Αποστολέας Θέμα: Οι εντυπώσεις μου από Σαμούι  (Αναγνώστηκε 3276 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος johnpan

  • *
  • Μηνύματα: 2
  • OS:
  • Windows Vista Windows Vista
  • Browser:
  • Chrome 11.0.696.60 Chrome 11.0.696.60
Οι εντυπώσεις μου από Σαμούι
« στις: Ιουλίου 10, 2011, 19:45:57 μμ »
Μόλις γύρισα από 7 μέρες Σαμούι (και 2 Μπαγκόγκ). Τι να πρωτοπώ για αυτό το μέρος! Αλλος κόσμος εντελώς. Επειδή από εδώ μέσα έμαθα πολλά πριν πάω, είναι υποχρέωσή μου να γράψω κάτι για αυτούς που θα ψάχνουν πληροφορίες.
Το μέρος είναι παραδεισένιο. Οι παραλίες πανέμορφες. Ειδικά η chaweng. Οι άνθρωποι πάντα χαμογελούν και είναι ευγενικοί και διακριτικοί. Όχι μόνο οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων, αλλά και οι καθημερινοί, και πιστεύω δεν είναι ψεύτικη ή δουλική η ευγένειά τους όπως αρχικά νόμιζα. Υπάρχουν παντού παζάρια παράλληλα με τον δρόμο. Οι τιμές θα σας φανούν πολύ καλές αλλά μην βιαστείτε να ψωνίσετε αν έχετε σκοπό να περάσετε από Μπανκόγκ γιατί εκεί είναι οι πραγματικές ευκαιρίες (βλέπε πολλά mall και ειδικά MBK). Μπορείτε όπως ίσως έχετε ήδη διαβάσει να παζαρεύετε αρκετά τις τιμές, αλλά δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά στην τιμή που θα πετύχετε όταν την μετατρέψετε σε ευρώ. Εγώ λυπόμουν να το κάνω σε πολλές περιπτώσεις. Οι περιοχές γύρω από τα ξενοδοχεία και τις παραλίες έχουν άκρως τουριστικές τιμές, θα σας φανούν φτηνές αλλά υπάρχουν και πολύ καλύτερες. Προσοχή στα εστιατόρια, μπορεί οι κατάλογοι να μην περιλαμβάνουν στις τιμές το vat και το service που μπορεί να είναι συνολικά πάνω από 15%. Διαβάστε τα ψιλά γράμματα ή ρωτήστε. Για φαγητό υπάρχουν και πλανόδιοι με κρέπες που είναι φανταστικές, σουβλάκια κοτόπουλου με κόκκινη σάρκα που για τα γούστα μου τρώγεται οριακά, λουκάνικα από μέτρια ως χάλια, αλλά κυρίως φρούτα, και υπάρχουν πολλά που είναι απίστευτα γλυκά! Πείτε "sweet" και θα καταλάβουν γιατί ξέρουν τι θέλουν οι Ευρωπαίοι.
Τα αγγλικά των Ταϋλανδών είναι πάρα πολύ δυσνόητα λόγω της περίεργης προφοράς τους. Τραβάνε τα φωνήεντα, κόβουν τα περισσότερα σύμφωνα, αλλάζουν την τονικότητα, και βάζουν τελείες όπου νομίζουν, στη μέση της πρότασης. Χάος!! Ακόμα και με τους ξεναγούς κ τους υπάλληλους ξενοδοχείων πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο τι λένε και να ζητάς να το ξαναπούν αν δεν είσαι σίγουρος ότι κατάλαβες. Πολλές φορές πρέπει να πεις το ίδιο πράγμα με διαφορετικές λέξεις για να σε καταλάβουν γιατί η προφορά μας τους είναι ξένη. Πάντως πιο εύκολα σε καταλαβαίνουν αυτοί παρά εσύ!
Τα ταξί είναι πακέτο στο Σαμούι γιατί δεν χρησιμοποιούν ταξίμετρο ενώ υπάρχει. (Στη Μπανκόγκ κανένα πρόβλημα, είναι τσάμπα και προτιμήστε τα από τα τουκ-τουκ που σε κλέβουν με χίλιους τρόπους. Θα γράψω στην αντίστοιχη ενότητα). Ενδεικτικά, πλήρωσα 400 Baht για μια απόσταση που με ταξίμετρο θα έβγαινε 180 - 220. Φυσικά είναι φτηνό σε σύγκριση με τα ελληνικά ταξί, αλλά στον απολογισμό θα σας έχουν φύγει πάρα πολλά λεφτά για ταξί, αν σκεφτείς ότι με 100 μπατ στο ΜΒΚ της πρωτεύουσας αγοράζεις ωραιότατο μπλουζάκι. Για το Σαμούι προτείνω άνετα ένα σκούτερ. 150-250 μπατ την ημέρα, η βενζίνη τσάμπα και την πουλάνε παντού στο πεζοδρόμιο, και οι αποστάσεις πολύ μικρές. Σε μια ώρα έχετε κάνει κύκλο όλο το νησί με 40 χαω. Θα πηγαίνετε τέρμα ΑΡΙΣΤΕΡΑ και θα είστε ασφαλείς. Πολλοί ντόπιοι πάνε αργά και νορμάλ, ακολουθείτε έναν και ξενοιάζετε. Προσοχή στα ρείθρα του δρόμου που υπάρχουν παντού. Γενικά δεν είδα αυτά που άκουγα για παρανοϊκή οδήγηση. Οποιος οδηγάει παπί στην Αθήνα θα τα καταφέρει άνετα. Η ενοικίαση πηγαίνει με το 24ωρο όχι με την ημέρα, αλλά ρωτήστε για σιγουριά. Θα σας κρατήσουν το διαβατήριο αλλά είναι ΟΚ.
..............Συνεχίζεται....



Αποσυνδεδεμένος johnpan

  • *
  • Μηνύματα: 2
  • OS:
  • Windows Vista Windows Vista
  • Browser:
  • Chrome 11.0.696.60 Chrome 11.0.696.60
Απ: Οι εντυπώσεις μου από Σαμούι
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 11, 2011, 11:10:07 πμ »
Το φαγητό τους για να πω την αλήθεια δεν το δοκίμασα, υπάρχει ένα πιάτο που λέγεται παα-τάι και όλοι οι Ευρωπαίοι το προτιμούν. Γενικά υπάρχει παντού ότι κουζίνα μπορείς να φανταστείς και ιδιαίτερα Αυστραλιανή και Ιταλική. Οι Αυστραλοί έχουν γενικά steaks, μπριζόλες, φιλέτα κλπ και είναι καλά αρκεί να μην ξεχάσετε να ζητήσετε το κρέας well cooked γιατί αφήνουν λίγο αίμα συχνά. Αν ψάξετε καλά υπάρχουν πιάτα με 70-100 μπατ (ιδιαίτερα στην Μπανκόγκ) αλλά στις τουριστικές περιοχές του νησιού θα δείτε διπλάσιες τιμές.

Αξίζει να πάτε σε οργανωμένες εκδρομές μέσα στο νησί γιατί ακόμα και με ένα παπί δεν θα μπορέσετε να δείτε όσα θα δείτε στις εκδρομές στον ίδιο χρόνο. Υπάρχουν καταρράκτες μέσα στο δάσος, βόλτες με ελέφαντες, κλπ κλπ. Μια δεύτερη εκδρομή τουλάχιστον σε θάλασσα, είτε στο εθνικό πάρκο είτε (για μένα καλύτερα) στο koh-tao που είναι ένα σύμπλεγμα τριων νησιών ενωμένα με μια λωρίδα άμμου! Οι τιμές για τις εκδρομές είναι περίπου παντού ίδιες, και αυτό γιατί όπως ξαναείπα για μας δεν κανουν μεγάλη διαφορά +/- 100 μπατ. Τα δρομολόγια που ακολουθούν είναι ίδια, τα σόου που σας πάνε τα ίδια, τα τζιπάκια ή βανάκια είναι ίδια ανάλογα με τον τύπο της εκδρομής, κλπ κλπ. Μου φάνηκε ότι είναι ακριβώς τα ίδια πακέτα απλώς οι προμήθειες πάνε στον εκάστοτε πράκτορα.

Αυτά από μένα, ότι θέλετε ρωτάτε, τα υπόλοιπα τα έχουν γράψει άλλα παιδιά πριν από μένα. Ευχαριστώ θερμά το φόρουμ για τη βοήθεια!