Αποστολέας Θέμα: Νεα απο Ταιλανδη  (Αναγνώστηκε 123679 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

 • ************
 • Γενικός συντονιστής
 • *****
 • Μηνύματα: 10992
 • Φύλο: Άντρας
 • สมน้ำหน้า
 • OS:
 • Android 12 Android 12
 • Browser:
 • Firefox 111.0 Firefox 111.0
  • Thailand
Απ: Νεα απο Ταιλανδη
« Απάντηση #300 στις: Μάρτιος 16, 2023, 15:39:53 μμ »
Η ΕΕ και η Ταϊλάνδη έχουν ήδη καλά εδραιωμένες εμπορικές σχέσεις, με σαφείς προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση:

    Η αξία των εμπορευματικών συναλλαγών υπερέβη τα 42 δισ. ευρώ το 2022, ενώ η αξία των συναλλαγών στον τομέα των υπηρεσιών υπερέβη τα 8 δισ. ευρώ το 2020.
    Η ΕΕ είναι ο 4ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ταϊλάνδης.
    Η Ταϊλάνδη, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή του ASEAN, είναι ο 4ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή (και 25ος παγκοσμίως).
    Η ΕΕ είναι ο 3ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ταϊλάνδη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10 % των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα, και ο 2ος μεγαλύτερος προορισμός των ΑΞΕ της Ταϊλάνδης, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 14 % των συνολικών ΑΞΕ της Ταϊλάνδης.

Παρά την υψηλή κατάταξη της ΕΕ στις συνολικές συναλλαγές και τις ΑΞΕ της Ταϊλάνδης, η ΕΕ υποεκπροσωπείται όσον αφορά τους βασικούς επενδυτές σε καινοτόμους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και των κρίσιμων αγαθών, όπως τα μικροτσίπ. Οι υποδομές και η μετάβαση σε μια οικονομία προσανατολισμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη της Ταϊλάνδης και προσφέρουν περαιτέρω δυνατότητες για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.


Η ΕΕ και η Ταϊλάνδη δεσμεύονται να προχωρήσουν γρήγορα στις συνομιλίες για τη ΣΕΣ και στοχεύουν να διεξαγάγουν έναν πρώτο ουσιαστικό γύρο διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες. Οι προτάσεις κειμένου της ΕΕ θα δημοσιευθούν μετά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την υποδειγματική πολιτική μας για τη διαφάνεια.

Η ΕΕ θα αναθέσει επίσης τη διενέργεια εκτίμησης των επιπτώσεων στη βιωσιμότητα προς υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, με σκοπό την ανάλυση των πιθανών οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της συμφωνίας, καθώς και των επιπτώσεων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και για την παροχή συστάσεων σχετικά με τον τρόπο μεγιστοποίησης των αναμενόμενων θετικών αποτελεσμάτων, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων.Η ΕΕ και η Ταϊλάνδη ξεκίνησαν για πρώτη φορά διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ΣΕΣ το 2013. Αυτές ανεστάλησαν το 2014, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα. Το 2017 και το 2019, υπό το φως της προόδου της Ταϊλάνδης όσον αφορά τη διαδικασία εκδημοκρατισμού, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία προτεινόταν μια προσέγγιση σταδιακής αποκατάστασης των σχέσεων, η οποία κορυφώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2022.

Όσον αφορά το εμπόριο, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2017 και του 2019 κάλεσαν την Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών για ΣΕΣ με την Ταϊλάνδη και τόνισαν τη σημασία της λήψης μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Η στρατηγική της ΕΕ του 2021 για τον Ινδοειρηνικό επιβεβαίωσε περαιτέρω το μακροχρόνιο ενδιαφέρον της ΕΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ΣΕΣ με την Ταϊλάνδη. Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει καινοτόμες ΣΕΣ με δύο χώρες του ASEAN - τη Σινγκαπούρη και το Βιετνάμ.