ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ > ΒΙΡΜΑΝΙΑ

Επικαιρότητα

(1/40) > >>

Oytopikos:
Το Σαββατο και την Κυριακή θα προβληθει απο το CNN ενδιαφέρον ντοκυμαντερ για την ΒιρμανίαΠληροφορίες για τις ώρες προβολής εδώ

http://www.cnn.com/CNN/Programs/siu/

Oytopikos:
Συνομιλίες ΟΗΕ - Μιναμάρ
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Μιάνμαρ φθάνει στο Ρανγκούν αύριο για πενθήμερη επίσκεψη κι επαφές με τη στρατιωτική χούντα.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι αναμένεται αύριο στη Μιάνμαρ για μία πενθήμερη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του στρατιωτικού καθεστώτος, προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων για την πολιτική μετάβαση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μιάνμαρ.

«Θα φθάσει αύριο και θα παραμείνει περίπου πέντε ημέρες. Την επομένη θα συναντηθεί με τον υπουργό Πληροφόρησης στο Ρανγκούν», τόνισε η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν ο Γκαμπάρι θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κι.

Αρχικά, η επίσκεψη του Γκαμπάρι στη Μιάνμαρ είχε προγραμματισθεί για τον Μάιο, όμως είχε αναβληθεί τότε λόγω του κυκλώνα Ναργκίς που είχε ισοπεδώσει τη χώρα, κοστίζοντας τη ζωή σε 138.000 ανθρώπους, κι αφήνοντας 2,5 εκατ. στην εξαθλίωση.

Oytopikos:
Σχεδόν 66.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2007 και Ιουλίου 2008 στην ανατολική Μιανμάρ, εξαιτίας των συστηματικών καταχρήσεων του βιρμανικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα ανθρωπιστική οργάνωση.

Σε μια νέα έκθεση, η οργάνωση αρωγής Κοινοπραξία Μεθορίου Ταϊλάνδης Μπούρμα (TBBC) επισήμανε ότι οι ενέργειες των βιρμανών στρατιωτικών στα κρατίδια Κάρεν και Σαν μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο και η Διεθνής Αμνηστία.

"Η έκταση των διώξεων και των δεινών των πολιτών στις μεθοριακές περιοχές περνούσε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο Τζακ Ντάνφορντ, διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης που εδρεύει στην Ταϊλάνδη και παρέχει βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ.

"Αυτός ο ίδιος βίαιος στρατός συνέτριψε διαδηλώσεις στους δρόμους των πόλεων τον Σεπτέμβριο του 2007, λεηλάτησε την ύπαιθρο χωρίς καμιά τιμωρία, σπέρνοντας το φόβο και διαταράσσοντας την καθημερινή ζωή των χωρικών", πρόσθεσε καταγγέλλοντας κυρίως τις αυθαίρετες συλλήψεις, την καταναγκαστική εργασία και τις κατασχέσεις γης.

Εθνικές ομάδες συνεχίζουν ένοπλο αγώνα κατά των στρατιωτικών στα κρατίδια Κάρεν και Σαν.

Το TBBC εκτιμά σε "σχεδόν 66.000" τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μεταξύ Ιουλίου 2007 και Ιουνίου 2008 "λόγω της ένοπλης σύγκρουσης και των καταχρήσεων στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η ανθρωπιστική οργάνωση εκτιμά επίσης ότι σε μισό εκατομμύριο ανέρχεται ο αριθμός των Βιρμανών που βρίσκονται σήμερα εκτοπισμένοι στην ανατολική Μιανμάρ.

Υπάρχουν επίσης 120.000 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους της εθνότητας Κάρεν, σε καταυλισμούς της Ταϊλάνδης κατά μήκος των βιρμανικών συνόρων.

πηγή ΑΠΕ

Oytopikos:

Oytopikos:
Μιανμάρ: Στην απελευθέρωση 6.000 κρατουμένων προέβη η κυβέρνηση

Στην απελευθέρωση περισσότερων από 6.000 κρατούμενων, που έδειξαν «καλή διαγωγή και πειθαρχία» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από το Σάββατο η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, χωρίς να διευκρινίσει αν ανάμεσα τους θα βρίσκονται και «πολιτικοί κρατούμενοι».

Η ανακοίνωση ήλθε μετά από την πενθήμερη επίσκεψη στην χώρα του παρατηρητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, Τόμας Οζέα Κιντάνα, ο οποίος συνάντησε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους στην φυλακή Ινσέιν -βρίσκεται στην πόλη Γιανγκόν.

«Δεν πιστεύω ότι θα απελευθερωθούν αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι. Στην προηγούμενη αμνηστία που δόθηκε, στο τέλος του 2008, απελευθερώθηκαν συνολικά 9.000 κρατούμενοι, εκ των οποίων όμως μόνο οι δώδεκα ήταν πολιτικοί κρατούμενοι» δήλωσε ο Γιου Νίαν Γουίν, ο εκπρόσωπος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης «Εθνικός Σύνδεσμος για την Δημοκρατία (NLD)».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση