Αποστολέας Θέμα: Κλιματική Αλλαγή  (Αναγνώστηκε 3888 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ivan

  • ***
  • Μηνύματα: 329
  • Φύλο: Άντρας
  • Τοῦ Ἄλμπορ τὸ φανάρι πότε θὰ φανεῖ;
  • OS:
  • Mac OS X 10.5.5 Mac OS X 10.5.5
  • Browser:
  • Safari 3.1.2 Safari 3.1.2
Κλιματική Αλλαγή
« στις: Αύγουστος 12, 2010, 10:58:04 πμ »
Ενας «σούπερ μουσώνας», φράση άγνωστη έως χθες στη Γηραιά Ηπειρο, απειλεί και τρομάζει την Ευρώπη.

Το κλιματικό χάος δημιουργεί νέα δεδομένα για την επιστήμη της Μετεωρολογίας, η οποία καλείται πλέον να αναζητήσει νέους όρους για να εξηγήσει την ένταση και τη συχνότητα φαινομένων εξαιτίας των οποίων πλήττονται εκατομμύρια άνθρωποι.

Τον όρο «σούπερ μουσώνας» υιοθέτησε ιταλικό ινστιτούτο προκειμένου να εξηγήσει το κλιματικό χάος που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. «Οι όροι που χρησιμοποιούσαμε συνήθως για να περιγράψουμε τις καταρρακτώδεις βροχές στην Ευρώπη δεν είναι πλέον κατάλληλοι για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει πραγματικά σήμερα», εξηγεί στην εφημερίδα «La Repubblica» ο Τζαμπιέρο Μαράκι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιομετεωρολογίας Ιbimet στη Φλωρεντία. «Σε πολλούς- επισημαίνει ο ιταλός επιστήμονας - η χρήση του όρου μουσώνας σε ένα ευρωπαϊκό σενάριο μπορεί να φανεί αυθαίρετη. Αυτό που συμβαίνει, όμως, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τη δυναμική των μουσώνων. Υπάρχει η υγρασία που προέρχεται από τον Ατλαντικό και κατευθύνεται από τη Βρετανία στη Μεσόγειο. Εκεί βρίσκει το θερμό κύμα που έρχεται από τους τροπικούς και φτάνει πλέον όλο και πιο μακριά, όλο και πιο κοντά στους πόλους. Η σύγκρουση ανάμεσα σε αυτά τα δύο ρεύματα, ανάμεσα στο ρεύμα του θερμού αφρικανικού αέρα και το ρεύμα του ψυχρού αέρα από τον Ατλαντικό προκαλεί στην Ευρώπη αυτές τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις».

Και ξηρασία...
Από την άλλη μεριά, το θερμό ρεύμα που κατευθύνεται προς τα βορειοανατολικά δεν βρίσκει καμία αντίσταση με αποτέλεσμα να φτάνει ανενόχλητη η θερμότητα της Σαχάρας μέχρι τις ρωσικές στέπες προκαλώντας παρατεταμένη ξηρασία. Οπως έχουν ήδη επισημάνει οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, πλημμύρες και ξηρασία συμβιώνουν και αντλούν δύναμη από την ίδια ρίζα: την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία τροφοδοτείται από τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Φέτος στα νερά της Μεσογείου καταγράφηκαν θερμοκρασίες έξι βαθμούς μεγαλύτερες από τις μέσες τιμές», σημειώνει στην ιταλική εφημερίδα ο Τζαμπιέρο Μαράκι. «Πρόκειται για μια ανωμαλία που τροφοδοτεί άλλες ανωμαλίες. Στην ουσία είναι ένας φαύλος κύκλος», προσθέτει. «Τα σύνορα της ζέστης μετακινούνται. Η έρημος εισβάλλει στην Ευρώπη».

TA NEA On-line


Μπροστά σου τρεῖς ἐλέφαντες ντυμένοι στὰ χρυσά,
ὄξω ἀπ᾿ τοῦ Βούδα τὴ σπηλιά, ψηλὰ στὴν Κουρνεβάλα.
Τώρα σκοντάφτεις, Γέροντα, στοῦ δρόμου τὰ μισὰ
καὶ πᾶς γιὰ νὰ λειτουργηθεῖς σὲ γάϊδαρο καβάλα.

Αποσυνδεδεμένος drifter

  • **
  • Μηνύματα: 93
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows Vista Windows Vista
  • Browser:
  • MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0
Απ: Κλιματική Αλλαγή
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 12, 2010, 13:15:01 μμ »
 
Οι αφύσικες καταστροφές
Του Κωστα Συνολακη*

Τις προηγούμενες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες, μέσω των μέσων ενημέρωσης, φυσικών καταστροφών με αντίκτυπο «πρωτοφανούς κλίμακος» σε ανθρώπινη δυστυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τις πλημμύρες που πλήττουν το Πακιστάν (με 14 εκατομμύρια πληγέντες) ως χειρότερη ανθρωπιστική συμφορά από το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού του 2004.

Τον Ιούνιο, καταστροφικές πλημμύρες σκότωσαν 18 ανθρώπους στην Πολωνία και προκάλεσαν καταστροφές που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Στην Αυστραλία -στο νότιο ημισφαίριο είναι χειμώνας- παρατηρήθηκε ο πιο κρύος Ιούνιος των τελευταίων 30 ετών. Πριν από έξι εβδομάδες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες προξένησαν την κατάρρευση φράγματος στην Πολιτεία Αϊόβα των ΗΠΑ. Η στάθμη του ποταμού που τροφοδοτούσε το φράγμα υπερέβη μόνο κατά ένα μέτρο το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν το 2004. Στην κεντρική Ευρώπη, την προηγούμενη εβδομάδα σκοτώθηκαν 11 άτομα από πλημμύρες στον Δούναβη. Στην κεντρική Ρωσία, ο χειρότερος καύσωνας από τότε που μετριούνται οι θερμοκρασίες προξένησε εκτεταμένες πυρκαγιές και το επακόλουθο νέφος στην Μόσχα -με συγκεντρώσεις του δηλητηριώδους μονοξειδίου του άνθρακα που ήταν μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερες του επιτρεπτού ορίου- σκοτώνει καθημερινά διπλάσιους ανθρώπους. Το οικονομικό κόστος υπολογίζεται στο 1% του ετήσιου οικονομικού προϊόντος της Ρωσίας.

Ακραία φυσικά φαινόμενα γίνονταν πάντα και θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν. Η ερώτηση είναι, κατά πόσον η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για αυτά που παρακολουθούμε, μέχρι στιγμής εξ αποστάσεως. Πριν από δύο μέρες, ο αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) δήλωσε ότι οι δραματικές αλλαγές στις μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων είναι συμβατές με ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές. Η απόσπαση ενός τμήματος πάγου μεγέθους περίπου τέσσερις φορές όσο το Μανχάταν θα πρέπει να προβληματίσει τους συνωμοσιολόγους στην άκρα δεξιά και αριστερά που αρνούνται και το επιστημονικά προφανές και την κοινή λογική.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι όσο περισσότερο ασταθεροποιείται ένα φυσικό σύστημα, τόσο αυξάνεται το εύρος των ταλαντώσεών του από το ένα άκρο στο άλλο. Μπορούμε επίσης να εκτιμήσουμε ότι ακραία φαινόμενα, όπως ο καύσωνας στη Ρωσία ή οι πλημμύρες στο Πακιστάν δεν θα συμβαίνουν κάθε 100 περίπου χρόνια, αλλά κάθε δεκαετία ή νωρίτερα. Είναι θέμα χρόνου, μια μεγάλη φυσική καταστροφή -σεισμός, τσουνάμι, πλημμύρα, πυρκαγιά- θα έχει πάνω από 1 εκατομμύριο νεκρούς· ο σεισμός της Αϊτής του Ιανουαρίου είχε περίπου 220.000. Και ο λόγος δεν θα είναι η κλιματική αλλαγή, που μόνο επιταχύνει τη συχνότητα των ακραίων φαινομένων (εκτός των σεισμών), αλλά οι πληθυσμιακές συγκεντρώσεις. Επτά από τις δέκα μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο με πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια είναι ευάλωτες σε ακραία φαινόμενα.

Οσον αφορά εμάς, ακόμη και αν αποφύγουμε καταστροφή με δεκάδες χιλιάδες θύματα στο απώτερο μέλλον, με δρακόντεια εφαρμογή των οικοδομικών κανονισμών και επαγγελματικό προγραμματισμό της πολιτικής προστασίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξαφανίσει τις περισσότερες παραλίες μας και οι πλημμύρες θα είναι ο κανόνας. Οταν πλέον θα έχουμε ξεχάσουμε τις συνέπειες της τωρινής οικονομικής μας κρίσης, θα εισπράττουμε τις συνέπειες της βλαχοδιαχείρισης της παράκτιας ζώνης από επιχειρηματίες, ξενοδόχους, εμπόρους, δικηγόρους, φαρμακοποιούς και άλλους «ειδικούς» μηχανικούς σε δημόσιες θέσεις, που πιστεύουν ότι η επιτυχία των πολιτικών αποδεικνύεται από τον συνωστισμό που επιβάλλουν στις πόλεις μας και τον γεωμετρικό όγκο τσιμέντου με το οποίο επιβαρύνουν τις απίστευτα όμορφες ακτογραμμές μας, για πρόσκαιρο προσωπικό όφελος.

Οι αφύσικες καταστροφές έχουν πιο μακροχρόνιες συνέπειες από τις φυσικές.

* Ο κ. Κώστας Συνολάκης, είναι καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Πολυτεχνείου Κρήτης.
 
καθημερινη

Αποσυνδεδεμένος stelkon

  • ***
  • Μηνύματα: 419
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0
Απ: Κλιματική Αλλαγή
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 13, 2010, 02:29:15 πμ »
«Σημαντικό βήμα» η συμφωνία στην Κανκούν για τις ΗΠΑ.  Δευ, 13/12/2010

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» την ολοκλήρωση το Σάββατο της συμφωνίας της Κανούν (Μεξικό) για τις κλιματικές αλλαγές, ενώ τη συμφωνία χαιρέτισε νωρίτερα και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε ότι θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι προσπάθειες κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο κ. Ομπάμα είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Κανκούν «που θα επιτρέψουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να απαντήσουμε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε το Σάββατο «βασίζεται στην ιστορική συμφωνία της Κοπεγχάγης» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οϊκου, μια επισήμανση που αναφέρεται και στις δηλώσεις της κ. Κλίντον για την διάσκεψη.

Για την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών η συμφωνία είναι «ένα σημαντικό και ισορροπημένο βήμα προς τα εμπρός» .

«Είμαι ευτυχής που μπορώ να ανακοινώσω ότι οι συμφωνίες της Κανκούν αποτελούν μια σειρά διεθνών ισορροπημένων αποφάσεων που συνιστούν μια σημαντική πρόοδο στην απάντησή μας για τις κλιματικές αλλαγές», ανέφερε η κ. Κλίντον προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να κρατά τον κόσμο «επικεντρωμένο στην σημαντική αυτή πρόκληση» .

Το κείμενο της συμφωνίας που εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των 194 χωρών της Συνθήκης του ΟΗΕ για το κλίμα, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ταμείου για τις υπο ανάπτυξη χώρες ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Στάση μας στα καθημερινά πεπραγμένα η ανοχή μας ή όχι σε αυτά η κουλτούρα μας γενικότερα η πολιτική συνείδηση (όχι η κομματική ) είναι αυτή που μας κατατάσσει ιδεολογικά και τελικά αυτή που ένας λαός επιλέγει τις κυβερνήσεις του  μην κλαιγόμαστε άξιοι των πεπραγμένων μας είμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Thailander

  • ***
  • Μηνύματα: 503
  • Φύλο: Άντρας
  • "Ride slower than your guardian angel can fly"
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Chrome 8.0.552.224 Chrome 8.0.552.224
Απ: Κλιματική Αλλαγή
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 18, 2010, 07:11:09 πμ »
Κλιματική αλλαγή, μια παγκόσμια δικτατορία;

Δείτε μία συνέντευξη η οποία είναι από την όχθη που υποστηρίζει ότι η "κλιματική αλλαγή" υποθάλπτει μία παγκόσμια δικτατορία.
Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ο πάλαι ποτέ πρώτος τη τάξη σύμβουλος της Μάργκαρετ Θάτσερ, Λόρδος Κρίστοφερ Μόνκτον, είναι σθεναρός σκεπτικιστής της θεωρίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη και δίνει μάχες εναντίον της ελίτ που θέλει να επιβάλει ανομίες.



ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω

Αποσυνδεδεμένος giannis

  • ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • ***
  • Μηνύματα: 1107
  • Φύλο: Άντρας
  • «Το ψέμα ποτέ δεν ζει για να γεράσει.»
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.16 Firefox 3.6.16
Απ: Κλιματική Αλλαγή
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 06, 2011, 09:48:40 πμ »

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 4.0 Firefox 4.0
    • Thailand
Απ: Κλιματική Αλλαγή
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 06, 2011, 16:51:51 μμ »
Σε αδιέξοδο κατέληξαν την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη Μπανγκόκ, λόγω διαφωνίας για τα θέματα που θα περιληφθούν στην ατζέντα.

Η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγεται στις 3 με 8 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, αποτελεί μέρος των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις πλούσιες χώρες.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που λήγει το 2012, είναι η μόνη συμφωνία με δεσμευτικούς στόχους για 40 αναπτυγμένα κράτη. Ακόμα δεν έχει εξασφαλισθεί συναίνεση για μια συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο και τα αναπτυσσόμενα κράτη πιέζουν για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε μια νέα συνθήκη να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το 2013.

«Είναι ανησυχητικό. Μας πάει ένα βήμα πίσω», δήλωσε απεσταλμένος μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας  που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το βράδυ της Τρίτης τα αναπτυσσόμενα κράτη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Κανκούν του Μεξικού, όπου υπήρξε συμφωνία σε βασικά ζητήματα.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν, η σύνοδος της Μπανγκόκ πρέπει να επικεντρωθεί στα ζητήματα που δεν επιλύθηκαν στο Κανκούν, όπως το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο και οι περαιτέρω μειώσεις εκπομπών από τα πλούσια κράτη.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τα θέματα που θα ήθελαν να περιληφθούν στην ατζέντα, οι φτωχότερες χώρες  τόνισαν ότι στη σύνοδο του Ντέρμπαν στο τέλος του χρόνου τα κράτη θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά αν θα παρατείνουν ή όχι το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σημειώνεται ότι πολλές πλούσιες χώρες ζητούν την υπογραφή ευρύτερης συμφωνίας που θα δεσμεύει όλους τους μεγάλους ρυπαντές για μειώσεις εκπομπών. Από την άλλη πλευρά, και σε αντίθεση με τα αναπτυσσόμενα κράτη, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ρωσία δεν δέχονται την ανανέωση των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

econews