Αποστολέας Θέμα: Γρίπη των πτηνών  (Αναγνώστηκε 13590 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
    • Thailand
Γρίπη των πτηνών
« στις: Νοέμβριος 10, 2008, 12:34:00 μμ »
 Τρίτο κρούσμα γρίπης των πτηνών μέσα στο 2008 εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Σομσάκ Πρισαναναθακούλ.

Αυτήν την φορά το κρούσμα ήταν σε πουλερικά ελεύθερης βοσκής στην επαρχία του Σουκοτάι, στο βόρειο μέρος τα της χώρας, όπου βρέθηκε ένα νεκρό κοτόπουλο, μολυσμένο από τον ιό Η5Ν1.

Αμέσως μετά εξοντώθηκαν και τα υπόλοιπα κοτόπουλα που βρισκόταν μαζί ενώ η περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου κηρύχθηκε νοσογόνος ζώνη και θανατώθηκαν συνολικά περίπου 200 πουλερικά.

Η βιομηχανία παραγωγής πουλερικών της Ταϊλάνδης επλήγη ιδιαίτερα από τη πανδημία της νόσου που χτύπησε την Ασία το 2004 και το 2005 και 17 κάτοικοι της χώρας από τους 25 που προσβλήθηκαν συνολικά από τον ιό, έχασαν τη ζωή τους.



Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 11, 2008, 13:35:17 μμ »
 Περισσότερα από 200 κοτόπουλα, μετά τον εντοπισμό του ιού Η5Ν1 σε αγροτική περιοχή στην Ταϊλάνδη, 400 χλμ. βορείως της Μπανγκόκ, θανάτωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας. Οι έλεγχοι επιβεβαίωσαν τη χειρότερη επιδημία στα πουλερικά σε χρονικό διάστημα 10 μηνών από την πρώτη που ξέσπασε κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι κάτοικοι βρήκαν πολλά ψόφια κοτόπουλα.

«Εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι τα κοτόπουλα πέθαναν από τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1 και αναγκαστήκαμε να θανατώσουμε όλα τα κοτόπουλα στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ταϊλάνδης, Σόμσακ Πρισναναντακούλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Είμαστε σίγουροι ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Ο παθογόνος ιός εντοπίστηκε τελευταία φορά στην Ταϊλάνδη στα τέλη του Ιανουαρίου στις βόρειες επαρχίες της Νακχόν Σαουάν και Φισίτ, όπου χιλιάδες πουλερικά θανατώθηκαν.

Πέρυσι τέσσερις επιδημίες του ιού σημειώθηκαν στην Ταϊλάνδη, αλλά δεν υπήρξαν νέες ανακοινώσεις για κρούσματα σε ανθρώπους στη χώρα όπου ο ιός προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων από το 2003.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ΠΟΥ ο ιός έχει σκοτώσει 245 ανθρώπους και προσέβαλε μέχρι στιγμής 387 σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

Η γρίπη της νόσου των πτηνών, είναι ασθένεια των ζώων, ωστόσο οι επιστήμονες φοβούνται μετάλλαξη του ιού της ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και να σκοτώσει χιλιάδες.

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 14, 2008, 01:57:20 πμ »
 Ενα ακόμη κρούσμα του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών επιβεβαίωσε σήμερα η Ταϊλάνδη – το δεύτερο αυτήν την εβδομάδα – στην αγροτική περιοχή της Ουθάι Θάνι, 200 χλμ. βορείως της Μπανγκόκ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

«Θανατώσαμε όλα τα κοτόπουλα στις περιοχές όπου εντοπίστηκε ο ιός Η5Ν1 μετά από τους εργαστηριακούς ελέγχους», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Αυτό ήταν το τέταρτο κρούσμα σε 10 μήνες του θανατηφόρου ιού σε πουλερικά στην Ταϊλάνδη. Χθες ο υπουργός Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε τον εντοπισμό του ιού σε περιοχή 400 χλμ. από την Μπανγκόκ, όπου θανατώθηκαν συνολικά 200 κοτόπουλα.

Αποσυνδεδεμένος thailandgr

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 8499
  • Φύλο: Άντρας
    • Ταυλανδη - χωρα παραδεισος
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 14, 2008, 13:44:45 μμ »
Βρήκα τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας)
για την ιστορία της γρίπης των πτηνών το 2003 έως το 2007: στις χώρες που έχουν αναφερθεί περιπτώσεις,
ο αριθμός των άγριων πτηνών / Συνέδριο, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, θανάτους, κ.λπ..



Πίνακας Κρούσματων γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους από το 2003,
μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2007 (τελευταία ενημέρωση)







Περιοχές με εκθέσεις της γρίπης των πτηνών H5N1 σε άγρια πτηνά το 2003 μέχρι 7η Δεκεμβρίου, 2007 (τελευταία ενημέρωση)
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 14, 2008, 15:03:43 μμ από thailandgr »
"Δικό σου είναι αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα"
The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 14, 2008, 14:06:57 μμ »
Πόσο μας απειλεί η γρίπη των πτηνών

1. Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

Πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια των ζώων, που προκαλείται από ιούς οι οποίοι συνήθως μολύνουν όλα τα είδη πτηνών και σε σπάνιες περιπτώσεις τους χοίρους. Ωστόσο ως ιδιαιτέρως ευπαθής ομάδα θεωρείται εκείνη των νυκτικών πτηνών (πάπιες, χήνες κ.ά), οικόσιτων και αγρίων. Στα συγκεκριμένα είδη η νόσος μπορεί να προσλάβει πολύ γρήγορα διαστάσεις επιδημίας. Στα πτηνά, η γρίπη εμφανίζεται με δύο μορφές. H πρώτη προκαλεί ήπια συμπτώματα (αλλοιώσεις των φτερών, μειωμένη ωοτοκία). H δεύτερη, γνωστή ως γρίπη των πτηνών υψηλής παθογένειας, είναι άκρως μεταδοτική και θανατηφόρος - τα ποσοστά θνησιμότητας αγγίζουν το 100%. Σε αυτή τη μορφή ανήκει το στέλεχος H5N1 του τύπου A του ιού της γρίπης, το οποίο από το 2003 ως σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο πλέον των 209 ανθρώπων παγκοσμίως.

2. Πώς μεταδίδεται;

Τα μολυσμένα με το στέλεχος H5N1 πτηνά το μεταδίδουν μέσω των περιττωμάτων και των ρινικών εκκρίσεών τους. Ο ιός πολλαπλασιάζεται όπου επικρατεί συγχρωτισμός μεγάλου αριθμού πτηνών, όπως στα πτηνοτροφεία ή στους υγροβιότοπους. Τα κρούσματα που έχουν ως σήμερα καταγραφεί σε ανθρώπους αφορούσαν άτομα τα οποία βρίσκονταν σε στενή επαφή με πουλερικά, όπως πτηνοτρόφοι και κτηνίατροι. Τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους κατεγράφησαν το 1997 στο Χονγκ Κονγκ. Νόσησαν 18 άνθρωποι και έξι εξ αυτών πέθαναν. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ως σήμερα μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είχαν εντοπιστεί, τον Σεπτέμβριο του 2004, ορισμένα ύποπτα κρούσματα στην Ταϊλάνδη, στα μέλη μιας οικογένειας - σύμφωνα με τα δεδομένα δεν είχαν έλθει σε επαφή με πτηνά -, ωστόσο δεν αποδείχθηκε ότι μετέδωσαν ο ένας στον άλλο τον ιό. Περιορισμένες ύποπτες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν επίσης αναφερθεί σε επαγγελματίες υγείας. Στα άτομα αυτά, αν και ανιχνεύθηκαν αντισώματα στον υπότυπο H5 του ιού της γρίπης μαρτυρώντας μόλυνση, δεν εμφανίστηκε η νόσος με σοβαρή μορφή.

3. Πώς ένα ξέσπασμα του ιού της γρίπης των πτηνών μπορεί να εξαπλωθεί σε μια χώρα;

Ο ιός μεταδίδεται εύκολα από αγρόκτημα σε αγρόκτημα. Μεγάλη ποσότητα του ιού «κρύβεται» στα εκκρίματα και στα περιττώματα των πουλιών, με αποτέλεσμα να μολύνεται η σκόνη και το έδαφος. Ετσι, άλλα πτηνά μπορούν να εισπνεύσουν τον ιό, ενώ συγχρόνως μέσω μολυσμένου εξοπλισμού (οχήματα, κλουβιά, ρουχισμός) διευκολύνεται η περαιτέρω εξάπλωση. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταφερθεί στο σώμα και στα πόδια άλλων ζώων όπως τα τρωκτικά, ενώ περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και οι μύγες μπορούν να αποτελέσουν «οχήματα μεταφοράς» του ιού. Θεωρητικώς πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει το ενδεχόμενο και άλλα είδη πουλιών - ακόμη και περιστέρια - να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο αφού έλθουν σε επαφή με μολυσμένα μεταναστευτικά πουλιά.

4. Πώς ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από μια χώρα σε μια άλλη;

Κυρίως μέσω του εμπορίου ζωντανών πτηνών. Συγχρόνως τα αποδημητικά πουλιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε μεγάλες αποστάσεις και έχουν και στο παρελθόν ενοχοποιηθεί για παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Μάλιστα οι αγριόπαπιες θεωρούνται οι καταλληλότεροι ξενιστές των ιών της γρίπης των πτηνών και ενώ μπορούν να τους μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις, οι ίδιες δεν νοσούν.

5. Πώς μπορεί να εμφανιστεί πανδημία;

Θεωρούμε ότι έχουμε πανδημία όταν εμφανίζεται ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης ικανό να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και να προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες ως και εκατομμύρια θανάτους. Πανδημίες γρίπης εκδηλώνονται κάθε 10-15 χρόνια. Τρεις πανδημίες γρίπης έχουν καταγραφεί κατά τον 20ό αιώνα. H πρώτη το 1918-1919 (ισπανική γρίπη) η οποία σκότωσε περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους (ως και 50 εκατομμύρια σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις), η δεύτερη το 1957-1958 (ασιατική γρίπη) και η τρίτη το 1968-1969 στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην παρούσα φάση μπορεί να εκδηλωθεί πανδημία αν ένα άτομο προσβληθεί από το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών και συγχρόνως από στέλεχος γρίπης που πλήττει τους ανθρώπους. Ο οργανισμός του ατόμου αυτού θα μετατραπεί ουσιαστικώς σε «εργαστήριο» όπου οι δύο ιοί θα ανταλλάξουν γενετικό υλικό με αποτέλεσμα να προκύψει ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Το στέλεχος αυτό θα έχει πλέον την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι να εξαπλώνεται στον πληθυσμό με μεγάλη ταχύτητα.

6. Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας;


Τα πτηνά που προσβάλλονται από τη νόσο παρουσιάζουν απώλεια όρεξης, αδυναμία, διάρροια, οίδημα. Στον άνθρωπο τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από εκείνα που προκαλεί ο ιός της κοινής γρίπης, δηλαδή εμφανίζονται πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μυαλγίες, οφθαλμολογικά προβλήματα. Μπορεί να υπάρξουν και επιπλοκές όπως είναι η μικροβιακή πνευμονία, η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, η ιογενής πνευμονία, η ιογενής μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, με μοιραία ορισμένες φορές κατάληξη.

7. Υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών;

Οχι. H δημιουργία εμβολίου μελετάται σε εργαστήρια ανά τον κόσμο, πάντοτε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει κατά καιρούς κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων σε ανθρώπους ακολουθείται θεραπεία με ειδικά αντιικά φάρμακα - η ουσία οσαλταμιβίρη δείχνει να μετριάζει στους ασθενείς τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτόν, ο ΠΟΥ έχει ζητήσει από όλα τα κράτη να γίνει αποθήκευση φαρμάκων που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία.

8. Προστατεύει από τη γρίπη των πτηνών το αντιγριπικό εμβόλιο που ήδη κυκλοφορεί;


Οχι. H σύσταση του αντιγριπικού εμβολίου αποφασίζεται κάθε χρόνο από τον ΠΟΥ με βάση τα στελέχη των ιών της γρίπης σε ανθρώπους που έχουν εμφανιστεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη την προηγούμενη χρονιά. Στο εφετινό εμβόλιο δεν περιέχεται το στέλεχος H5N1. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χορήγηση του εμβολίου σε ομάδες του πληθυσμού που έρχονται συχνά σε επαφή με πτηνά - όπως οι πτηνοτρόφοι - μειώνει τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού. Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί δεν περιέχει το στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών συνιστάται η διενέργεια του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού - άτομα άνω των 65 ετών, μικρά παιδιά, χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα, ασθένειες των νεφρών και του ήπατος, πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς. Στις ομάδες αυτές τα πάσχοντα όργανα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας που απαιτεί μια γρίπη.

9. Κινδυνεύουμε αν καταναλώσουμε κρέας ή προϊόντα πουλερικών;

Οχι. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό μόλυνσης από κατανάλωση κρέατος πουλερικών. H θερμότητα «σκοτώνει» τον ιό της γρίπης και για τον λόγο αυτόν το καλό ψήσιμο ή μαγείρεμα δεν του επιτρέπει να επιβιώσει. «Εχθρός» του ιού είναι επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες όπως αυτές που επικρατούν στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Ο μόνος εν δυνάμει κίνδυνος αφορά την επαφή με το νωπό κρέας μολυσμένων πουλερικών, ωστόσο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι και αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο. Απαιτείται συνεχής, στενή επαφή με μεγάλες ποσότητες του ιού προκειμένου να μολυνθεί ο άνθρωπος, τονίζουν. Πάντως σύμφωνα με στοιχεία της Κλινικής Μάγιο έχει καταγραφεί τουλάχιστον μία περίπτωση εντοπισμού του στελέχους H5N1 σε πακέτο κατεψυγμένης πάπιας. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν πολύ καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι σε όλες τις επιφάνειες και τα εργαλεία της κουζίνας που έχουν έλθει σε επαφή με ωμά πουλερικά. Συνιστούν επίσης καλό μαγείρεμα του κρέατος των πουλερικών και την αποφυγή κατανάλωσης ωμών αβγών.

10. Οι ταξιδιώτες κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη των πτηνών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι χώροι όπου επικρατεί συγχρωτισμός αποτελούν σε γενικό πλαίσιο και εστίες ευκολότερης μετάδοσης της γρίπης καθώς η ασθένεια μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων όταν ένας ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Ετσι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα αεροπλάνα όπου υπάρχει κλειστό κύκλωμα ανακύκλωσης του αέρα, θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης - όλα αυτά, βέβαια, σε περίπτωση που υπάρξει μετάλλαξη του ιού. Οσον αφορά την υπάρχουσα κατάσταση, οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν στο κοινό που ταξιδεύει σε πληγείσες από τη γρίπη των πτηνών περιοχές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικό σε ό,τι αφορά την επαφή με πτηνά και να μην πλησιάζει σε περιοχές όπου εκτρέφονται πουλερικά.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 14, 2008, 14:09:10 μμ από Oytopikos »

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 14, 2008, 14:10:12 μμ »
Κεντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων

http://www.ekab.gr/griph/erwthseis_kai_apanthseis.pdf

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 6.0 Firefox 6.0
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 29, 2011, 16:37:25 μμ »
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση «για αυξημένη επιτήρηση και επαγρύπνηση» σχετικά με τον ιό της γρίπης των πτηνών «τη στιγμή που ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού εμφανίστηκε στην Ασία και πέραν αυτής».

«Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στο τέλος του μήνα στην Καμπότζη, όπου αυτή τη χρονιά έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε ανθρώπους, όλα θανάσιμα», προσθέτει ο FAO και προειδοποιεί για «απρόβλεπτους κινδύνους για την υγεία», σε ανακοίνωσή του από τη Ρώμη.

Από την πρώτη εμφάνιση της νόσου το 2003, 565 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό H5N1 και οι 331 έχουν πεθάνει, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ιός H5N1 οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων από 400 εκατομμύρια πουλερικά προκαλώντας ζημιές ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο, πριν εξαφανιστεί το 2006 στις περισσότερες από τις 63 χώρες που είχε μολύνει. Όμως το 2008 σημειώθηκε η πρώτη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, ο οποίος πλέον εντοπίστηκε και σε άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με τον Χουάν Λούμπροθ, επικεφαλής κτηνίατρο του FAO φαίνεται πως αυτή η εξάπλωση συνδέεται με την αποδημία των πτηνών: τους τελευταίους 24 μήνες, ο ιός H5N1 εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά σε χώρες απ' όπου είχε εξαφανιστεί αρκετά χρόνια πριν. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Νεπάλ και τη Μογγολία.

Ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον κ.Λούμπροθ είναι η εμφάνιση στην Κίνα και το Βιετνάμ μιας παραλλαγής του ιού που ξεπερνά την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων. Η κυκλοφορία του ιού στο Βιετνάμ απειλεί επίσης άμεσα την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και θέτει σε κίνδυνο την Κορεατική Χερσόνησο και την  Ιαπωνία.

«Οι χώρες όπου εξακολουθεί να υπάρχει ο ιός--Μπανγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία και Βιετνάμ--είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματα, αλλά καμιά χώρα, ειδικά στην Ασία δεν πρέπει να θεωρεί ότι είναι προστατευμένη», κατέληξε ο κ.Λούμπροθ.

health.in.gr, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 05, 2013, 17:19:34 μμ »
http://www.bangkokpost.com/breakingnews/344144/thailand-on-high-alert-for-bird-flu-ahead-of-songkran


Σε κατασταση συναγερμού η Ταϊλάνδη λόγω των προσφατων κρουσμάτων στην Κίνα

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 02, 2013, 17:31:43 μμ »
Λόγω της ανησυχίας για ενδεχόμενη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών Η7Ν9, το ελληνικό ΚΕΕΛΠΝΟ καλεί όσους ταξιδιώτες τύχει να εμφανίσουν συμπτώματα τις πρώτες δέκα μέρες μετά την επιστροφή τους από την Κίνα να απευθυνθούν οπωσδήποτε σε γιατρό.

Κρούσματα στην Ελλάδα δεν έχουν πάντως καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 129 επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Σαγκάη, το Πεκίνο και άλλες περιοχές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων 24 θανάτων.

Το 80% των ασθενών είχε επαφή με πουλερικά, από τα οποία πιστεύεται ότι μεταδίδεται ο Η7Ν9, υπάρχουν όμως και τρεις περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ταξιδιώτες στην περιοχή της Κίνας, οι οποίοι θα εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου τις πρώτες 10 μέρες αφού επιστρέψουν στην Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να επισκεφθούν το γιατρό τους, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του στις 2 Μαΐου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Newsroom ΔΟΛ

Αποσυνδεδεμένος thailandgr

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 8499
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • Ταυλανδη - χωρα παραδεισος
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 02, 2013, 19:55:00 μμ »
Ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νέα γρίπη Α H7N9


Το ΚΕΕΛΠΝΟ  λόγω της συνεχιζόμενης καταγραφής κρουσμάτων νέας γρίπης από το στέλεχος Α(Η7Ν9) στην Κίνα, το οποίο έως τις 29 Απριλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους, σε σύνολο 129 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών θα ήθελε να ενημερώσει  τα κατωτέρω.

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ Η7Ν9 2-5-2013

"Δικό σου είναι αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα"
The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 10 Windows 10
  • Browser:
  • Firefox 41.0 Firefox 41.0
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 29, 2015, 06:56:22 πμ »
Έκκληση «για αυξημένη επιτήρηση και επαγρύπνηση» σχετικά με τον ιό της γρίπης των πτηνών, απηύθυνε ο Οργανισμός Τροφίμων και … Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, καθώς ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού εμφανίστηκε στην Ασία και πέραν αυτής.

«Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στο τέλος του μήνα στην Καμπότζη, όπου αυτή τη χρονιά έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε ανθρώπους, όλα θανάσιμα», προσθέτει ο FAO σε ανακοίνωσή του από τη Ρώμη, προειδοποιώντας για «απρόβλεπτους κινδύνους για την υγεία».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την πρώτη εμφάνιση της νόσου το 2003, 565 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό H5N1 και οι 331 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο ιός H5N1 οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων από 400 εκατομμύρια πουλερικών, προκαλώντας ζημιές ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο, πριν εξαφανιστεί το 2006 στις περισσότερες από τις 63 χώρες που είχε μολύνει.

Το 2008 σημειώθηκε η πρώτη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, ο οποίος πλέον εντοπίστηκε και σε άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής κτηνίατρο του FAO, Χουάν Λούμπροθ, φαίνεται πως αυτή η εξάπλωση συνδέεται με την αποδημία των πτηνών.

Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον Λούμπροθ, είναι η εμφάνιση στην Κίνα και το Βιετνάμ μιας παραλλαγής του ιού που ξεπερνά την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων.

Αμεσα απειλείται η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και τίθεται σε κίνδυνο η Κορεατική Χερσόνησος και η Ιαπωνία.

medicalnews.gr

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows 10 Windows 10
  • Browser:
  • Firefox 42.0 Firefox 42.0
    • Thailand
Απ: Γρίπη των πτηνών
« Απάντηση #11 στις: Δεκέμβριος 05, 2015, 09:18:23 πμ »
 8 χώρες αναστέλλουν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλία

Αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας διευκρίνισε πως η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Τυνησία ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών.


Αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας διευκρίνισε πως η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Τυνησία ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών.

Ο μεταδοτικός ιός εμφανίστηκε σε οικογενειακή φάρμα στη περιοχή Περιγκόρ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στις 25 Νοεμβρίου.

Ενώ κι άλλα κρούσματα έχουν βρεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε φάρμες στην περιοχή Ντορντόν, για πρώτη φορά από το 2007.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ