δημόσια internet cafe.

Λίγο μετά την απαγόρευση του Σκάιπ...

http://www.dvb.no/news/internet-cafes-ban-cds-usb-drives/15659
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: drifter στις Μάιος 30, 2011, 19:43:25 μμ
Μιανμάρ: Πολιτική περιοδεία θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
 Την πρώτη της πολιτική περιοδεία αναμένεται να πραγματοποιήσει τον Ιούνιο η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κίι ανακοίνωσε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ότι τον επόμενο μήνα πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη της πολιτική περιοδεία από τότε που αφέθηκε ελεύθερη πριν από έξι μήνες, μια μεγάλη δοκιμασία για τη δημοτικότητά της στη χώρα.

Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης Σου Κίι, η οποία αφέθηκε ελεύθερη το Νοέμβριο αφού πέρασε επτά χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό, επεσήμανε ότι ελπίζει να πραγματοποιήσει αυτή την περιοδεία τον Ιούνιο, όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να σας πω τα μέρη που θα πάω. Προσπαθούμε να φτιάξουμε το πρόγραμμα», δήλωσε.

Η Σου Κίι απευθυνόταν σε περισσότερους από χίλιους φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Δεν μου έχουν δώσει καμία εγγύηση όσον αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι είναι «καθήκον της κυβέρνησης» να προστατεύει όλους τους υπηκόους της Βιρμανίας.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: drifter στις Ιούνιος 11, 2011, 16:16:14 μμ
Μιανμάρ: Πέντε τραυματίες από έκρηξη βόμβας στην πρωτεύουσα
 Έκρηξη σε αγορά της Ναϊπιτάου, πρωτεύουσας πόλης της Μιανμάρ, τραυμάτισε πέντε ανθρώπους, ανέφεραν πηγές από τη χώρα σήμερα.
Η αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη τη νύχτα της Παρασκευής σε αποχωρητήριο ανδρών στην αγορά Μιόμα στην πόλη, 350 χλμ. βόρεια της Γιανγκόν, της πρώην πρωτεύουσας της άλλοτε Βιρμανίας. «Πέντε άνδρες τραυματίστηκαν σοβαρά και μια γυναίκα υπέστη σοκ», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ορισμένα καταστήματα ήταν κλειστά σήμερα. Οι βομβιστικές επιθέσεις είναι σπάνιες στην πρωτεύουσα, έδρα του στρατού της χώρας -- που συνεχίζει να κυβερνά de facto την Μιανμάρ. Μια βόμβα είχε εκραγεί τον Μάιο σε τρένο έξω από την πόλη, με αποτέλεσμα δύο επιβάτες να σκοτωθούν.

Οι αρχές είχαν επιρρίψει την ευθύνη για παρελθούσες βομβιστικές επιθέσεις σε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στο στρατιωτικό καθεστώς ή αντάρτες της μειονότητας των Κάρεν, που διεξάγουν ένοπλο αγώνα εδώ και έξι δεκαετίες με σκοπό την δημιουργία αυτόνομου κράτους. Ο πρώην ηγέτης της χούντας στην Μιανμάρ στρατηγός Θαν Σουέ είχε αποφασίσει να μετακινήσει την πρωτεύουσα από την Γιανγκόν στη Ναϊπιτάου το Νοέμβριο του 2005, για να δημιουργήσει μια πιο κεντρική διοικητική πρωτεύουσα, όπως είχε υποστηρίξει, ωστόσο παρατηρητές είχαν αποδώσει την κίνηση στις φοβίες του καθεστώτος σχετικά με την ασφάλεια στην πρώην πρωτεύουσα, πόλη όπου βρίσκεται ένα πολυσύχναστο λιμάνι.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 13, 2011, 16:29:42 μμ
Ενα βορειοκορεάτικο φορτηγό πλοίο αναχαίτησε το αμερικανικό Ναυτικό, ύστερα από υποψίες ότι μετέφερε όπλα και πυραυλική τεχνολογία, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα New York Times.

Το βορειοκορεατικό πλοίο M/V Light, με σημαία Μπελίζε, κατευθυνόταν στη Μιανμάρ για να κάνει λαθρεμπόριο, δήλωσε ο Γκάρι Σαμόρ, αρμόδιος του Λευκού Οίκου για θέματα όπλων μαζικής καταστροφής σε συνέντευξή του στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η αναχαίτιση του πλοίου έγινε νοτίως της Σαγκάης στις 26 Μαΐου.

Υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε εξαρτήματα για πυραύλους. Οι Αμερικανοί δεν πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο γιατί δεν είχαν σαφείς αποδείξεις για το φορτίο του.

«Μιλήσαμε απευθείας με τους Βορειοκορεάτες. Μιλήσαμε απευθείας με όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, μεταξύ τους η Μιανμάρ, ζητώντας τους να επιθεωρήσουν το πλοίο, αν αυτό σταματήσει στα λιμάνια τους» διευκρίνισε ο Γκ.Σαμόρ.

Το πλοίο κλήθηκε να επιστρέψει στη Βόρειο Κορέα, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ φοβούνται πως διεξάγεται εμπόριο πυραυλικής τεχνολογίας μεταξύ Βόρειας Κορέας και Μιανμάρ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρειος Κορέα τελεί υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων για να σταματήσει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.tanea.gr/
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: drifter στις Ιούνιος 17, 2011, 15:05:06 μμ
Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Μιανμάρ
Αντιπροσωπεία της ΕΕ θα μεταβεί στη Μιανμάρ το Σαββατοκύριακο για πρώτες επαφές με τις νέες αρχές της χώρας μετά τη αντικατάσταση της κυβέρνησης από τη χούντα, ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Είναι ένα πρώτο στάδιο, για να ακούσουμε λίγο τις νέες αρχές και να δούμε σε πιο πνεύμα κινούνται», δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πιέρο Φασίνο, ειδικό απεσταλμένο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στη Μιανμάρ και τον Ρόμπερτ Κούπερ, ειδικό σύμβουλο της Άστον, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 28, 2011, 17:03:29 μμ
Οι αρχές της Μιανμάρ απέλασαν την διάσημη ηθοποιό Michelle Yeoh, η οποία πρόκειται να υποδυθεί την Aung San Suu Kyi, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, σε μία ταινία που θα προβληθεί σε μερικούς μήνες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Η Yeoh κατάγεται από την Μαλαισία και έγινε γνωστή από τον ρόλο της κατασκόπου Wai Lin, στην ταινία James Bond του 1997, «Το Αύριο Ποτέ Δεν Πεθαίνει» με τον Pierce Brosnan. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης και στην ταινία «Τίγρης και Δράκος».

Η ηθοποιός τέθηκε σε κράτηση κατά την άφιξή της στο διεθνές αεροδρόμιο της Γιανγκόν, στις 22 Ιουνίου, και απελάθηκε με την επόμενη πτήση. «Απελάθηκε την ίδια ημέρα γιατί (το όνομά της) βρίσκεται στην μαύρη λίστα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Ρόιτερς, ζητώντας να τηρήσει την ανωνυμία του.  Όπως είπε ο ίδιος, ο λόγος της απέλασης είναι ότι δεν είχε άδεια να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Η 48χρονη Yeoh είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη, την Βρετανία και την Γαλλία για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας "The Lady", όπως αποκαλούν την Suu Kyi στην Μιανμάρ. Η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο.

Η Aung San Suu Kyi, βραβευμένη με Νομπέλ και υπέρμαχος της δημοκρατίας, συναντήθηκε με την Yeoh για να συζητήσουν για την ταινία στην κατοικία της στην Γιανγκόν τον περασμένο Δεκέμβριο τρεις εβδομάδες μετά την λήξη της επταετούς κατ’ οίκον κράτησής της.

Η ταινία "The Lady" είναι μία ιστορία αγάπης που εξιστορεί την σχέση της Aung San Suu Kyi και του εκλιπόντος βρετανού συζύγου της, Michael Aris. Ο Michael Aris πέθανε από καρκίνο το 1999.

ant1online.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: giannis στις Ιούλιος 04, 2011, 09:58:06 πμ
Πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ ζήτησε ο Κιάου Ουίν, το  Νο 2 της διπλωματικής αποστολής της Μιανμάρ στην Ουάσινγκτον. Ο 59χρονος διπλωμάτης που υπηρετεί στην Ουάσινγκτον από το 2008, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν τήρησε τη δέσμευσή της για δημοκρατική μετάβαση μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και πως φοβάται για τη ζωή του.

«Η ζωή μου και η ζωή της οικογένειας μου βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ανώτατη στρατιωτική ιεραρχία συνεχίζει να ασκεί την εξουσία και προσπαθεί να εξαλείψει τις φωνές αυτών που επιθυμούν την δημοκρατία», είπε.

Ο Ουίν έχει υπηρετήσει στη Γενεύη, την Μαδρίτη, το Νέο Δελχί και στην Μπραζίλια.
 newsbeast
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 19, 2011, 18:55:02 μμ
Επίσημη πρόσκληση για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και την Κίνα έκανε χθες η νέα κυβέρνηση της Μιανμάρ, σε μια προσπάθεια να δωθεί ένα τέλος στη μεταξύ τους χρόνια διένεξη.

Σε ανακοίνωση μέσω της κρατικής τηλεόρασης η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τις παραστρατιωτικές οργανώσεις να στείλουν απεσταλμένους τους στις τοπικές προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος.

Δεκάδες εθνοτικές στρατιωτικές ομάδες βρίσκονται σε χρόνια διαμάχη με το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, διεκδικώντας την αυτονομία περιοχών της ασιατικής χώρας. Ήδη από τον Ιούνιο έχουν σημειωθεί σκληρές μάχες μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και μελών του «Στρατού για την Ανεξαρτησία του Κατσίν» (ΚΙΑ) και του «Στρατού της επαρχίας Σαν» στα σύνορα με την Κίνα.

zougla
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: giannis στις Αύγουστος 20, 2011, 11:53:24 πμ


«Ενθαρρυμένη» δήλωσε σήμερα η βιρμανή αντιπολιτευόμενη Αούνγκ Σαν Σου Κι από την πρώτη συνάντηση που είχε χθες με το πρόεδρο της χώρας Τέιν Σέιν.

«Χαίρομαι που τον συνάντησα και αισθάνομαι ενθαρρυμένη», τόνισε η τιμημένη με το Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι.

Καμία πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν για περίπου μια ώρα στο γραφείο του προέδρου στην πρωτεύουσα Ναϊπιτάου, όπου η Σου Κι προσεκλήθη για πρώτη φορά για να παραστεί σε ένα οικονομικό φόρουμ.

Χθες, οι κυβερνητικές εφημερίδες έγραψαν ότι ο πρόεδρος και η Σου Κι «ευχήθηκαν να συνεργαστούν για το εθνικό συμφέρον».

«Προσπάθησαν να βρουν κοινά σημεία προκειμένου να συνεργαστούν προς όφελος του έθνους και του λαού, παραμερίζοντας τις διαφορές τους», έγραψε η εφημερίδα New Light of Myanmar.

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, η εξουσία πέρασε στα χέρια μιας «πολιτικής» κυβέρνησης, την οποία όμως ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό οι στρατιωτικοί.

Η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό της χούντας και απόστρατο στρατηγό Τέιν Σέιν και τη Σου Κι, αποτελεί την πρώτη χειρονομία του νέου «πολιτικού» καθεστώτος για τη βελτίωση των σχέσεών του με τους αντιπάλους του.

Τον Ιούνιο, το καθεστώς ζήτησε από τη Σου Κι να σταματήσει την πολιτική της δράση, αλλά φαίνεται ότι από τότε άλλαξε στρατηγική.

Η Σου Κι, η οποία αφέθηκε ελεύθερη το Νοέμβριο ύστερα από επταετή κατ΄οίκον περιορισμό, συναντήθηκε δυο φορές τις τελευταίες εβδομάδες με τον υπουργό Εργασίας της νέας «πολιτικής» κυβέρνηση υποσχέθηκε να συνεχίσει το διάλογο μαζί της.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Σεπτέμβριος 18, 2011, 09:30:50 πμ
Η βιρμανή αντιπολιτευόμενη Αούνγκ Σαν Σου Κι εκτιμά ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στη Μιανμάρ εδώ και μερικές εβδομάδες είναι "θετικές", ωστόσο παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά την ικανότητα της νέας αρχής να προχωρήσει μέχρι τέλους τη διαδικασία εκδημοκρατισμού.

"Πάντοτε έλεγα ότι ήμουν επιφυλακτικά αισιόδοξη και εξακολουθώ να είμαι.

Πιστεύω πράγματι ότι ο πρόεδρος (Τέιν Σέιν) θα ήθελε να προβεί σε θετικές αλλαγές αλλά δεν ξέρω μέχρι ποιού σημείου θα τις φέρει εις πέρας", δήλωσε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Υπήρξαν αλλαγές, ωστόσο δεν νομίζω ότι όλοι μας θα έχουμε πλήρη ελευθερία.

Μένει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε", εξήγησε από τα γραφεία της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία, στη Ρανγκούν.

Πιστή στη αρχή της μη βίας, η αντιπολιτευόμενη Αούνγκ απέκλεισε την εκδοχή μιας λαϊκής εξέγερσης στη χώρα, όμοιας με αυτές που συγκλόνισαν τη Μέση Ανατολή.

"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια εξέγερση του πνεύματος", τόνισε. "Ο καθένας γνωρίζει ότι τα προβλήματα στη Λιβύη θα διαρκέσουν καιρό.

Ακόμη κι αν (οι νέες αρχές) καταφέρουν να απαλλαγούν από όλα τα μέλη του πρώην καθεστώτος και να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, θα υπάρξουν τόσες δυσκολίες  η ένταση που θα παραμένει, οι πληγές που θα μείνουν ανοιχτές για πολύ καιρό".

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, η εξουσία στη Μιανμάρ πέρασε στα χέρια μιας "πολιτικής" κυβέρνησης, την οποία όμως ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό οι στρατιωτικοί.

Η τιμημένη με το Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι αφέθηκε ελεύθερη το Νοέμβριο ύστερα από επταετή κατ΄οίκον περιορισμό.

Πρόσφατα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πρόεδρο Τέιν Σέιν.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Οκτώβριος 12, 2011, 10:42:19 πμ
Τουλάχιστον 50 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν σήμερα στη Μιανμάρ, μετά τη χορήγηση γενικής αμνηστίας, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και... μια οργάνωση που εδρεύει στην Ταϊλάνδη και παρακολουθεί τους κρατούμενους στην πρώην Βιρμανία λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι απελευθερώνονται από φυλακές όλης της χώρας.

«Δεν έχει ολοκληρωθεί (η απελευθέρωση). Ο Ζαργκανάρ είναι μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν», είπε ο Μπο Κίι, ο αναπληρωτής γραμματέας της Οργάνωσης Συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους, αναφερόμενος στο δημοφιλή κωμικό στη χώρα του και μια από τις εξέχουσες μορφές μεταξύ των κρατουμένων.

Βιρμανός αξιωματούχος είπε ότι μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώνονται σήμερα «οι περισσότεροι είναι μέλη της Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία», της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Ακτιβιστές έκαναν λόγο επίσης για την απελευθέρωση προσώπων που συμμετείχαν στις ταραχές του 1988.

Η κρατική τηλεόραση της Βιρμανίας μετέδωσε χθες, Τρίτη ότι πρόκειται να απελευθερωθούν 6.359 κρατούμενοι, χωρίς να διευκρινιστεί αν ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πολιτικοί κρατούμενοι.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση, είχε ταχθεί προηγουμένως με επιστολή της που δημοσιεύτηκε σε κυβερνητική εφημερίδα, υπέρ της απελευθέρωσης των «κρατουμένων συνείδησης» σε απάντηση των εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας προς τις νέες αρχές της Μιανμάρ.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 21, 2011, 15:13:57 μμ

Η τύχη περίπου 60 ανθρώπων αγνοείται σήμερα στο κέντρο της Μιανμάρ (Βιρμανία) μετά την ξαφνική υπερχείλιση ενός ποταμού, ο οποίος σάρωσε μια γέφυρα και σπίτια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

"Περίπου 60 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της πλημμύρας. Σπίτια και ένα μοναστήρι στις όχθες του ποταμού σαρώθηκαν και μια γέφυρα καταστράφηκε όταν το ποτάμι φούσκωσε", δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η πλημμύρα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην πόλη Πακόκου.

ΑΠΕ 21/10/2011 08:24
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 23, 2011, 13:02:01 μμ
Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις πλημμύρες τις οποίες προκάλεσαν οι σφοδρές καταιγίδες που σάρωσαν την κεντρική Μιανμάρ την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε βιρμανός αξιωματούχος.

Έως σήμερα έχουν ανασυρθεί 35 πτώματα σε ένα σύνολο 106 αγνοουμένων. Οι άλλοι 71 αγνοούμενοι θεωρούνται επίσης νεκροί", από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τουλάχιστον 2.000 κατοικίες σε τέσσερις πόλεις της περιφέρειας Μαγκουάι, ενώ πολλά κυβερνητικά κτίρια και τόποι λατρείας υπέστησαν σοβαρές ζημιές, τόνισε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το ύψος των ζημιών υπολογίζεται σε 1,7 εκατομμύριο δολάρια.

Η νοτιοανατολική Ασία πλήττεται φέτος από έναν ιδιαίτερα βίαιο μουσώνα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Λάος και τις Φιλιππίνες ενώ σε εκατομμύρια ανέρχονται οι πλημμυροπαθείς.

newsIt
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: giannis στις Νοέμβριος 08, 2011, 01:34:40 πμ
Να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προβεί η Μιανμάρ προτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί πράγματι να στηρίξει και να ενθαρρύνει αυτή τη δυναμική της αλλαγής», είπε ο Ντέιβιντ Λίπμαν πρεσβευτής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Λάος και τη Μιανμάρ.

Η Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, επέβαλαν τη δεκαετία του 1990 κυρώσεις σε βάρος της Μιανμάρ. Σήμερα ζητούν την απελευθέρωση και των 2.000 πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονταν στις φυλακές της χώρας τον περασμένο μήνα, από τις οποίες βγήκαν με αμνηστία 200 κρατούμενοι.

Ωστόσο η Δύση αποδέχεται όλο και περισσότερο την πολιτική του νέου καθεστώτος, του οποίου ηγείται ο πρώην στρατηγός Τέιν Σέιν από τον περασμένο Μάρτιο και ο οποίος ενίσχυσε τις συμβολικές κινήσεις απέναντι στη δημοκρατική αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα.

Μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  προσκλήθηκε να δώσει συμβουλές στο νέο καθεστώς για τη νομισματική μεταρρύθμιση. Αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μετέβησαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα χαιρετίζοντας ομόφωνα τη θετική εξέλιξη.

 inews
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 21, 2011, 17:46:32 μμ
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η ηγέτις του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND), του κύριου κόμματος της βιρμανικής αντιπολίτευσης, σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες αναπληρωματικές εκλογές.

Είναι η πρώτη φορά που η Σου Κι, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, θα είναι υποψήφια σε εκλογές από το 1990. «Η Αούνγκ Σαν Σου Κι θα είναι υποψήφια στις εκλογές, αλλά είναι νωρίς να πούμε σε ποιά περιφέρεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του κόμματός της.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα συμμετάσχει στις επόμενες αναπληρωματικές εκλογές μετά την απόφασή του να επιστρέψει στη νομιμότητα.

Οι αναπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση κενών βουλευτικών εδρών θα διεξαχθούν σε 48 περιφέρειες της χώρας.

real
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Δεκέμβριος 01, 2011, 08:16:06 πμ
Την ικανοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στη Μιανμάρ, εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στον πρόεδρο της χώρας Θέιν Σέιν, ο οποίος χαιρέτισε το «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Είμαι εδώ γιατί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εγώ είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εσείς και η κυβέρνηση σας λάβατε για το καλό του λαού σας», δήλωσε η κ. Κλίντον από την πρωτεύουσα της Μιανμάρ Ναΐπιιντάου.

Ιστορική χαρακτήρισε την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού ο πρόεδρος της Μιανμάρ. «Η επίσκεψή σας είναι η πρώτη σε πέντε δεκαετίες. Η επίσκεψή σας είναι ιστορική και θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις» των δύο χωρών, σημείωσε.

Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον είναι η πρώτη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από αυτή το 1955 του Τζον Φόστερ Ντάλες.

Μετά την κατάργηση της χούντας, η Μιανμάρ, που εξακολουθεί να ελέγχεται τους στρατιωτικούς, επέτρεψε την επιστροφή στην πολιτική σκηνή στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σού Κίι, η οποία παρέμενε, μέχρι και πριν ένα χρόνο, σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Επίσης το νέο καθεστώς απελευθέρωσε τον Οκτώβριο περίπου 200 πολιτικούς κρατούμενους.


naftemporiki
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Δεκέμβριος 02, 2011, 07:42:37 πμ
(https://lh4.googleusercontent.com/-nLXUS81Zb5M/TthkzkAFMtI/AAAAAAAACT4/v-LYV_ZHaUo/s640/385048_194278773989205_100002212501722_379260_1801905316_n.jpg)

Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την μετάβαση της Βιρμανίας προς τη δημοκρατία και θα εξετάσουν και την πιθανότητα αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αν αρχίσουν να δρομολογούνται πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στα πλαίσια επίσκεψης– ορόσημο στην πρωτεύουσα της Βιρμανίας, Ναϊπιντάου την Πέμπτη, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι όλα τα βήματα της κυβέρνησης της Βιρμανίας θα εξεταστούν προσεκτικά και ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να επιταχύνει τις προσπάθειες συμφιλίωσης απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατούμενους και τερματίζοντας την βία κατά εθνικών μειονοτήτων.   Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης από την Βιρμανία να δώσει τέλος στους παράνομους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Βόρεια Κορέα και να σεβαστεί τη στάση της διεθνούς κοινότητας κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Η κ. Κλίντον έκανε τις δηλώσεις αυτές στα πλαίσια συνέντευξης τύπου μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βιρμανίας, Θέιν Σέιν, ο οποίος έχει προβεί σε δειλά βήμα προς μεταρρυθμίσεις από τον Μάρτιο, που ανέλαβε καθήκοντα.  Ο κ. Σέιν εξέφρασε ικανοποίηση για το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Βιρμανίας.

Αργά την Πέμπτη το βράδυ, η κ. Κλίντον παρακάθισε σε δείπνο με την ηγέτη της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κί, στο σπίτι της τιμημένης με Νόμπελ ειρήνης ακτιβίστριας.

voanews
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Δεκέμβριος 06, 2011, 11:30:42 πμ
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην επανέναρξή της λειτουργίας ενός τελωνείου στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, το οποίο παρέμενε κλειστό για σχεδόν ενάμιση χρόνο.

«Το άνοιγμα του τελωνείου στη γέφυρα θα ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές στη Νοτιοανατολική Ασία. Ελπίζουμε αυτή η κίνηση να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Win Myint.

Το συγκεκριμένο σημείο(Mae Sot-Myawaddy) θεωρείται «πέρασμα» και κέντρο για το τοπικό εμπόριο, με τη Μιανμάρ να έκανε τακτικά εισαγωγές οικιακών συσκευών και ειδών καθημερινής χρήσης από την Ταϊλάνδη. Ωστόσο, η κίνηση της γειτονικής χώρας να προχωρήσει σε έργα συντήρησης και ενίσχυσης της γέφυρας, χωρίς τη ζητήσει άδεια από τη Μιανμάρ, προκάλεσε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αποτέλεσμα της διακοπής στις εμπορικές σχέσεις, ήταν η δημιουργία σοβαρών ελλείψεων στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Γιανγκόν.

ζουγκλα
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Δεκέμβριος 13, 2011, 06:16:02 πμ
Πηγή: ΑΠΕ  13/12/11-05:40

Αναγνωρίστηκε επισήμως ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD), του οποίου ηγείται η νομπελίστρια της Ειρήνης και φυσιογνωμία της βιρμανικής αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι.
Το NLD, που μποϊκόταρε τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, είναι, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Νέο Φως της Μιανμάρ, και μετά από απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής "νόμιμο πολιτικό κόμμα" .
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Δεκέμβριος 21, 2011, 08:17:57 πμ
Έκρηξη σημειώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μέσα στο χώρο του μεγαλύτερου πανεπιστημίου στην Μιανμάρ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το  Reuters. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό.


Όπως ανέφερε η αστυνομία, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από την ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε στο πανεπιστήμιο Yangon στις 4.40 (GMT).
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: lostromos στις Δεκέμβριος 30, 2011, 20:47:11 μμ
Οι εκλογές για την κάλυψη των κενών θέσεων στο κοινοβούλιο της Μιανμάρ, στις οποίες ενδέχεται να εκλεγεί για πρώτη φορά η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, θα διεξαχθούν την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του 2010, τις οποίες μποϊκοτάρισε το κόμμα της Σούου Κίι, θα καλυφθούν οι 48 έδρες στα δύο σώματα της Βουλής και τις τοπικές επιτροπές, θέσεις που έμειναν κενές όταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ανέλαβαν υπουργικά καθήκοντα.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης Σούου Κίι, 66 ετών σήμερα, είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι επιθυμεί να είναι υποψήφια στις εκλογές αυτές, για πρώτη φορά στην πολιτική καριέρα της. Το κόμμα της, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) είχε σαρώσει στις εκλογές του 1990, κερδίζοντας 392 από τις 485 θέσεις στο κοινοβούλιο, όμως η στρατιωτική χούντα της χώρας αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Το NLD διαλύθηκε πέρσι αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκλογές επειδή με βάση τον εκλογικό νόμο θα έπρεπε να διαγράψει από μέλος του την Σούου Κίι.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Ιανουάριος 05, 2012, 11:11:09 πμ
Στη Μιανμάρ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας


Tη Μιανμάρ επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, William Hague, μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού αξιωματούχου στην ασιατική χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αναμένεται να έχει σειρά επαφών με στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της, Thein Sein.

«Επισκέπτομαι τη χώρα προκειμένου να ενθαρρύνω την κυβέρνησή της να συνεχίσει να βαδίζει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και για να δείξω πως η Βρετανία στέκεται δίπλα σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε κατευθυνόμενος με αεροπλάνο στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Νάι Πι Τάου.

H Μιανμάρ πραγματοποίησε το 2010 τις πρώτες της εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια, με μια μεταβατική κυβέρνηση να αντικαθιστά το στρατιωτικό καθεστώς. Από τότε οι Αρχές της ασιατικής χώρας έχουν προχωρήσει στη σταδιακή απελευθέρωση κρατουμένων και πολιτικών αντιφρονούντων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διάσημη ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Aung San Suu Kyi.

Τον Δεκέμβριο του 2011, η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. είχε επισκεφτεί τη Μιανμάρ. Στη διάρκεια παραμονής της είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας όμως πως ακόμα χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια.

Αμνηστία και μειώσεις ποινών στη Μιανμάρ


Στον περιορισμό της διάρκειας των ποινών οι οποίες έχουν επιβληθεί κατά καιρούς σε φυλακισμένους προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Μιανμάρ σε άλλη μια προσπάθεια να δείξει στη διεθνή κοινότητα πως προχωρεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα τη βγάλουν από τη διπλωματική και εμπορική απομόνωση. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, την απελευθέρωση 30 κρατούμενων.

«Θα χορηγηθεί αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και για την ειρήνη και σταθερότητα της χώρας», επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της χώρας, Thein Sein.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύτηκε στα κρατικά Μ.Μ.Ε., όλοι οι θανατοποινίτες θα εκτίουν πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης ενώ όλες οι ποινές που προβλέπουν παραμονή στη φυλακή για πάνω από 30 χρόνια, θα μειωθούν στα 25 έτη.

Παρά τις κινήσεις «καλής» θέλησης, η Αντιπολίτευση συνεχίζει να πιέζει για την απελευθέρωση περισσότερων από 1.500 πολιτικών αντιφρονούντων, οι οποίοι παραμένουν στις φυλακές παρά τις προηγούμενες απελευθερώσεις κρατουμένων.

Πιέσεις Η.Π.Α. για μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ

Νέα συνάντηση με τη διάσημη ακτιβίστρια και πολιτικό της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi, είχε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης της στην ασιατική χώρα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν εκ νέου στο σπίτι της Aung San Suu Kyi στην οικονομική πρωτεύουσα Γιανκούν, όπου η τελευταία παρέμενε για πολλά χρόνια υπό κατ’ οίκων περιορισμό με εντολή του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την επιθυμία των Η.Π.Α. για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην ασιατική χώρα. Από την πλευρά της η Aung San Suu Kyi εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Μιανμάρ θα καταφέρει να μπει στον «δρόμο της Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση της χώρας, επέτρεψαν στο κόμμα της να συμμετάσχει χωρίς κανένα περιορισμό στις επερχόμενες εκλογές.

«Ακόμα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», πρόσθεσε.Νωρίτερα, την Πέμπτη, είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με τη διάσημη ακτιβίστρια μέσα σε ένα «εξαιρετικό κλίμα», όπως ανέφερε η Hillary Clinton. Στη διάρκεια των επαφών τους, η Hillary Clinton ανακοίνωσε ότι οι Η.Π.Α. θα ενισχύσουν οικονομικά τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Μιανμάρ.Τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι Η.Π.Α. έχουν επιβάλλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην ασιατική χώρα σε μια προσπάθεια να πιέσουν το στρατιωτικό καθεστώς να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Το ταξίδι της Hillary Clinton αποτελεί την πρώτη επίσημη παρουσία κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, δείχνοντας την αλλαγή γεωστρατηγικής πολιτικής που συντελείται από την πλευρά των Η.Π.Α..

Ήδη ο Barack Obama είχε ξεκαθαρίσει στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία τη σπουδαιότητα ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η περιοδεία του προέδρου των Η.Π.Α. τον περασμένο Νοέμβριο σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σε συνδυασμό με το τωρινό ταξίδι της Hillary Clinton στη Μιανμάρ και το πρόσφατο του αντιπροέδρου, Joe Biden, στην Ιαπωνία εντάσσονται στην προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει συμμαχίες προκειμένου να περιορίσει τη δυναμική της ολοένα αυξανόμενης οικονομίας της Κίνας.

Η Aung San Suu Kyi έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να επιστρέψει στον πολιτικό στίβο μετά τον τερματισμό των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί από τις Αρχές της χώρας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ.

Δείτε το video...«Εποικοδομητικές συζητήσεις»

Νωρίτερα,  η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της Μιανμάρ, Thein Sein όσο και με άλλους υπουργούς, στους οποίους επανέλαβε την πάγια θέση των Η.Π.Α. για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

«Είχαμε εγκάρδιες και εποικοδομητικές συζητήσεις», τόνισε η Hillary Clinton σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην πρωτεύουσα της χώρας, Νάι Πι Τάου.

«Ο πρόεδρος μου είπε ότι ελπίζει να προχωρήσει η χώρα του το συντομότερο δυνατό σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά μου τον διαβεβαίωσα ότι έχει την υποστήριξή μας. Η Μιανμάρ βρίσκεται ακόμα στην αρχή και έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να διανύσει», πρόσθεσε.Η Μιανμάρ επιθυμεί την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης λήψης δανείων από το εξωτερικό. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ζητάει την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων καθώς και την ελεύθερη συμμετοχή μελών της Αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, επιθυμεί διακοπή των εμπορικών της σχέσεων με τη Β. Κορέα καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η ασιατική χώρα εξάγει όπλα στην Πιονκγιάνκ.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Ιανουάριος 14, 2012, 11:47:09 πμ
Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Μιανμάρ


Η αμνηστία που δόθηκε την Παρασκευή σε πολιτικούς κρατουμένους στη Μιανμάρ, την οποία ζητούσαν επιμόνως οι χώρες της Δύσης ως απόδειξη των μεταρρυθμίσεων στις οποίες δεσμεύτηκε το νέο καθεστώς και την οποία χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα, αφορά 302 κρατούμενους συνείδησης, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιρμανός υπουργός Εσωτερικών.

«Οι απελευθερώσεις αυτές δεν έγιναν ύστερα από αίτημα κάποιου. Απελευθερώσαμε τους κρατούμενους αυτούς λόγω της πραγματικά καλής πρόθεσης της κυβέρνησης» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κο Κο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αντισυνταγματάρχης παραδέχτηκε ότι οι 302 κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν επιλέχτηκαν από έναν κατάλογο που είχε καταρτίσει μια πολιτική οργάνωση, υποδηλώνοντας την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND) της αντιπολιτευόμενης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι.

«Μας έδωσαν 604 ονόματα, βρήκαμε 430, απελευθερώσαμε 302. Διέπραξαν σοβαρές εγκληματικές πράξεις όπως τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τα πρόσωπα αυτά» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι στους κρατούμενους των οποίων τα ονόματα παραμένουν στον κατάλογο δεν θα δοθεί αμνηστία.

Τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε μεγαλύτερα βήματα και να απελευθερώσει περισσότερους κρατούμενους.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 01, 2012, 08:38:07 πμ
Άνοιξαν οι κάλπες για τις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, στη Μιανμάρ.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν πως οι εκλογές διεξάγονται χωρίς προβλήματα, με την προσέλευση του κόσμου να χαρακτηρίζεται «μαζική». Παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε πως η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται μέσα σε ειρηνικά πλαίσια.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η Aung San Suu Kyi, διάσημη ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, θα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στα δύο νομοθετικά Σώματα της Μιανμάρ. Ευρισκόμενη για χρόνια σε κατ’ οίκων περιορισμό, η υπέρμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «κατεβαίνει» ως υποψήφια στην κωμόπολη Καούμου, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Γιανκούν.

«Ελπίζουμε όλη η ημέρα να κυλήσει το ίδιο ομαλά. Η τελική μας αξιολόγηση θα γίνει γνωστή αργότερα αφού πρώτα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις εκλογικές περιφέρειες», δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC η Ivo Belet.

Συνολικά 176 υποψήφιοι από 17 κόμματα, καθώς και οκτώ ανεξάρτητοι, θα δώσουν μάχη για μια από τις 45 βουλευτικές έδρες που απομένουν για να «κλείσουν» οι θέσεις στην Άνω και Κάτω Βουλή. Πρόκειται για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την μεταβίβαση της εξουσίας και την εκλογή πολιτικής κυβέρνησης το 2010, ύστερα από δεκαετίες κυριαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η Aung San Suu Kyi άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, εν μέσω αποθέωσης από τους οπαδούς της οι οποίοι την επευφημούσαν, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά της.Το κόμμα της, Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD), συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές καθώς στις αντίστοιχες του 2010 είχε μποϊκοτάρει τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενο για την έντονη παρουσία του Στρατού στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Εκείνη τη χρονιά, μεγάλος νικητής ήταν η παράταξη Εθνική Αλληλεγγύη και Ανάπτυξης (USDP) η οποία δημιουργήθηκε επί πραξικοπήματος προκειμένου να προωθεί τα συμφέροντα των στρατιωτικών.

Περισσότεροι από 100 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν λάβει άδεια να καλύψουν τις εκλογές, την ίδια στιγμή που δεκάδες παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Η.Π.Α. και χώρες της Ασίας (π.χ. Ιαπωνία) θα βρίσκονται μέσα στα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα.

Η περιοχή γύρω από την Καούμου είχε πληγεί από τροπικό κυκλώνα το 2008, με τουλάχιστον 138.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των Η.Π.Α. για τις συμπληρωματικές εκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μιανμάρ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση το Σάββατο στη μεταβατική κυβέρνηση του Thein Sein για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων έτσι ώστε η εκλογική διαδικασία να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα ελεύθερο και δίκαιο πλαίσιο.

«Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. έχει παρατηρήσει ορισμένες παρατυπίες στις προετοιμασίες για τις εκλογές της Κυριακής. Η ανησυχία μας είναι έντονη», εξήγησε ο Mark Toner.

Η διάσημη ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Aung San Suu Kyi, διεκδικεί μια από τις 45 θέσεις στην Άνω και Κάτω Βουλή.

«Μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία θα ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Μιανμάρ», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον έχει στείλει δύο παρατηρητές της στην ασιατική χώρα.

ζουγκλα
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: namtok στις Απρίλιος 01, 2012, 08:57:07 πμ
Ευρισκόμενη για χρόνια σε κατ’ οίκων περιορισμό, η υπέρμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «κατεβαίνει» ως υποψήφια στην κωμόπολη Καούμου, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Γιανκούν.
Γιανγκούν είναι η παλιά πρωτεύουσα. Η νέα πρωτεύουσα είναι η Naypyidaw.
http://en.wikipedia.org/wiki/Burma
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 01, 2012, 20:50:28 μμ
01 Απριλίου 2012, 18:53 EEST
sigmalive/news247

Ντελίριο ενθουσιασμού επικρατεί στη Μιανμάρ, καθώς η ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Aung San Suu Kyi, πήρε ιστορική νίκη στις εκλογές που έγιναν στη χώρα την Κυριακή.

Εκατοντάδες άνθρωποι, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές όταν το κόμμα ανακοίνωσε ότι η 66χρονη Suu Kyi κέρδισε κοινοβουλευτική έδρα για πρώτη φορά. Μάλιστα πολλοί περίμεναν και αρκετές ώρες και σε αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη ζέστη, για να της σφίξουν το χέρι.

Η Νομπελίστρια, που ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό για 22 χρόνια, πήρε περίπου το 99% των ψήφων στην εκλογική περιφέρεια του Kawhmu, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η εκλογική διαδικασία πάντως δεν κύλησε ομαλά, αφού υπήρξαν παράπονα από ψηφοφόρους για απουσία των ονομάτων τους από τους καταλόγους ενώ έγιναν και καταγγελίες για παρατυπίες.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι με την εκλογή της Suu Kyi θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα, η οποία για σχεδόν μισό αιώνα είχε χούντα ενώ ακόμα ταλανίζεται από μάχες των κυβερνητικών στρατευμάτων με τους αντάρτες και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το εμπάργκο από τη Δύση να είναι σε συνεχίζει να είναι σε ισχύ.


Το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Μιανμάρ «Εθνική λίγκα για την δημοκρατία» έχει συνοψήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών πριν την Κεντρική εκλογική επιτροπή και ήδη γιορτάζει την νίκη. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία η αντιπολίτευση έχει πάρει τις 44 από τις 45 έδρες. Σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος της «Εθνικής λίγκας» So Vin.

Εντυπωσιακή νίκη είχε και η αρχηγός της αντιπολίτευσης, κάτοχος του Νόμπελ ειρήνης Aung San Suu Kyi, η οποία στην περιφέρειά της έλαβε την υποστήριξη των περίπου 80% ψηφοφόρων.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Tommy Greko Thai στις Απρίλιος 02, 2012, 09:54:41 πμ
Μετά 20 χρόνια σχεδόν αδιάκοπου εγκλεισμού... η πιο διάσημη κρατούμενη στη χώρα που κυβερνούσε η αποκαλούμενη «πιο σκληρή χούντα του κόσμου» άνοιξε τις πόρτες του κοινοβουλίου.
Μετά 20 χρόνια σχεδόν αδιάκοπου εγκλεισμού... η πιο διάσημη κρατούμενη στη χώρα που κυβερνούσε η αποκαλούμενη «πιο σκληρή χούντα του κόσμου» άνοιξε τις πόρτες του κοινοβουλίου. Χαρακτηρίζοντας τη νίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι στις ενδιάμεσες εκλογές της Μιανμάρ ως «ιστορική», οι αναλυτές υποστηρίζουν πως, παρά το γεγονός ότι «παιζόταν» μόλις το 10% των εδρών, η είσοδος της «Κυρίας της Ρανγκούν» στο κοινοβούλιο δεν μπορεί παρά να προκαλεί ενθουσιασμό.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης 66χρονη, η οποία πέρασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε κατ' οίκον περιορισμό, εμφανίστηκε αισιόδοξη πως το κόμμα της, Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία, θα κερδίσει τελικά την πλειονότητα των 45 εδρών που διεκδικούσαν.
Στρατιωτικοί
Βέβαια, σε ένα κοινοβούλιο 634 εδρών που ελέγχεται από μη εκλεγμένους στρατιωτικούς... δύσκολα θα ανατρέψει τις ισορροπίες. Οι υποστηρικτές της όμως δεν το βάζουν κάτω και ελπίζουν πως οι χθεσινές εκλογές αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την ελευθερία.
Κόρη του εθνικού ήρωα της ανεξαρτησίας Αούνγκ Σαν, η Σούου Κίι -η ζωή της οποίας έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη- θυσίασε πολλά για να μείνει στη Μιανμάρ. Απόφοιτος της Οξφόρδης, η γυναίκα που έμελλε να γίνει παγκόσμιο ίνδαλμα στον αγώνα για Δημοκρατία, παντρεύτηκε τον Βρετανό Μίκαελ Αρις -με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά- και ζούσε στο εξωτερικό.
Ωστόσο, επιστρέφοντας στη Μιανμάρ για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της το 1988, ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις κατά της χούντας. Το θάρρος με το οποίο εξέφραζε τις απόψεις της τη μετέτρεψε σε ηγετική μορφή των διαδηλωτών και της Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να απομονωθεί... η χούντα δεν έδωσε άδεια ούτε στον χτυπημένο από καρκίνο σύζυγό της να την επισκεφτεί τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

C. Ethnos.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 02, 2012, 20:52:57 μμ
«Είναι μια νέα εποχή για τη Μιανμάρ» δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και βραβευμένη με Νομπέλ ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κιι μετά τις εκλογές στις οποίες το κόμμα της υποστηρίζει ότι η ακτιβίστρια κατέλαβε έδρα στη Βουλή της χώρας. Η Σαν Σου Κιι κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Μιανμάρ να επιδείξουν ενότητα.

Οι υποστηρικτές της Σαν Σου Κιι πανηγυρίζουν από την Κυριακή το βράδυ την εκλογή της, και αν αυτή επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια δραματική αλλαγή στη χώρα, μετά από δεκαετίες στρατιωτικής επιβολής στη Μιανμάρ.

σκαϊ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 05, 2012, 10:15:00 πμ
Την περαιτέρω χαλάρωση του καθεστώτος κυρώσεων σε βάρος της Μιανμάρ ανακοίνωσε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, μετά τη συντριπτική νίκη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σου Κι στις αναπληρωματικές εκλογές της Κυριακής.

Όπως γνωστοποίησε, οι ΗΠΑ θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις που απαγορεύουν τις εξαγωγές αμερικανικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδύσεων στη Μιανμάρ.

Η Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν επίσης μέτρα για να στείλουν πρεσβευτή στη Μιανμάρ, να δημιουργήσουν γραφείο της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) στη χώρα, και να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις χορήγησης βίζας σε επιλεγμένους αξιωματούχους της Μιανμάρ.

ναυτεμπορική
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: halfway inn στις Απρίλιος 14, 2012, 15:18:17 μμ
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-17698526
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 23, 2012, 17:04:15 μμ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προχωρήσει στην άρση των περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Μιανμάρ για έναν χρόνο ως αναγνώριση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ύστερα από μισό αιώνα στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Η απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη Μιανμάρ, όπου η βετεράνος υπέρμαχος της δημοκρατίας Αούνγκ Σαν Σούου Κι κατέκτησε έδρα στο Κοινοβούλιο στις εκλογές-ορόσημο του Απριλίου.

Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν στο στόχαστρό τους σχεδόν 1.000 εταιρείες και οργανισμούς, περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση βίζας που έχει επηρεάσει περίπου 500 ανθρώπους.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, επίσης, την απαγόρευση παροχής τεχνικής βοήθειας που σχετίζεται με τον στρατό και την απαγόρευση επενδύσεων στους τομείς της ξυλείας, της εξόρυξης ορυκτού πλούτου και των πολύτιμων μεταλλευμάτων.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ακόμη εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν έχει αρθεί.

Ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν πιέσει για την πλήρη άρση των κυρώσεων, ενώ άλλες ήθελαν να διατηρήσουν την πίεση στην ασιατική χώρα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία κι επισήμανε ότι εξακολουθεί να είναι «πολύ ανήσυχος για τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες εθνοτικές περιοχές» της Μιανμάρ.

«Μια πολύ σημαντική διαδικασία αλλαγής συμβαίνει στη Βιρμανία... Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται» επισήμανε ο Χέιγκ. «Αλλά [οι κυρώσεις] μπορεί να επιβληθούν και πάλι αν η Βιρμανία αλλάξει πορεία προς την λανθασμένη κατεύθυνση» προειδοποίησε.

Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη χώρα από το 1988 ως τιμωρία για τα στρατιωτικά καθεστώτα της, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έλλειψη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Οι κυρώσεις αυτές ποικίλλουν,από τον περιορισμό στις εισαγωγές πολύτιμων λίθων έως απαγόρευση μετακινήσεων σε εκατοντάδες αξιωματούχους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 24, 2012, 16:36:31 μμ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Μιανμάρ για να ενθαρρύνει τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

«Αποδέχθηκα μια πρόσκληση από τον πρόεδρο Τέιν Σέιν να επισκεφθώ την Μιανμάρ», δήλωσε ο Μπαν στους δημοσιογράφους. «Θα αναχωρήσω στα τέλη αυτής της εβδομάδας».

«Είδαμε ενθαρρυντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Μπαν καλωσόρισε τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι να χαλαρώσουν τις περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της χώρας, η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Βιρμανία, πλην του εμπάργκο πώλησης όπλων, αν κι επισήμανε πως η «νέα αρχή» που κάνει η χώρα είναι «ακόμη εύθραυστη» και η Μιανμάρ είναι σε μια «κρίσιμη» φάση στην διαδικασία της μετάβασης.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 25, 2012, 16:28:41 μμ
Το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό, μετά από σχεδόν 23 χρόνια, αναμένεται να πραγματοποιήσει η επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD), μετέδωσε το... ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK. Η Aung San Suu Kyi θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης προκειμένου να δώσει το παρών σε οικονομικό Φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου και την 1η Ιουνίου.Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι τον Ιούνιο θα ταξιδέψει στη Νορβηγία.

Η 66χρονη ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης παρέμενε για πάνω από δύο δεκαετίες υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Γιανγκόν, από μέλη του στρατιωτικού καθεστώτος.

Εδώ και 1,5 χρόνο η μεταβατική κυβέρνηση του Thein Sein προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Ήδη οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στη «χαλάρωση» του ασφυκτικού πλαισίου που είχε επιβληθεί για δεκαετίες στο στρατιωτικό καθεστώς, με τον Barack Obama όμως να ξεκαθαρίζει η Μιανμάρ θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες.

newsnow
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 30, 2012, 17:57:06 μμ
Πηγή: ΑΠΕ  30/05/12-09:55

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σού Κι δεσμεύτηκε σήμερα να βοηθήσει τους βιρμανούς μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην Ταϊλάνδη, συχνά υπό δύσκολες συνθήκες, στην πρώτη της ομιλία εκτός της χώρας της τα τελευταία 24 χρόνια.
"Μπορώ να σας δώσω μια υπόσχεση: θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για εσάς", δήλωσε η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης ενώπιον εκατοντάδων συμπατριωτών της που πήγαν να την ακούσουν στη πόλη Μαχασάι της επαρχίας Σαμούτ Σαχόν, νοτίως της Μπανγκόκ.
Αρκετοί κρατούσαν φωτογραφίες της Σού Κι και πανό που έγραφαν "Ελεύθερη Βιρμανία", "Θέλουμε να γυρίσουμε στην πατρίδα μας".
"Ήρθα εδώ και είναι σαν να επέστρεψα στη Βιρμανία", δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύντομη ομιλία της.
"Νόμιζα ότι ήμουν στη Ρανγκούν".
"Είναι πολύ καλό που το θάρρος τους παραμένει ισχυρό, παρά τις δυσκολίες που πέρασαν", πρόσθεσε.
"Και όλοι λένε ένα πράγμα: θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα το νωρίτερο δυνατό και αυτό ασφαλώς είναι μέρος των ευθυνών μας".
Οι Βιρμανοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των δυο εκατομμυρίων μεταναστών που είναι καταγεγραμμένοι στην Ταϊλάνδη, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από εργάτες μετανάστες, παράνομους ή νόμιμους.
Πολλοί μεταξύ αυτών είναι θύματα εκμετάλλευσης κάθε είδους, με όρους εργασίας που παραπέμπουν σε συνθήκες σκλαβιάς, κυρίως στη βιομηχανία της αλιείας.
Η 66χρονη Σούου Κιι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις συμπληρωματικές εκλογές του Απριλίου, ύστερα από συνολικά 15 χρόνια σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Αυτή την εβδομάδα θα μεταβεί επίσης στη βόρεια Ταϊλάνδη, όπου εδώ και χρόνια ζουν σε δέκα προσφυγικούς καταυλισμούς σχεδόν 100.000 Βιρμανοί, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από τη χώρα τους μετά τις μάχες μεταξύ του στρατού και ανταρτών των μειονοτήτων.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 01, 2012, 18:04:40 μμ
Η ηγέτις της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, μιλώντας κατά την πρώτη εδώ και 24 χρόνια δημόσια εμφάνισή της στο εξωτερικό, προειδοποίησε για τη σοβαρή απειλή που αποτελεί η μεγάλη ανεργία στη χώρα της.

"Το ποσοστό των νέων ανθρώπων που είναι άνεργοι στη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα", τόνισε η Σου Κι στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ανατολική Ασία, το οποίο πραγματοποιείται στην Μπανγκόκ.

Η 66χρονη Σου Κι έφθασε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης την Τρίτη για να συμμετάσχει στο φόρουμ αυτό στο οποίο παίρνουν μέρος 600 άτομα ανάμεσά τους πέντε πρωθυπουργοί.

Ο πρόεδρος της Μιανμάρ Θέιν Σέιν, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει στο φόρουμ, ματαίωσε τα σχέδιά του αυτά την τελευταία στιγμή όταν πληροφορήθηκε ότι έχει προσκληθεί και η Σου Κι.

Στη Μιανμάρ έχει δρομολογηθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων από τότε που μια εκλεγμένη κυβέρνηση ήλθε στην εξουσία, τον Μάρτιο του 2011, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η νέα ηγεσία που αποτελούν πρώην στρατιωτικοί, θέλουν πραγματικά μια ανοιχτή οικονομία και να συνεχίσουν στο δρόμο προς τη δημοκρατία.

"Όλα εξαρτώνται από το πόσο προσηλωμένος είναι ο στρατός στη μεταρρυθμιστική διαδικασία", τόνισε η Σου Κι, η οποία εξακολουθεί να αποκαλεί τη χώρα της Βιρμανία.

Η τιμηθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι κάλεσε τις ξένες εταιρείες να επενδύσουν με προσοχή στη Μιανμάρ και να δώσουν προτεραιότητα τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και στην απόκτηση κέρδους για να εκτονώσουν την "ωρολογιακή βόμβα" που αποτελεί το μεγάλο ποποστό ανεργίας στη χώρα της.

Η Σου Κι τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει "να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής του λαού και όχι να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διαφθορά και ανισότητα".

Η Σου Κι υπογράμμισε ακόμα ότι η ανάπτυξη στη Μιανμάρ θα πρέπει να περάσει από μια βαθειά μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη και από μια πραγματική ελευθερία των δικαστηρίων.

"Υπάρχουν ήδη καλοί νόμοι στη Βιρμανία, αλλά δεν έχουμε ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα", τόνισε η Σου Κι και προειδοποίησε τους επενδυτές ότι "ακόμα και ο καλύτερος νόμος για τις επενδύσεις θα είναι άχρηστος εάν δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δικαστήρια για να τον εφαρμόσουν".

nooz
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 12, 2012, 15:52:30 μμ
Τα επεισόδια βίας ανάμεσα σε μέλη της μουσουλμανικής και της βουδιστικής κοινότητας στην δυτική Μιανμάρ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 25 ανθρώπους από την Παρασκευή, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περίπου 25 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια βίας εδώ και κάποιες ημέρες», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιά από τις δύο κοινότητες ανήκει η πλειονότητα των θυμάτων.

Ο νέος απολογισμός, ο οποίος αυξάνει επίσης σε τουλάχιστον 41 το σύνολο των τραυματιών από τις συγκρούσεις των δύο θρησκευτικών ομάδων, περιλαμβάνει τους επτά θανάτους του Σαββάτου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 16, 2012, 17:28:25 μμ
Πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 54 τραυματίσθηκαν στη Μιανμάρ από τις 28 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου, στη διάρκεια των βιαιοτήτων ανάμεσα στη μουσουλμανική και τη βουδιστική κοινότητα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας New Light of Myanmar.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει εάν στα θύματα περιλαμβάνονται οι δέκα μουσουλμάνοι τους οποίους λιντσάρισε στις 3 Ιουνίου πλήθος βουδιστών που θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκδικηθεί για το βιασμό μιας γυναίκας, ωστόσο η ημερομηνία του περιστατικού αυτού συμπεριλαμβάνεται στην προαναφερθείσα περίοδο.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 29 νεκρούς (16 μουσουλμάνους και 13 μέλη της εθνότητας ραχίν, στην πλειοψηφία τους βουδιστές), αλλά δε συμπεριελάμβανε τους δέκα μουσουλμάνους τους οποίους λιντσάρισαν οι βουδιστές.

real
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 16, 2012, 17:54:29 μμ
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, παρέλαβε με 20 χρόνια καθυστέρηση το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Η διεθνής κοινότητα, με συντονισμένο τρόπο, πρέπει να στηρίξει τη δημοκρατική μεταρρυθμιστική πορεία στην πατρίδα μου» είπε από το Όσλο, τονίζοντας ότι είναι «αισιόδοξη» για την επίτευξή της, παρ' ότι διατηρεί «μερικές επιφυλάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι το 1991, οπότε τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη -«για τον ειρηνικό αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»-, η Σούου Κίι κρατείτο από τις στρατιωτικές αρχές στη Μιανμάρ.

Τότε το βραβείο Νόμπελ είχε παραλάβει ο  σύζυγός της Μάικλ Έιρις, ο οποίος έχει πεθάνει, συνοδευόμενος από τους δύο γιους τους.

Μόλις τον Νοέμβριο του 2010, ήρθη το καθεστώς της κατ'οίκον επιτήρησης, το οποίο ίσχυε εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Από τον Μάρτιο η 66χρονη Σούου Κίι ασκεί βουλευτικά καθήκοντα.

Newsroom ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 19, 2012, 15:54:41 μμ
Ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της φτωχής αυτής χώρας, ύστερα από δεκαετίες στασιμότητας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προωθήσει ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Θέιν Σέιν.

Ο πρώην στρατηγός της χούντας είπε ακόμη ότι ένας νέος νόμος περί επενδύσεων θα παρουσιαστεί σύντομα προς ψήφιση στη βουλή.

«Κατά τον πρώτο χρόνο παραμονής της στην εξουσία, η εθνική κυβέρνηση εργάστηκε με γρήγορους ρυθμούς για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την εθνική συμφιλίωση. Από φέτος κι έπειτα, εργαζόμαστε για ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα επικεντρωθούν κυρίως στην ανάπτυξη της χώρας και του λαού. Από την άλλη, θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για την εθνική συμφιλίωση, την εθνική ειρήνη και σταθερότητα, την κυριαρχία του νόμου και την ασφάλεια των πολιτών» είπε ο Θέιν Σέιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Θέιν Σέιν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία πριν από 15 μήνες, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να μειωθεί ο κρατικός ρόλος σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτροδότησης, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, των δασικών πόρων, της υγείας και των οικονομικών θεμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: namtok στις Ιούνιος 19, 2012, 16:59:02 μμ
 :)
Ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της φτωχής αυτής χώρας, ύστερα από δεκαετίες στασιμότητας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προωθήσει ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Θέιν Σέιν.

Ο πρώην στρατηγός της χούντας είπε ακόμη ότι ένας νέος νόμος περί επενδύσεων θα παρουσιαστεί σύντομα προς ψήφιση στη βουλή.

«Κατά τον πρώτο χρόνο παραμονής της στην εξουσία, η εθνική κυβέρνηση εργάστηκε με γρήγορους ρυθμούς για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την εθνική συμφιλίωση. Από φέτος κι έπειτα, εργαζόμαστε για ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα επικεντρωθούν κυρίως στην ανάπτυξη της χώρας και του λαού. Από την άλλη, θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για την εθνική συμφιλίωση, την εθνική ειρήνη και σταθερότητα, την κυριαρχία του νόμου και την ασφάλεια των πολιτών» είπε ο Θέιν Σέιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Θέιν Σέιν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία πριν από 15 μήνες, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να μειωθεί ο κρατικός ρόλος σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτροδότησης, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, των δασικών πόρων, της υγείας και των οικονομικών θεμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο Eldorado στον ορίζοντα  :) Πάντως κάτι καλό θα βγεί και για τους ταλαιπωρημένους πολίτες αυτής της τόσο πλούσιας χώρας.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Σεπτέμβριος 17, 2012, 21:03:33 μμ
Οι αρχές της Μιανμάρ έχουν μάλλον αποφυλακίσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα, έπειτα από την αμνηστία που έδωσαν σήμερα σε 514 κρατούμενους, όπως ανακοίνωσε το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτοί είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν απομείνει», δήλωσε ο Νάινγκ Νάινγκ, στέλεχος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κίι, της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD).

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ημέρες προτού ο πρόεδρος της χώρας πραγματοποιήσει μια σπάνια επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Η χορήγησης αμνηστίας από τον Τέιν Σέιν, θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, που έχουν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλα οικονομικά ανταλλάγματα μετά τη χαλάρωση νωρίτερα φέτος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη χώρα.

Ο Τέιν Σέιν, η κυβέρνηση του οποίου αποφυλάκισε σχεδόν 700 πολιτικούς κρατούμενους από τον Μάιο του 2011 ως τον φετινό Ιούλιο, αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου θα μιλήσει και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σου Κίι (φωτ) αναχώρησε χθες Κυριακή για τις ΗΠΑ, όπου θα της απονεμηθεί το Χρυσό Μεττάλιο του Κογκρέσου και θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Σεπτέμβριος 25, 2012, 19:54:01 μμ
Έπρεπε να περάσουν 46 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στις Η.Π.Α. ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, o Thein Sein θα παραβρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος θέματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με αμερικανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα του.

Το διεθνές κλίμα για τη Μιανμάρ έχει αναστραφεί εντελώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο, καθώς το στρατιωτικό καθεστώς αποφάσισε να μεταβιβάσει την εξουσία σε μια προσωρινή κυβέρνηση (με επικεφαλής τον πρώην στρατιωτικό Thein Sein) η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές εκλογές το 2015. Ήδη έχει προωθηθεί ένα πακέτο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει κατάργηση λογοκρισίας στα Μ.Μ.Ε., απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ενίσχυση του νομικού πλαισίου προστασίας των μειονοτήτων και των ατομικών ελευθεριών καθώς και απελευθέρωση του εμπορίου.

Το ταξίδι του Thein Sein προηγείται πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. για κατάργηση οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος του. Ήδη στις Η.Π.Α. βρίσκεται η επικεφαλής του σημαντικότερου κόμματος της Αντιπολίτευσης («Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία») και διάσημη ακτιβίστρια, Aung San Suu Kyi. Στη διάρκεια παραμονής του στη χώρα θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton.

zougla
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 19, 2012, 14:10:40 μμ
Οι ΗΠΑ θα απευθύνουν κάλεσμα προς τη Μιανμάρ για τις μεγαλύτερες στον κόσμο πολυεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις, γεγονός που αποτελεί μια ισχυρή συμβολική χειρονομία προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής – των οποίων οι επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κακές – και ένα ορόσημο στην προσέγγισή της με τη Δύση.

Η Μιανμάρ θα είναι παρατηρητής στα γυμνάσια Cobra Gold, στα οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 10.000 αμερικανοί και ταϊλανδοί στρατιωτικοί και συμμετέχοντες από άλλες ασιατικές χώρες για κοινές ετήσιες ασκήσεις, δήλωσαν προς το πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχοι από χώρες που συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Η πρόσκληση εντάσσεται στην προσπάθεια προσέγγισης των ενόπλων δυνάμεων της Βιρμανίας υπό την ομπρέλα του ανθρωπιστικού διαλόγου, δήλωσαν οι πηγές.

Το κάλεσμα αποτελεί μία από τις πιο τολμηρές ανταμοιβές της νέας κυβέρνησης της Βιρμανίας έπειτα από 49 χρόνια άμεσης εξουσίας των στρατιωτικών.
ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 26, 2012, 07:35:49 πμ
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ καθυστερεί τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με τους τρόπους τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στις ασταθείς περιοχές, δήλωσε την Πέμπτη ερευνητής του ΟΗΕ, καθώς η θρησκευτική βία μαίνεται για πέμπτη συνεχή ημέρα μεταξύ μουσουλμάνων Ροχίνγκουα και βουδιστών στην δυτική Μιανμάρ.

Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν και πυροβολισμοί ακούγονταν στην περιοχή Ράκχαϊν μέχρι και την Πέμπτη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν σκληρά να ανακόψουν τη χειρότερη μαζική αναταραχή από τον περασμένο Ιούνιο κατά την οποία πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 75 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Τομάς Οζέα Κιντάνα, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Μιανμάρ, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως Βιρμανία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδό όσον αφορά στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

"Την ίδια στιγμή βλέπουμε όμως ότι δεν λαμβάνονται, σε αυτό το σημείο, οι σωστές αποφάσεις προς μια ουσιαστική λύση" δήλωσε ο Κιντάνα αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με τους Ροχίνγκουα.

Ο Κιντάνα είπε ότι μια ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τον πρόεδρο της Μιανμάρ, προκειμένου να εξετάσει τα αίτια των εντάσεων στα δυτικά της χώρας, αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα να έχει υποβάλει έκθεση σχετικά με το θέμα, αλλά καθώς φαίνεται έχει καθυστερήσει. "Βλέπουμε και πάλι ότι δεν λαμβάνονται άμεσα οι αποφάσεις που είναι σημαντικές ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο".

Οι τελευταίες βιαιότητες που σημειώθηκαν στην Ράκχαϊν, επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ ο Κιντάνα χαρακτήρισε την κατάσταση "κρίσιμη".

πρωτοθέμα
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 30, 2012, 06:54:27 πμ

Μιανμάρ: 84 νεκροί από θρησκευτική βία για πρόσβαση σε τροφή
Στο κρατίδιο Σίτουε, όπου δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τον Ιούνιο 
Ο απολογισμός των νεκρών από τη θρησκευτική βία που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ μελών της βουδιστικής εθνότητας ραχίν και των μουσουλμάνων ροχίνγκιας στη δυτική Μιανμάρ αυξήθηκε σε 84, με 129 τραυματίες, μετέδωσαν σήμερα το τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα The New Light of Myanmar γράφει ότι 2.950 σπίτια, 14 χώροι λατρείας και οκτώ μύλοι ρυζιού έγιναν στάχτη.

Νωρίτερα αξιωματούχος είχε κάνει λόγο για 67 νεκρούς, ενώ κάτοικοι της περιοχής και ηγετικό στέλεχος μουσουλμανικού κόμματος στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Σίτουε, περίπου 500 χλμ. βορειοδυτικά της Γιανγκόν, αυξάνουν τον αριθμό σε 100.

Οι συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας προκλήθηκαν από τις διαμαρτυρίες για την έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα και τη διεθνή βοήθεια στις βόρειες περιοχές του κρατιδίου, στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον Ιούνιο.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εκτοπίστηκαν όταν η θρησκευτική βία ξέσπασε εκείνο το μήνα στο δυτικό μέρος της χώρας, μετά το βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας της κοινότητας ραχίν από τρία μέλη των μουσουλμάνων ροχίνκγιας.

Οι ροχίνγκιας είναι απόγονοι μεταναστών από το Μπανγκλαντές και δεν θεωρούνται επίσημη εθνότητα που να δικαιούται ιθαγένεια στη Μιανμάρ.

ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 11, 2012, 10:00:09 πμ
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από την ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε σήμερα την Μιανμάρ κοντά στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με τις αρχές να εκτιμούν πως οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι περιορισμένες, καίτοι αγνοούνται αρκετοί απασχολούμενοι σε κατασκευαστικά εργοτάξια.

Η δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο σε απόσταση 60 χλμ βορειοδυτικά της Μανταλάι, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν επιφανειακό, μόλις 10 χλμ από την επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον Τομέα Μετεωρολογίας της Μανταλάι, το επίκεντρο εντοπίζεται κοντέ στην πόλη Σουέμπο, και καταγράφηκε στις 03.11, ώρα Ελλάδος.

Αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί ακολούθησαν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα όμως με τις αρχές δεν έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή επίσης και στην Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της γειτονικής Ταϊλάνδης.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μία ημιτελής γέφυρα στον ποταμό Ιριουάντι, μεταξύ Κιάουκ Μιάουνγκ και Σίνγκου, κατέρρευσε και πέντε εργάτες αγνοούνται.

Αστυνομική πηγή της πόλης ανέφερε πως μία γυναίκα βρήκε τον θάνατο και 10 τραυματίσθηκαν στο Κιάουκ Μιάουνγκ, ενώ άλλες αστυνομικές πηγές στη Σίνγκου, απέναντι στο Κιάουκ Μιάουνγκ στην ανατολική όχθη του Ιρουάντι, δήλωσαν πως τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίσθηκαν από τον σεισμό.

Μολονότι, το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης στην είδηση που μετέδωσε για τον σεισμό δεν έκανε την παραμικρή μνεία σε καταστροφές, ή θύματα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες για ζημιές σε πολλές περιοχές γύρω από τη Μανταλάι.

Μεταξύ των πόλεων που επλήγησαν είναι και η Αμαραπούρα, δημοφιλής προορισμών των παραθεριστών λόγω των παραδοσιακών μοναστηριών της και της μακρύτερης ξύλινης γέφυρας στον κόσμο. Πολλές παγόδες υπέστησαν ζημιές στην περιοχή, σύμφωνα με τα ίδια μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 11, 2012, 12:58:41 μμ
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από την ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε σήμερα την Μιανμάρ κοντά στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με τις αρχές να εκτιμούν πως οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι περιορισμένες, καίτοι αγνοούνται αρκετοί απασχολούμενοι σε κατασκευαστικά εργοτάξια.Στους 13 ανέρχονται οι νεκροί και στους 40 οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό 6,6 βαθμών που έπληξε την κεντρική Μιανμάρ. Ο απολογισμός των θυμάτων βασίζεται σε στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά» που διατηρεί γραφεία στην περιοχή.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που πραγματοποίησε η οργάνωση, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέσσερα σημεία γύρω από το επίκεντρο του σεισμού, πλησίον της πόλης Μανταλάι, της δεύτερης μεγαλύτερης στη χώρα.

Η ίδια οργάνωση έκανε λόγο «για κινδύνους από νέες μετασεισμικές δονήσεις».

Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός και στην Ταϊλάνδη, εντοπίστηκε σε απόσταση 60 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Μανταλάι και το εστιακό βάθος ήταν επιφανειακό, μόλις 10 χλμ από την επιφάνεια. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ, μία ημιτελής γέφυρα στον ποταμό Ιριουάντι, μεταξύ των πόλεων Κιάουκ Μιάουνγκ και Σίνγκου, κατέρρευσε και πέντε εργάτες αγνοούνται.

Αστυνομική πηγή ανέφερε πως μία γυναίκα σκοτώθηκε και 10 τραυματίστηκαν στο Κιάουκ Μιάουνγκ, ενώ άλλες αστυνομικές πηγές στη Σίνγκου δήλωσαν πως τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από τον σεισμό.

Μολονότι το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε καταστροφές ή θύματα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες για ζημιές σε πολλές περιοχές γύρω από τη Μανταλάι.

Μεταξύ των πόλεων που επλήγησαν είναι και η Αμαραπούρα, δημοφιλής προορισμών των παραθεριστών λόγω των παραδοσιακών μοναστηριών της και της μακρύτερης ξύλινης γέφυρας στον κόσμο. Πολλές παγόδες υπέστησαν ζημιές στην περιοχή, σύμφωνα με τα ίδια μέσα ενημέρωσης.

ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 12, 2012, 08:19:12 πμ


Ένας νέος σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), την ώρα που 13 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών που είχε σημειωθεί νωρίτερα.
 Η χώρα έχει κατά καιρούς πληγεί από σεισμούς. Τον Μάρτιο του 2011, ένας σεισμός μεγέθους 6,8 στην πολιτεία Σχαν, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και το Λάος, άφησε πίσω του 74 νεκρούς.

Η Μιανμάρ είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, με πολιτική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το Μάρτιο του 2011 από το στρατό, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 50 χρόνια. Η πολιτική κυβέρνηση της Μιανμάρ προώθησε μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι δυτικές χώρες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο στρατιωτικό καθεστώς.

Πηγή: newsit.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Νοέμβριος 17, 2012, 11:34:59 πμ
 (http://i.imgur.com/EsQwe.jpg)


Άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον προχώρησε, χθες, στην επίσημη άρση του εμπάργκο για τις εισαγωγές από τη Μιανμάρ.

Μετά από παρέλευση μια ολόκληρης δεκαετίας, η αμερικανική κυβέρνηση ήρε χθες, επίσημα, το εμπάργκο για όλες ανεξαιρέτως τις εισαγωγές από τη Μιανμάρ σύμφωνα με το αμερικανικό επίσημο ανακοινωθέν.

Υπενθυμίζεται ότι την ασιατική αυτήν χώρα, όπου συντελείται αυτόν τον καιρό με τρόπο σταδιακό ένας εκδημοκρατισμός στην πολιτική ζωή ύστερα από μία περίοδο αμιγούς στρατιωτικής διακυβέρνησής της, έχει προγραμματίσει στο κοντινό μέλλον να επισκεφθεί, επίσημα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτή η επίσημη επίσκεψη του προέδρου των Ην. Πολιτειών θα είναι, επί ημερών της 'Μιανμάρ', μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική εξέλιξη, σχολιάζουν ανωνύμως πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 19, 2012, 09:39:49 πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έφθασε σήμερα στην Μιανμάρ για την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία αμερικανού προέδρου στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά εκδημοκρατισμού ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της παλιάς πρωτεύουσας, Γιανγκόν.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γιανγκόν ο Ομπάμα έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο Νιάν Χτουν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουάνα Μάουνγκ Λουίν.

Φοιτητές κουνούσαν σημαίες της Μιανμάρ και των ΗΠΑ και μία ομάδα νεαρών κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε "Θερμή Υποδοχή για τον Ομπάμα, Παρακαλούμε Βοηθείστε τις Επιχειρήσεις μας".

Χιλιάδες άνθρωποι και μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχαν παραταχθεί κατά μήκος της "Λεωφόρου Πανεπιστημίου", όπως ονομάζεται ο κεντρικός δρόμος ο οποίος οδηγεί από το αεροδρόμιο στο παλιό κοινοβούλιο της Γιανγκόν, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον βιρμανό ομόλογό του Θέιν Σέιν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2011 και ηγείται των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα θα συναντηθεί με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στην Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία, περίπου έξι ώρες και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καμπότζη για να συμμετάσχει σε διάσκεψη κορυφής με ηγέτες άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ξεκίνησε σήμερα να αποφυλακίζει δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους και όπως υποστηρίζουν σωφρονιστικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές, 66 κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν, τα δύο τρία εκ των οποίων αντιφρονούντες. Όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ανώτατος αξιωματούχος των φυλακών που διατήρησε την ανωνυμία του, ανάμεσά τους είναι και ο Μιίντ Αγιέ, ο γνωστότερος αντιφρονών που βρίσκεται στις φυλακές της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 19, 2012, 11:06:15 πμ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με την Αούνγκ σαν Σου Κι στην κατοικία της στην Ρανγκούν, όπου η ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης πέρασε 15 χρόνια της ζωής της σε κατ' οίκον, κατά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Μιανμάρ (Βιρμανία) για την υποστήριξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ηγεσία της χώρας.

Οι δύο βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης (1991 και 2009) είχαν σύντομη συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο.

«Η πιο δύσκολη στιγμή σε μία μετάβαση είναι όταν η επιτυχία είναι ορατή. Τότε, πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εκλάβουμε τον αντικατοπτρισμό για επιτυχία», προειδοποίησε η Αούνγκ σαν Σου Κι, ευχαριστώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα και έγινε δεκτός από ένα ενθουσιασμένο πλήθος.

«Αυτό το... ταξίδι ξεκίνησε και θα είναι μακρύ. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την κορυφή της κοινωνίας θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, προσδοκίες που αποτελούν το θεμέλιό τους. Οι αδύναμες φλόγες της προόδου ... δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να μετατραπούν σε άστρο που θα οδηγεί τον λαό της χώρας», πρόκειται να πει ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στους φοιτητές κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, επίκεντρο των αγώνων για τη δημοκρατία, σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Ρανγκούν στο τέλος της δεκαετίας του ‘90. Η Ουάσινγκτον ήρε τις κυρώσεις σχεδόν στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιβραβεύοντας την έναρξη εφαρμογής πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την ηγεσία της χώρας. Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον ήρε και την απαγόρευση της εισαγωγής βιρμανικών προϊόντων.

Ο Θέιν Σέιν ήδη επωφελείται σημαντικά από το ταξίδι αυτό σε εσωτερικό επίπεδο. Ο Ομπάμα τον ενισχύει... και κατά συνέπεια γίνεται όλο και λιγότερο πιθανόν να ανατραπεί από τη σκληρή πτέρυγα της ηγεσίας, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Μελ Ρενό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την σε πλήρη ανάπτυξη Ασία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, απεικονίζοντας την στροφή της αμερικανικής διπλωματίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Δεκέμβριος 25, 2012, 09:55:41 πμ
Αεροπορική τραγωδία είχαμε σήμερα στην Βιρμανία.

 Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος μετά την αναγκαστική προσγείωσή του έπιασε φωτιά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ιδιοκτήτη του αεροσκάφους Air-Bagan, το αεροπλάνο προσγειώθηκε τρία χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Heho. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Αρχών, σε έναν από τους κινητήρες του αεροσκάφους κατά το πλησίασμά του στο αεροδρόμιο, ξέσπασε φωτιά.

Οι πληροφορίες λένε για 2 νεκρούς και 11 τραυματίες.

Κάποιοι αναφέρουν οτι ίσως λόγω ομίχλης ο πιλότος μπέρδεψε τον κοντινό δρόμο με τον διαδρομο προσγείωσης.

http://asiancorrespondent.com/94260/airliner-makes-emergency-landing-on-burma-road/
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: halfway inn στις Ιανουάριος 24, 2013, 08:49:21 πμ
Ο στρατός της Μιανμάρ συνεχίζει να στρατολογεί παιδιά καταγγέλλει ΜΚΟ
 
 Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013, 06:22

Ο στρατός της Μιανμάρ εξακολουθεί να στρατολογεί παιδιά, παρά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη μια μη-κυβερνητική οργάνωση, η οποία απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο του στρατού της χώρας, που επί μακρό διάστημα ήταν υπό στρατιωτική χούντα.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ είχε υποσχεθεί τον Ιούνιο στα Ηνωμένα Έθνη τον τερματισμό αυτής της πρακτικής, η οποία έχει κατά κόρον καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.

«Οι αξιωματικοί του στρατού αλλά και εργοδότες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, τον εξαναγκασμό και τη σωματική βία για να στρατολογήσουν νέους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών κάτω των 18 ετών», λέει η έκθεση της ΜΚΟ, Child Soldiers International.

Τα παιδιά στρατολογούνται ακόμη και από πολίτες ή την αστυνομία κατά την έξοδό τους από τα σχολεία ή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως σταθμοί και αγορές, λέει η ΜΚΟ.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο στρατός πιέζεται από την κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων στρατιωτών, που μάχονται κατά ομάδων ανταρτών.

http://www.zougla.gr/kosmos/article/o-stratos-tis-mianmar-sinexizi-na-stratologi-pedia-katageli-mko
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: halfway inn στις Ιανουάριος 28, 2013, 11:44:37 πμ
Μιανμάρ: Η Λέσχη του Παρισιού διαγράφει το ήμισυ του χρέους της χώρας

Η Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι πέτυχε συμφωνία με τα κράτη πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού να διαγραφεί το ήμισυ του χρέους της, νέα ένδειξη εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας προς το καθεστώς της Ναϊπιντάου.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη την Παρασκευή, μειώνει το εξωτερικό χρέος της Μιανμάρ κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής κατά την οποία η Μιανμάρ δεσμεύεται να συνεργαστεί πλήρως με όλα τα μέλη της Λέσχης του Παρισιού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γουίν Σέιν.

Η Λέσχη του Παρισιού είναι μια άτυπη ομάδα κρατών πιστωτών μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο καθεστώς του προέδρου και απόστρατου στρατηγού Θέιν Σέιν που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περίπου δυο χρόνια, αιφνιδίασε τη διεθνή κοινότητα εξαγγέλλοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Μάρτιος 21, 2013, 08:32:53 πμ
Ταραχές με δύο νεκρούς στη Μιανμάρ

Δύο άνθρωποι μεταξύ των οποίων ένας βουδιστής μοναχός σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν στην κεντρική Μιανμάρ (Βιρμανία), σε εκτεταμένες ταραχές. Κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία τεμένη, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

«Τρία τζαμιά καταστράφηκαν. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ από τις 20:00 τοπική ώρα έως το πρωί στις 5:00», δήλωσε μια πηγή της αστυνομίας. «Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε καθότι η κατάσταση επιδεινώνεται», ανέφερε τηλεφωνικά Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Η χώρα περνά εδώ και μήνες συνθήκες υψηλής έντασης καθώς φουντώνει η θρησκευτική βία μεταξύ των βουδιστών και των μουσουλμάνους. Κατά το περασμένο έτος 180 έχασαν τη ζωή τους από τις εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 27, 2013, 06:52:29 πμ
Νέα έξαρση της θρησκευτικής βίας μεταξύ μουσουλμάνων και βουδιστών παρατηρήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην περιοχή Μπάγκο της Μιανμάρ, δήλωσε την Τετάρτη πηγή της αστυνομίας. Εξ αιτίας της βίας επιβλήθηκε εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τουλάχιστον τρεις πόλεις στις περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας Γιανγκόν.

Η κοινοτική- θρησκευτική βία που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Μεκτίλα , εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, και άφησε πίσω της 40 νεκρούς, «μεταφέρθηκε» τις τελευταίες μέρες στα ευρύτερα όρια της πρωτεύουσας.

«Ένα τζαμί και μερικά σπίτια καταστράφηκαν στο Ναταλίν χθες το βράδυ», δήλωσε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Περίπου 200 κάτοικοι του χωριού ήρθαν στην πόλη χθες το βράδυ. (...) Ο όχλος κατέστρεψε το τζαμί και τα σπίτια», δήλωσε ένας κάτοικος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 02, 2013, 08:30:03 πμ
Τουλάχιστον 13 παιδιά και έφηβοι έχασαν τη ζωή τους σε φωτιά σε μουσουλμανικό σχολείο στη Μιανμάρ. Οι αρχές, ανήσυχες για τα περιστατικά σεκταριστικής βίας, γρήγορα απέδωσαν τα αίτια της πυρκαγιάς σε βραχυκύκλωμα.

Το περιστατικό συνέβη σε διώροφο σύμπλεγμα κτιρίων που στεγάζει σχολείο, τζαμί και κοιτώνες στο ανατολικό τμήμα της Γιανγκόν. Τα περισσότερα από τα παιδιά κοιμούνταν στο ισόγειο και κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως, αλλά 16 κοιμούνταν στον πρώτο όροφο.

Εκτός από τρεις που πήδηξαν από το παράθυρο, οι υπόλοιποι εγκλωβίστηκαν. Δυνάμεις ασφαλείας και τρία φορτηγά της αστυνομίας είχαν αποκλείσει το πρωί τους δρόμους γύρω από το κτίριο.

Δεν υπάρχουν αναφορές για βίαιες αντιδράσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα. Το πρωί, περίπου 200 κάτοικοι της γύρω περιοχής είχαν μαζευτεί σε κοντινό σημείο και εξέφραζαν εκτιμήσεις πως η φωτιά μπορεί να οφείλεται σε εμπρησμό.

Ήδη το πρωί, η αστυνομία είπε πως η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα «και όχι σε εγκληματική ενέργεια».

Ωστόσο, τα πνεύματα στη χώρα είναι οξυμένα μετά τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και βουδιστών στην πόλη Μεϊκτιλά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Μάιος 14, 2013, 09:25:37 πμ
Ναυτική τραγωδία στη Μιανμάρ

Σκάφος που μετέφερε τουλάχιστον 150 άτομα ναυάγησε στα ανοικτά της δυτικής Μιανμάρ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης πριν από μια επερχόμενη καταιγίδα.

Το σκάφος προσέκρουσε σε βράχους στα ανοικτά του Πάουκτο στο κρατίδιο Ραχίν και βυθίσθηκε αργά χθες το βράδυ, δήλωσε η Μπάρμπαρα Μάνζι, επικεφαλής του γραφείου για την Μιανμάρ στο Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως ο κυκλώνας Μαχασέν μπορεί να δημιουργήσει «απειλητικές για τη ζωή συνθήκες» για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς στη δυτική Μιανμάρ καθώς οι κατοικίες τους καταστράφηκαν πέρυσι στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων ανάμεσα στους βουδιστές που αποτελούν την πλειονότητα και τους μειονοτικούς μουσουλμάνους.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 25, 2013, 17:31:51 μμ
Όριο στα δύο παιδιά για κάθε οικογένεια μουσουλμάνων βάζει η επαρχία Ρακίνε στη δυτική Μιανμάρ, προσπαθώντας να «αντιμετωπίσει» το συγκρουσιακό κλίμα με τους βουδιστές της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας, Γουίν Μιαΐνγκ, υποστήριξε ότι ο «υπερπληθυσμός» στην κοινότητα των μουσουλμάνων είναι «μία από τις αιτίες της διαμάχης».

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις δύο κοινότητες της επαρχίας που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων κατοίκων (περίπου 95%), κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης να διπλασιαστούν οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή.

Η υφέρπουσα ένταση είχε εξελιχθεί σε ανοικτές αιματηρές συγκρούσεις πριν από σχεδόν έναν χρόνο, με επιθέσεις όχλου σε σπίτια μουσουλμάνων. Στα επεισόδια σκοτώθηκαν δεκάδες ενώ χιλιάδες, κυρίως μουσουλμάνοι, έφυγαν από τη χώρα φοβούμενοι διωγμό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: thailandgr στις Ιούλιος 11, 2013, 23:19:54 μμ
Βιρμανία: Μην την αφήσουμε να γίνει η επόμενη Ρουάντα (https://secure.avaaz.org/en/burma_the_next_rwanda_gr/?pv=124&rc=fb)

Οι περισσότεροι δεν είχαν ακούσει πολλά για τους κατοίκους της Ρουάντα, μέχρι που ήταν πολύ αργά και 800.000 από αυτούς είχαν δολοφονηθεί.
Αυτή την στιγμή, η μοίρα μιας άλλης φυλής, των Ροχίνγκια της Βιρμανίας κρέμεται από μία κλωστή. Συμμορίες ρατσιστών μοιράζουν φυλλάδια απειλώντας πως θα εξαλείψουν αυτή τη μικρή μειονότητα.
Ήδη, μικρά παιδιά έχουν κατακρεουργηθεί μέχρι θανάτου και έχουν διαπραχθεί απερίγραπτα εγκλήματα.
Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ένα φρικτό τέλος, εκτός και αν δράσουμε άμεσα.

Οι γενοκτονίες συμβαίνουν όταν κανείς δεν αντιδρά στα πρώτα σημάδια, όπως αυτά που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Βιρμανία.
Οι Ροχίνγκια είναι μία ειρηνική και πολύ φτωχή φυλή.
 Γιατί είναι εναντίων τους;
Επειδή έχουν σκούρο δέρμα και επειδή υποτίθεται “παίρνουν τις δουλειές” των ντόπιων.
Όλη κι όλη η φυλή είναι 800,000 άνθρωποι, αλλά μπορεί να αφανιστούν εάν δεν δράσουμε άμεσα.
Έχουμε μείνει άπραγοι πολλές φόρες, αυτή την φορά ας μην εγκαταλείψουμε τους Ροχίνγκια.

Ο Πρόεδρος της Βιρμανίας Τέιν Σέιν έχει την δύναμη, το προσωπικό και τους πόρους για να προστατεύσει τους Ροχίνγκια.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να δώσει μια εντολή.
Σε μερικές μέρες επισκέπτεται την Ευρώπη για να προωθήσει την χώρα του ως εμπορικό και επενδυτικό “παράδεισο”.
Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον υποδεχθούν με ένα ξεκάθαρο αίτημα: να προστατεύσει τους Ροχίνγκια, το πιο πιθανό είναι εκείνος να δεσμευτεί.


Ας τον περιμένουμε λοιπόν ακριβώς έξω από την διάσκεψη του με τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς με ένα εκατομμύριο υπογραφές, ένα εκατομμύριο ενωμένες φωνές, και φωτογραφίες που θα δείχνουν τι συμβαίνει στην Βιρμανία.

https://secure.avaaz.org/en/burma_the_next_rwanda_gr/?pv=124&rc=fb
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: namtok στις Ιούλιος 12, 2013, 03:19:09 πμ
Βιρμανία: Μην την αφήσουμε να γίνει η επόμενη Ρουάντα (https://secure.avaaz.org/en/burma_the_next_rwanda_gr/?pv=124&rc=fb)

Ας τον περιμένουμε λοιπόν ακριβώς έξω από την διάσκεψη του με τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς με ένα εκατομμύριο υπογραφές, ένα εκατομμύριο ενωμένες φωνές, και φωτογραφίες που θα δείχνουν τι συμβαίνει στην Βιρμανία.

https://secure.avaaz.org/en/burma_the_next_rwanda_gr/?pv=124&rc=fb
[off-topic]14 με 18 Ιουλίου[/off-topic]
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 24, 2013, 06:19:49 πμ
Βράβευση με καθυστέρηση για την Αούνγκ Σαν Σου Κι
Είκοσι τρία χρόνια μετά τη βράβευσή της με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι το παρέλαβε μόλις χθες από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, σημειώνοντας πως έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της.

«Σημειώσαμε πρόοδο από το 1990 αλλά όχι επαρκή», δήλωσε.

Το βραβείο παραλαμβάνεται από την Αούνγκ Σαν Σου Κι σε μία εποχή που η Μιανμάρ αναδύεται έπειτα από δεκαετίες ολοκληρωτισμού που είχε ως αποτέλεσμα την εσωτερική καταπίεση και τη διεθνή απομόνωση, σημειώνει το CNN.

Στην τότε απονομή το βραβείο είχαν παραλάβει οι γιοι της, όπως και το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε τη χρονιά που ακολούθησε.

«Ο λαός μας τώρα αρχίζει να μαθαίνει πως είναι πιθανή η ελευθερία της σκέψης και το να ζει κανείς σύμφωνα με τη συνείδησή του, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε πως το δικαίωμα αυτό θα διατηρηθεί», πρόσθεσε.

«Το δικαίωμα αυτό δεν είναι ακόμα 100% εγγυημένο. Πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά πριν το Σύνταγμά μας εγγυηθεί το δικαίωμα να ζούμε σύμφωνα με τη συνείδησή μας. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε το παρόν Σύνταγμα
να αλλάξει και να γίνει πραγματικά δημοκρατικό».

Στις αλλαγές που προσδοκά η 68χρονη, που έζησε χρόνια ως πολιτική κρατούμενη και σε κατ’ οίκον περιορισμό, είναι και μία που θα της επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας της.

Σήμερα δεν έχει αυτό το δικαίωμα επειδή ένα άρθρο προβλέπει πως δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία κάποιος που έχει σύζυγο ή παιδί άλλης εθνικότητας. Ο αποθανών σύζυγός της Michael Aris, ήταν Άγγλος και οι δύο γιοι της έχουν βρετανικά διαβατήρια.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης «το βάρος της διεθνούς κοινής γνώμης είναι τεράστιο», τόνισε στην ομιλία της. «Πουθενά στον κόσμο δεν μπορούν οι άνθρωποι να αγνοούν τι πιστεύουν οι άνθρωποι αλλού». Και παρότι κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, ακόμα και η δημοκρατία, πρόσθεσε, «υπάρχει κάτι όμορφο και προκλητικό στην ατέλεια. Αν είμαστε όλοι τέλειοι πιστεύω πως ο κόσμος μας θα ήταν πολύ βαρετός», κατέληξε.

newsbeast
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 31, 2014, 13:27:19 μμ
Μιανμάρ
Η πρώτη απογραφή που γίνεται εδώ και τρεις δεκαετίες στη Μιανμάρ αποκάλυψε ότι η χώρα έχει επισήμως μόνο (!) 51 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή εννέα εκατομμύρια λιγότερους από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Η προηγούμενη απογραφή είχε γίνει το 1983 από τη χούντα και οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 60 εκατομμύρια κατοίκους.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κάνουν λόγο για 51.419.420 κατοίκους στη Μιανμάρ», ανακοίνωσε η υπουργός Μετανάστευσης Χιν Γι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες κατά 1,7 εκατομμύριο», πρόσθεσε.

Τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Μάιο του 2015.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 22, 2014, 07:29:44 πμ


Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Μιανμάρ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι κλείνει ο δρόμος για την προεδρία για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Είναι «αδύνατο να αλλάξει» το σύνταγμα εγκαίρως, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σουέ Μαν.

Με την ανακοίνωση, εξανεμίζονται οι ελπίδες της κ. Σου Κι να οριστεί πρόεδρος της Μιανμάρ στην περίπτωση που το κόμμα της κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές.

Η ανακοίνωση γίνεται μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη στη χώρα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Παρασκευή ζήτησε, μιλώντας στο πλευρό της κ. Σου Κι, από τον πρόεδρο της Μιανμάρ να φροντίσει ώστε να διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συνομιλίας της με τον κ. Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει το Σύνταγμα της Μιανμάρ «άδικο και αντιδημοκρατικό».

Η κ. Σου Κι κάνει εκστρατεία για την κατάργηση ενός άρθρου του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι οποιοσδήποτε έχει παντρευτεί αλλοδαπό ή τα παιδιά του έχουν ξένη υπηκοότητα δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία. Η ίδια είναι παντρεμένη με Βρετανό και τα παιδιά της έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Το εν λόγω άρθρο, το οποίο περιλήφθηκε στο Σύνταγμα από τη στρατιωτική χούντα η οποία κυβερνούσε επί δεκαετίες τη χώρα, θεωρείται από κάποιους ότι έχει δημιουργηθεί για να εμποδίσει την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα να γίνει πρόεδρος.


ναυτεμπορική
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 13, 2015, 07:53:37 πμ
Περίπου 50 στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε συγκρούσεις με αντάρτες στην περιοχή των συνόρων με την Κίνα, ανέφεραν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Οι μάχες άφησαν πίσω τους 47 νεκρούς στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων και 73 τραυματίες, καθώς επίσης πέντε κατεστραμμένα οχήματα», μετέδωσε η τοπική εφημερίδα Global New Light

Οι μάχες μαίνονται από την 9η Φεβρουαρίου στην περιοχή Κόκανγκ της πολιτείας Σαν στα βόρεια της χώρας, αφυπνίζοντας μια παλιά ναρκωμένη για σχεδόν έξι χρόνια σύγκρουση.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 10, 2015, 14:02:37 μμ
Βίαιο τέλος έδωσε η αστυνομία της Μιανμάρ σε συγκέντρωση φοιτητών που είχε αρχίσει το Σαββατοκύριακο στο Λετπαντάν: Ισχυρή αστυνομικοί δύναμη εφόρμησε στη συγκέντρωση με γκλομπ, διαλύοντάς της ενώ ξυλοκοπούσε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Αριθμός φοιτητών τραυματίστηκαν -σύμφωνα με την αστυνομία, κανείς σοβαρά. Ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Γουίν Σέιν ανέφερε πως τέθηκαν υπό κράτηση 114 φοιτητές.Η συγκέντρωση είχε ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν εναντίον του νέου νόμου για το εκπαιδευτικό σύστημα, που αποκεντρώνει τη λειτουργία του.

Η συγκέντρωση των φοιτητών είχε αποκλειστεί, αλλά οι φοιτητές ήθελαν να πραγματοποιήσουν πορεία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας, ορισμένοι βρήκαν καταφύγιο σε κοντινό βουδιστικό μοναστήρι.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 14, 2015, 16:34:27 μμ
Μιανμάρ
Ένα υπερφορτωμένο φέριμποτ βυθίστηκε εν μέσω κακοκαιρίας ανοιχτά της Μιανμάρ, με αποτέλεσμα 33 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 12 να αγνοούνται.

Οι διασώστες που έσπευσαν στο σημείο του ναυαγίου κατάφεραν να ανασύρουν σώους 167 επιβάτες.
Το ναυάγιο σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Το φέριμποτ Aung Takon εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Ταουνγκόκ και Σίτουε στη δυτική Μιανμάρ.
Σύμφωνα με τις αρχές, στο πλοίο δεν επέβαιναν ξένοι υπήκοοι.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 05, 2015, 17:17:28 μμ
Η Ρωσία προσφάτως συμφώνησε να προμηθεύσει την Μιανμάρ με πυρηνική τεχνολογία. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επιχειρηθεί μια τέτοια συμφωνία. Οι προηγούμενες ρωσικές προσπάθειες για την ανάπτυξη πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Μιανμάρ, έλαβαν χώρα στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του ’00, αλλά απέτυχαν να γίνουν πράξη. Η τελευταία προσπάθεια έχει μεγαλύτερη δυναμική ωστόσο. Η κυβέρνηση της Βιρμανίας έχει μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, αλλά το πιο σημαντικό, η συνεργασία ευθυγραμμίζεται με την υποτροπιάζουσα ρωσική στρατηγική να επηρεάζει κράτη, προσφέροντας σε αυτά αστική πυρηνική τεχνολογία με σχετικά χαμηλό κόστος.

Στη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στη Μιανμάρ τον Μάρτιο, ο Nikolay Spassky, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας εξαγωγής πυρηνικής ενέργειας Rosatom, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Βιρμανίας, Nyan Tun και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Aung Hlaing. Διμερείς συνομιλίες έλαβαν επίσης χώρα με τον υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, Dr Ko Ko oo και τον υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας, U Khin Maung Soe. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε στις αρχές του μήνα από έναν άλλο εκπρόσωπο της Rosatom στο Ιαπωνικό Φόρουμ Ατομικής Βιομηχανίας. Η έκταση της συνεργασίας δεν είναι ακόμη σαφής, αν και το αρχικό επίκεντρο είναι σε γενικές γραμμές στη χρήση της προηγμένης πυρηνικής τεχνολογίας και την εκπαίδευση του προσωπικού. Αυτό θα ήταν επιπλέον της μεγάλης ομάδας των Βιρμανών αξιωματικών που έχουν ήδη σπουδάσει σε ρωσικά πανεπιστήμια για να λάβουν εκπαίδευση σε ζητήματα που σχετίζονται με την πυρηνική φυσική και τον σχεδιασμό πυραύλων.

Η βιρμανική στρατιωτική χούντα επεδίωξε και στο παρελθόν πυρηνική τεχνολογία από την Μόσχα. Πριν από 15 χρόνια η Μιανμάρ ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει στην κατασκευή ενός πυρηνικού ερευνητικού κέντρου και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός 10-15MW αντιδραστήρα (LWR) για ερευνητικούς σκοπούς. Αυτό αναβλήθηκε ωστόσο το 2002, λόγω των ανησυχιών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την ασφάλεια και τις υποδομές υποστήριξης, και τις ρωσικές αμφιβολίες για την ικανότητα της Μιανμάρ να πληρώσει. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν εκ νέου το 2005 και είχαν ως αποτέλεσμα μια συμφωνία για τη Ρωσία, σχετικά με την κατασκευή ενός αντιδραστήρα ερευνών για να εκπαιδευτούν οι επιστήμονες της Βιρμανίας και να παραχθούν ραδιοϊσότοπα για χρήση στη γεωργία και στην ιατρική. Το project απέτυχε και πάλι να καρποφορήσει.

Ενώ οι προηγούμενες συμφωνίες έχουν μείνει στάσιμες, αυτή τη φορά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για επιτυχία. Από την ρωσική οπτική γωνία, οι πυρηνικές εξαγωγές έχουν γίνει μια σημαντική αγορά σε μια περίοδο που οι άλλες δίοδοι είναι περιορισμένοι εξαιτίας των κυρώσεων. Η μεταβίβαση μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι επίσης ένα χρήσιμο γεωπολιτικό εργαλεία, από τη στιγμή που ευνοϊκές συμφωνίες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ευρύτερη πολιτική επιρροή, όπως αποτυπώνεται από τις πρόσφατες διμερείς πυρηνικές συμφωνίες με κράτη όπως η Ουγγαρία, η Αργεντινή και το Ιράν. Επιπλέον, εάν αυτά τα παραδείγματα σημαίνουν κάτι, η κυβέρνηση της Βιρμανίας μπορεί να αναμένει πολύ γενναιόδωρους οικονομικούς όρους από τη Μόσχα. Σε μια ευρύτερη γεωστρατηγική έννοια, οι ρωσικές επενδύσεις και τεχνολογία, επίσης αντισταθμίζουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, η οποία έχει χρηματοδοτήσει αναρίθμητα έργα υποδομών στη Μιανμάρ  που τώρα δημιουργούν αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Άλλος ένας θετικός παράγοντας είναι ο αυξημένος εγχώριος εκδημοκρατισμός της Μιανμάρ και η ενασχόλησή της με το διεθνές σύστημα. Υπήρξαν επίσης σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με τη ρύθμιση της μη διάδοσης (όπλων μαζικής καταστροφής) και την νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Βιρμανίας έχει επικυρώσει τόσο την σύμβαση για τα βιολογικά όπλα όσο και τη σύμβαση για τα χημικά όπλα. Έχει επίσης ανοίξει ένα γραφείο αντιπροσωπίας στη Βιέννη γι να βελτιώσει την εμπλοκή της με τους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν εκεί. Σε μια συνάντηση στη Yangon τον Δεκέμβριο, ήταν σαφές ότι η δέσμευση για την ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης ήταν προτεραιότητα μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ενώ η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι τώρα είναι αξιέπαινη, ωστόσο τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έλλειψη ενός επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου μικρών ποσοτήτων (SQP) ή Πρόσθετο Πρωτόκολλο (ΑΡ), τα οποία θα παράσχουν στην ΙΕΑΕ την απαραίτητη πρόσβαση και πληροφορίες για να διευκρινιστεί ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Μιανμάρ είναι αποκλειστικά ειρηνικές. Το 2010 ένας αποστάτης με το όνομα Sai Thein Win, παρείχε σειρά εγγράφων που ο ίδιος και άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν η βάση μιας μυστικής προσπάθειας απόκτησης πυρηνικών όπλων από τον βιρμανικό στρατό. Οι υποψίες έμειναν ανεπιβεβαίωτες, , αλλά υπήρχαν αξιολογήσεις μιας υποτυπώδους έρευνας για πυρηνικά όπλα. Το Νοέμβριο του 2012, ο πρόεδρος Thein Sein διακήρυξε ότι η χώρα του θα ενίσχυε τη διαφάνεια με την υιοθέτηση μιας ΑΡ, με τη δέσμευση να ανακοινώσει περαιτέρω πληροφορίες, επιτρέποντας παράλληλα στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ μεγαλύτερη πρόσβαση για να επαληθεύσουν πυρηνικές δραστηριότητες. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Οι γνωστοί στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ της Μιανμάρ και της Βόρειας Κορέας έχουν επίσης κάνει ελάχιστα για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Βιρμανίας. Αν και οι δεσμοί φαινομενικά περιορίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’00, απατεώνες αξιωματικοί του στρατού έχουν έκτοτε δεχθεί κυρώσεις για το ότι συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Πιονγκγιάνγκ.

Οι προηγούμενες διμερείς συμφωνίες έχουν αποδώσει λίγα μέχρι στιγμής, αλλά οι αντίστοιχες συνθήκες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία και η Μιανμάρ έχουν τώρα περισσότερα κίνητρα για να προχωρήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός. Αν και οι περισσότερες από τις ανησυχητικές καταγγελίες σχετικά με τις παράνομες βιρμανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που ανέκυψαν το 2010 έχουν τώρα επιλυθεί, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα ώστε η κυβέρνηση του Naypyidaw να αποδείξει ότι μπορεί να την εμπιστευθεί κάποιος πλήρως. Ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να παρασχεθεί στην ΙΑΕΑ η πρόσβαση και οι πληροφορίες που χρειάζονται. Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της Μιανμάρ ότι ενδεχόμενο ενδιαφέρον για την πυρηνική τεχνολογία είναι καθαρά ειρηνικού χαρακτήρα, οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την επαλήθευση, θα είναι πιο πειστικές από τα λόγια.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2015-dda3/april-1413/third-time-lucky-for-a-russia-myanmar-nuclear-deal-ed6e


Πηγή:www.capital.gr
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 15, 2015, 17:14:23 μμ
 Το κύμα των απελπισμένων μεταναστών στον Κόλπο της Βεγγάλης θα συνεχισθεί όσο η Μιανμάρ (Βιρμανία) δεν βάζει τέλος στις διακρίσεις σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν.

«Έως ότου η κυβέρνηση της Μιανμάρ αντιμετωπίσει τη θεσμική διάκριση που γίνεται σε βάρος του πληθυσμού των Ροχίνγκια και αποκαταστήσει την ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στην ιθαγένεια, αυτή η παρακινδυνευμένη μετανάστευση θα συνεχισθεί», αναφέρει σε δήλωσή του.

Ο κ. Ζέιντ προσθέτει ότι η κατάσταση στην επαρχία Ρακχίν της Μιανμάρ, απ' όπου προέρχονται οι μετανάστες, είναι «από τους κύριους παράγοντες που ωθούν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους να διαφύγουν δια θαλάσσης».

Η μειονότητα των Ροχίνγκια θεωρείται από τον ΟΗΕ ένας από τους περισσότερο διωκόμενους λαούς στον κόσμο.

«Η ποινικοποίηση και ο εγκλεισμός τέτοιων ευάλωτων ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν παιδιά, δεν είναι η λύση», τόνισε ο κ. Ζέιντ.

«Μού προκαλούν φρίκη πληροφορίες ότι η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Μαλαισία διώχνουν πίσω στη θάλασσα σκάφη γεμάτα με ευάλωτους μετανάστες, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε ο κ. Ζέιντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τελευταία πληροφορία ότι το ταϊλανδικό πολεμικό ναυτικό υποχρέωσε σκάφος το οποίο μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους να ανοιχτεί και πάλι στη θάλασσα, αφού τους έδωσε προμήθειες, δείχνει μια συμπεριφορά «ακατανόητη και απάνθρωπη».


ναυτεμπορική
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: deepblue στις Μάιος 18, 2015, 14:57:27 μμ
Τρομακτική κατσαρίδα αρπακτικό ανακαλύφθηκε στη Μιανμάρ – Τίποτα παρόμοιο δεν περπατάει πάνω στη Γη σήμερα

(http://apocalypsejohn.com/wp-content/uploads/tromaktiki-katsarida-arpaktiko-anakalifthike-sti-mianmar-tipota-paromio-den-perpatai-pano-sti-simera-700x360.jpg)

Ένα είδος προϊστορικής κατσαρίδας-αρπαχτικού βρέθηκε διατηρημένο μέσα σε κεχριμπάρι στη Μιανμάρ από τον Γερμανό ερευνητή Ziggi Ellenberger.
Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν πως πρόκειται για αλογάκι της Παναγίας, όμως όταν το δείγμα αναλύθηκε από τον δόκτορα Peter Vršanský από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Μπρατισλάβα και την Σλοβακική Ακαδημία Επιστημόνων, αποκαλύφθηκε πως το εύρημα ήταν ένα είδος κατσαρίδας που κατοικούσε στη γη πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια.
Ο ίδιος κατέληξε σε αυτή την εκτίμηση μαζί με τον Günter Bechly από το Κρατικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Στουτγάρδη και μαζί δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους στο περιοδικό «Geologica Carpathica».
«Μετά την πρώτη ματιά ήξερα πως ήταν κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Vršanský στο BBC Earth, προσθέτοντας πως τίποτα παρόμοιο δεν περπατάει πάνω στη Γη σήμερα.
Σύμφωνα με του επιστήμονες, η κατσαρίδα δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό, όμως διαθέτει χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν πως ήταν αρπαχτικό και κυνηγούσε τα βράδια.

Μπορούσε να πετάξει όταν υπήρχε ανάγκη, ενώ γράπωνε τη λεία της με τα κοντά και δυνατά αγκάθια που βρίσκονταν κατά μήκος των μακριών ποδιών της. Το όνομά του νέου αυτού είδους είναι Manipulator modificaputis.

Ένας άλλος επιστήμονας, ο δόκτωρ Alexandr Rasnitsyn από την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, πιστεύει πως οι κατσαρίδες του είδους Manipulator δεν ήταν κυνηγός, καθώς τα πόδια της ήταν αδύναμα και μακριά και το πιθανότερο είναι πως δεν μπορούσε να τρέξει γρήγορα.


Πηγή: http://apocalypsejohn.com/2015/05/tromaktiki-katsarida-arpaktiko-anakalifthike-sti-mianmar-tipota-paromio-den-perpatai-pano-sti-simera.html (http://apocalypsejohn.com/2015/05/tromaktiki-katsarida-arpaktiko-anakalifthike-sti-mianmar-tipota-paromio-den-perpatai-pano-sti-simera.html)
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 18, 2015, 16:23:53 μμ
Βίαιες συγκρούσεις σε σκάφος που αποκλείστηκε στη θάλασσα για 4 μήνες


Τρομακτικές περιγραφές για όσα συνέβαιναν πάνω στο σκάφος στο οποίο παρέμειναν επί τέσσερις μήνες, πριν καταφέρουν να βγουν στην Ινδονησία, έδωσαν οι μετανάστες που επιβίωσαν τόσο από τις κακουχίες όσο και από τις άγριες συνθήκες που επικράτησαν μεταξύ τους πάνω στο σκάφος.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σημειώθηκαν επιθέσεις με μαχαιρώματα, ορισμένοι κρεμάστηκαν ενώ άλλοι πετάχτηκαν στη θάλασσα καθώς αγρίευε η μάχη για τις εναπομείνασες προμήθειες τροφίμων.

Σύμφωνα με τις περιγραφές ξέσπασαν συγκρούσεις βίαιες ανάμεσα στους μετανάστες, που προέρχονταν από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές.

Ο 21χρονος Mahmud Rafiq από τη Μιανμάρ επέρριψε στους μετανάστες από τη Βεγγάλη την ευθύνη για τις επιθέσεις, λέγοντας πως αρνήθηκαν να δώσουν όσα τρόφιμα είχαν απομείνει στις γυναίκες και τα παιδιά. «Άρχισαν να μας χτυπούν, πήραν το φαγητό, πέταξαν κάποιους από μας στη θάλασσα. Μας χτυπούσαν και μας μαχαίρωναν, με χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι και στα πόδια», περιγράφει.

Ο 23χρονος Μohammad Abdur Rahim κατηγορεί τους μετανάστες από τη Μιανμάρ για όσα έγιναν: δεν μας δίνουν φαγητό ή νερό, μας βασανίζουν κάθε μέρα», λέει από την πλευρά του.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν πάνω σε σκάφος με 700 ανθρώπους το οποίο το ναυτικό της Ινδονησίας απέκρουσε και συνόδευσε σε ύδατα της Μαλαισίας, όπου το απέκρουσε το ναυτικό της Μαλαισίας! Το σκάφος κατέληξε και πάλι σε ινδονησιακά ύδατα όπου οι επιβάτες διασώθηκαν από ντόπιους ψαράδες.

«Σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, πετούν ο ένας τον άλλο στη θάλασσα», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ινδονησίας ενώ ένας από τους γιατρούς που τους περιέθαλψε περιέγραψε με μελανά χρώματα την περιπέτειά τους: «ήταν στη θάλασσα για τέσσερις μήνες, χωρίς καθαρό φαγητό, χωρίς κρεβάτια, οι άνθρωποι αφυδατώθηκαν, ήταν τραυματικό».

Οι περιγραφές αυτές ρίχνουν ακόμα περισσότερο φως στα τεκταινόμενα στην περιοχή αυτή όπου οι χώρες επιδίδονται σε μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί «ανθρώπινο πινκγ –πονγκ», την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση στα ασιατικά κράτη να δέχονται τους χιλιάδες μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές που βρίσκονται εν τω μέσω της θαλάσσης, σημειώνοντας πως ειδικά οι μουσουλμάνοι της Μιανμάρ είναι από τους πλέον διωκόμενους.

Η Μαλαισία από την πλευρά της κάλεσε τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές να επιχειρήσει να σταματήσει την αναχώρηση των μεταναστών.

«Ποια είναι η ευθύνη της κυβέρνησης της Μιανμάρ… υπάρχει ανθρωπιστική πλευρά για εκείνους ώστε να λύσουν το πρόβλημα εσωτερικά;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μαλαισίας.

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/822077/anthropino-ping-pong-me-metanastes-stis-asiatikes-thalasses/
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 19, 2015, 17:24:24 μμ
Η κρίση της Ταϊλάνδης και η ντροπή της Μιανμάρ


Οι διεθνείς πιέσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ταϊλάνδη έχουν αναδείξει μία άλλη κρίση στη Μιανμάρ. Τώρα ο κόσμος -και ιδιαίτερα η Νοτιοανατολική Ασία- δεν έχει άλλη επιλογή από το να ασχοληθεί και με τις δύο μαζί.

Οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη πιέζουν εδώ και κάποιο καιρό την Ταϊλάνδη να καταπολεμήσει το trafficking και τα καταφέρνουν: οι αρχές της Ταϊλάνδης προχώρησαν πρόσφατα σε αρκετές συλλήψεις μελών που ανήκουν σε εγκληματικές συμμορίες που εισάγουν λαθραία μετανάστες από τη Μιανμάρ. Σε απάντηση, όμως, πολλοί από αυτούς τους σωματέμπορους εγκαταλείπουν το φορτίο τους, αφήνοντας πιθανότατα χιλιάδες μετανάστες χωρίς τροφή, καύσιμα ή νερό. Οι ναυτικές δυνάμεις της περιοχής έχουν δεσμευτεί να διώξουν τα πλοιάρια, από φόβο μήπως ενθαρρυνθούν και άλλοι να επιχειρήσουν το ταξίδι.

Χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις του ΟΗΕ να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να φτάσουν στην ξηρά. Αλλά αυτή είναι επίσης η στιγμή να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του trafficking στην πηγή του.

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια από την παράκτια περιοχή Rakhine της Μιανμάρ. Περισσότεροι από 120.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει την Rakhine από το 2012 και ο ρυθμός σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Από πολλούς θεωρούνται οι παρείσακτοι που εισήχθησαν από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από το –σημερινό- Μπαγκλαντές: η κοινότητα των παραπάνω από 1 εκατομμύριο Ροχίνγκια υποφέρει από επιθετικό ρατσισμό στην Μιανμάρ. Δεν επιτρέπεται να έχουν την πλήρη ιδιότητα πολίτη, ενώ αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην ελευθερία τους να μετακινούνται, να παντρευτούν και να πιστεύουν. Νωρίτερα φέτος έχασαν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Οι συνθήκες επιδεινώνονταν σταθερά μετά τις αντι-μουσουλμανικές εξεγέρσεις που σάρωσαν το Rakhine το 2012. Περίπου 150.000 Ροχίνγκια παραμένουν εκτοπισμένοι σε καταυλισμούς που δεν διαθέτουν αποχέτευση, επαρκή σίτιση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Δεν είναι απορίας άξιο γιατί τόσοι πολλοί είναι πρόθυμοι να αφήσουν τις τύχες τους στα χέρια των σωματεμπόρων, οι οποίοι κρατούν κάποιους για λύτρα και πωλούν άλλους σε εικονική σκλαβιά.

Η βιρμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να αντιστρέψει αυτή την απώλεια. Το πιο εύκολο για αρχή θα ήταν η βελτίωση των συνθηκών στις κατασκηνώσεις προσφύγων της Rakhine. Ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν πιάσει και πάλ δουλειά μετά από διακοπή ενός μήνα πέρυσι, τα επίπεδα της βοήθειας εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή. Οι ομάδες βοήθειας περιορίζονται από τον αριθμό των τοπικών υπαλλήλων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και από άλλα λογιστικά εμπόδια. Οι αρχές πρέπει επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες Ροχίνγκια που ζουν σε συνθήκες απαρτχάιντ σε απομονωμένα χωριά, αποκομμένοι σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια και τα μέσα διαβίωσης.

Γενικότερα, η κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενσωματώσει τους Ροχίνγκια -η καταγωγή των οποίων εντοπίζεται πολλές γενιές πίσω- στην κοινωνία ως ισότιμους και όχι ως πολιτογραφημένους πολίτες. Οι τελευταίοι απαγορεύεται να έχουν ακίνητη περιουσία, να θέτουν υποψηφιότητα για αξιώματα, να εργάζονται για το δημόσιο ή σπουδάζουν ιατρική ή μηχανολογία.
Ωστόσο το πιο δύσκολο και πιο κρίσιμο καθήκον θα είναι η αλλαγή νοοτροπίας σε όλη τη χώρα. Οι διακρίσεις εις βάρος των Ροχίνγκια ενώνουν σχεδόν το σύνολο των βουδιστών του πληθυσμού και όλα τα πολιτικά κόμματα. Τουλάχιστον, οι υποκινητές των ταραχών του 2012 και των μετέπειτα επιθέσεων θα πρέπει να προσαχθούν σε δίκη, έτσι ώστε οι Ροχίνγκια να δουν ότι προστατεύονται και αυτοί από το νόμο.

Η αληθινή συμφιλίωση θα πάρει χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι αρχές θα πρέπει τουλάχιστον να πατάξουν τις εκδηλώσεις μίσους και να σταματήσουν να αποκρύπτουν ή να διαστεβλώνουν τις βαθιές ρίζες των Ροχίνγκια στη χώρα. Αν οι γείτονες της Μιανμάρ έχουν καθήκον να φροντίζουν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις ακτές της, είναι υποχρέωση της Μιανμάρ να δώσει στους Ροχίνγκια λόγους για να μείνουν.

http://www.capital.gr/bloomberg-view/3014502/i-krisi-tis-tailandis-kai-i-ntropi-tis-mianmar
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 23, 2015, 18:49:55 μμ
Μιανμάρ: Οι αρχές της επαρχίας Ραχίν απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι οι διώξεις εναντίον των Ροχίνγκια ευθύνονται για τη μεταναστευτική κρίση

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ραχίν στη Μιανμάρ, την οποία εγκαταλείπουν χιλιάδες Ροχίνγκια, διέψευσε ότι οι διώξεις εναντίον της μειονότητας αυτής έχουν προκαλέσει τη μαζική έξοδό της.

Πολλοί Ροχίνγκια έχουν πέσει θύματα διακινητών ανθρώπων καθώς προσπαθούν να φτάσουν νότια στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από αυτό που ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε χθες Παρασκευή «τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην επαρχία Ραχίν».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής, ο Μάουνγκ Μάουνγκ Ον, δήλωσε έπειτα από μια συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του ΟΗΕ χθες: «Είμαι απογοητευμένος και διαφωνώ εντελώς και απορρίπτω τους αβάσιμους ισχυρισμούς των ΗΠΑ».

Το μεταναστευτικό κύμα «δεν οφείλεται καθόλου σε πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις», πρόσθεσε.
Ο Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μιανμάρ την Πέμπτη και την Παρασκευή δήλωσε στους ηγέτες της χώρας ότι πρέπει να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και τη βία εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια.

Η πλειονότητα των περισσότερων από 3.000 μεταναστών που έχουν φτάσει στις ακτές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας αυτό τον μήνα ήταν Ροχίνγκια, εξήγησε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

Η μεταναστευτική κρίση στη νοτιοανατολική Ασία οξύνθηκε μετά την απόφαση της Ταϊλάνδης να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων, γεγονός που τους ώθησε να εγκαταλείψουν υπερφορτωμένα με μετανάστες πλοία στον κόλπο της Βεγγάλης και τη θάλασσα Ανταμάν, αντί να προσπαθήσουν να τους περάσουν οδικά μέσω της Ταϊλάνδης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτίμησε χθες ότι περίπου 3.500 μετανάστες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε πλοία, με τις προμήθειές τους να μειώνονται, και επανέλαβε την έκκλησή της προς τις περιφερειακές κυβερνήσεις να τους σώσουν.

Το ναυτικό της Μιανμάρ εντόπισε δύο ταϊλανδέζικα πλοία στα ανοικτά της επαρχίας Ραχίν την Πέμπτη, ένα εκ των οποίων μετέφερε μετανάστες, ενώ το άλλο ήταν κενό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας χθες.

«Στο ένα επιβαίνουν περίπου 200 Μπανγκλαντεσιανοί», πρόσθετε η ανακοίνωση, τους οποίους οι αρχές «θα απελάσουν».

Οι Ροχίνγκια της Μιανμάρ είναι μια άπατρις μουσουλμανική μειονότητα, η οποία θεωρείται από τον ΟΗΕ ένας από τους περισσότερο διωκόμενους λαούς στον κόσμο.

Περίπου 800.000, οι Ροχίνγκια ζουν περιορισμένοι στην επαρχία Ραχίν (δυτική Μιανμάρ), 140.000 από τους οποίους μέσα σε καταυλισμούς και σε άθλιες συνθήκες. Η χούντα που κυβερνούσε τη χώρα τους έχει στερήσει την υπηκοότητα και σε βάρος τους επιβάλλονται περιορισμοί στα ταξίδια, στην εργασία, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ακόμη και στον γάμο

http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/130953/mianmar-oi-arhes-tis-eparhias-rahin-aporriptoun-tis-katigories-oti-oi-dioxeis-enadion-ton-rohingia-euthunodai-gia-ti-metanasteutiki-krisi/
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 24, 2015, 22:26:07 μμ
Μιανμάρ
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ υιοθέτησε αμφιλεγόμενο νόμο περί οικογενειακού προγραμματισμού, ο οποίος σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοχεύει τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς χιλιάδες μέλη της χάθηκαν στη θάλασσα, εγκαταλειμμένα μεσοπέλαγα από τους διακινητές τους. Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές χαρακτηρίζει «ψυχασθενείς» τους μετανάστες, λέγοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας της...

Περισσότεροι από 3.500 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια στη χώρα τους ενώ οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια θέλουν να γλιτώσουν από τις διώξεις που υφίστανται στη Μιανμάρ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι Ροχίνγκια είναι μια από τις μειονότητες που υφίσταται τις περισσότερες διώξεις στον κόσμο.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στις αρχές των Πολιτειών της Μιανμάρ να λαμβάνουν μέτρα για να περιοριστεί ο ρυθμός των γεννήσεων. Η επίσημη εφημερίδα Myanma Alinn έγραψε το Σάββατο ότι ο πρόεδρος της χώρας, Τέιν Σέιν, ενέκρινε τον νόμο στις 19 Μαΐου. Οι τοπικές αρχές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτιμούν την κατάσταση στην περιοχή τους και να καθορίζουν αν επαρκούν οι πόροι «λόγω αυξημένου αριθμού μεταναστών, λόγω της δημογραφικής αύξησης ή λόγω του αυξημένου αριθμού γεννήσεων», αναφέρει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια, οι τοπικοί κυβερνήτες θα ζητούν από την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει κανόνες, όπως για παράδειγμα να υποχρεώνει τις γυναίκες «να περιμένουν τουλάχιστον 36 μήνες» μετά τον τοκετό πριν κάνουν άλλο παιδί.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) θεωρεί ότι ο νόμος αυτός στοχεύει ευθέως τους Ροχίνγκια.

Περίπου 1,3 εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν στη Μιανμάρ η οποία τους θεωρεί παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και δεν τους χορηγεί υπηκοότητα. Ο νόμος αυτός «θα επιδεινώσει σοβαρά τις εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις» τονίζει ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW για θέματα Ασίας, Φιλ Ρόμπερτσον. «Αναμένουμε ότι οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια της Πολιτείας Ρακάιν θα είναι ο υπ' αριθμόν ένα στόχος του νόμου αυτού» δηλώνει.

Την ίδια στο Μπανγκαλντές, η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα χαρακτήρισε «ψυχασθενείς» τους μετανάστες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια στη χώρα τους και πολλοί από αυτούς πνίγονται στη θάλασσα, κατηγορώντας τους ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας.

«Υπάρχουν αρκετές δουλειές για αυτούς κι όμως φεύγουν από τη χώρα κατ' αυτόν τον καταστροφικό τρόπο» είπε η Σεΐχ Χασίνα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sangbad Sangstha. Αυτές ήταν και οι πρώτες δηλώσεις που κάνει η πρωθυπουργός για τη μεταναστευτική κρίση στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αφού χαρακτήρισε τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μεσοπέλαγα «ψυχικά άρρωστους» επειδή έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας δουλειά, είπε ότι στο Μπανγκλαντές «η ζωή τους θα ήταν καλύτερη».

«Αμαυρώνουν την εικόνα του Μπανγκλαντές σε διεθνές επίπεδο» συνέχισε.

Η πρωθυπουργός ζήτησε από τις αρχές να σταματήσουν τη φυγή των μεταναστών και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των διακινητών. «Εκτός από τους διακινητές, θα πρέπει να τιμωρηθούν και αυτοί που φεύγουν παράνομα από τη χώρα» δήλωσε.

«Θα πρέπει να διεξάγουμε εκστρατείες [...] ώστε οι μετανάστες να μην δίνουν χρήματα στους διακινητές για να φεύγουν παράνομα στο εξωτερικό, πέφτουν έτσι σε παγίδα» ανέφερε επίσης η Σεΐχ Χασίνα σε ομιλία της σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας.

Και όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ χιλιάδες μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές βρίσκονται σε κίνδυνο στον Κόλπο της Βεγγάλης, παγιδευμένοι μεσοπέλαγα ενώ πλησιάζει η εποχή των μουσώνων...
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάιος 29, 2015, 17:04:00 μμ
Η Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε μεσοπέλαγα ένα αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 700 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Το υπουργείο Πληροφοριών διευκρίνισε πως πρόκειται για "Μπανγκλαντεσιανούς", ένας όρος που περιγράφει στα βιρμανικά τόσο τους μετανάστες από το Μπανγκλαντές όσο και τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια που δεν αναγνωρίζονται νομικά.

"Το Πολεμικό Ναυτικό τούς οδήγησε στο νησί Χαϊγκίι", ανοικτά των δυτικών ακτών της Μιανμάρ, προσθέτει το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίζει τι απέγινε η ομάδα αυτή, που αποτελείται από 608 άνδρες, 74 γυναίκες και 45 παιδιά.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί στη θάλασσα από τους διακινητές έπειτα από την κατασταλτική πολιτική που αποφάσισε ξαφνικά η Ταϊλάνδη, συνήθης χώρα διέλευσης μεταναστών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Περισσότεροι από 3.500 υποσιτισμένοι μετανάστες έχουν φθάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Άλλοι βρίσκονται ακόμη μεσοπέλαγα.


http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/132071/mianmar-ploio-me-727-metanastes-edopistike-anoikta-ton-akton/
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούνιος 28, 2015, 09:27:20 πμ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Ιούλιος 26, 2015, 09:36:00 πμ
 Δικαστήριο στη βόρεια Μιανμάρ καταδίκασε 153 Κινέζους σε ισόβια κάθειρξη για παράνομη υλοτομία.

Οι δεκάδες Κινέζοι είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο στην επαρχία Κατσίν, κοντά στα σύνορα Μιανμάρ - Κίνας, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης για την πάταξη της παράνομης υλοτομίας.

Δύο 17χρονοι καταδικάστηκαν σε ποινές 10 ετών, ενώ μια γυναίκα η οποία συμμετείχε στην ομάδα των Κινέζων καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για την αυστηρότητα των ποινών.


http://www.naftemporiki.gr/story/981879/mianmar-153-kinezoi-se-isobia-gia-paranomi-ulotomia
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 01, 2015, 18:01:09 μμ


H διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Αντζελίνα Τζολί, βρέθηκε σήμερα στη Μιανμάρ και συνάντησε γυναίκες -θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, στο βόρειο τμήμα της χώρας που συνταράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Η Τζολί προέτρεψε την κυβέρνηση της Μιανμάρ να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες των σεξουαλικών επιθέσεων.

Η πρωταγωνίστρια του Χόλυγουντ πραγματοποιεί επίσκεψη στην χώρα από την Τετάρτη έπειτα από πρόσκληση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, της Αούνγκ Σαν Σου Κι, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Αυτή η συνάντηση κατέδειξε το ευάλωτο των γυναικών και των κοριτσιών που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές μπροστά στο ενδεχόμενο σεξουαλικών επιθέσεων, τη σωματεμπορία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εξήγησε η ηθοποιός σε ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε η βρετανική πρεσβεία.

«Ήταν συγκινητικό και με γέμισε ταπεινότητα που συνάντησα τις επιζήσασες σεξουαλικών επιθέσεων στο κρατίδιο Κασίν» τόνισε η ίδια.

Παρά τις προσπάθειες τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, υπάρχει σύμφωνα με την ίδια «μία επείγουσα ανάγκη ιατρικής βοήθειας και δικαστικής και ψυχολογικής συμπαράστασης» και επίσης «ενός συμπαγούς νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι δράστες των σεξουαλικών επιθέσεων θα θεωρούνται υπεύθυνοι».

http://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/231344/sto-plevro-thymaton-sexoyalikon-epitheseon-sth-mianm.html
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 01, 2015, 18:02:00 μμ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν τέσσερις περιοχές της χώρας, έπειτα τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ χιλιάδες πολίτες αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε μοναστήρια.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες, οι οποίες έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες σπίτια και χωράφια, είναι αποτέλεσμα των μουσώνων που πλήττουν καιρό τώρα αρκετές περιοχές της Μιανμάρ. Οι ισχυροί άνεμοι ωστόσο και οι βροχές των τελευταίων ημερών, αποτέλεσμα του τυφώνα Κομέν, έχουν επιδεινώσει πολύ την κατάσταση.

Μέσα στο σκηνικό αυτό της «μεγάλης καταστροφής», όπως περιγράφει την κατάσταση ο Ερυθρός Σταυρός, κυκλοφορούν επίσης αναφορές σύμφωνα με τις οποίες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια εκδιώκονται από καταφύγια.

Ειδικότερα, οι Myanmar Times αναφέρουν ότι μέλη της μειονότητας εκδιώχτηκαν από εγκαταλειμμένα σχολεία και κοινοτικά κέντρα από την πολιτεία Ραχίνε, στα δυτικά της χώρας.


http://www.tanea.gr/news/world/article/5263055/kataigides-kai-plhmmyres-fernoyn-th-mianmar-se-katastash-ektaktoy-anagkhs/
Τίτλος: Διεθνή βοήθεια για τους πληγέντες από τις πλημμύρες ζητά η Μιανμάρ
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 04, 2015, 15:44:31 μμ
Έκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυναν οι αρχές της Μιανμάρ για την παροχή τροφίμων, προσωρινών καταλυμάτων και ρούχων στους περισσότερους από 210.000 πληγέντες από τις πλημμύρες στη χώρα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις πλημμύρες, που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται κατά την φετινή περίοδο των μουσώνων, ενώ περισσότεροι από 210.000 έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας χιλιάδες σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, γέφυρες και δρόμοι έχουν καταστραφεί, ενώ μερικές περιοχές εξακολουθούν να είναι αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα.

Η έκκληση για διεθνή βοήθεια έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την στάση που τηρούσαν οι αρχές της όταν την κυβερνούσαν οι στρατηγοί. Η χούντα είχε αρνηθεί να δεχθεί εξωτερική βοήθεια μετά τον καταστροφικό κυκλώνα του 2008 Ναργκίς, ο οποίος άφησε πίσω του σχεδόν 140.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στην καταστροφή. «Η ελλιπής ανταπόκριση της κυβέρνησης στην καταστροφή οδήγησε σε παρανοήσεις κατά τις προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων διαφόρων περιοχών» παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γε Χτουτ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η εφημερίδα New Light of Myanmar.

Πρόκειται για μια σπάνια παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης μετά την σωρεία των επικρίσεων που διατυπώθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2011 και ετοιμάζεται για εκλογές το Νοέμβριο, ηγείται των προσπαθειών παροχής βοήθειας, αλλά ο στρατός χειρίζεται τη διεξαγωγή των σχετικών επιχειρήσεων.

«Συνεργαζόμαστε και ζητούμε διεθνή βοήθεια. Έχουμε αρχίσει να επικοινωνούμε με οργανώσεις και χώρες που μπορεί να κάνουν δωρεές» πρόσθεσε ο Γε Χτουτ.

Η Μιανμάρ χρειάζεται τη βοήθεια άλλων χωρών και για την μετεγκατάσταση των πληγέντων, όπως και την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων όταν αποσυρθούν τα νερά από τις πλημμύρες.

Από την Παρασκευή η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τέσσερα κρατίδια και περιοχές του βόρειου και του δυτικού τμήματος της χώρας – Ραχίν, Τσιν, Σαγκένγκ και Μαγκουέι. Ωστόσο έκτοτε οι πλημμύρες έχουν επεκταθεί και προς το νότιο τμήμα της χώρας μέσω των ποταμών που έχουν υπερχειλίσει.

Δεκάδες στρατιώτες επιβιβάστηκαν το πρωί της Τρίτης σε στρατιωτικά ελικόπτερα στην Σίτουε, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Ραχίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονταν για να φτάσουν σε απομονωμένα χωριά της περιοχής.

Οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο κρατίδιο αυτό, στο οποίο ζουν ήδη 140.000 εκτοπισμένοι, κυρίως μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, οι οποίοι διαμένουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που στήθηκαν μετά τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ βουδιστών και μουσουλμάνων το 2012.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Ραχίν, αν και η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των πλημμυροπαθών είναι δύσκολη στην χώρα αυτή, στην οποία οι ήδη ελαττωματικές υποδομές υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες.

«Πιστεύεται ότι υπάρχουν κι άλλα θύματα από τις πλημμύρες» δήλωσε ο Φιου Λέι Λέι Τουν από το υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας.

Και άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει και σε αυτές το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=727483
Τίτλος: Ένα εκατομμύριο οι πληγέντες από τις βιβλικές πλημμύρες
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 10, 2015, 16:03:40 μμ


   

Τουλάχιστον 99 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου ένα εκατομμύριο έχουν πληγεί από τις βιβλικές πλημμύρες που σάρωσαν στην Μιανμάρ,τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Στο Δέλτα του Ιραγουάντυ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η στάθμη των υδάτων έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα.

«Δεν έχουμε βάρκα και έτσι καθίσαμε εδώ. Δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα.Τίποτα δεν είναι χειρότερο από αυτό.Νερό έχουμε, γιατί ήρθε ένας άντρας και μας έδωσε σε δοχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.»

Τα Ηνωμένα Εθνη διέθεσαν 9 εκατομμύρια δολάρια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που συντονίζουν το έργο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες.Η κυβέρνηση της Μιανμάρ συνδράμει με την παροχή πρόσβασης στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Τα μοναστήρια και τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε προσωρινά καταφύγια των πληγέντων.

Η έκκληση για διεθνή βοήθεια που απέστειλε η Μιανμάρ έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την στάση που είχαν κρατήσει οι στρατηγοί το 2008.Τότε είχαν αρνηθεί να δεχθούν εξωτερική βοήθεια μετά τον καταστροφικό κυκλώνα Ναργκίς, ο οποίος άφησε πίσω του σχεδόν 140.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Επιμέλεια Αργυρω Κράια | Πηγή AP
Τίτλος: Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για την αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου
Αποστολή από: Oytopikos στις Σεπτέμβριος 10, 2015, 16:12:59 μμ

   

Υποψήφιοι του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία στη Μιανμάρ, ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται μετά το τέλος της χούντας το 2011.

Η ηγέτης του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, και κάτοχος Νόμπελ, Αουνγκ Σαν Σουου Κι έστειλε μήνυμα μέσω του facebook.

«Ελπίζουμε ότι όλο ο κόσμος κατανοεί πόσο σημαντικό είναι για εμάς να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Σας παρακαλούμε βοηθείστε μας παρακολουθώντας τι συμβαίνει πριν τις εκλογές, κατά τη διάρκεια των εκλογών, και κυρίως μετά τις εκλογές. Αυτή είναι η καλύτερη συνεισφορά σας για την ειρήνη και την πρόοδο σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο νυν πρόεδρος Θέιν Σέιν δεν είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Η Αουνγκ Σαν Σουου Κι δεν μπορεί να είναι υποψήφια πρόεδρος, βάσει Συντάγματος, λόγω του γάμου της με ξένο.

Από τις εκλογές θα αναδειχθούν οι αντιπρόσωποι στην Άνω και Κάτω Βουλή.

Το κάθε ένα σώμα του κοινοβουλίου θα προτείνει από έναν υποψήφιο πρόεδρο.

Ο στρατός που κατέχει το ένα τέταρτο των εδρών- βάσει του Συντάγματος που ισχύει από την περίοδο της χούντας- θα προτείνει έναν τρίτο.

Η Βουλή θα ψηφίσει ποιός από τους τρεις υποψήφιους θα αναδειχθεί πρόεδρος της Μιανάρ και θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται στις αρχές του 2016.

euronews
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 19, 2015, 14:45:11 μμ
Έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο και πλέον ετών, η κυβέρνηση της Μιανμάρ υπέγραψε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με οχτώ ένοπλες μειονοτικές οργανώσεις, με σκοπό στον τερματισμό της πλειονότητας των μακρόχρονων συγκρούσεων.

Αν και ιστορική, η συμφωνία είναι χαμηλότερη των προσδοκιών, καθώς 7 από τις 15 ένοπλες ομάδες που προσκλήθηκαν στις συζητήσεις, αρνήθηκαν να την υπογράψουν, εξαιτίας των διαφωνιών τους αναφορικά με το ποιες οργανώσεις θα συμμετέχουν στη διαδικασία και της συνεχούς καχυποψίας στις σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας που αποτελείται εν μέρει από πολιτικούς και εν μέρει από στρατιωτικούς και τον ακόμη πανίσχυρο στρατό.

 «Η εθνική συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί ένα ιστορικό δώρο από εμάς στις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τέιν Σέιν τονίζοντας πως είναι «η κληρονομιά μας» και πως «ο δρόμος για ένα μέλλον ειρήνης στην Μιανμάρ είναι πλέον ορθάνοιχτος», ενώ πρόσθεσε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες να πείσει τις άλλες ομάδες να συμμετέχουν στην συμφωνία αργότερα.

 Πηγή: www.lifo.gr
Τίτλος: Μιανμάρ: Εκλογές ορόσημο για τη μετάβαση στη δημοκρατία
Αποστολή από: Oytopikos στις Οκτώβριος 19, 2015, 14:50:55 μμ


   

Eκατοντάδες πολίτες της Μιανμάρ περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους στην πρεσβεία της χώρας τους στην Μπανκόνγκ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ζουν μακριά από την πατρίδα τους, αλλά οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου συνιστούν ορόσημο για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία και θέλουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί κανονικά, παρά τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

Το κόμμα της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει ευρεία απήχηση και σε περίπτωση που έρθει πρώτο, η ίδια δήλωσε πως θα ηγηθεί της κυβέρνησης.

Η Μιανμάρ κινήθηκε με αργά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό. Η χούντα παρέδωσε την εξουσία το 2011 σε πολιτική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο στρατός παραμένει ισχυρός και πρόεδρος της χώρας είναι ο πρώην στρατηγός Θέιν Σέιν.

Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάντως, καταδίκασαν τις πρόσφατες συλλήψεις δύο ακτιβιστών για ασέβεια προς τον στρατό της χώρας.

http://gr.euronews.com/2015/10/17/early-voting-starts-in-myanmar-poll-after-activists-are-arrested-for-facebook/
Τίτλος: Με ψηφοφόρους η Αούνγκ Σαν Σου Κι λίγο πριν τις εκλογές
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 03, 2015, 10:36:11 πμ

Υποδοχή ροκ σταρ επεφύλαξαν στην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, οι ψηφοφόφοι της. Μία εβδομάδα πριν από τις ιστορικές εκλογές, η νομπελίστρια πολιτικός που πέρασε πολλά χρόνια υπό κατ‘οίκον περιορισμό, μίλησε στους ψηψοφόρους της για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα και ζήτησε αυτοδυναμία.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 08, 2015, 19:27:11 μμ

   

Οι κάλπες έκλεισαν και η καταμέτρηση ξεκίνησε στην Μιανμάρ, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα, μετά από 25 χρόνια.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κυβερνών κόμμα, που έχει τη στήριξη του στρατού, αναμένεται να καταγράψει σημαντικές απώλειες.

Οι εκλογές θεωρούνται ορόσημο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας, μετά από δεκαετίες κυριαρχίας των στρατιωτικών.

Μεγάλη κερδισμένη αναμένεται να αναδειχθεί η 70χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι. Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία, λόγω συνταγματικού κολλήματος.

Δηλώνει ωστόσο, ότι αν επικρατήσει το κόμμα της, η ίδια θα ασκεί την πραγματική εξουσία.

Εκπρόσωποι του στρατού και ο απερχόμενος πρόεδρος Θέιν Σέιν δεσμεύτηκαν ότι θα σεβαστούν το
αποτέλεσμα.

Στη χώρα αναπτύχθηκαν 10.000 διεθνείς παρατηρητές και την φύλαξη της τάξης ανέλαβαν 40.000 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί.

Παρά τους φόβους για παρατυπίες, η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν περιστατικά βίας, όπως επιβεβαιώνει ο επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών.

«Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η διαδικασία είναι αξιόπιστη. Υπάρχουν βεβαίως μικρές ατέλειες. Ορισμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι εκλογικοί κατάλογοι, που μας φόβιζαν, μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα με την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων τουλάχιστον εδώ στην Γιανγκόν. Ίσως από την επαρχία λάβουμε διαφορετικές πληροφορίες», επισήμανε ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ.

Στις εκλογές συμμετέχουν 6.000 υποψήφιοι από 91 κόμματα.

Έξω από τα εκλογικά τμήματα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές, δείγμα της υψηλής συμμετοχής.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 30 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Αποκλείστηκαν από τη διαδικασία μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι χρειάζεται να εξασφαλίσει τα δυο τρίτα των εδρών.

Ο στρατός ελέγχει εξ΄ ορισμού το ένα τέταρτο των εδρών της Βουλής και θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμαχήσει με το νυν κυβερνών κόμμα, που προέρχεται από τις τάξεις του.

Οι πρώτη ξεκάθαρη εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται το πρωί της Τρίτης.

euronews
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 11, 2015, 06:55:32 πμ
   

Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της Σιγκαπούρης, η Αούνγκ Σαν Σου Κι ξεκαθάρισε πως θα αψηφήσει, κάθε προσπάθεια περιορισμού της από πλευράς του στρατού.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να είναι υποψήφια για την προεδρία εξαιτίας της συνταγματικής απαγόρευσης, που επέβαλε η χούντα.

«Απλούστατα πέρα από τον πρόεδρο θα λαμβάνω όλες τις αποφάσεις γιατί είμαι η αρχηγός του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές. Πρόεδρος θα γίνει κάποιος που θα επιλέξουμε εμείς για να εκπληρώσουμε τις συνταγματικές απαιτήσεις», ανέφερε η Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη Μιανμάρ θα ανακοινωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Από όσα αποτελέσματα έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστά η αντιπολίτευση φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

«Η διαδικασία κύλησε καλύτερα από ότι πολλοί ανέμεναν. Είναι επίσης αλήθεια, παρ’ όλα αυτά, ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι πραγματικά ελεύθερες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στο μέλλον», ανέφερε ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τις εκλογές νίκη για τον λαό της Μιανμάρ. Επισήμανε όμως, πως οι κυρώσεις θα διατηρηθούν μέχρι να αποδώσει καρπούς η μετάβαση στη δημοκρατία.
Τίτλος: Μιανμάρ: Σχηματίζει κυβέρνηση το κόμμα της αντιπολίτευσης
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 14, 2015, 07:32:11 πμ

Μιανμάρ: Σχηματίζει κυβέρνηση το κόμμα της αντιπολίτευσης


Το κόμμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι απέσπασε σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Μιανμάρ και θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που ανοίγουν τον δρόμο για μία ιστορική πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τον κατ΄οίκον περιορισμό, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης οδηγεί το άλλοτε εκτός νόμου κόμμα της, τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία (NLD), να ανέλθει στην εξουσία.

Το NLD πέρασε το όριο που του εξασφαλίζει την πλειοψηφία στα δύο σώματα, παρά την παρουσία μη εκλεγμένων στρατιωτικών στο ένα τέταρτο των εδρών της βουλής.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, η οποία δεν έχει ακόμη τελειώσει την καταμέτρηση των ψήφων, το NLD εξασφαλίζει 364 έδρες επί συνόλου 491.

"Θα είναι ένα κοινοβούλιο στο οποίο θα επικρατεί το NLD, θα μπορούν να υιοθετήσουν όλους τους νόμους που θέλουν και δεν θα χρειαστεί να σχηματίσουν έναν συνασπισμό", αναφέρει ο ειδικός Ρίτσαρντ Χόρσεϊ.

Αυτό το τσουνάμι για το κόμμα της Αούνγκ Σου Κι σαρώνει τους αντιπάλους του NLD, κυρίως το κυβερνών κόμμα διάδοχο της στρατιωτικής χούντας.

Οι διάδοχοι του πρώην καθεστώτος θα παραμείνουν ωστόσο μια καθοριστική πολιτική δύναμη στη χώρα, χάρη στο 25% των εδρών που καταλαμβάνονται από βουλευτές στρατιωτικούς. Αλλά και επειδή ο αρχηγός του στρατού έχει την εξουσία να διορίζει ορισμένους βασικούς υπουργούς, όπως αυτούς των Εσωτερικών και της Άμυνας.

Ωστόσο ο αναλυτής Ρίτσαρντ Χόρσεϊ εκτιμά ότι γι' αυτή τη μεταβατική περίοδο "η κυρία της Ρανγκούν" θα πρέπει να προσηλωθεί στο πώς θα διατηρήσει όλους πάνω στο σκάφος και στην άσκηση διπλωματίας απέναντι στους στρατιωτικούς.

Η Αούνγκ βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση ισχύος έναντι αυτών που την κράτησαν 15 χρόνια σε κατ΄οίκον περιορισμό. Δεν θα μπορέσει όμως να γίνει πρόεδρος της χώρας λόγω του Συντάγματος που έχει καταρτιστεί από τη χούντα και απαγορεύει σε οιονδήποτε έχει παιδιά που δεν έχουν βιρμανική υπηκοότητα να θέσει υποψηφιότητα, φωτογραφίζοντας έτσι την Σου Κι. Τα παιδιά της έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Η Σου Κι έχει ήδη προειδοποιήσει, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, ότι έχει πρόγραμμα και ότι θα είναι "πάνω από τον πρόεδρο".

Η Αούνγκ έχει ήδη καλέσει τον πρόεδρο και τον αρχηγό του στρατού σε συνομιλίες με στόχο την εθνική συμφιλίωση. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Ναϊπιντάου, τη διοικητική πρωτεύουσα, πέντε ώρες δρόμο από τη Ρανγκούν, για τη συνεδρίαση του απερχόμενου κοινοβουλίου, που θα είναι μια ευκαιρία για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

Μέχρι τώρα οι πρώην στρατηγοί που ασκούν τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τη διάλυση της χούντας το 2011, έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα σεβαστούν τη διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας.

Επίσης ο ισχυρός στρατός δηλώνει έτοιμος να "συνεργαστεί" και ο πρόεδρος Θέιν Σέιν συνεχάρη την Αούνγκ γιατί "επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες" στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν τα τελευταία 25 χρόνια.

Το πώς θα αντιδρούσε ο στρατός σε μια συντριπτική νίκη του αντιπολιτευόμενου κόμματος ήταν ένας από τους βασικούς λόγους ανησυχίας. Η Αούνγκ έχει υποσχεθεί να ακυρώσει ένα σύστημα που δίνει στους στρατιωτικούς ισχυρή πολιτική εξουσία.

"Ζητήσαμε την έναρξη διαλόγου. Μετά τις συναντήσεις αυτές, τα πράγματα θα μπορούν να προχωρήσουν", δήλωσε ο Νιαν Γουίν εκπρόσωπος του NLD, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων.

Στο κλίμα αυτό, η στρατηγική του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία μετά τις εκλογές είναι να κρατάει χαμηλούς τόνους ώστε να αφήσει στην κυβέρνηση που διαδέχτηκε τη χούντα τον χρόνο για να δεχτεί την ήττα της. Ωστόσο οι υποστηρικτές του κόμματος δεν περιμένουν παρά ένα σήμα από την Αούνγκ για να εκδηλώσουν τη χαρά τους, σε μια χώρα όπου η συναισθηματική φόρτιση από τις εκλογές αυτές είναι μεγάλη αλλά δεν εκφράζεται, καθώς η Αούνγκ τους έχει ζητήσει να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα.

Η νίκη της Αούνγκ αναγνωρίστηκε από πολλούς αρχηγούς κρατών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την έχει συναντήσει δύο φορές κατά τη διάρκεια επίσημων ταξιδιών του στη Μιανμάρ, "χαιρέτισε τις συνεχείς προσπάθειες και θυσίες" της, η οποία δεν μπόρεσε να δει τους δύο γιούς της να μεγαλώνουν, καθώς έμειναν στη Βρετανία με τον πατέρα τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τη συνεχάρη, ενώ εξήρε "το θάρρος και το όραμα" του προέδρου Θέιν Σέιν που προχώρησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μεταρρυθμίσεις, παρά μερικά σημάδια έντασης όπως πρόσφατα η σύλληψη φοιτητών. Ο Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε, πάντως, ότι μένει "πολλή δουλειά" ακόμη ώστε η Μιανμάρ να γίνει μια δημοκρατία.

http://www.kathimerini.gr/838523/article/epikairothta/kosmos/mianmar-sxhmatizei-kyvernhsh-to-komma-ths-antipoliteyshs
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 22, 2015, 16:45:58 μμ
Τουλάχιστον 100 πτώματα έχουν ανασυρθεί από την περιοχή όπου σημειώθηκε η φονική κατολίσθηση κοντά σε ένα ορυχείο νεφρίτη στο κρατίδιο Κατσίν στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ, ενώ άλλοι 100 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται, δήλωσε σήμερα Κυριακή αξιωματούχος των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο Χπακάντ. Η εφημερίδα Global New Light of Myanmar έγραψε ότι πολλοί από τους μεταλλωρύχους κοιμόντουσαν σε πρόχειρα καταλύματα όταν καταπλακώθηκαν από όγκους χώματος και λάσπης.

Ένας αξιωματούχος της Πυροσβεστικής της κωμόπολης Χπακάντ είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι 99 σοροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής και θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται» τόνισε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχους, που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσέθεσε ότι η κατολίσθηση σημειώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα, δίπλα στο ορυχείο το οποίο ελέγχει η εταιρεία Triple One Jade Mining.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/299780/mianmar-100-soroi-apo-tin-katolisthisi-agnooudai-alloi-100-anthropoi-/#ixzz3sEPhzYME

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Μάρτιος 15, 2016, 11:35:31 πμ
Το κοινοβούλιο της Μιανμάρ εξέλεξε πρόεδρο της χώρας τον Χτιν Κιάου, στενό συνεργάτη της Αούνγκ Σαν Σουου Κιι και πρώτο κάτοχο του αξιώματος που δεν έχει σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πεντέμιση δεκαετίες. Η Σούου Κίι ήταν συνταγματικά αποκλεισμένη από τον προεδρικό θώκο, όμως είχε δείξει μετά την επικράτηση του κόμματός της ότι θα ήταν «έμμεσα παρούσα» στην προεδρία.

Η Σούου Κίι οδήγησε το κόμμα της, την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD), σε μεγάλη εκλογική νίκη τον Νοέμβριο. Ωστόσο, το Σύνταγμα της χούντας απαγορεύει σε υποψηφίους με παιδιά που έχουν ξένη υπηκοότητα (όπως η Σουού Κίι, για την οποία είχε γραφτεί η απαγόρευση) να εκλεγούν στην προεδρία. 

Είχε δηλώσει ότι θα επιλέξει για την προεδρία έναν άνθρωπο από το περιβάλλον της, ρόλος που ανατέθηκε στον Χτιν Κιάου.

Ο ίδιος, που δεν είναι βουλευτής, είναι υπεύθυνος φιλανθρωπικού ιδρύματος που ίδρυσε η Σου Κι, ενώ αποτελεί έμπιστο μέλος του στενού κύκλου των ανθρώπων της από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο Χτιν Κιάου έλαβε 360 ψήφους από το σύνολο των 652, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το κοινοβούλιο.
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Απρίλιος 14, 2016, 04:54:50 πμ
Σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών σημειώθηκε στην βορειοδυτική Μιανμάρ, σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.
 
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Ο Εγκέλαδος χτύπησε περίπου 100 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Μονουά με εστιακό βάθος 135 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην πόλη Γκοβαχάτι της ανατολικής Ινδίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σοβαρές ζημιές.

Newsroom ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Αύγουστος 24, 2016, 16:05:10 μμ
Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθών έπληξε σήμερα τη Μιανμάρ και έγινε αισθητή σε πολλές γειτονικές χώρες ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.

Ο σεισμός, που σύμφωνα με το USGS προερχόταν από εστιακό βάθος 84 χιλιομέτρων, έγινε αισθητός από την Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης μέχρι τη Ρανγκούν στη Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές, δυτικότερα, αλλά και την Κολκάτα στην Ινδία.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην περιοχή του Μαγκουέι, στο Τσάουκ, μια μικρή πόλη που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ναϊπιντάου, της διοικητικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. "Λάβαμε πληροφορίες που κάνουν λόγο για ζημιές σε πολλές σημαντικές παγόδες.

Αναμένουμε την επιβεβαίωση από τις ομάδες που έχουν σταλεί επί τόπου. Δεν έχουμε ενημερωθεί για θύματα", εξήγησε ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Μπαγκάν, μιας περιοχής όπου υπάρχουν πολλές παγόδες που αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα.

Τον Απρίλιο είχε καταγραφεί στη βορειοδυτική Μιανμάρ ένας σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

http://www.huffingtonpost.gr/2016/08/24/diethnes-mianmar-seismos_n_11674894.html
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Φεβρουάριος 11, 2017, 09:45:44 πμ

Οι αρχές της Μιανμάρ πιθανόν να έχουν σκοτώσει πάνω από 1.000 Μουσουλμάνους Ροχίνγκια κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιχείρησης καταστολής της μειονοτικής ομάδας δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Τον Ιανουάριο είδε το φως της δημοσιότητας ένα σοκαριστικό βίντεο στο οποίο φαίνονται αστυνομικοί να βασανίζουν και να χτυπούν Ροχίνγκια στην Πολιτεία Ραχίν.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε τη σύλληψη πολλών αστυνομικών μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει τις δυνάμεις ασφαλείας να χτυπούν χωρικούς που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν.

Οι αρχές ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν διαπράξει μαζικούς φόνους και βιασμούς εκατοντάδων μουσουλμάνων Ροχίνγκια και έχουν κάψει τα χωριά τους από τις αρχές Οκτωβρίου οπότε ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της μειονότητας αυτής μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε αστυνομικά τμήματα της Ραχίν, ανέφερε εξάλλου ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.

SKAI (http://www.skai.gr/news/world/article/338376/mianmar-oi-arhes-skotosan-pano-apo-1000-mousoulmanous/#)

Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: samouxos στις Απρίλιος 07, 2017, 00:30:23 πμ


 
   Η πρώτη τη τάξει Σύμβουλος του Κράτους και υπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, που θεωρείται η άτυπη ηγέτιδα της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, απέρριψε τις κατηγορίες περί εθνοκάθαρσης της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, την ώρα που ο ΟΗΕ έχει ανοίξει έρευνα για το θέμα.

Αν και η κ. Σου Κι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην πολιτεία Ραχίν, όπου ζουν οι περισσότεροι Ροχίνγκια, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης τόνισε ότι ο όρος εθνοκάθαρση είναι «πολύ σκληρός».

«Δεν πιστεύω ότι διεξάγεται εθνοκάθαρση. Πιστεύω ότι ο όρος εθνοκάθαρση είναι πολύ σκληρός για να εξηγήσει αυτό που συμβαίνει», τόνισε η κ. Σου Κι.

Σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχει εχθρότητα» στην πολιτεία αυτή της δυτικής Μιανμάρ, όμως «και οι μουσουλμάνοι σκοτώνουν μουσουλμάνους, αν πιστεύουν ότι συνεργάζονται με τις αρχές».

«Δεν είναι θέμα εθνοκάθαρσης, όπως το παρουσιάζετε. Είναι θέμα ανθρώπων σε διαφορετικές πλευρές ενός χάσματος και προσπαθούμε να κλείσουμε αυτό το χάσμα», εξήγησε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα της θα υποδεχθεί «με ανοικτές αγκάλες» οποιονδήποτε Ροχίνγκια πρόσφυγα επιλέξει να επιστρέψει.

Συνθήκες απαρτχάιντ

Συνολικά 75.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου στην Πολιτεία Ραχίν, έπειτα από τις φονικές επιδρομές ενόπλων εναντίον αστυνομικών τμημάτων.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ροχίνγκια ζουν σε συνθήκες απαρτχάιντ στη βορειοδυτική Μιανμάρ, μια χώρα που δεν τους αναγνωρίζει ως πολίτες της, αν και πολλοί από αυτούς ζουν επί γενιές στην κατά 95% βουδιστική χώρα, ενώ δεν τους αναγνωρίζεται η υπηκοότητα. Ζουν κατά βάση περιθωριοποιημένοι, σε άθλιες συνθήκες.

Πρόσφατη έκθεση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες ο στρατός της Μιανμάρ επιδίδεται σε μαζικούς φόνους και ομαδικούς βιασμούς εναντίον των Ροχίνγκια, κάτι που ενδέχεται να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορεί
Τίτλος: Απ: Επικαιρότητα
Αποστολή από: Oytopikos στις Νοέμβριος 22, 2017, 08:38:25 πμ
Στη Μιανμάρ βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της 13ης Ευρω-Ασιατικής Συνάντησης (Asia-Europe Meeting- ASEM), η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με θέμα: «Ενίσχυση της συνεργασίας για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η Ευρω-Ασιατική Συνάντηση αποτελεί μια ανεπίσημη πλατφόρμα συνεργασίας και διεξαγωγής διαλόγου, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου, όπως η συνδεσιμότητα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή, καθώς και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των μεταναστευτικών ροών, αλλά και νέων μορφών παγκόσμιων απειλών, όπως το κυβερνοέγκλημα.

Είναι η σημαντικότερη πολυμερής πλατφόρμα διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία, με τους εταίρους της να καταλαμβάνουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, του παγκόσμιου πληθυσμού και του παγκόσμιου εμπορίου. Έχει βασικό στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου, ικανού να συμβάλει αφενός στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μερών και αφετέρου στην ενδυνάμωση της οικονομικής τους συνεργασίας.

Η Ευρω-Ασιατική Συνάντηση ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1996, οπότε και διεξήχθη η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην Μπανγκόκ, με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 15 κρατών μελών από πλευράς ΕΕ, και 7 μελών του ASEAN, καθώς και την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Από τότε μέχρι σήμερα, το ASEM αριθμεί 51 κράτη - μέλη. Συμμετέχουν, ειδικότερα, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία και η Ελβετία, και 10 μέλη του ASEAN (Μπρουνέϊ, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μυανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ταϋλάνδη) καθώς και τα εξής κράτη: Αυστραλία, Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Δημοκρατία της Κορέας, Μογγολία, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Ρωσία. Περιλαμβάνει, δε, δύο θεσμικούς εταίρους: την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γραμματεία του ASEAN.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ