ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ > ΚΑΜΠΟΤΖΗ

Ο θησαυρός της Καμπότζης

(1/4) > >>

ผู้เข้าชม:
όνομα Βασίλειο της Καμπότζης


κάτοικοι 12..491.000 (2001)

πρωτεύουσα Πνομ Πενχ

γλώσσα Χμερ, Γαλλικά οι μορφωμένοι.

Θρησκεία Βουδιστές 95%

πολίτευμα Συνταγματική Μοναρχία

Ώρα: GMT+7 (5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα)

Ηλεκτρική τάση: 220 V 50 Hz, όταν είναι διαθέσιμη, πολλά ξενοδοχεία έχουν δικές τους γεννήτριες, οι πρίζες ήταν συμβατές με τα ευρωπαϊκά φις στα περισσότερα ξενοδοχεία.

Μέτρα & σταθμά: μετρικό σύστημα

ผู้เข้าชม:
Ταξιδιωτικά έγγραφα

Οι κάτοχοι ελληνικών (ευρωπαϊκών) διαβατηρίων μπορούν να πάρουν βίζα 30 ημερών κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο της Πνομ Πενχ ή το αεροδρόμιο του Siem Reap. Το διαβατήριό σας πρέπει να έχει ισχύ για 7 τουλάχιστον μήνες, να έχετε μαζί σας μια φωτογραφία ταυτότητας και 20 δολάρια Η.Π.Α. Βίζα μπορείτε να πάρετε επίσης και στα χερσαία σύνορα με την Ταϊλάνδη στο Poipet και στο Krong Koh Kong. Στα σύνορα αυτά μπορείτε να πληρώσετε και με Baht. Αν ερχόσαστε από το Βιετνάμ ή το Λάος πρέπει να έχετε ήδη τη βίζα για να περάσετε τα σύνορα. Βίζα μπορείτε να βγάλετε εύκολα στη Μπανγκόκ, στη Βιεντιάνε, στο Ανόι ή στο Χο Τσι Μινχ.

http://www.cambodiaevisa.com/europe/el/

Passport, Visa and Airport tax

A passport and visa are required. Tourists and business travelers may purchase a Cambodian visa valid for one month at the airports in Phnom Penh and Siem Reap. Both require a passport-sized photograph. A departure tax is charged on all domestic and international flights.
 
Airport Tax
From Phnom Penh International  - Airport in Phnom Penh
International Departure Tax US$25 per person and domestic US$6 per person

From Siem Reap International - Airport in Siem Reap
International Departure Tax US$25 and Domestic US$6 per person

The entry points to obtain Visa
Airports:

    * Phnom Penh International Airport
    * Siem Reap International Airport

Cambodia-Vietnam border:

    * Bavet International Check Point (Svay Rieng Province)
    * Kha Orm Sam Nor International Check Point (Kandal Province)
    * Koh Rohka International Check Point (Prey Veng Province)

Cambodia-Thailand border:

    * Cham Yeam International Check Point (Koh Kong Province)
    * Poi Pet International Check Point (Banteay Meanchey Province)
    * Osmach International Check Point (Odor Meanchey Province)

  Now available !!!
 
Application for Visas and Fee

    *

      It is required for the visa applicants to submit passport, application forms, a recent passport-style color photograph, and such other documents as determined by the status of stay.
    * Single entry visa fee for tourist:    US$ 20
    * Single entry visa fee for business:  US$ 25

Visa Type
Tourist & Business Visas:

    *

      Visitors from countries not under Visa Exemption Agreements must apply for a Tourists or business visa valid for one month at the points of entry.
    * Siem Reap International Airport

Visa K:

    *

      Visa K can be issued to a Cambodian national entering the Kingdom on a foreign passport. (The applicant has to provide well-documented evidence, such as proof that one's parents were Cambodian).

Visa Exemption:

    *

      The nationals of the Philippines and Malaysia do not need a tourist visa and many stay in Cambodia for 21 and 30 days respectively.

Visa extension
Tourist & Business Visas:

    *

      The tourist (T) and business (E) visas can be extended at the Immigration Department, National Police. The Diplomatic (A), Official (B) and Courtesy (C) visas can be extended at the Consular Department, Ministry of Foreign Affairs. A tourist visa can be extended only once for up to one month (single entry).

A business visa can be extended for:

    * One month (Single entry)
    * Three months (Multiple entry)
    * Six months (Multiple entry)
    * One year (Multiple entry)
    * Overstayers will be fined US$ 5 per day.
http://www.tourismcambodia.com/News/e-visa/

ผู้เข้าชม:
Καλύτερη εποχή



Η καλύτερη εποχή να επισκεφτείτε την Καμπότζη είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι χαμηλά και η βροχή είναι σχετικά σπάνια. Από το τέλος Φεβρουαρίου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν για να φτάσουν τους 40 βαθμούς τον Απρίλιο. Η υγρή εποχή που ξεκινά τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο δεν είναι τόσο κακή εποχή, οι βροχές είναι καταρρακτώδεις αλλά μικρής διάρκειας, με συχνά διαλείμματα ηλιοφάνειας και η ζέστη είναι λιγότερη αλλά με πολύ υγρασία. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε απομονωμένες περιοχές στην υγρή εποχή η λάσπη και οι κατολισθήσεις θα σας δυσκολέψουν.
Τα Χμερ ή Καμποτζιανά είναι η επίσημη γλώσσα της Καμπότζης. Ανήκει στην αυστροασιατική γλωσσική οικογένεια. Ως γλώσσα είναι επηρεασμένη από τα Σανσκριτικά, ενώ σχηματίζει γλωσσικό δεσμό μαζί με την ταϊλανδική, τη λαοτινή, την Τσαν και τη βιετναμέζικη στη νοτιοανατολική Ασία.


Πολ Ποτ: ο «άγιος» των βουνών
Πολλοί Kαμποτζιανοί έρχονται στον τάφο του ηγέτη των Ερυθρών Χμερ προδοκώντας σε κάποιο θαύμα

Μόνο τα τζιτζίκια και τα βατράχια διαταράσσουν την ησυχία στην απομακρυσμένη περιοχή των όρων Ντάνγκρεγκ. Ο νοτισμένος άνεμος των μουσώνων είναι γεμάτος μαύρες πεταλούδες. Μιλώντας για τον πόλεμο και τις πληγές του, ένας χωρικός με το όνομα Σομ Νέουμ, ντυμένος μόνο μ' ένα βρώμικο σάρονγκ, παραμερίζει τις καλαμιές και οδηγεί τον επισκέπτη του σ' ένα μικρό ξέφωτο. Εδώ, κάτω από μια πρόχειρη στέγη, βρίσκεται ο τάφος ενός από τους πλέον αιμοσταγείς δικτάτορες όλων των εποχών, του Πολ Ποτ, ο οποίος πέθανε πριν από τρία χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια κατεστραμμένη χώρα.

Από το 1975 έως το 1979, ο Πολ Ποτ κυβέρνησε την Kαμπότζη ως επικεφαλής της κυβέρνησης των Ερυθρών Χμερ, υπεύθυνης για το θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων τουλάχιστον. Η χώρα δεν επούλωσε ποτέ τις πληγές της. Μπροστά στον τάφο, ο κ. Σον Νέουμ, 40 ετών, γονατίζει και με το χέρι του καθαρίζει τη σκόνη και τα φύλλα που τον καλύπτουν. «Ο Πολ Ποτ ήταν καλός άνθρωπος», λέει.
Αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας θα είχαμε επισκεφτεί το Sihanoukville, το παραθαλάσσιο θέρετρο με τις παραλίες που θυμίζουν τροπικό νησί, ή θα ανεβαίναμε τον Μεκόνγκ με κατεύθυνση το Λάος (υπάρχει τακτική συγκοινωνία στο ποτάμι), με μια στάση στο Kratie. Εκεί μπορεί κανείς να δει τα μοναδικά δελφίνια στον κόσμο που ζουν σε γλυκό νερό. Αν ταξιδεύετε τη στεγνή εποχή (χειμώνα) τότε μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα Βορειοανατολικά, στην επαρχία Ratanakiri και με οδηγό να επισκεφτείτε τα μειονοτικά χωριά, αντίστοιχα με αυτά της Β. Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

http://cam-shafted.blogspot.com/2006/10/search-terms-or-cam-shafted-hits.html

Louis de Funès:
Αυτο ειναι ενα απο τα κεντρικοτερα σημεια της πολης. Τα περισσοτερα ξενοδοχεια, εστιατορια για ξενους ειναι μαζεμενα εδω, ακριβως απεναντι απο το ποταμι. Να πω οτι η Πνομ Πενχ ειναι αρκετα μικρη και συμμαζεμενη πολη, το κεντρο της και η περιοχη γυρω απο το ποταμι μπορει να περπατηθει ανετα. Αν βαριομαστε να περπατησουμε υπαρχουν ταξι-μηχανακια (τα λενε μοτοντοπς και αναγνωριζονται ανετα απο το κασκετο στο κεφαλι!) η τουκ-τουκς (μεγαλυτερα και πιο ανετα απο αυτα της Μπανγκοκ). Ταξι με ταξιμετρο δεν υπαρχουν. Συγκριτικα με την Μπανγκοκ ειναι χωριο και θα μπορουσε ανετα να ειναι προαστιο της. Η νυχτερινη ζωη ειναι συγκεντρωμενη γυρω απο το δρομο 51.
Δεν ειναι πια τοσο επικινδυνη οσο ηταν πριν μερικα χρονια. Τα πραγματα εχουν βελτιωθει αισθητα. Παρολα αυτα για να μην παρω κανενα στο λαιμο μου, Καμποτζη ειναι αυτη, μεχρι πριν απο μερικα χρονια ειχαν πολεμο οποτε καταλαβαινετε οτι η φτωχεια των ανθρωπων αυτων ειναι οχι μονο φανερη αλλα και ικανη να τους ωθησει να κανουν τα παντα. Λιγη προσοχη το βραδυ και ειδικα αν εχουμε πιει και μερικες μπυρες Angkor η Beer Lao (παρεπιπτοντος μια απο τις καλυτερες μπυρες της ΝΑ Ασιας) παραπανω.


Louis de Funès:
Συνεχιζω με πλανα απο την "αγρια δυση" της Καμποτζης.
Καμαρωστε το απιστευτο, βγαλμενο απο εναν αλλο, ξεχασμενο αιωνα, το τοπικο "high-speed" ferry επι το εργον, διασχιζοντας ενα απο τα αμετρητα ποταμια της Καμποτζης. Ολα τα λεφτα ο ευρηματικος τροπος συνενωσης των καικιων με απλες ταβλες ξυλου και ο ανορθοδοξος τροπος κινησης του πλωτου κατασκευασματος με 2 μηχανες απο πισω. Οπως βλεπετε στο βαθος, η γεφυρα ειναι σχεδον ετοιμη και μολις γινουν τα εγκαινια, αυτο το θρυλικο πλωτο θα περασει οριστικα πλεον μετα απο ποιος ξερει ποσα χρονια λειτουργιας στο βαρυ χρονοντουλαπο της ιστοριας. Μουσειακο κειμηλιο κατα τη γνωμη μου, του αξιζει μια θεση στο εθνικο μουσειο τους οπως επισης αξιζει και διπλωμα ευρεσιτεχνιας στον πολυμηχανο εφευρετη του. Μου ειπαν ιστοριες με το πλωτο να αρχιζει να μπαζει νερα στα μεσα του ποταμου, φορτωμενο με καθε λογης οχημα και το "πληρωμα" να βαζει στο φουλ τις "μηχανες" για να προσεγγισει στερια μια ωρα αρχυτερα και πριν γινει το μοιραιο. Αυτη η δουλεια γινεται σε 4 διαφορετικα ποταμια στα νοτια της χωρας πηγαινοντας προς Πνομ Πενχ (και ποιος ξερει σε ποσα αλλα ακομη μερη της ενδοχωρας) στα οποια μολις τωρα κατασκευαζονται γεφυρες με τη βοηθεια των γιαπωνεζων. Συμπληρωματικα να πω οτι ανεβηκα και εγω πανω, πρωτον γιατι δεν ειχα αλλη επιλογη και δευτερον γιατι ξερω κολυμπι!


Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση