ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ > ΚΑΜΠΟΤΖΗ

Ο θησαυρός της Καμπότζης

<< < (3/4) > >>

Louis de Funès:
Τα πλανα ειναι παρμενα απο το Tuol Sleng η Security prison S21. Προκειται για ενα μουσειο πλεον το οποιο δειχνει με αρκετα ωμο τροπο τις θηριωδιες που διεπραξαν ο Πολ Ποτ και τα τσιρακια του. Παρελαβαν ενα πρωην σχολειο και το μετετρεψαν σε στρατοπεδο συγκεντρωσεως, ανακρισεως και βασανιστηριων ανταξιο των ναζιστικων. Ενα πραγματικα καταθλιπτικο κτιριο.

Εξω απο το κτιριο το θεαμα ειναι επισης καπως λυπηρο. Μετα την περιηγηση στο μουσειο, στην εξοδο μας περιμενουν για ελεημοσυνη διαφοροι σακατηδες, θυματα του Πολ Ποτ η απλως θυματα απο ναρκες.



Louis de Funès:
 Αλλο ενα μακαβριο θεαμα αυτην τη φορα απο τα Killing fields στο Choeung Ek λιγο εξω απο την πρωτευουσα. Παντου ομαδικοι ταφοι και στην εισοδο ενα μνημειο γεματο νεκροκεφαλες για να μας θυμηζει το μελανο παρελθον. Να πω επισης οτι killing fields υπαρχουν σε πολλες πολεις της Καμποτζης αλλα αυτο εδω ειναι το μεγαλυτερο. Αν πεσει στα χερια σας η ομωνυμη ταινια Killing fields μην τη χασετε.






Μεσα στο προηγουμενο κτιριο βρισκονται καμια δεκαρια οροφοι γεματοι νεκροκεφαλες απο τα θυματα. Προσεξτε μερικα κρανια που ειναι χαραγμενα απο τα χτυπηματα των φρουρων. Πρεπει να ειναι καποιος πολυ αναισθητος για μην αισθανθει ουτε καν ενα σφιξιμο στην καρδια.

Louis de Funès:
Ενω δε χωραει καμια αμφιβολια για την ομορφια του αριστουργηματος της Ανγκορ Βατ, εμενα προσωπικα ο αγαπημενος μου ναος ειναι ο ναος Bayon με τα χαρακτηριστικα προσωπα διασπαρτα σε ολες τις προσοψεις. Ενας πραγματικα υπεροχος ναος που δεν πρεπει να μας ξεφυγει με τιποτα. Βρισκεται αρκετα κοντα στο ναο της Ανγκορ, μερικα λεπτα με τουκ-τουκ. Η καλυτερη ωρα για να τον δουμε ειναι νωρις το πρωι με την ανατολη του ηλιου. Δε συνισταται για αυτους που δεν μπορουν να ξυπνησουν πρωι. Αντιθετως η Ανγκορ Βατ που βλεπει δυτικα προσφερεται καλυτερα για ηλιοβασσιλεμμα γιατι η σκια του ηλιου οταν ανατελει "σκοτεινιαζει" την δυτικη προσοψη του ναου. Ο ναος Bayon ειναι ισως ο πιο δημοφιλης αμεσως μετα την Ανγκορ Βατ και για αυτο προτεινα προηγουμενως το πρωινο ξυπνημα. Εναλλακτικα και εφωσον αντεχετε τη ζεστη, αν θελετε να γλιτωσετε την πολυκοσμια μπορειτε να πατε οταν οι περισσοτεροι τουριστες τρωνε μεσημεριανο. Ο ναος Bayon ειναι αρκετα μεγαλος αλλα συνορευει με ενα σωρο αλλους ναους οποτε ετοιμαστειτε για ποδαροδρομο. Γενικα σε αυτην την περιοχη υπαρχει ενα ολοκληρο συμπλεγμα ναων και η Ανγκορ Βατ αποτελει απλως την κορυφη της πυραμιδας. Περιττο να πω οτι οι ναοι αυτοι στην πλειοψηφια τους ακολουθουν αρχιτεκτονικη Χμερ απο το περιφημο Βασιλειο των Χμερ που γνωρισε τεραστια ακμη σε ολοκληρη την ΝΑ Ασια πριν απο περιπου χιλια χρονια.










Αν προσεξετε προσεκτικα αυτα τα προσωπα υπαρχουν παντου στο ναο και ειναι χαρακτηριστικα του στυλ Bayon.

Louis de Funès:
Υπαιθριοι μπαρμπερηδες στην Πνομ Πενχ. Τους ειδα σε ενα σοκακι κοντα στο Βασιλικο παλατι. Ολοι στη μια πλευρα του δρομου ο ενας διπλα απο τον αλλον. Πελατεια αρκετη αλλα νομιζω κουρευουν/ξυριζουν μονο νωρις το πρωι αυτους που πηγαινουν στη δουλεια. Απιστευτο θεαμα!

Oytopikos:
Angkor Wat
Οι θαυμαστοί ναοί της Καμπότζης

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση