ΓΕΝΙΚΑ > ΝΕΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Περιβάλλον-Οικολογικά νέα

(1/9) > >>

mourmoura:
 http://www.panda.org/what_we_do/where_we_work/greatermekong/news/?60700/WWF-discovers-new-coral-reef-in-Thailand



21 Feb 2006
Bangkok, Thailand – As scientists met in Thailand to discuss coral reef restoration and management one year on from the Asian tsunami, WWF announced the discovery of a previously unknown coral reef off the Thai coast.......
συγγνώμη που δεν μπορώ να κάνω μετάφραση.
 όποιος ενδιαφέρεται πέρισσότερα στό σαίτ ανωτέρω

Oytopikos:
Πηγή: ΑΠΕ  25/09/09-11:31

 
To Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) ανακοίνωσε σήμερα ότι 163 σπάνια είδη φυτών και ζώων που ανακαλύφθηκαν μόλις το 2008 στην περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Ανάμεσα στα σπάνια αυτά είδη είναι ένας βάτραχος που τρέφεται με μικρά πουλιά και παρέμενε άγνωστος στους ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποιούν μελέτες στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια.
Οι συχνές ξηρασίες και οι πλημμύρες μαζί με μια άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας εντείνουν τον κίνδυνο εξαφάνισης για τα είδη σε αυτήν την υποπεριοχή του ποταμού Μεκόνγκ, την οποία το WWF αποκαλεί "ένα από τα τελευταία βιολογικά σύνορα", μια περιοχή που εκτείνεται σε χώρες από τις οποίες διέρχεται ο ποταμός Μεκόνγκ, από το βορρά έως το νότο, από την κινεζική περιοχή Γιουνάν έως το Βιετνάμ μέσω του Λάος, της Μιανμάρ, της Καμπότζης, της Ταϊλάνδης.
"Οι προβλέψεις για την υποπεριοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δραματικά τα οικοσυστήματα", δήλωσε ο Στιούαρτ Τσάπμαν, διευθυντής του προγράμματος της περιοχής του Μεγάλου Μεκόνγκ για την οικολογική οργάνωση.
"Ορισμένα είδη θα μπορούν να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές, άλλα όχι, κάτι που απειλεί με εξαφάνιση αρκετά είδη.
Τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά με τη μικρότερη ικανότητα αντοχής στις αλλαγές της θερμοκρασίας και τα είδη που ζουν σε μικρό ή πολύ περιορισμένο φυσικό περιβάλλον".
Η έκθεση δημοσιοποιείται ενώ αρχίζει τη Δευτέρα στη Μπανγκόκ μια νέα διαπραγματευτική σύνοδος της Σύμβασης -πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές.
Στόχος είναι να προετοιμαστεί η σύνοδος της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για την επίτευξη μιας θεμελιώδους συμφωνίας, η οποία θα διαδεχτεί το πρωτόκολλο του Κιότο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πέρυσι 100 νέα φυτά, 28 νέα ψάρια, 18 ερπετά, 14 αμφίβια, δύο θηλαστικά και ένα πτηνό σε αυτή την περιοχή.
Ένα φίδι ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία σε νησί ανοικτά του Βιετνάμ, από έναν επιστήμονα που παρατηρούσε μια σαύρα και ο γιος του παρατήρησε το φίδι ακριβώς δίπλα.
"Πιάσαμε το φίδι και τη σαύρα.
Και τα δύο είναι νέα είδη", αναφέρει στην έκθεση ο Λι Γκρίσμερ, του πανεπιστημίου Sierra της Καλιφόρνιας.
Η περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ είναι ένα χρυσωρυχείο για τους επιστήμονες που ανακάλυψαν 1.068 νέα είδη τη δεκαετία 1997 - 2007.
Στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ κατοικούν τουλάχιστον 320 εκατομμύρια άνθρωποι και υπάρχουν πολλά σπάνια είδη φυτών και ζώων.
Το WWF υπογραμμίζει τη σημασία των διαπραγματεύσεων της Μπανγκόκ.
Η προστασία των ειδών που απειλούνται και των ευάλωτων κοινοτήτων στο Μεγάλο Μεκόνγκ και αλλού στον κόσμο, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στη Μπανγκόκ, επισημαίνει η Κάθριν Γκάτμαν, υπεύθυνη για το κλίμα του WWF.

Oytopikos:
Γατόψαρο σε μέγεθος αρκούδας ανακηρύσσεται το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού. Ψαράδες στη βόρεια Ταϊλάνδη έπιασαν -και στη συνέχεια έφαγαν- το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσαν η National Geographic Society και η WWF. Το αρσενικό γατόψαρο του είδους Pangasius gigas είχε μέγεθος αρκούδας και βάρος 293 κιλά.
Το γιγάντιο γατόψαρο ψαρεύτηκε στον ποταμό Μεκόνγκ, ο οποίος φιλοξενεί περισσότερα είδη γιγάντιων ψαριών από οποιοδήποτε άλλο σύστημα γλυκού νερού στον κόσμο, αναφέρει την Πέμπτη το Reuters.
«Έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι αυτό το γατόψαρο είναι ο κάτοχος του ρεκόρ, ένα απίθανο ψάρι» δήλωσε ο Δρ Ζεμπ Χόγκαν της WWF.
Περιβαλλοντιστές στην περιοχή αλλά και τοπικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τους αλιείς να απελευθερώσουν το γατόψαρο και να το αφήσουν να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα βόρεια για να αναπαραχθεί. Στο μεταξύ, όμως, το γιγάντιο ψάρι πέθανε και κατέληξε στα πιάτα των χωρικών.
Το γιγάντιο γατόψαρο του Μεκόνγκ είναι το μεγαλύτερο αλλά και το σπανιότερο ψάρι της νοτιοανατολικής Ασίας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συνολικά 37 οικογένειες γατόψαρων. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν λέπια.


National Geographic news

Oytopikos:
 Αξιωματούχοι από 13 χώρες πραγματοποιούν συνάντηση στο Μπαλί για να συμφωνήσουν σε προσπάθειες για τον παγκόσμιο διπλασιασμό των τίγρεων, ζώο που ανήκει στα πιο απειλούμενα είδη κατά τη WWF.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) έχει προειδοποιήσει ότι η έλλειψη παγκόσμια δράσεις θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του είδους. Το κυνήγι και η μείωση του κατάλληλου, για την επιβίωση των τίγρεων , φυσικού περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού τους σε 3.200, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το Φόρουμ Τίγρεων στο Μπαλί είναι ένα πρώτο βήμα στην παγκόσμια διάσκεψης κορυφής που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο. Το ενδιαφέρων των οργανώσεων εστιάζεται στην Κίνα, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση τμημάτων του σώματός τους όπως νύχια, δέρμα και κόκαλα.

Οι Οικολόγοι ανησυχούν για την ολοένα και αυξανόμενη εκμετάλλευση της τίγρης καθώς 5.000 βρίσκονται σε αιχμαλωσία.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Ρωσία και την Ταϊλάνδη.

Ο καθηγητής Μπιβάς Πάντα, εμπειρογνώμονας του WWF για τις τίγρεις δήλωσε ότι οι πολιτικές δράσεις είναι αναγκαίες για την επιβολή νομοθεσίας κατά της λαθροθηρίας, την εξασφάλιση ενδιαιτημάτων και την παροχή βοήθειας προς τις κοινότητες που έρχονται σε επαφή με τίγρεις.

enet.gr

Oytopikos:
Σε κρυοτράπεζα φυλάσσονται κύτταρα κοραλλιών προκειμένου να διασωθούν απ' τις υψηλές θερμοκρασίες

Απονέκρωση των κοραλλιογενών υφάλων με δραματική ταχύτητα καταγράφουν ερευνητές στην Ινδονησία και σε άλλες περιοχές της Ασίας -το ανησυχητικό φαινόμενο αποδίδεται στις ακραίες θερμοκρασίες. Σε μια άλλη εξέλιξη, Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη κρυοτράπεζα για κύτταρα κοραλλιών, παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στην Ινδονησία, η περιβαλλοντική οργάνωση Wildlife Conservation Society (WCS) κατέγραψε εκτεταμένη λεύκανση των υφάλων, έναν αποχρωματισμό που συμβαίνει όταν οι πολύποδες των κοραλλιών πεθαίνουν και αφήνουν πίσω τους το λευκό ασβεστολιθικό σκελετό τους.

Η έρευνα στη Θάλασσα του Άνταμαν κάλυψε τις περιοχές έξω από την επαρχία Άτσεχ στο άκρο του νησιού της Σουμάτρας, όπου η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων έφτασε το Μάιο τους 34 βαθμούς Κελσίου, τέσσερις βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για την περιοχή.

Ερευνητές του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ και του Πανεπιστημίου Σία Κουάλα της Ινδονησίας επισκέφθηκαν αργότερα την περιοχή και διαπίστωσαν ότι το 80% των κοραλλιών που εξέτασε η WCS είχαν πλέον πεθάνει.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το ίδιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και στους κοραλλιογενείς υφάλους της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και της Σρι Λάνκα. (Στην ένθετη εικόνα αριστερά, οι περιοχές όπου παρατηρείται λεύκανση τον Αύγουστο σε χάρτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας).

Η φετινή άνοδος της θερμοκρασίας φέτος βρίσκεται σε συμφωνία με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, πιθανώς όμως συνδέεται και με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως είχε συμβεί και τη διετία 1997-98.

Κοράλλια στην κατάψυξη

Σε κίνδυνο βρίσκονται επίσης τα κοράλλια στο σύμπλεγμα της Χαβάης, τα οποία όμως αντιμετωπίζουν διαφορετικές απειλές -απορροές λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων από τις καλλιέργειες και ψάρεμα με δυναμίτη.

Για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσης των κοραλλιών, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα και το Ίδρυμα Smithsonian δημιούργησαν την πρώτη τράπεζα κατεψυγμένων κυττάρων κοραλλιών.

Στην τράπεζα φυλάσσονται προς το παρόν σπέρμα και εμβρυικά κύτταρα από δύο τοπικά είδη, στο μέλλον όμως θα μπορούσαν να προστεθούν δείγματα από κοράλλια άλλων περιοχών του πλανήτη.

«Ορισμένα από τα δείγματα κατεψυγμένου σπέρματος έχουν μάλιστα χρησιμοποιηθεί ήδη για τη γονιμοποίηση αβγών κοραλλιού και τη δημιουργία αναπτυσσόμενων προνυμφών» δήλωσε στο AFP η Μέρι Χάγκεντορν του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και πολλά από τα ζώα που εξαρτώνται από αυτούς ενδέχεται να εξαφανιστούν τα επόμενα 40 χρόνια» προειδοποίησε.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=349336&dt=19/08/2010#ixzz0x5Ksp8n5

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση