Αποστολέας Θέμα: Το σκραμπλ ανανεώνεται  (Αναγνώστηκε 2909 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows Vista Windows Vista
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • Thailand
Το σκραμπλ ανανεώνεται
« στις: Μάιος 06, 2010, 00:12:16 πμ »
Παγκόσμιος Πρωταθλητής για το 2009 αναδείχθηκε ο Pakorn Nemitrmansuk από την Ταϊλάνδη


Από τον άνεργο αρχιτέκτονα Αλφρεντ Μόσερ Μπατς στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το παιχνίδι που περισσότερο από μισό αιώνα λατρεύει η υφήλιος, το σκραμπλ (scrabble), τείνει να γίνει ευκολότερο...

Μια νέα έκδοσή του, που θα επιτρέπει την τοποθέτηση λέξεων οπουδήποτε στο ταμπλό -χωρίς να απαιτείται η σύνδεση με άλλες λέξεις- με τη χρήση, όμως, ειδικών καρτών, είναι ένα από τα... τρικ που μας υπόσχεται· αν και παγκοσμίως, αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των Μέσων ήταν ότι -όπως ειπώθηκε- θα επιτρέπονται τα κύρια ονόματα, γεγονός όμως που ακόμη δεν επιβεβαιώνεται από την εταιρεία.

Σκοπός της νέας, πιο γρήγορης και διασκεδαστικής έκδοσης είναι, όπως λένε οι κατασκευαστές, να προσελκύσει τη νέα γενιά παικτών, που βρίσκεται καθηλωμένη μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Στη χώρα μας, ανεξαρτήτως εκδόσεων (η συγκεκριμένη έκδοση -Trickster στην Βρετανία- αναμένεται στην Ελλάδα το 2011) το παιχνίδι έχει φανατικούς θαυμαστές και... πρωταθλητές. Κάθε εβδομάδα σε Αθήνα - Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καστοριά και Πτολεμαΐδα οι οργανωμένοι φίλοι του σκραμπλ συναντιούνται και παίζουν: πότε φιλικά και πότε αγωνιστικά!

Η «Ε» γνώρισε μερικούς... φανατικούς, μυήθηκε στον κόσμο του scrabble και σας προσκαλεί σε αναμέτρηση!

Συνδυασμοί γραμμάτων που φτάνουν τους 1.795.029 και αναγραμματισμοί (εφόσον και τα 7 γράμματά μας είναι διαφορετικά) που αριθμούν τους 13.692. Τόσες είναι οι επιλογές που μπορούμε να έχουμε στο ταμπλό του scrabble!

Κυκλοφορεί σε περισσότερες από 120 χώρες και παίζεται σε 30 διαφορετικές γλώσσες. Τα πνευματικά δικαιώματα για τη Β. Αμερική ανήκουν στην εταιρεία Hasbro και για όλες τις υπόλοιπες χώρες στη Mattel.

Ροζ, μπλε, γαλάζια και κόκκινα είναι τα τετράγωνα, πάνω στα οποία τοποθετούνται τα γράμματα. Ο πίνακας αποτελείται από 15 Χ 15 = 225 τετράγωνα στα οποία τοποθετούνται οι λέξεις, οριζόντια ή κάθετα. Τα γράμματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια σε όλες τις γλώσσες, αφού τα αλφάβητα είναι διαφορετικά. Η ελληνική έκδοση έχει 104 γράμματα.

Αγωνιστικό, σούπερ και βέλγικο scrabble είναι οι παραλλαγές του παιχνιδιού. Στο αγωνιστικό υπάρχουν κανονισμοί που καθορίζουν ποιοι τύποι λέξεων θεωρούνται αποδεκτοί και ποιοι όχι. Το σούπερ αποτελεί παραλλαγή που παίζεται -μέχρι στιγμής- μόνο στην αγγλική γλώσσα και η βελγική παραλλαγή είναι γνωστή στην Ολλανδία και στη Ρουμανία, κυρίως όμως στον γαλλόφωνο κόσμο. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι δίνει σε όλους παίκτες τις ίδιες ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιεί τον παράγοντα τύχη. Οι παίκτες χρησιμοποιούν τα ίδια γράμματα και έχουν στη διάθεσή τους τον ίδιο χρόνο για να προτείνουν (γραπτώς) μία λέξη.

Μέγιστη βαθμολογία στην πρώτη κίνηση δίνει η λέξη ΕΞΥΨΩΘΩ, με το δεύτερο ή το προτελευταίο γράμμα τοποθετημένο σε γαλάζιο τετράγωνο: η βαθμολογία είναι [(1 + {10 Χ 2} + 2 + 10 + 3 + 10 + 3) Χ 2] + 50 = 148 πόντοι. Αντίστοιχα σκραμπλ στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα είναι οι λέξεις WHISKEY και WHISKYS, που βαθμολογούνται με 144 πόντους το καθένα.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής για το 2009 αναδείχθηκε ο Pakorn Nemitrmansuk από την Ταϊλάνδη, στους αγώνες που έγιναν στη Μαλαισία το διάστημα 26-29 Νοεμβρίου 2009. Με τη λέξη BOTANICA ο Πάκορν κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρηματικό έπαθλο των 15.000 δολαρίων.

Λέξικο ονομαζόταν η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού που είχε μόνο γράμματα, ενώ ο πίνακας πάνω στον οποίο τοποθετούνται οι λέξεις προστέθηκε μερικά χρόνια αργότερα. Δημιουργός του ήταν ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Αλφρεντ Μόσερ Μπατς, ο οποίος, το 1931, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα συνδυάζει γνώση και τύχη. Οι πρώτες προσπάθειες του Μπατς για υλοποίηση της ιδέας του από κάποια εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών απέτυχε. Ετσι, αποφάσισε να κατασκευάσει μερικά αντίγραφα του παιχνιδιού τα οποία άρχισε να μοιράζει και να πουλάει μόνος του σε γνωστούς και φίλους. Τελικά ο Μπατς εγκατέλειψε την ιδέα του παιχνιδιού, το οποίο ξεχάστηκε μέχρι το 1948. Τότε κυκλοφόρησε μία νέα έκδοση, με μικρές μετατροπές, τις οποίες είχε επιμεληθεί ο επιχειρηματίας Τζέιμς Μπρούνοτ. Μαζί με την απόφασή του να αναλάβει τη μαζική παραγωγή του παιχνιδιού, ο Μπρούνοτ αποφάσισε και για το καινούργιο του όνομα: σκραμπλ. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=158878