Αποστολέας Θέμα: Οικονομικά νέα  (Αναγνώστηκε 178000 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 37.0 Firefox 37.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #195 στις: Απρίλιος 17, 2015, 16:10:36 μμ »
Ανάπτυξη 3% για την οικονομία της Ταϊλάνδης στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς κυβερνητικού αξιωματούχου.Σημαντικοί παράγοντες ο ισχυρός τουριστικός τομέας και οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια.


http://www.businesstimes.com.sg/government-economy/thai-economy-to-grow-about-3-yy-in-q1-planning-agency


Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 37.0 Firefox 37.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #196 στις: Απρίλιος 30, 2015, 17:02:25 μμ »
ΕΝΩΣΗ XΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Παραμένει ο στόχος της ενιαίας οικονομικής αγοράς

Χωρίς νέα συγκεκριμένα αποτελέσματα, όσον αφορά τη λειτουργία της Οικονομικής Κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN (Εconomic Community of Asean - ECO), φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις στη Μαλαισία, όπου μεταξύ άλλων έγινε συνάντηση ηγετών αλλά και πολλών υπουργών. Ωστόσο, είναι καθαρό ότι ο στόχος για μια κοινή οικονομική αγορά παραμένει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός δε συνυπάρχει με αντιθέσεις και διαφορετικά συμφέροντα, ακόμα και μεταξύ των 10 κρατών - μελών της Ενωσης.

Ο Ναζίμπ Ραζάκ, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι είναι ουσιαστικό οι χώρες της ASEAN να συνεχίσουν την προώθηση μέτρων όπως την «απομάκρυνση των εμπορικών συνόρων», την «εναρμόνιση προτύπων, την αύξηση της αγοράς κεφαλαίου και την οικονομική ενοποίηση», προωθώντας την πιο ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, επενδύσεων και ταλέντου μεταξύ των χωρών (της ASEAN).

Την ίδια στιγμή, μια σειρά ασιατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αν και παραμένει ο στόχος της δημιουργίας της ΕCΟ (που θεωρείται ότι επίσημα θα ξεκινήσει στα τέλη του 2015), στη συνάντηση κυριάρχησαν σε σημαντικό βαθμό ζητήματα «ισορροπιών» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου ειδικά η «στάση» της Κίνας (που διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν του 90% της περιοχής) προκαλεί ανησυχία σε πολλές πλευρές. Αν και η κοινή δήλωση που μοιράστηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών μιλά για ανάγκη να υπάρξει «συγκράτηση» στη ΝΚΘ, υπάρχουν χώρες που υποστήριξαν ότι οι όποιες διαφορές με την Κίνα δεν είναι θέμα συνολικά της ASEAN, αλλά ζήτημα διμερών σχέσεων που πρέπει να «λυθεί» από τις αντίστοιχες χώρες. Σε αυτό το «στρατόπεδο» φαίνεται να ανήκει πρώτα απ' όλα η Μαλαισία, που διατηρεί στενές οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις με την Κίνα, αλλά και χώρες όπως η Καμπότζη. Από την άλλη μεριά, ειδικά οι Φιλιππίνες, αλλά και χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπρουνέι, προσπαθούν να εμφανίσουν τις ευρύτερες συνέπειες που έχουν οι διεκδικήσεις του Πεκίνου.

Θυμίζουμε ότι στην ΑSEAN συμμετέχουν οι Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, τις συναντήσεις απασχόλησε και «η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού», με τα μέλη της Ενωσης να δεσμεύονται για την πραγματοποίηση ειδικής «συνόδου» το επόμενο διάστημα, στο φόντο των ενδοαστικών διεργασιών που φανερώνει η αναπτυσσόμενη δράση «τζιχαντιστών» και στη συγκεκριμένη περιοχή.

ριζοσπάστης

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 37.0 Firefox 37.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #197 στις: Μάιος 02, 2015, 18:51:14 μμ »
«Αναγνωρίσαμε τη συνεχιζόμενη ελαστικότητα των οικονομιών της ASEAN εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Παρατηρούμε ότι, σε αντίθεση με τις οικονομίες που εξάγουν αργό πετρέλαιο, η μείωση των τιμών του πετρελαίου έχει συνολικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Προσέχουμε ωστόσο εξωτερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στις οικονομίες μας. Εχουμε την πεποίθηση ότι με τη συνεχιζόμενη προσαρμογή του κατάλληλου μείγματος πολιτικής, την υλοποίηση της Οικονομικής Κοινότητας ΑSEAN και συνεχίζοντας να εστιάζουμε στην ανάπτυξη υποδομών για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας θα συμβάλουμε στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, στην περιφερειακή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ASEAN».

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από τη «Δήλωση» που μοιράστηκε μετά την 26η Σύνοδο της ASEAN (σ.σ. Asociation of Southeast Asian Nations - Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) που έγινε στις 26 και 27 Απρίλη στη Μαλαισία. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η Οικονομική Κοινότητα ASEAN (σ.σ. Economic Community Asean - ECA) που, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία στα τέλη του 2015.

Θυμίζουμε ότι σήμερα την ASEAN συναποτελούν οι: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες.

Τα μονοπώλια της περιοχής επιδιώκουν να «αξιοποιήσουν» τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν σήμερα τις περισσότερες από τις οικονομίες της περιφέρειας. Ο στόχος της «οικονομικής ενοποίησης» φαίνεται ότι αποτελεί το εργαλείο με το οποίο εκτιμούν ότι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις ένα «καλό» μερτικό στην αγορά της περιοχής και όχι μόνο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι λείπουν οι μεταξύ τους διαφωνίες και ανταγωνισμοί (αποτέλεσμα καταρχήν της ανισόμετρης ανάπτυξης), πρώτα απ' όλα ως προς τη στάση της Ενωσης απέναντι στην Κίνα, με την οποία πολλές χώρες - μέλη της ASEAN έχουν εδαφικές διαφορές στη γεμάτη φυσικό πλούτο Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η μετεξέλιξη της ASEAN (που ιδρύθηκε το 1967) σε ενιαία οικονομική αγορά σηματοδοτεί την ένταση ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, που φέρνουν εντονότερα στο προσκήνιο μια από τις πολυπληθέστερες αγορές του πλανήτη.

Οι αλλαγές που η βαθιά καπιταλιστική κρίση μπορεί να προκαλέσει σε όλη την ιμπεριαλιστική πυραμίδα δεν έχουν γίνει ακόμα καθαρά ορατές. Κάθε μερίδα του κεφαλαίου αναζητά συμμαχίες και τρόπους να αξιοποιήσει προς όφελός της τα νέα δεδομένα. Η όξυνση των μονοπωλιακών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, που π.χ. στην «αναπτυγμένη» Ευρώπη εκφράζεται με την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, στην «αναπτυσσόμενη» Ασία εκφράζεται με την περαιτέρω σύσφιξη οικονομικών συνεργασιών. Οι εξελίξεις στις διακρατικές ενώσεις δεν καταγράφουν τα επόμενα βήματα με τα οποία οι εκπρόσωποι των επιτελείων ετοιμάζουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής - αντεργατικής επίθεσης, σε κάθε τομέα.
«Τεράστια δυναμική»

Τα ντόπια μονοπώλια έχουν αυξημένες προσδοκίες ως προς την ώθηση που θα τους δώσει η λειτουργία της ECA. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ναζίμπ Ραζάκ, στην εισηγητική του ομιλία αναφέρθηκε στη «μεταμόρφωση» που μπορούν να προκαλέσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρει η ECA (π.χ. μέτρα ενίσχυσης της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίου και εργαζομένων) και σε ένα ετήσιο «αντίκτυπο» 2,5 τρισ. δολαρίων που θα έχει συνολικά η οικονομία των χωρών - μελών.

Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα οποία μέσα στην επόμενη 4ετία ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης στα κράτη της Ενωσης θα φτάσει το 5,6%, την ώρα που στην Κίνα οι ρυθμοί ανάπτυξης «λιμνάζουν» στο 5%. Αν και μοιάζουν υπερβολικές οι αναλύσεις ορισμένων ΜΜΕ ότι η ECA δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια να απειλήσει τη θέση της Κίνας ως κόμβου μεταποίησης, η «δυναμική» της περιοχής είναι σημαντική. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι έως το 2050 θα αποτελεί ως σύνολο την 4η μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς.

Τα ίδια τα μέλη της ASEAN υποστηρίζουν ότι συνολικά διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή εργατικού δυναμικού στον κόσμο, κάτι που για τα ντόπια μονοπώλια μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα. Σημειωτέον, το «μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος» στις συγκεκριμένες χώρες είναι πολύ χαμηλό. Μάλιστα, κυβερνήσεις όπως αυτή της Ινδονησίας δρομολογούν μέτρα για να συγκρατήσουν τους ρυθμούς μετανάστευσης, ενισχύοντας «δημόσιες» δομές ασφάλειας, Εκπαίδευσης και Υγείας, ακόμα και αυξάνοντας τα άθλια μεροκάματα, επενδύοντας αφενός στην αύξηση της παραγωγικότητας των ντόπιων εργατικών χεριών (οι ειδικευμένοι εργάτες που μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να δουλεύουν όσο θέλουν οι εργοδότες τους φαίνονται πιο χρήσιμοι από τους πεινασμένους που φεύγουν σε άλλες χώρες), αφετέρου στην ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής».
Ισχυρό «δέλεαρ» για τα μονοπώλια

Με δεδομένη τη στασιμότητα / ύφεση σε μια σειρά από αναπτυγμένες οικονομίες, ισχυρά μονοπώλια στρέφονται ήδη στις αγορές της ASEAN, αναμένοντας τις αλλαγές που η οικονομική ενοποίηση θα φέρει ευνοώντας τα δικά τους σχέδια.

Σε έκθεση της γνωστής εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων «Pricewaterhouse Coopers»(PWC) που δημοσιεύτηκε πριν από μια βδομάδα, σημειώνεται ότι η ASEAN μπορεί να αποδειχθεί «κεντρική για την επιτυχία μιας σειράς διεθνών ιαπωνικών εταιρειών».

Στην έκθεση καταγράφεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στην περιοχή αναμένεται να αυξηθούν έως το 2020 κατά 45%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να αναμένονται σε κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες (όπου υπολογίζεται μια αύξηση μέχρι 62%), η Εκπαίδευση (εκτιμάται αύξηση κερδών μέχρι 59%), ο Επισιτισμός - Τουρισμός (εκτιμάται αύξηση μέχρι 51%).

Χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Λάος, η Μιανμάρ και η Μαλαισία αναμένεται μέχρι το 2019 να ξεπεράσουν κατά πολύ σε ρυθμούς ανάπτυξης το μέσο όρο της Ενωσης (5,6%) και να φτάσουν αντίστοιχα σε 12,3%, 11,8%, 10%, 9,4%, τραβώντας ήδη το «ενδιαφέρον» μιας σειράς πολυεθνικών, πρώτα απ' όλα κινεζικών. Αλλωστε, η γεωγραφική θέση όλης της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει μεγάλη αξία, αφού βρίσκεται στο σημείο όπου συν τοις άλλοις «ενώνεται» ο Ειρηνικός με τον Ινδικό Ωκεανό, δίπλα ακριβώς στο κρίσιμο «πέρασμα» της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, σε μια ζώνη γεμάτη φυσικό πλούτο (ενέργεια, αλιεύματα, αλλά και ορυκτά).

Τέλος, η συγκεκριμένη έκθεση εμφανίζει την Ιαπωνία να επιχειρεί σημαντική «στροφή» στην περιοχή. Καταγράφει ότι το 2014 οι ιαπωνικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 120%. Το 58% των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων κατευθύνθηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, φτάνοντας σε ένα ποσό διπλάσιο από το σύνολο των ιαπωνικών επενδύσεων στην Κίνα. «Αυτό δεν έγινε σε μια νύχτα. Η ιαπωνική αναπτυξιακή βοήθεια στην περιοχή ήταν τεράστια για πολλές δεκαετίες... και τώρα η Ιαπωνία εισπράττει το αποτέλεσμα», σχολιάζει.


ριζοσπάστης

     
     

     
     
     
     

     
     
     
     




Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 39.0 Firefox 39.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #198 στις: Αύγουστος 04, 2015, 15:41:08 μμ »
Κανένας πόρος δεν είναι πιο πολύτιμος για τους ανθρώπους από το καθαρό γλυκό νερό.  Η έλλειψη νερού επηρεάζει ήδη δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 40 χώρες. Η αναπόφευκτη συνέπεια; Σύγκρουση όχι μόνο πολεμική αλλά και κοινωνική. Πρόσφυγές και αύξηση της αστικοποίησης είναι μερικοί απο τους εφιάλτες τους οποίους "γεννά" η έλλειψη νερού. Από την άλλη πλευρά, η διαφαινόμενη λειψυδρία και κυρίως οι επιπτώσεις που εκπορεύονται από αυτή είναι μία απο τις βασικές αιτίες για μεγάλες μπίζνες με την αφρικανική και ασιατική γή. Ένα από τα σαφέστερα παραδείγματα προέρχεται από «κατοχυρώσεις γης», όπου πλούσιοι πολυεθνικοί όμιλοι και κυβερνήσεις μισθώνουν γη.

Μια διαφαινόμενη σύγκρουση είναι κατά μήκος τού ποταμού Μεκόνγκ μεταξύ της Καμπότζης και του Λάος, όπου ένα τεράστιο φράγμα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται φέτος. Το φράγμα έχει ως στόχο να παράξει ενέργεια για εξαγωγή κυρίως στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη , αλλά αυτό θα θέσει σε κίνδυνο το απειλούμενο με εξαφάνιση δελφίνι Irrawaddy και τα προς το ζην 60 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην λεκάνη τού Κάτω Μεκόνγκ, οι οποίοι εξαρτώνται από τις εσωχώριες περιοχές αλιείας - από τις πιο παραγωγικές στον κόσμο - για δουλειά. Οι οικονομικές ζημίες θα εμφανιστούν κυρίως στην καμποτζιανή πλευρά τού ποταμού , αλλά η Καμπότζη είναι ανίκανη να σταματήσει την κατασκευή .

Πηγή: premium.paratiritis.gr

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 39.0 Firefox 39.0
    • Thailand
48η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ASEAN
« Απάντηση #199 στις: Αύγουστος 06, 2015, 17:15:34 μμ »
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Η «οικονομική ολοκλήρωση» της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει επίσημα στα τέλη του 2015, βρίσκεται στο επίκεντρο της 48ης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ενωσης και συνεργαζόμενων χωρών, που άρχισε την 1η Αυγούστου και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί, σήμερα, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας (που έχει χρέη προέδρου στην Ενωση), Ναζίμπ Ραζάκ, σημείωσε ότι με την ίδρυση της (οικονομικής) «Κοινότητας ASEAN», η Ενωση προσδοκά να ενισχύσει το ρόλο της ως διεθνούς «παίκτη» και να αναλάβει έναν πιο «δραστήριο» ρόλο στη διεθνή κοινότητα, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος των μονοπωλίων της περιοχής είναι μέσα από τη συγκεκριμένη διακρατική συνεργασία να εξασφαλίσουν «εργαλεία» ευρύτερης αναβάθμισης στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Ο Ραζάκ επανέλαβε ότι η ASEAΝ προσδοκά να γίνει, ως σύνολο, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη και ότι είναι καιρός η ASEAN να αναπτύξει πλήρως τη «δυναμική» της.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της κατάστασης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου πολλά μέλη της Ενωσης έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα και οι τόνοι έχουν υψωθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, ειδικά από χώρες όπως οι Φιλιππίνες. Αυτό που προκύπτει από διάφορα ρεπορτάζ είναι ότι παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών - μελών, με βάση και το βαθμό συνεργασίας με τα κινεζικά μονοπώλια. Αλλωστε, καθεμία από τις χώρες της ASEAN αναζητά τις «ισορροπίες» που εκτιμά ότι θα ευνοήσουν καλύτερα τα μονοπώλια που εκπροσωπεί και σ' αυτό το πλαίσιο πολλές προτάσσουν τη σύσφιξη σχέσεων (οικονομικών αλλά και στρατιωτικών) με ισχυρά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία (αυτό επιλέγουν π.χ. οι Φιλιππίνες) ενώ άλλες χώρες, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους και με την Κίνα.

Εκτός από τις εργασίες στις οποίες παίρνουν μέρος τα πλήρη μέλη της Ενωσης (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ που έχουν σχέση «εταίρου σε διάλογο» με την ASEAN, όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ρωσία κ.ά.

Τις «ισορροπίες» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα έθιξε σε δηλώσεις του και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της ASEAN ως συνόλου, αλλά τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και των αντίστοιχων χωρών. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη «κώδικα» που θα αφορά τη «συμπεριφορά» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο Γουάνγκ Γι σχολίασε ότι «καλωσορίζουμε τη στήριξη κρατών εκτός περιοχής στις διαβουλεύσεις, αλλά δεν καλωσορίζουμε τα ανάρμοστα σχόλια από χώρες εκτός περιοχής», αναφερόμενος προφανώς στις διαρκείς «αντιδράσεις» δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ για κινεζικές «κινήσεις» (π.χ. επιχωματώσεις σε διαφιλονικούμενες ζώνες) στην περιοχή.

Στην Κουάλα Λαμπούρ επίσης συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, που συζήτησαν εφ' όλης της ύλης, σε μια δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Ντόχα του Κατάρ (βλέπε διπλανή σελίδα).

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8543109

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 39.0 Firefox 39.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #200 στις: Αύγουστος 10, 2015, 15:58:38 μμ »
Απότομη αύξηση των διεθνών τιμών για το ρύζι στα τέλη του 2015


Αύξηση από 10-20% αναµένεται να σηµειώσουν οι διεθνείς τιµές του ρυζιού τους επόµενους µήνες µέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους καθώς το φαινόµενο Ελ Νίνιο εντείνει την παρουσία του στην Ασία «ψήνοντας» την παραγωγή και εκµηδενίζοντας τα αποθέµατα της περιοχής.

Αν και οι υψηλότερες τιµές θα θεωρηθούν ως κακά µαντάτα για τις αναπτυσσόµενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, η ταυτόχρονη µείωση της παραγωγής θα βοηθήσει τη νούµερο δύο στην παγκόσµια κατάταξη χώρα εξαγωγέα, την Ταϊλάνδη, να ξεφορτωθεί τα τεράστια αποθέµατά της, τα οποία βαραίνουν τη διεθνή αγορά ρυζιού και έσπρωξαν τις τιµές σε χαµηλά 7,5 ετών, στα 367 σεντς ανά λίµπρα τον Ιούνιο.

Όσον αφορά το φαινόµενο Ελ Νίνιο, σ’ αυτό οφείλεται η µείωση κάτω από το µέσο όρο του επιπέδου των βροχοπτώσεων στην Ινδία που οδηγεί και σε διατάραξη της φύτευσης ρυζιού.
 
Επίσης, κρύβεται και πίσω από την ξηρασία σε 67 επαρχίες της Ταϊλάνδης και στο Βιετνάµ µειώνοντας έτσι τις προσδοκίες των αναλυτών για την παραγωγή και τις εξαγωγές ρυζιού της Ασίας.  Ειδικότερα, οι 3 αυτές περιοχές (Ινδία, Ταϊλάνδη, Βιετνάµ), οι οποίες αντιστοιχούν στο 68% του παγκόσµιου εµπορίου για το προϊόν, θα εξάγουν µόλις 27,2 εκατ. τόνους, σηµειώνοντας µια µείωση της τάξης του 6,2% σε σύγκριση µε πριν από ένα χρόνο, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

«Η αγορά ακόµα δεν έχει συνεκτιµήσει την προοπτική της µειωµένης παραγωγής ρυζιού σε κορυφαίες χώρες παραγωγούς.

Αλλά µπορούµε να υπολογίσουµε ότι οι τιµές µπορεί να σηµειώσουν µια απότοµη άνοδο από 10% έως και 20% ως το τέλος του 2015», σηµειώνει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο Κρίσνα Ράο, εκτελεστικός διευθυντής της κορυφαίας εξαγωγικής εταιρίας ρυζιού, Pattabhi Agro Foods Pvt Ltd, στην Ινδία.

http://www.agronews.gr/arthrografia/arthro/132472/apotomi-auxisi-ton-diethnon-timon-gia-to-ruzi-sta-teli-tou-2015/

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 40.0 Firefox 40.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #201 στις: Σεπτέμβριος 03, 2015, 16:11:52 μμ »
Oι τιμές των θαλασσινών αυξήθηκαν κατά 5-10 μπατ/κιλό μ.ο. ,φυσικό επακόλουθο των νέων κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Σεπτέμβρη και οι οποίοι περιορίζουν τις ημέρες που μπορούν τα ψαροκάϊκα να βγουν στον κόλπο της Ταϊλάνδης κατά 9 .

Οι καταστηματάρχες της ψαραγοράς στην Νάκλουα της Πατάγια επιβεβαίωσαν τις αυξήσεις αφού και αυτοί με την σειρά τους αγοράζουν ακριβότερα από τους ψαράδες.

http://pattayaone.net/pattaya-news/217453/new-fishing-regulations-lead-to-increase-in-price-of-seafood-at-pattaya-markets/

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 40.0 Firefox 40.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #202 στις: Σεπτέμβριος 23, 2015, 15:50:25 μμ »
η Groupon σχεδιάζει να αποχωρήσει από αρκετές αγορές στο εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων τω Μαρόκο, Παναμά, Φιλιππινών, Πουέρτο Ρίκο, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Ουρουγουάη.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1363135/groupon-shediazei-perikoph-1100-theseon-ergasias.html

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 10 Windows 10
  • Browser:
  • Firefox 42.0 Firefox 42.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #203 στις: Δεκέμβριος 18, 2015, 03:04:35 πμ »
Η Bank of Nova Scotia (Scotiabank), η Τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία, εξετάζει το κατά πόσο είναι επικερδής η Thanachart Bank, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των επενδύσεών της στην τράπεζα στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η τράπεζα με έδρα το Τορόντο αποτιμά κατά πόσο κερδίζει από το να διακρατά το 49% της Thanachart Bank και εξετάζει να πουλήσει μερικώς ή εξ ολοκλήρου την επένδυσή της η οποία έχει αξία 1,75 δις δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ισολογισμού της Scotiabank.

Η Scotiabank έχει επενδύσεις σε 55 χώρες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο προτεραιότητά της είναι οι επιχειρήσεις στην Λατινική Αμερική.

http://www.capital.gr/story/3089568

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 10 Windows 10
  • Browser:
  • Firefox 43.0 Firefox 43.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #204 στις: Ιανουάριος 06, 2016, 09:21:15 πμ »
Διανύουμε την εποχή των «φθηνών» νομισμάτων, καθώς οι χώρες του αναδυόμενου κόσμου φαίνεται να μην ξοδεύουν τόσο από τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να ενισχύσουν τις ισοτιμίες τους. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά είναι μικρότερη η πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, υποχωρώντας κατά 2% στα 2,8 τρισ. δολάρια εν μέσω του 2015.

Οι περισσότερες χώρες, από τη Ρωσία μέχρι την Ταϊλάνδη, επιτρέπουν την ελεύθερη διακύμανση των ισοτιμιών, διότι η πτώση τους έναντι του δολαρίου ωφελεί τις εξαγωγές τους. Ερευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ειδικότερα, καταλήγει στο πόρισμα πως τα συναλλαγματικά αποθέματα των 12 ισχυρότερων αναδυόμενων οικονομιών, εξαιρουμένης της Κίνας και των χωρών που έχουν συνδεδεμένες τις ισοτιμίες τους με άλλα νομίσματα για να ελέγχουν τις απότομες διακυμάνσεις, υποχώρησαν κατά 2% στα 2,8 τρισ. δολάρια το 2015. Ενδεχομένως, αυτή η ποσοστιαία πτώση να είναι ακόμη μικρότερη, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου έχει μειώσει την αξία των υπόλοιπων αποθεματικών νομισμάτων, όπως είναι το ευρώ. Ενώ η Κίνα έχει δαπανήσει πάνω από 400 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την πτώση του γουάν, άλλες χώρες του αναδυόμενου κόσμου, όπως η Ρωσία και η Ταϊλάνδη, δεν παρεμβαίνουν για να συγκρατήσουν την πτώση των νομισμάτων τους, διότι ωφελούνται οι εξαγωγές τους, που γίνονται πιο ελκυστικές στο παγκόσμιο εμπόριο. «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που είναι σχετικά ανεκτή η υποτίμηση των νομισμάτων», σχολιάζει ο Αλαν Ράσκιν, ένας από τους επικεφαλής στον τομέα ερευνών για τα νομίσματα στην Deutsche Bank. «Οι χώρες του αναδυόμενου κόσμου αξιοποιούν με ευελιξία τη διακύμανση νομισμάτων», προσθέτει ο ίδιος στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι ισοτιμίες των 24 οικονομιών του αναδυόμενου κόσμου, με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ, υποχώρησαν έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2015, επειδή εντάθηκαν οι εκροές κεφαλαίων, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη, την πτώση των τιμών εμπορευμάτων και την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος 2014-15 αποτέλεσε τη διετία με τη μεγαλύτερη πτώση στις ισοτιμίες των αναδυόμενων οικονομιών από το 1999. Πέρυσι υποχώρησαν κατά 15% έπειτα από απώλειες της τάξεως του 12% έναν χρόνο πριν, δηλαδή το 2014.

Χαρακτηριστικά, η Ρωσία δεν άγγιξε συναλλαγματικά αποθέματα 369 δισ. δολαρίων το 2015, παρά τη διολίσθηση του ρουβλιού κατά 19%. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Νότιας Κορέας και της Ταϊλάνδης παρέμειναν αμετάβλητα στα 368 δισ. και στα 148 δισ. δολάρια. Η Ινδία κατάφερε να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της κατά 11% στα 328 δισ. δολάρια, εκμεταλλευόμενη την άνοδο της ρουπίας. «Οι νόρμες ως προς τη διαχείριση των νομισμάτων και των συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλάζουν σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Σινς, στρατηγικός αναλυτής της Amherst Pierpont Securities LLC στη Νέα Υόρκη.

http://www.kathimerini.gr/844574/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/oi-anadyomenes-den-3odeyoyn-ta-synallagmatika-toys-apo8emata

Αποσυνδεδεμένος kokkodin

  • ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • ***
  • Μηνύματα: 217
  • OS:
  • Windows Vista/Server 2008 Windows Vista/Server 2008
  • Browser:
  • Chrome 47.0.2526.106 Chrome 47.0.2526.106
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #205 στις: Ιανουάριος 09, 2016, 10:27:20 πμ »
Τωρα 9/1 2016 πουκετ ταουν στο σουπερ-ριτσ 1ευρω=39.5 ...ΚΑΛΑ ΜΠΗΚΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ


Αποσυνδεδεμένος ΠΑΡΗΣ

  • ***
  • Μηνύματα: 522
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 48.0.2564.109 Chrome 48.0.2564.109
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #206 στις: Μάρτιος 03, 2016, 09:29:15 πμ »
Oι πολιτκοί που χαράσουν την Ενεργειακή πολιτική στην Thailand σχεδιάζουν να σταματήσουν την εγχώρια παραγωγή Liquefied Natural Gas (υγροποιημένου φυσικού αερίου) και να εισάγετε προκειμένου να ισοσταθμιστεί η πτώση της εγχώριας παραγωγής
Ο 21oς γύρος των Συμβάσεων πετρελαίου και Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου ηταν σε αναμονή απο το ετος 2007 που σταμάτησαν οι νέες εξορρύξεις ενώ η εγχώρια ζήτηση αυξάνονταν.Οι ερευνες νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών εχουν καθυστερήσει εξαιτίας της διαμάχης διανομής των κερδών με τις Εταιρείες εξόρρυξης οπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Στρατηγός Veerasak Pungrassamee.
Οι τιμές εισαγωγής για Yροποιημένο Φυσικό Αέριο (Liquefied Natural Gas) εχουν πέσει με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στα US$ 6-7 (b.t.u) απο τα US$ 5-20 που ηταν οταν η τιμή του πετρελαίου ηταν στα U.S$ 100 ενώ η κατάρρευση των Διεθνών τιμών πετρελαίου κάτω απο τα U.S$35 ειχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι νέες εξορρύξεις (προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές).
Η παραγωγή εγχώριου πετρελαίου βρισκετε στα 60.000 βαρέλια απο τα 120.000 βαρέλια οταν η τιμή ηταν ανεβασμένη.
Οι (νέες) αδειες στις Εταιρείες εξόρυξης θα ανακοινωθούν τον Μάιο.
http://www.bangkokpost.com/business/news/884100/gas-production-to-be-reduced
Youtube :Sensual Kim Basinger Striptease in 9 1/2 Weeks Movie

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 10 Windows 10
  • Browser:
  • Firefox 45.0 Firefox 45.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #207 στις: Μάιος 03, 2016, 17:11:15 μμ »
Ο Ιάπωνας υπουργός των Εξωτερικών έφτασε σήμερα στην Μπανγκόκ, προκειμένου να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, μετά τη μείωση που κατέγραψαν οι ιαπωνικές επενδύσεις στην αναφερόμενη χώρα, το 2015.

Η μείωση αυτή, αποδίδεται στην πολιτική αστάθεια, αλλά και στην ενίσχυση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των ασιατικών γειτόνων της Ταϊλάνδης.

Η Ιαπωνία είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος επενδυτικός εταίρος για την Ταϊλάνδη, ενώ η Ταϊλάνδη με τη σειρά της, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία, έχοντας ουσιαστικό χαρακτήρα υλοποίησης γραμμών παραγωγής για τις ιαπωνικές επενδύσεις.

Ωστόσο, οι ιαπωνικές επενδύσεις στην Ταϊλάνδη κατέγραψαν κατακόρυφη μείωση κατά 81% την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας του προβληματισμού που υπάρχει στο Τόκιο, για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, αλλά και τον ρόλο του στρατού στη διαμόρφωση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φούμιο Κισίντα διαβεβαίωσε κατά τη σημερινή έναρξη της διήμερης επίσκεψής του, ότι η Ταϊλάνδη παραμένει ένας “σημαντικός παίκτης” για τις εξελίξεις στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 10 Windows 10
  • Browser:
  • Firefox 45.0 Firefox 45.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #208 στις: Μάιος 06, 2016, 19:46:53 μμ »

Ο πλανήτης ξεμένει από ρύζι


Μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο

Ο κόσμος αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε ρύζι, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο και τα προβλήματα που δημιούργησε στην παγκόσμια παραγωγή.

Ο ζεστός καιρός και η ξηρασία συνεχίζουν να επηρεάζουν την Ινδία, το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ όπου καλλιεργείται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το απόθεμα σε αυτές τις χώρες αναμένεται να περιοριστεί στους 19 εκατ. τόνους μέχρι το τέλος του έτους σε σχέση με τα 43 εκατ. τόνους του 2013.

Ο καθηγητής Saramendu Mohanty, από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για το Ρύζι, είπε στην βρετανική εφημερίδα Independent ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν περιοριστεί τα αποθέματα και αυτό θα δημιουργήσει ένα ανοδικό σπιράλ στη ζήτηση.

Το μέγεθος της κρίσης θα αποκαλυφθεί από το τι θα συμβεί κατά την περίοδο των μουσώνων. Εάν η περίοδος είναι κακή και οι φυτείες δεν ευνοηθούν από την βροχή τότε υπάρχει περίπτωση τα πολύ δύσκολα να είναι μπροστά μας, πρόσθεσε. Η περίοδος των μουσώνων διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και εκείνη την περίοδο πέφτουν τα τέσσερα πέμπτα της ετήσιας βροχής. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο το 2008 και προτείνει ότι οι χώρες που επηρεάζονται δεν πρέπει να αντιδράσουν με πανικό και πρέπει να αποφύγουν λάθη του παρελθόντος.

Το 2008, και πάλι εξαιτίας της επίδρασης του Ελ Νίνιο, η μείωση της παραγωγής είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν και να αγγίξουν τα 1.000 δολάρια ανά τόνο, την ώρα που η τιμή του τόνου τον προηγούμενο μήνα βρισκόταν στα 389,5 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο με αυξητικές τάσεις.

Στην Ταϊλάνδη αναμένεται μείωση της φετινής παραγωγής στο μισό σε σχέση με την παραγωγή του 2013. Την ίδια ώρα καλλιεργήσιμες εκτάσεις σχεδόν 600.000 στρεμμάτων έχουν καταστραφεί στο Βιετνάμ από την φετινή ξηρασία και τα σχεδόν 1 εκατ. πηγάδια που ανοίχτηκαν από το 1960 είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος.

Οι Φιλιππίνες αναμένεται να εισάγουν επιπλέον 500.000 τόνους ρύζι σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τα αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη μελλοντική κρίση.
Πηγή
topontiki.gr

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 10 Windows 10
  • Browser:
  • Firefox 46.0 Firefox 46.0
    • Thailand
Απ: Οικονομική κατάσταση
« Απάντηση #209 στις: Μάιος 17, 2016, 19:09:36 μμ »
H οικονομία της Ταϊλάνδης ανέβασε ρυθμούς στο α΄ τρίμηνο του έτους και εμφάνισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της τριετίας, κυρίως λόγω των κυβερνητικών δαπανών και του ισχυρού τουρισμού, σύμφωνα με την υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης της χώρας.

Το ΑΕΠ της Ταϊλάνδης αυξήθηκε 3,2% σε σχέση με το περασμένο έτος στο α΄ τρίμηνο, σε σχέση με την ανάπτυξη κατά 2,8% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall street Journal, ανέμεναν ανάπτυξη 2,8%.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία της Ταϊλάνδης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, από το 0,8% στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,6%.

capital